Dodaj do ulubionych

Realizowanie swoich pasji - kwestia finansowa...

13.10.11, 10:49
Co powiecie o takiej sytuacji. Kobieta po 50- tce, nigdy nie pracowała (nie było potrzeby, firma męża świetnie prosperowała). Otóż ta pani skończyła niedawno studia i ma bardzo kosztowną pasję, którą realizuje, nie zważając na to, że sytuacja finansowa się zmieniła i mają kolosalne długi nie tylko w banku, ale też , choć mniejsze sumy u osób prywatnych.
No, między innymi u mnie. I teraz tak - jak reagować na jej entuzjastyczne opowiadania o kolejnej wystawie, organizowanej na drugim końcu Polski (za którą to organizację musiała zapłacić, pomijając koszty noclegów w hotelu i kolacji w knajpach.)
Żeby nie było - nie zazdroszczę jej, na razie nie ma czego, sukcesów nie odnosi, promuje się na swój koszt. Chodzi mi bardziej o to, że mogłaby sobie darować opowiadanie o tych wojażach przy osobach, którym pieniędzy nie oddaje. O dorobku artystycznym mogłaby opowiedzieć i bez barwnych balangowych szczegółów.

Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 10:53
      wiadomo co powiemy, przeczeż to oczywiste
      • echtom Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:01
        Dodam tylko, że informacja, iż nigdy nie pracowała, nie wydaje mi się kluczowa. Bo co - osoba pracująca ma prawo podczas kryzysu finansowego rodziny beztrosko wyrzucać kasę na swoje rozrywki?
        • cherry.coke Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 12:15
          Mysle, ze osoba, ktora nigdy nie pracowala ergo "nie zna sily swoich pieniedzy" moze miec inne podejscie do pieniedzy. W koncu dla niej nie kojarza sie z praca i wysilkiem, ona je zawsze dostawala.
    • angazetka Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 10:55
      Nic dobrego nie powiemy. Dziwne, że mąż tej pani nic z tym nie robi. Oboje są cwanymi idiotami?
    • kropkacom Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:04
      Co ma do tego, ze ona jest po pięćdziesiątce? Albo, że nigdy nie pracowała? Gdyby miała dwadzieścia i pracowała na waciki inaczej byś ją oceniła? Generalnie rozumiem twoje rozżalenie. Musi być na bank irytująca. Jednak to nie wasze życie, a kasy trzeba było nie pożyczać, stosunków towarzyskich nie utrzymywać.
      • 3-mamuska Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:10
        Nastepnym razem jak bedzie opowiadac, ze moze najpierw pomyslala by o oddaniu tobie dlugu, zamias wydawac kase na badury.I ze chce zeby oddali kase jaknajszybciej.
        • kropkacom Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:19
          Bo przecież autorka wątku nie wiedziała komu kasę pożycza big_grin Prawda? A może to raczej mąż autorki pożyczył swoje pieniądze mężowi tej pani?
      • azile.oli Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:20
        Ten wiek podałam dlatego, że ona się zaczęła realizować dośc późno, wcześniej nie miała szczególnych ambicji. Ja tam uważam, że na naukę nigdy nie jest za późno, ale zaczynać płatne studia dla fanaberii , w momencie , gdy sytuacja finansowa się pogarsza, to nie jest najlepszy pomysł. Co do uwagi, że pani nigdy nie pracowała - chodziło mi o to, że mogła spokojnie wtedy kończyć studia, kasa była, miała takie warunki, że mogła studiować nawet dziennie. I takie mam wrażenie, że ona uważa, że kasa z nieba spada, zawsze miała, to dlaczego teraz musi sobie odmawiać?
        Córki zapylają w firmie, a mamusia się realizuje.
        • kropkacom Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:26
          Ale wiesz, my sobie możemy pogadać co byśmy w analogicznej sytuacji zrobiły. Prawda? Niestety utopiliście kasę w takich a nie innych ludziach... Zaskoczona?
          • azile.oli Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 12:00
            Nie jestem specjalnie zaskoczona poczynaniami. Natomiast dziwi mnie niepomiernie, że ta kobieta nie potrafi powstrzymać języka, jeśli chodzi o szczegóły. Choć zawsze tak gadała bez zastanowienia. No i jeszcze jedna sprawa - pomijając długi, które już zrobili, to dziwi mnie brak jakiejkolwiek refleksji, że ta beztroska samorealizacja pogarsza ich sytuację finansową.
            • kropkacom Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 12:38
              Mnie już prawie nic nie jest w stanie zdziwić. Ani postępowanie pani, ani pożyczanie pieniędzy ludziom, których się nie lubi.
              • azile.oli Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 13:06
                Może byc tak, że pożycza się pieniądze małżeństwu, z którego jedną osobę się lubi, a drugą nie bardzo. Na dodatek, gdy ta pierwsza osoba to bliska rodzina, to się jednak zazwyczaj pożycza, jeśli się może. A z czasem można też przestać lubić osobę, której się kasę pożyczyło. Naprawdę. Ludzie się zmieniają.
    • alinawk Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:08
      Hmmm, skoro pożyczasz jej pieniądze, to w jakiś sposób sponsorujesz jej pasję, prawda?
      • azile.oli Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 11:25
        Otóż to, ja sponsorem zachcianek być nie zamierzam. Pieniądze pożyczone jakiś czas temu, bynajmniej nie na realizowanie pasji. A ona sobie z bieżących dochodów finansuje fanaberie, dług mając gdzieś. Tak, jakby jej ten dług nie dotyczył, bo , faktycznie, pożyczał jej mąż, ale bynajmniej nie dla siebie, ale dla nich.
        Bardzo mu się dziwię, że nie tylko to finansuje, ale i aktywnie uczestniczy w poczynaniach żony.
        • alinawk Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 12:09
          Pani, jak z opisu wynika , nie ma widocznie kontaktu z rzeczywistością, skoro przez tyle czasu była utrzymywana przez męża, może nie ma pojęcia o rzeczywistym stanie majątkowym jej męża, może on woli ją utrzymywać w nieświadomości? Byle się nie mieszała do jego interesów? Różnie może być. Skoro on nie potrafi powiedzieć żonie wyraźnie że nie ma kasy na realizowanie jej pasji, tak samo jej córki, które jak pisałaś pracują w firmie, no to nic na to nie poradzisz. To ich problem.
          • azile.oli Re: Realizowanie swoich pasji - kwestia finansow 13.10.11, 12:26
            Pani doskonale wie o problemach finansowych, ale zostawia to na barkach męża. I rzeczywiście, to ich sprawa. Natomiast nie mogę pojąć, dlaczego się nie powstrzyma od wtajemniczania otoczenia w szczegóły swoich kosztownych poczynań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka