mojepy-tanko 17.10.11, 16:01 Ja z małego miasta na południu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:06 z Bródna tata z Woli, mama z Mokotowa. Dziadków dopiero mam w górach Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:09 Z Powisla. Tata z "Pragie", mama z Zoliborza. Jeden dziadek ze Srodmiescia, drugi z "Pragie"; jedna babcia z Zoliborza, druga z Woli. Pradziadki tez z obu stron Wisly, ci z Pragi to nie byli wtedy z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:12 Ola, w innym wątku pisałaś że pochodzisz z małego miasta. Czy dziadkowie pochodzą, może nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:25 naprawdę cię to interesuje w szczegółach? jak chcesz to masz: Dziadkowie mieszkają w małym miasteczku w górach. Rodzice w Warszawie (Mama przyjechała tu do liceum w l. 60-tych i została). Urodziłam się na Woli. Potem do przedszkola (3 rok życia) siedziałam z mamą u dziadków, bo rodzice czekali na przydział mieszkania, żyjąc katem w jednym pokoju u rodziców taty. Do 7 roku zycia przyjeźdzałam do Warszawy tylko na kilka miesięcy w roku: marzec-maj i październik-grudzień. 1 klasę podstawówki zrobiłam w górach, resztę, aż do magistra, w Warszawie. Oczywiście wakacje, ferie i wszystkie święta w dziadków. Teraz wyjeźdzam w góry w czerwcu, wracam we wrześniu. Żeby znów wyjechać w grudniu do lutego. Jestem całe życie w rozkroku. Pół roku tu, pół tam. Tozsamościowo też. I tu i tu... Teraz już ci sie rozjaśniło? Odpowiedz Link Zgłoś
mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:28 czyli jednak pochodzisz z miasteczka nie mówię że coś w tym złego dobrze że masz męża zaradnego Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:37 No własnie weź to włąściwie zdefiniuj. Ja urodziłam się w Warszawie. Mieszkam tu. Od urodzenia mam tu meldunek i płacę (kiedy płącę) podatki. Mój tata i cała jego rodzina - też warszawiacy od pokoleń. Noo, pradziadek nie, bo kiedy się urodził, Jelonki to jeszcze nie była Warszawa Mama ma w dowodzie jakąś wieś na Kujawach, bo akurat byli tam przejazdem. Dziadkowie z gór też w zasadzie nie są z gór. Żadne z nich nie urodziło się tam, gdzie teraz mieszka. Dziadek pochodzi ze starej warszawskiej rodziny, mieszka w górach od czasów wojny (zwiali przez Niemcami do swojego letniego domu), z kilkuletnią przerwą na Szczecin i Katowice. No i co? Skąd ja w zasadzie jestem? Jak Komorowski - zewsząd Są moim zdaniem dwie w miarę słuszne definicje - zameldowania i miejsca, gdzie ma się groby rodzinne. Moi bliscy, z wyjątkiem jednego, pochowani są w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:07 I od kiedy uważasz się za warszawiankę? Z Warszawy. Tu się urodziłam, tu mam meldunek i tu płacę podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:14 Mieszkam tu od czasu gdy skończyłam 4 lata, dawno temu. Znam ze 100 warszawiaków mieszkających tu od 3-4 lat Odpowiedz Link Zgłoś
empirical Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:13 z Warszawy - Białołęka. Rodzice z Mokotowa. Babcia z Pomorskiego i dziadek z Tagrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:17 Nie nazwałabym się warszawianką, choć mieszkam tu od 9 lat, kocham to miasto i w nim płacę podatki Tajemnicą nie jest, że jestem z Białegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:21 Ze Śródmieścia, od ponad roku z Woli Odpowiedz Link Zgłoś
mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:26 No tak, te z miasteczek 3 tysięcznych,od roku w Warszawie sie nie odezwą. Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:45 Ja od niedawna w Warszawie- studia i tu sobie zycie ukladam, a pochodzę z prawdziwej prowincji i ani troche nie uwazam sie za gorsza od tych warszawianek od pokolen jestem wyjatkowa, niepowtarzalna i zadna warszawianka od pokolen mi do piet nie dorasta Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:50 a warszawa jest dla mnie miejscem tylko przejsciowym, nie zamierzamy tutaj zostac, nastawiamy sie na wyjazd z kraju Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:45 No właśnie skąd ja jestem?? Mój mąż się śmieje, że ja tak samo jak Bronek z całej Polski ;P Urodziłam się w Krakowie, pierwsze 6 lat życia mieszkałam w małym miasteczku na południu i trochę w Bielsku-Białej, tam też zresztą spędzałam większość wakacji i od 11 roku zycia kursowałam między Wawą a Bielskiem parę razy w roku. Jak miałam 6 lat to przeprowadzilismy się do Wawy na Bielany i tu też siedzę już ponad 20 lat Rodzina taty z Koszalina, cała ze strony mamy Bielsko i okolice. Mój dziadek pochodził z Lasu Dopiero gdzieś w liceum dowiedziałam się, że to taka miejscowość ;P Mąż z Mokotowa, jego mama z Powiśla, tata spod Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:47 Chętnie bym się kiedyś w góry przeprowadziła, kocham Beskidy Na razie jestem związana pracowo-mieszkaniowo-rodzinnie z Wawą i nie widzę opcji, żeby w ciągu najbliższych 20 lat to się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:54 Można powiedzieć, że jesteśmy krajankami. Gdybyśmy juz w końcu ustaliły, że ty jesteś z B-B a ja z Wisły. No, chyba, że przyjmiemy, ze obie jesteśmy z Warszawy, wtedy tez jesteśmy krajankami A nawet sąsiadkami, bo teraz mieszkanm na Żoliborzu Ja od czasu lieum, kiedy już zostało postanowione, że na stałę będę mieszkała w Warszawie, marzę, żeby wrócić w góry na stałe. I zrobię to kiedyś, kiedy tylko przekonam do tego męża albo się rozwiodę Wtedy znów będziemy sąsiadkami... Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:05 No coś czuję, że raczej długo jeszcze będziemy sąsiadkami bielańsko-żoliborskimi, bo ja to chyba w okolicach emerytury się przeniosę, chyba, że w totka wygram Ja w Bielsku mam babcię, mieszkaliśmy tam przez jakiś czas, a pozniej to w Andrychowie się zakotwiczyłam Ale Bielsko uwielbiam, spore miasto, rozwija się pięknie, a góry blisko, widoki przepiękne, dom mojej babci jest w takiej podmiejskiej (kiedyś wiejskiej części otoczonej górami Beskidu Małego. Bielany też lubię, w Wawie to moja ukochana dzielnica, ale jakbym mogła wybierać to bym sobie w Bielsku tuż przy górach dom zbudowała. Ty mi sie własnie z Wisłą kojarzyłaś, nie wypowiadałaś się kiedyś w Małyszowym wątku, że jesteś z Wisły?? Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:51 Zadajesz głupie pytanie i jeszcze bardziej głupio odpowiadasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:56 Nie rozumiem. Pochodzisz z miasteczka? W Warszawie od 2 lat? czemu dziwne pytanie? Jak wiele innych na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:04 Warszawę omijam szerokim łukiem.Z małego miasteczka? A myślałam, że Warszawa to wioska? Odpowiedz Link Zgłoś
empirical Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:09 Wychodza tu wlasnie Twoje kompleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:19 masz rację...."rwę sobie włosy z głowy", że nie mieszkam w Warszawie ((( Hłehłe. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:21 Scyzoryk, scyzoryk, tak na mnie... wołali aż skończyłam 18 lat. Wtedy wyjechałam do Warszawy, i w niej zaczęłam płacić podatki. Potem za mąż wyszłam za takiego Warszawiaka, co ma dziadków z terenów obecnej Warszawy, a mamę z Łodzi, bo tam w czasie PW uciekli, no i z niemowlęciem czas jakiś (długi) zostali. A potem się do Moskwy przeprowadziłam, ale Moskwianką się nie czuję - może dlatego, że jestem tu tymczasowo, a podatki i mąż nadal w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:26 Z Warszawy. I zawsze wydawało mi się, że osoby urodzone w Warszawie można nazywać warszawiankami. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:29 Według definicji - mieszkające w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 18:56 Jestem z praskiej strony jaki i rodzina od "przedwojny". Urodziłam się w szpitalu kolejowym ale nie mam do niego sentymentu i sama 3x pojechałam rodzić do bródnowskiego ...czyli też po praskiej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 23:23 Heca to Ty Praska laska jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:11 Mam nawet rodzinę na Stalowej Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:29 Warszawianie, nie warszawiaki są terminem zarezerwowanym dla przyjezdnych mieszkańców tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:50 Sprawdź sobie definicję. BTW kto mówi "warszawianie"? Nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:58 Mówią, jeszcze niektórzy mówią, szczególnie urodzeni w Warszawie. Kiedyś był taki podział, tak mnie w szkole uczono. Po wojnie, niestety, zbyt wielki napływ nastąpił ze wsi i miasteczek do stolycy ludzi pretendujących do nazywania się warszawiakami, a niewiele z nimi mających wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:09 Po wojnie, niestety, zbyt wielki napływ n > astąpił ze wsi i miasteczek do stolycy ludzi pretendujących do nazywania się wa > rszawiakami, a niewiele z nimi mających wspólnego. a to jakis element nobilitujacy? Bez tych powojennych naplywow Warszawa nie zostalaby odbudowana. Jestem z Warszawy (tu sie urodzilam) chociaz dlugo mieszkalam poza granicami Polski Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:45 nie wiem gdzie sie uczylas polskiego ale pale masz ode mnie. poprawnie mowi sie Warszawianie a nie Warszawiaki. podobnie jak Krakowianie a nie Krakowiaki, Poznanianie a nie Poznaniaki i tak sie mowi o mieszkancach danego miasta a nie tylko urodzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:05 Zależy jak patrzyć Urodziłam się w Warszawie i mieszkałam 5 lat, bo moi rodzice studiowali. A rodzice z Mazur i tam w wieku lat 5 wróciłam, aby 15 lat później wrócić do Wwy i od 10 lat tutaj jestem. Płacę podatki w Wwie, meldunku nie mam (jeszcze). Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:23 Z Warszawy, z dziada pradziada Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Iuscogens 17.10.11, 20:48 Na tablicy z nazwa miejscowości Las ktoś dopisał pod spodem Vegas. Ja jestem z Żywca, rodzina taty z Krakowa, mamy z Nowego Sacza, studiowałam w Krakowie a od ponad 10 lat mieszkam w Warszawie i nigdy nie myśle o sobie ze jestem z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Iuscogens 17.10.11, 21:02 iuscogens napisał: > Ale czad Mam dziadka z Las Vegas Zawsze się usmiechalam przejeżdżając tamtędy: napis świadczy o dystansie do siebie i o poczuciu humoru a miejscowość jest ślicznie położona. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Iuscogens 18.10.11, 22:42 Mam kilkoro znajomych w tej okolicy. Zawsze bawiło mnie to Vegas Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:47 z Warszawy od urodzenia związana z Ochotą, babcia na Powiślu mieszkała Odpowiedz Link Zgłoś
gupia_rzona Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:21 A ja pochodzę z Szydłowca. Jest tu ktoś z Szydłowca? W Warszawie 11 lat.Mąż pochodzi stąd i dla niego tu zostałam. I dla niego pokochałam Warszawę. Moje dziecko jest już tu urodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
jkk74 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:28 z Warszawy od urodzenia ojciec w linii prostej po swoim ojcu też (wielopokoleniowo wstecz), jego matka a moja babcia urodzona daleko ale od dziecka Warszawą nasiąkła... tylko moja mama i jej rodzina pochodzi tak z lekka na wschód od Warszawy... wiejskie korzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:32 Jestem zameldowana w Warszawie, ale pochodzę z Gdańska, mieszkam w Gdańsku. Sama nie wiem co ja w tej Warszawie robiłam Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:33 Wiem, już wiem! Dzieci rodziłam żeby im status pochodzeniowy podwyższyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:51 Ja też chciałam podwyższyć, i guzik z tego - moje dziecię urodzone w Wołominie, bo na warszawskich porodówkach miejsc nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 23:21 Z Żoliborza, rodzice też z Warszawy, dziadkowie takoż Dzieci urodzone w Warszawie. Córki na Bielanach a syn na Mokotowie. Mąż z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:47 E, tam - obydwaj urodzeni w Praskim, nie w Zofiji, więc straszne z nich wieśniaki Odpowiedz Link Zgłoś
kitka05 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 00:51 Warszawianki pochodzą z Warszawy. I tak, jestem warszawianką z dziada pradziada. Tu moi dziadkowie mieszkali, pracowali i w wojnę walczyli. Część mojej rodziny zginęła w powstaniu warszawskim, część została wywieziona do obozów, a jak wróciła zastała miasto zrównane z ziemią. I powiem szczerze, że nie lubię pseudo warszawiaków, którzy dopiero co zamieszkali w Warszawie i plują na nią i jeszcze często nie są tu zameldowani i mimo że "korzystają" z tego miasta, to nie płacą w nim podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
pierr-dzioszek Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 06:33 Tiaaa,okazuje się,że Warszawę zamieszkują li tylko warszawiacy z dziada pradziada. Skąd się w takim razie bierze ten paskudny "element napływowy" który zmienił moją ukochaną Warszawę nie do poznania,w miejsce wyścigu szczurów,pełne ludzi o mentalności Kargula i Pawlaka,podsrywających bliźnich gdzie się tylko da,dążących do celu po trupach,ludzi bez skrupułów,dla których liczy się tylko kasa i kariera,coby móc się potem pokazać "we wiosce". Ludzi,którzy oceniają innych na podstawie wyglądu,samochodu,a nie tego co mają w głowie i sercu.Mojej dawnej Warszawy,pełnej ciepłych klimatów,miłych ludzi już nie ma, pożarły ją paskudne wiejskie stwory,ze słomą w butach i g..wnem zamiast mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 06:37 A ile ty masz lat, że pamiętasz przedwojenną Warszawę bez tyyyyyylu napływowych? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 07:54 Nie ma to jak popis agresji i prostactwa od bladego świtu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 09:52 Oj nie, to ta kurturarna Warszawa z dziada pradziada Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:07 Pomijam agresywny ton wypowiedzi, ale trudno się nie zgodzić, że niektórym napływowym słoma z butów wystaje. Mnie jednak bardziej śmieszą i żenują osoby, które raptem rok, czy dwa lata w Warszawie mieszkają i mienią się warszawiakami. Osobiście znam bardzo wiele osób mieszkających w Warszawie i pochodzących z innych miejsc w Polsce. Większość to sympatyczni, normalni ludzie, uczciwi pracownicy i podatnicy. Ale są takie gnomy, z których tylko śmiać się pozostaje lub z politowaniem pokiwać głową nad ich warszawskością. Jeden znajomy, młody chłopak, urodzony we Wrocławiu, ale połowę życia mieszkający w Poznaniu, wyprowadził się do Warszawy, po niespełna dwóch latach na pytanie: "skąd pochodzisz?" odpowiadał dumnie, że, oczywiście, z Warszawy! A nawet dobrze topografii miasta nie znał. Podobnie inna znajoma, znała drogę do pracy i z powrotem, kilka knajp w Centrum i oczywiście centra handlowe typu Arkadia, Złote Tarasy, a mądrzyła się na temat dojazdów, że hej! Aż palnęła jakąś kompletną bzdurę, typu, że Anielewicza jest na Pradze, a kościół św. Aleksandra przy Krakowskim Przedmieściu. No załamka normalnie. I powiem szczerze - takie osoby mnie irytują. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:09 > Pomijam agresywny ton wypowiedzi, ale trudno się nie zgodzić, że niektórym napł > ywowym słoma z butów wystaje. Niektórym rdzennym też. I? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 15:46 A znasz powiedzenie: wszedłeś między wrony to kracz jak i one? Przyjeżdżasz do kogoś, to się dostosuj. Przyjeżdżasz do Warszawy, bo chcesz w niej mieszkać i pracować, to poznaj specyfikę miasta, a nie wprowadzaj swoje zasady. To miałam na myśli w kontekście wystającej słomy z butów (miastowy nie musi obornika ze stajni wygarniać) - wieśniak zawsze będzie wieśniakiem, jeśli nie potrafi się dostosować do nowych warunków. Taka prawda. A doczytałaś może dalszą moją wypowiedź? Ojej, jedno zdanie tak cię poruszyło! No musi być coś na rzeczy z tą słomą u ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 22:01 rosapulchra-0 napisała: > A znasz powiedzenie: wszedłeś między wrony to kracz jak i one? > Przyjeżdżasz do kogoś, to się dostosuj. Przyjeżdżasz do Warszawy, bo chcesz w n > iej mieszkać i pracować, to poznaj specyfikę miasta, a nie wprowadzaj swoje zas > ady. a wiesz, mądralo, że fakt urodzenia i mieszkania od tego momentu w warszawie nie chroni przed byciem chamem ze słomą w butach? serio,serio. zamiast wymyślać przedmówczyni, że "coś jest na rzeczy", może po prostu przestać się mądrzyć i przyznać, że po obu stronach tej idiotycznej barykady są ludzie mądrzy i głupi, dobrzy i źli i tyle? no chyba że się jest superpieniaczką (jak niektórzy na forum warszawa) i musi, ale musi koniecznie się udowodnić, że przyjezdni są gorsi, bo kompleksiki trzeba czymś leczyć to pisałam ja, urodzona, wychowana i wciąż mieszkająca w warszawie. w samiutkim centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 23:06 No pacz pani, gdy była tolerancyjna dla przyjezdnych to oni na warszawiaków narzekali. Gdy na przyjezdnych narzekam, to ziomki (ja też z samiuśkiego Centrum jestem ) psy na mnie wieszają. Co za dziwy, pszepani.. A żeby ktoś tak ze zrozumieniem przeczytał, co napisałam, to może nie byłoby tej całej dyskusji o wyższości jednych nad drugimi. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 09:51 kitka05 napisała: > jeszcze często nie są tu zameldowani i mimo że "korzystają" z tego miasta, to nie płacą w > nim podatków. A od kiedy to meldunek jest związany z podatkami? Odpowiedz Link Zgłoś
kitka05 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 10:51 Jak widzę, źle sformułowałam zdanie. Do meldunku odniosłam się, gdyż kilka osób pisało że są lub nie zameldowane w Warszawie, a wiadomo że skoro przebywają powyżej 3 dni w danym mieście ciąży na nich obowiązek meldunku, czasowego bądź stałego. Natomiast nie podoba mi się, że wielu ludzi napływowych, jak napisałam korzystają z dobrodziejstw tego miasta, ale nie uważają za słuszne płacenia w nim podatków Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 10:57 > Do meldunku odniosłam się, gdyż kilka osób > pisało że są lub nie zameldowane w Warszawie, a wiadomo że skoro przebywają po > wyżej 3 dni w danym mieście ciąży na nich obowiązek meldunku, czasowego bądź stałego. Martwy przepis. I nie wiem, jaką ci to czyni różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 20:49 Otóż to - co przybywa Wwie z tego meldunku? Można być zameldowanym i nie płacić podatków itd, można nie mieć i płacić. Niebardzo wiem, jakie to ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 22:04 Można być zameldowanym i nie płacić podatków itd, można nie mieć i płacić. > Niebardzo wiem, jakie to ma znaczenie. a liczba mieszkańców nie ma znaczenia przy ruchach pieniędzy od budżetu miasta do budżetu państwa i z powrotem (te wszystkie janosikowe w górę i dotacje w dół)? nie wiem, wymyślam i się dopytuję. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 22:24 No właśnie jednak podatki zapłacone mają. Generalnie teraz większość zależy od miejsca zamieszkania, więc te zależne od zameldowania są znikome. Odpowiedz Link Zgłoś
1bzz1 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 30.10.11, 21:42 Jestem napływowa i jak czytam powyzsze posty to stwiuerdzam, ze to własnie tym w warszawie od urodzenia slona z butow wystaje, ja bym nigdy nie napisała tak o kims co jest dwa lata w gdansku, a ja od zwsze więc jestem ta "lepsza" Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 07:26 Ze Wsi - mieszkam w W-wie 16 lat, ale nie uważam że jestem "warszawianką" i nie czuję się nią. Warszawiak/anka to osoba mieszkająca od urodzenia w-wie, mająca tu rodziców, dziadków, groby bliskich i oczywiście mająca tu meldunek io płacąca podatki również tu, Ja ty mam meldunek, dzieci, byłego męza, pracę, ale nie jestem z w-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:00 Od kilku pokolen z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:26 Z Marymontu. Tam się urodziłam i wychowałam. Potem Bielany i obecnie - Białołęka. Rodzice nie są rdzennymi warszawiakami - mama pochodzi z Częstochowy, a ojciec z wioski pod Płockiem. Ale ponieważ obydwoje przybyli do Warszawy jako bardzo młodzi ludzie, tuż po wojnie, wiosną 1945, to myślę, że troszkę sobie na to miano zasłużyli Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:30 no jak to skąd? z Warszawy! Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:19 default napisała: > Z Marymontu. Tam się urodziłam i wychowałam. > Potem Bielany i obecnie - Białołęka. > Rodzice nie są rdzennymi warszawiakami - mama pochodzi z Częstochowy, a ojciec > z wioski pod Płockiem. Ale ponieważ obydwoje przybyli do Warszawy jako bardzo m > łodzi ludzie, tuż po wojnie, wiosną 1945, to myślę, że troszkę sobie na to mian > o zasłużyli Nie walczyli w powstaniu - nie zasłużyli. Oczywiście Ty jako dziecko ludności napływowej z prowincji też nie jesteś prawdziwą warszawianką. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia-aga Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 09:23 z Warszawy, od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja To skąd ja jestem? 18.10.11, 09:27 wprawdzie nie mieszkam ani nie urodziłam się w Warszawie ale mam dylemat gdyż moi dziadkowie pochodzili z czterech różnych miejscowości (W, X, Y, Z) i spotkali się w mieście A, tam urodzili się moi rodzice oraz ja, gdy miałam mniej niż pół roku przeprowadziliśmy się do miasta B w którym żyję do dzisiaj i tu urodziłam dziecko. Więc skąd ja jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:09 Z Pragi jestem, w Szpitalu Praskim się urodziłam Ojciec urodzony w Warszawie, jego rodzice przybyli do stolicy jakoś niedługo przed wojną spod przysłowiowego Grójca. Mama pochodzi z jednego z podwarszawskich miasteczek, do Warszawy przyjechała na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:17 katia.seitz napisała: > Z Pragi jestem, w Szpitalu Praskim się urodziłam > Ojciec urodzony w Warszawie, jego rodzice przybyli do stolicy jakoś niedługo pr > zed wojną spod przysłowiowego Grójca. Mama pochodzi z jednego z podwarszawskich > miasteczek, do Warszawy przyjechała na studia. Czyli jesteś zaledwie ludnością napływową ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:16 Trudno, jakoś to przeżyję. Ale Praga odcisnęła na mnie wyraźne piętno Odpowiedz Link Zgłoś
pysia-aga Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:17 co za bzdury??? jak urodziła się i mieszka w Warszawie, to jest z Warszawy. to nie jest pytanie o to skąd są jej rodzice. Na ile pokoleń wstecz mamy to rozciągać? Odpowiedz Link Zgłoś
klemarka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:36 Moja historia jest smutna, bo gdy milaam 12 lat, przywieźli mnie do Warszawy rodzice. Warszawy niel ubilam, przezk olejne 4 lata sie mczylam, dopki nie poznałam mojego chłopaka! On jest z Warszawy od dziadka. Potem urodzil sie nam syn i wieku 26 lat uwazam, ze nie bedac warszawianka nia jestem. I z naplyowymi walcze. Wszystko w szkole wokol mnie to Białystok, gdnak, wsie i miasteczka. Japochodze zm iasta w ktorym sie prezydenta wybieralo a nie wojta czy burmistrza! Południe Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:38 klemarka napisał: > Moja historia jest smutna, bo gdy milaam 12 lat, przywieźli mnie do Warszawy ro > dzice. Warszawy niel ubilam, przezk olejne 4 lata sie mczylam, dopki nie poznał > am mojego chłopaka! On jest z Warszawy od dziadka. Potem urodzil sie nam syn i > wieku 26 lat uwazam, ze nie bedac warszawianka nia jestem. I z naplyowymi walcz > e. Wszystko w szkole wokol mnie to Białystok, gdnak, wsie i miasteczka. Japocho > dze zm iasta w ktorym sie prezydenta wybieralo a nie wojta czy burmistrza! Połu > dnie Polski. Ściemniasz. W żadnym mieście w Polsce nie pisze się w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś