Dodaj do ulubionych

Warszawianki - skąd pochodzicie?

17.10.11, 16:01
Ja z małego miasta na południu Polski.
Obserwuj wątek
    • ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:06

z Bródna smile
      tata z Woli, mama z Mokotowa.
      Dziadków dopiero mam w górach
      • bi_scotti Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:09
        Z Powisla.
        Tata z "Pragie", mama z Zoliborza.
        Jeden dziadek ze Srodmiescia, drugi z "Pragie"; jedna babcia z Zoliborza, druga z Woli. Pradziadki tez z obu stron Wisly, ci z Pragi to nie byli wtedy z Warszawy tongue_out
      • mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:12
        Ola, w innym wątku pisałaś że pochodzisz z małego miasta. Czy dziadkowie pochodzą, może nie pamiętam.
        • ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:25

naprawdę cię to interesuje w szczegółach? jak chcesz to masz:
          Dziadkowie mieszkają w małym miasteczku w górach. Rodzice w Warszawie (Mama przyjechała tu do liceum w l. 60-tych i została). Urodziłam się na Woli. Potem do przedszkola (3 rok życia) siedziałam z mamą u dziadków, bo rodzice czekali na przydział mieszkania, żyjąc katem w jednym pokoju u rodziców taty. Do 7 roku zycia przyjeźdzałam do Warszawy tylko na kilka miesięcy w roku: marzec-maj i październik-grudzień.
          1 klasę podstawówki zrobiłam w górach, resztę, aż do magistra, w Warszawie. Oczywiście wakacje, ferie i wszystkie święta w dziadków.
          Teraz wyjeźdzam w góry w czerwcu, wracam we wrześniu. Żeby znów wyjechać w grudniu do lutego.
          Jestem całe życie w rozkroku. Pół roku tu, pół tam. Tozsamościowo też. I tu i tu...
          Teraz już ci sie rozjaśniło? wink
          • mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:28
            czyli jednak pochodzisz z miasteczkawink
            nie mówię że coś w tym złego
            dobrze że masz męża zaradnegosmile
            • ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:37
              No własnie weź to włąściwie zdefiniuj.
              Ja urodziłam się w Warszawie. Mieszkam tu. Od urodzenia mam tu meldunek i płacę (kiedy płącę) podatki.
              Mój tata i cała jego rodzina - też warszawiacy od pokoleń. Noo, pradziadek nie, bo kiedy się urodził, Jelonki to jeszcze nie była Warszawa wink
              Mama ma w dowodzie jakąś wieś na Kujawach, bo akurat byli tam przejazdem.
              Dziadkowie z gór też w zasadzie nie są z gór. Żadne z nich nie urodziło się tam, gdzie teraz mieszka. Dziadek pochodzi ze starej warszawskiej rodziny, mieszka w górach od czasów wojny (zwiali przez Niemcami do swojego letniego domu), z kilkuletnią przerwą na Szczecin i Katowice.
              No i co? Skąd ja w zasadzie jestem? Jak Komorowski - zewsząd wink
              Są moim zdaniem dwie w miarę słuszne definicje - zameldowania i miejsca, gdzie ma się groby rodzinne.
              Moi bliscy, z wyjątkiem jednego, pochowani są w Warszawie.
    • triss_merigold6 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:07
      I od kiedy uważasz się za warszawiankę?
      Z Warszawy. Tu się urodziłam, tu mam meldunek i tu płacę podatki.
      • mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:14
        Mieszkam tu od czasu gdy skończyłam 4 lata, dawno temu. Znam ze 100 warszawiaków mieszkających tu od 3-4 latwink
    • empirical Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:13
      z Warszawy - Białołęka.
      Rodzice z Mokotowa.
      Babcia z Pomorskiego i dziadek z Tagrówka.
    • angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:17
      Nie nazwałabym się warszawianką, choć mieszkam tu od 9 lat, kocham to miasto i w nim płacę podatki tongue_out
      Tajemnicą nie jest, że jestem z Białegostoku.
    • lillaj Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:21
      Ze Śródmieścia, od ponad roku z Wolismile
    • an_ni Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:24
      z W-wy
      • mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:26
        No tak, te z miasteczek 3 tysięcznych,od roku w Warszawie sie nie odezwą.
        • odcienie.szarosci Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:45
          Ja od niedawna w Warszawie- studia i tu sobie zycie ukladam, a pochodzę z prawdziwej prowincji i ani troche nie uwazam sie za gorsza od tych warszawianek od pokolenbig_grin jestem wyjatkowa, niepowtarzalna i zadna warszawianka od pokolen mi do piet nie dorastatongue_outtongue_outtongue_outtongue_out
          • odcienie.szarosci Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:50
            a warszawa jest dla mnie miejscem tylko przejsciowym, nie zamierzamy tutaj zostac, nastawiamy sie na wyjazd z krajuwink
    • iuscogens Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:45
      No właśnie skąd ja jestem?? Mój mąż się śmieje, że ja tak samo jak Bronek z całej Polski ;P
      Urodziłam się w Krakowie, pierwsze 6 lat życia mieszkałam w małym miasteczku na południu i trochę w Bielsku-Białej, tam też zresztą spędzałam większość wakacji i od 11 roku zycia kursowałam między Wawą a Bielskiem parę razy w roku.
      Jak miałam 6 lat to przeprowadzilismy się do Wawy na Bielany i tu też siedzę już ponad 20 lat wink
      Rodzina taty z Koszalina, cała ze strony mamy Bielsko i okolice. Mój dziadek pochodził z Lasu smile Dopiero gdzieś w liceum dowiedziałam się, że to taka miejscowość ;P
      Mąż z Mokotowa, jego mama z Powiśla, tata spod Warszawy.
      • iuscogens Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:47
        Chętnie bym się kiedyś w góry przeprowadziła, kocham Beskidy smile
        Na razie jestem związana pracowo-mieszkaniowo-rodzinnie z Wawą i nie widzę opcji, żeby w ciągu najbliższych 20 lat to się zmieniło.
        • ola Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:54

Można powiedzieć, że jesteśmy krajankami. Gdybyśmy juz w końcu ustaliły, że ty jesteś z B-B a ja z Wisły.
          No, chyba, że przyjmiemy, ze obie jesteśmy z Warszawy, wtedy tez jesteśmy krajankami wink A nawet sąsiadkami, bo teraz mieszkanm na Żoliborzu

Ja od czasu lieum, kiedy już zostało postanowione, że na stałę będę mieszkała w Warszawie, marzę, żeby wrócić w góry na stałe.
          I zrobię to kiedyś, kiedy tylko przekonam do tego męża albo się rozwiodę wink
          Wtedy znów będziemy sąsiadkami...
          • iuscogens Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:05
            No coś czuję, że raczej długo jeszcze będziemy sąsiadkami bielańsko-żoliborskimi, bo ja to chyba w okolicach emerytury się przeniosę, chyba, że w totka wygram tongue_out
            Ja w Bielsku mam babcię, mieszkaliśmy tam przez jakiś czas, a pozniej to w Andrychowie się zakotwiczyłam wink
            Ale Bielsko uwielbiam, spore miasto, rozwija się pięknie, a góry blisko, widoki przepiękne, dom mojej babci jest w takiej podmiejskiej (kiedyś wiejskiej smile części otoczonej górami Beskidu Małego.
            Bielany też lubię, w Wawie to moja ukochana dzielnica, ale jakbym mogła wybierać to bym sobie w Bielsku tuż przy górach dom zbudowała.

Ty mi sie własnie z Wisłą kojarzyłaś, nie wypowiadałaś się kiedyś w Małyszowym wątku, że jesteś z Wisły??
    • foro-estupido Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:51
      Zadajesz głupie pytanie i jeszcze bardziej głupio odpowiadasz....
      • mojepy-tanko Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 16:56
        Nie rozumiem.
        Pochodzisz z miasteczka? wink W Warszawie od 2 lat?wink
        czemu dziwne pytanie? Jak wiele innych na tym forumsmile
        • foro-estupido Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:04
          Warszawę omijam szerokim łukiem.Z małego miasteczka?
          A myślałam, że Warszawa to wioska?
          • empirical Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:09
            Wychodza tu wlasnie Twoje kompleksy...
            • foro-estupido Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:19
              masz rację...."rwę sobie włosy z głowy", że nie mieszkam w Warszawie sad(((
              Hłehłe.
    • kocianna Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:21
      Scyzoryk, scyzoryk, tak na mnie... wołali aż skończyłam 18 lat. Wtedy wyjechałam do Warszawy, i w niej zaczęłam płacić podatki. Potem za mąż wyszłam za takiego Warszawiaka, co ma dziadków z terenów obecnej Warszawy, a mamę z Łodzi, bo tam w czasie PW uciekli, no i z niemowlęciem czas jakiś (długi) zostali. A potem się do Moskwy przeprowadziłam, ale Moskwianką się nie czuję - może dlatego, że jestem tu tymczasowo, a podatki i mąż nadal w Warszawie...
    • rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:26
      Z Warszawy. I zawsze wydawało mi się, że osoby urodzone w Warszawie można nazywać warszawiankami.
      • angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 17:29
        Według definicji - mieszkające w Warszawie.
        • heca7 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 18:56
          Jestem z praskiej strony jaki i rodzina od "przedwojny". Urodziłam się w szpitalu kolejowymwink ale nie mam do niego sentymentu i sama 3x pojechałam rodzić do bródnowskiego ...czyli też po praskiej stroniewink
          • czar_bajry Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 23:23
            Heca to Ty Praska laska jesteśsmile
            • heca7 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:11
              Mam nawet rodzinę na Stalowej tongue_out
        • rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:29
          Warszawianie, nie warszawiaki są terminem zarezerwowanym dla przyjezdnych mieszkańców tego miasta.
          • angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:50
            Sprawdź sobie definicję. BTW kto mówi "warszawianie"? Nikt.
            • rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:58
              Mówią, jeszcze niektórzy mówią, szczególnie urodzeni w Warszawie. Kiedyś był taki podział, tak mnie w szkole uczono. Po wojnie, niestety, zbyt wielki napływ nastąpił ze wsi i miasteczek do stolycy ludzi pretendujących do nazywania się warszawiakami, a niewiele z nimi mających wspólnego.
              • aurita Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:09
                Po wojnie, niestety, zbyt wielki napływ n
                > astąpił ze wsi i miasteczek do stolycy ludzi pretendujących do nazywania się wa
                > rszawiakami
                , a niewiele z nimi mających wspólnego.

a to jakis element nobilitujacy?
                Bez tych powojennych naplywow Warszawa nie zostalaby odbudowana.

Jestem z Warszawy (tu sie urodzilam) chociaz dlugo mieszkalam poza granicami Polski
            • thea19 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:45
              nie wiem gdzie sie uczylas polskiego ale pale masz ode mnie. poprawnie mowi sie Warszawianie a nie Warszawiaki. podobnie jak Krakowianie a nie Krakowiaki, Poznanianie a nie Poznaniaki
              i tak sie mowi o mieszkancach danego miasta a nie tylko urodzonych.
    • e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:05
      Zależy jak patrzyć wink
      Urodziłam się w Warszawie i mieszkałam 5 lat, bo moi rodzice studiowali. A rodzice z Mazur i tam w wieku lat 5 wróciłam, aby 15 lat później wrócić do Wwy i od 10 lat tutaj jestem.
      Płacę podatki w Wwie, meldunku nie mam (jeszcze).
    • melancho_lia Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:23
      Z Warszawy, z dziada pradziada smile
    • wimperga Iuscogens 17.10.11, 20:48
      Na tablicy z nazwa miejscowości Las ktoś dopisał pod spodem Vegassmile.
      Ja jestem z Żywca, rodzina taty z Krakowa, mamy z Nowego Sacza, studiowałam w Krakowie a od ponad 10 lat mieszkam w Warszawie i nigdy nie myśle o sobie ze jestem z Warszawy.
      • iuscogens Re: Iuscogens 17.10.11, 20:55
        Ale czad smile Mam dziadka z Las Vegas tongue_out
        • wimperga Re: Iuscogens 17.10.11, 21:02
          iuscogens napisał:

> Ale czad smile Mam dziadka z Las Vegas tongue_out
          Zawsze się usmiechalam przejeżdżając tamtędy: napis świadczy o dystansie do siebie i o poczuciu humoru a miejscowość jest ślicznie położonasmile.
      • peggy_su Re: Iuscogens 18.10.11, 22:42
        Mam kilkoro znajomych w tej okolicy. Zawsze bawiło mnie to Vegas smile
    • anel_ma Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:47
      z Warszawy smile
      od urodzenia związana z Ochotą, babcia na Powiślu mieszkała smile
    • gupia_rzona Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:21
      A ja pochodzę z Szydłowca. Jest tu ktoś z Szydłowca?
      W Warszawie 11 lat.Mąż pochodzi stąd i dla niego tu zostałam. I dla niego pokochałam Warszawę. Moje dziecko jest już tu urodzone.
    • jkk74 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:28
      z Warszawy od urodzenia smile
      ojciec w linii prostej po swoim ojcu też (wielopokoleniowo wstecz), jego matka a moja babcia urodzona daleko ale od dziecka Warszawą nasiąkła...
      tylko moja mama i jej rodzina pochodzi tak z lekka na wschód od Warszawy... wiejskie korzenie...
    • sarling Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:32
      Jestem zameldowana w Warszawie, ale pochodzę z Gdańska, mieszkam w Gdańsku. Sama nie wiem co ja w tej Warszawie robiłam wink
      • sarling Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:33
        Wiem, już wiem! Dzieci rodziłam żeby im status pochodzeniowy podwyższyć.
        • kocianna Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:51
          Ja też chciałam podwyższyć, i guzik z tego - moje dziecię urodzone w Wołominie, bo na warszawskich porodówkach miejsc nie było...
          • czar_bajry Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 17.10.11, 23:21
            Z Żoliborza, rodzice też z Warszawy, dziadkowie takożsmile
            Dzieci urodzone w Warszawie.
            Córki na Bielanach a syn na Mokotowie.
            Mąż z Warszawysmile
          • sarling Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:47
            E, tam - obydwaj urodzeni w Praskim, nie w Zofiji, więc straszne z nich wieśniaki wink
    • kitka05 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 00:51

Warszawianki pochodzą z Warszawy. I tak, jestem warszawianką z dziada pradziada. Tu moi dziadkowie mieszkali, pracowali i w wojnę walczyli. Część mojej rodziny zginęła w powstaniu warszawskim, część została wywieziona do obozów, a jak wróciła zastała miasto zrównane z ziemią.
      I powiem szczerze, że nie lubię pseudo warszawiaków, którzy dopiero co zamieszkali w Warszawie i plują na nią i jeszcze często nie są tu zameldowani i mimo że "korzystają" z tego miasta, to nie płacą w nim podatków.
      • pierr-dzioszek Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 06:33
        Tiaaa,okazuje się,że Warszawę zamieszkują li tylko warszawiacy z dziada pradziada. Skąd się w takim razie bierze ten paskudny "element napływowy" który zmienił moją ukochaną Warszawę nie do poznania,w miejsce wyścigu szczurów,pełne ludzi o mentalności Kargula i Pawlaka,podsrywających bliźnich gdzie się tylko da,dążących do celu po trupach,ludzi bez skrupułów,dla których liczy się tylko kasa i kariera,coby móc się potem pokazać "we wiosce". Ludzi,którzy oceniają innych na podstawie wyglądu,samochodu,a nie tego co mają w głowie i sercu.Mojej dawnej Warszawy,pełnej ciepłych klimatów,miłych ludzi już nie ma, pożarły ją paskudne wiejskie stwory,ze słomą w butach i g..wnem zamiast mózgu.
        • kocianna Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 06:37
          A ile ty masz lat, że pamiętasz przedwojenną Warszawę bez tyyyyyylu napływowych?
        • angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 07:54
          Nie ma to jak popis agresji i prostactwa od bladego świtu.
          • e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 09:52
            Oj nie, to ta kurturarna Warszawa z dziada pradziada big_grin
        • rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:07
          Pomijam agresywny ton wypowiedzi, ale trudno się nie zgodzić, że niektórym napływowym słoma z butów wystaje. Mnie jednak bardziej śmieszą i żenują osoby, które raptem rok, czy dwa lata w Warszawie mieszkają i mienią się warszawiakami. Osobiście znam bardzo wiele osób mieszkających w Warszawie i pochodzących z innych miejsc w Polsce. Większość to sympatyczni, normalni ludzie, uczciwi pracownicy i podatnicy. Ale są takie gnomy, z których tylko śmiać się pozostaje lub z politowaniem pokiwać głową nad ich warszawskością.
          Jeden znajomy, młody chłopak, urodzony we Wrocławiu, ale połowę życia mieszkający w Poznaniu, wyprowadził się do Warszawy, po niespełna dwóch latach na pytanie: "skąd pochodzisz?" odpowiadał dumnie, że, oczywiście, z Warszawy! A nawet dobrze topografii miasta nie znał. Podobnie inna znajoma, znała drogę do pracy i z powrotem, kilka knajp w Centrum i oczywiście centra handlowe typu Arkadia, Złote Tarasy, a mądrzyła się na temat dojazdów, że hej! Aż palnęła jakąś kompletną bzdurę, typu, że Anielewicza jest na Pradze, a kościół św. Aleksandra przy Krakowskim Przedmieściu. No załamka normalnie. I powiem szczerze - takie osoby mnie irytują.
          • angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:09
            > Pomijam agresywny ton wypowiedzi, ale trudno się nie zgodzić, że niektórym napł
            > ywowym słoma z butów wystaje.

Niektórym rdzennym też. I?
            • rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 15:46
              A znasz powiedzenie: wszedłeś między wrony to kracz jak i one?
              Przyjeżdżasz do kogoś, to się dostosuj. Przyjeżdżasz do Warszawy, bo chcesz w niej mieszkać i pracować, to poznaj specyfikę miasta, a nie wprowadzaj swoje zasady. To miałam na myśli w kontekście wystającej słomy z butów (miastowy nie musi obornika ze stajni wygarniaćsuspicious) - wieśniak zawsze będzie wieśniakiem, jeśli nie potrafi się dostosować do nowych warunków. Taka prawda. A doczytałaś może dalszą moją wypowiedź? Ojej, jedno zdanie tak cię poruszyło! No musi być coś na rzeczy z tą słomą u ciebie suspicious
              • kkokos Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 22:01
                rosapulchra-0 napisała:

> A znasz powiedzenie: wszedłeś między wrony to kracz jak i one?
                > Przyjeżdżasz do kogoś, to się dostosuj. Przyjeżdżasz do Warszawy, bo chcesz w n
                > iej mieszkać i pracować, to poznaj specyfikę miasta, a nie wprowadzaj swoje zas
                > ady.

a wiesz, mądralo, że fakt urodzenia i mieszkania od tego momentu w warszawie nie chroni przed byciem chamem ze słomą w butach? serio,serio.
                zamiast wymyślać przedmówczyni, że "coś jest na rzeczy", może po prostu przestać się mądrzyć i przyznać, że po obu stronach tej idiotycznej barykady są ludzie mądrzy i głupi, dobrzy i źli i tyle? no chyba że się jest superpieniaczką (jak niektórzy na forum warszawa) i musi, ale musi koniecznie się udowodnić, że przyjezdni są gorsi, bo kompleksiki trzeba czymś leczyć suspicious

to pisałam ja, urodzona, wychowana i wciąż mieszkająca w warszawie. w samiutkim centrum.
                • rosapulchra-0 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 23:06
                  No pacz pani, gdy była tolerancyjna dla przyjezdnych to oni na warszawiaków narzekali. Gdy na przyjezdnych narzekam, to ziomki (ja też z samiuśkiego Centrum jestem suspicious) psy na mnie wieszają. Co za dziwy, pszepani.. sciana

A żeby ktoś tak ze zrozumieniem przeczytał, co napisałam, to może nie byłoby tej całej dyskusji o wyższości jednych nad drugimi.
      • e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 09:51
        kitka05 napisała:

> jeszcze często nie są tu zameldowani i mimo że "korzystają" z tego miasta, to nie płacą w > nim podatków.

A od kiedy to meldunek jest związany z podatkami?
        • kitka05 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 10:51
          Jak widzę, źle sformułowałam zdanie. Do meldunku odniosłam się, gdyż kilka osób pisało że są lub nie zameldowane w Warszawie, a wiadomo że skoro przebywają powyżej 3 dni w danym mieście ciąży na nich obowiązek meldunku, czasowego bądź stałego.
          Natomiast nie podoba mi się, że wielu ludzi napływowych, jak napisałam korzystają z dobrodziejstw tego miasta, ale nie uważają za słuszne płacenia w nim podatków
          • angazetka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 10:57
            > Do meldunku odniosłam się, gdyż kilka osób
            > pisało że są lub nie zameldowane w Warszawie, a wiadomo że skoro przebywają po
            > wyżej 3 dni w danym mieście ciąży na nich obowiązek meldunku, czasowego bądź stałego.

Martwy przepis. I nie wiem, jaką ci to czyni różnicę.
            • e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 20:49
              Otóż to - co przybywa Wwie z tego meldunku?
              Można być zameldowanym i nie płacić podatków itd, można nie mieć i płacić.
              Niebardzo wiem, jakie to ma znaczenie.
              • kkokos Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 22:04
                Można być zameldowanym i nie płacić podatków itd, można nie mieć i płacić.
                > Niebardzo wiem, jakie to ma znaczenie.

a liczba mieszkańców nie ma znaczenia przy ruchach pieniędzy od budżetu miasta do budżetu państwa i z powrotem (te wszystkie janosikowe w górę i dotacje w dół)? nie wiem, wymyślam i się dopytuję.
                • e_r_i_n Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 22:24
                  No właśnie jednak podatki zapłacone mają.
                  Generalnie teraz większość zależy od miejsca zamieszkania, więc te zależne od zameldowania są znikome.
      • 1bzz1 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 30.10.11, 21:42
        Jestem napływowa i jak czytam powyzsze posty to stwiuerdzam, ze to własnie tym w warszawie od urodzenia slona z butow wystaje, ja bym nigdy nie napisała tak o kims co jest dwa lata w gdansku, a ja od zwsze więc jestem ta "lepsza"
    • kitty4 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 07:26
      Ze Wsi - mieszkam w W-wie 16 lat, ale nie uważam że jestem "warszawianką" i nie czuję się nią. Warszawiak/anka to osoba mieszkająca od urodzenia w-wie, mająca tu rodziców, dziadków, groby bliskich i oczywiście mająca tu meldunek io płacąca podatki również tu, Ja ty mam meldunek, dzieci, byłego męza, pracę, ale nie jestem z w-wy.
    • minkapinka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:00
      Od kilku pokolen z Warszawy smile
    • default Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:26
      Z Marymontu. Tam się urodziłam i wychowałam.
      Potem Bielany i obecnie - Białołęka.
      Rodzice nie są rdzennymi warszawiakami - mama pochodzi z Częstochowy, a ojciec z wioski pod Płockiem. Ale ponieważ obydwoje przybyli do Warszawy jako bardzo młodzi ludzie, tuż po wojnie, wiosną 1945, to myślę, że troszkę sobie na to miano zasłużyli wink
      • penelopa40 Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 08:30
        no jak to skąd? z Warszawy!
      • babunia_wygodka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:19
        default napisała:

> Z Marymontu. Tam się urodziłam i wychowałam.
        > Potem Bielany i obecnie - Białołęka.
        > Rodzice nie są rdzennymi warszawiakami - mama pochodzi z Częstochowy, a ojciec
        > z wioski pod Płockiem. Ale ponieważ obydwoje przybyli do Warszawy jako bardzo m
        > łodzi ludzie, tuż po wojnie, wiosną 1945, to myślę, że troszkę sobie na to mian
        > o zasłużyli wink

Nie walczyli w powstaniu - nie zasłużyli.
        Oczywiście Ty jako dziecko ludności napływowej z prowincji też nie jesteś prawdziwą warszawianką.
    • pysia-aga Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 09:23
      z Warszawy, od urodzenia.
    • atowlasnieja To skąd ja jestem? 18.10.11, 09:27
      wprawdzie nie mieszkam ani nie urodziłam się w Warszawie ale mam dylemat gdyż moi dziadkowie pochodzili z czterech różnych miejscowości (W, X, Y, Z) i spotkali się w mieście A, tam urodzili się moi rodzice oraz ja, gdy miałam mniej niż pół roku przeprowadziliśmy się do miasta B w którym żyję do dzisiaj i tu urodziłam dziecko. Więc skąd ja jestem?
    • katia.seitz Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:09
      Z Pragi jestem, w Szpitalu Praskim się urodziłam tongue_out
      Ojciec urodzony w Warszawie, jego rodzice przybyli do stolicy jakoś niedługo przed wojną spod przysłowiowego Grójca. Mama pochodzi z jednego z podwarszawskich miasteczek, do Warszawy przyjechała na studia.
      • babunia_wygodka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:17
        katia.seitz napisała:

> Z Pragi jestem, w Szpitalu Praskim się urodziłam tongue_out
        > Ojciec urodzony w Warszawie, jego rodzice przybyli do stolicy jakoś niedługo pr
        > zed wojną spod przysłowiowego Grójca. Mama pochodzi z jednego z podwarszawskich
        > miasteczek, do Warszawy przyjechała na studia.

Czyli jesteś zaledwie ludnością napływową ;->
        • katia.seitz Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:16
          Trudno, jakoś to przeżyję. Ale Praga odcisnęła na mnie wyraźne piętno tongue_out
        • pysia-aga Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:17
          co za bzdury???
          jak urodziła się i mieszka w Warszawie, to jest z Warszawy.
          to nie jest pytanie o to skąd są jej rodzice.
          Na ile pokoleń wstecz mamy to rozciągać?
          • klemarka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:36
            Moja historia jest smutna, bo gdy milaam 12 lat, przywieźli mnie do Warszawy rodzice. Warszawy niel ubilam, przezk olejne 4 lata sie mczylam, dopki nie poznałam mojego chłopaka! On jest z Warszawy od dziadka. Potem urodzil sie nam syn i wieku 26 lat uwazam, ze nie bedac warszawianka nia jestem. I z naplyowymi walcze. Wszystko w szkole wokol mnie to Białystok, gdnak, wsie i miasteczka. Japochodze zm iasta w ktorym sie prezydenta wybieralo a nie wojta czy burmistrza! Południe Polski.
            • babunia_wygodka Re: Warszawianki - skąd pochodzicie? 18.10.11, 14:38
              klemarka napisał:

> Moja historia jest smutna, bo gdy milaam 12 lat, przywieźli mnie do Warszawy ro
              > dzice. Warszawy niel ubilam, przezk olejne 4 lata sie mczylam, dopki nie poznał
              > am mojego chłopaka! On jest z Warszawy od dziadka. Potem urodzil sie nam syn i
              > wieku 26 lat uwazam, ze nie bedac warszawianka nia jestem. I z naplyowymi walcz
              > e. Wszystko w szkole wokol mnie to Białystok, gdnak, wsie i miasteczka. Japocho
              > dze zm iasta w ktorym sie prezydenta wybieralo a nie wojta czy burmistrza! Połu
              > dnie Polski.

Ściemniasz. W żadnym mieście w Polsce nie pisze się w taki sposób.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka