Dodaj do ulubionych

pobyt w szpitalu

28.12.11, 10:02
witam mam takie pytanie czy nalezy sie nam cos z opieki spolecznej jakas zapomoga czy cos w tym stylu za pobyt dziecka w szpitalu ?? moj maluch ma 2.5 lat w szpitalu przebywam z nim prosze o pomocsmile
Obserwuj wątek
    • hallodolly Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:08
      Tak, należy się. Za dziecko do 3 rż 100 zł za każdy dzień w szpitalu plus zwrot za dojazd rodzica.
      • zabusia224 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:09
        jak sie o to starac co trzeba zrobic??
        • e_r_i_n Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:13
          Wykupić odpowiednie ubezpieczenie.
    • andaba Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:13
      ???

Raczej bym się cieszyła, że jeszcze nie ma gloryfikowanej tu prywatnej służby zdrowia i TY nie płacisz za to, że dziecko masz w szpitalu. Poza opłatą za twój pobyt z dzieckiem, praktykowany w wielu szpitalach.

Swoją drogą - skąd pomysł że coś ci się należy?
      Nawet L4 ci się nie należy.
      • pierwsze-wolne Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:15
        > Nawet L4 ci się nie należy.

A ten pomysł skąd?
        • mama_kotula Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:22
          pierwsze-wolne napisała:

> > Nawet L4 ci się nie należy.
          > A ten pomysł skąd?

Ponieważ dziecko ma zapewnioną opiekę w czasie choroby (w szpitalu). I L4 może zostać wydane (i przeważnie jest wydawane), ale nie ma obowiazku wydawać L4 rodzicowi dziecka, które przebywa na oddziale. Czyli działa to na zasadzie dobrej woli lekarza.
          • andaba Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:27
            Nie zawsze wydają. W okulistycznym na przyklad od razu na kartce z wytycznymi którą się dostaje wraz ze skierowaniemi jest napisane, że "rodzic zwolnienia nie otrzymuje".

Bratanica też brała urlop żeby z dzieckiem siedzieć, bo zwolnienia nie wypisali, póki miała to wystawione gdy dziecko chorowało w domu ok, a potem już nikt nie chciał wystawić.

Jak pisała poprzedniczka - dziecko w szpitalu ma zapewnioną opiekę.
            • melancho_lia Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:50
              Ja tam bez problemu dostałam na chirurgii- na cały pobyt dziecka plus jeszcze kilka dni po wypisie (była tylko obserwacja, dziecko 3 l). Także L4 widać od dobrej woli lekarza zalezy.
            • gabi683 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:57
              Jak pisała poprzedniczka - dziecko w szpitalu ma zapewnioną opiekę.

Ta jasne ,medyczna tak ale emocjonalna NIE .I nie od dziś wiadomo ze nie ma lepszego lekarstwa jak jest bliska osoba przy chorej osobie .Tu mówimy o dziecku i na 100 % nikt nie robi wakacji ze szpitala .
              • mama_kotula Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:11
                gabi683 napisała:
                > Ta jasne ,medyczna tak ale emocjonalna NIE .I nie od dziś wiadomo ze nie ma lep
                > szego lekarstwa jak jest bliska osoba przy chorej osobie .Tu mówimy o dziecku i
                > na 100 % nikt nie robi wakacji ze szpitala .

Ale temu nikt nie zaprzecza, że obecność rodzica jest wskazana przy dziecku w szpitalu.
                Bo jest wskazana. Natomiast na jakiej zasadzie jest ta obecność zorganizowana, to już inna sprawa. Jeśli lekarz nie wypisze zwolnienia L4 na opiekę nad dzieckiem - a ma pełne prawo takiego zwolnienia nie wypisywać - rodzic może wziać urlop. Płatny, bezpłatny, jakikolwiek.
                • karra-mia Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 21:33
                  zgadza się i pamiętam, że L4 było bez problemu wydawane tylko matkom karmiącym, jeżeli jest to małe dziecko
          • gabi683 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:53
            mama_kotula napisała:

> pierwsze-wolne napisała:
            >
            > > > Nawet L4 ci się nie należy.
            > > A ten pomysł skąd?
            >
            > Ponieważ dziecko ma zapewnioną opiekę w czasie choroby (w szpitalu). I L4 może
            > zostać wydane (i przeważnie jest wydawane), ale nie ma obowiazku wydawać L4 rod
            > zicowi dziecka, które przebywa na oddziale. Czyli działa to na zasadzie dobrej
            > woli lekarza.
            >
            >

Mama jeśli matka jest samotnie wychowuj dziecko a dziecko źle znosi pobyt w szpitalu .Zasranym obowiązkiem jest wypisać zwolnienie dla matki.A nawet gdyby nie była samotna a pracuje zawodowo nikt jej łaski nie powinien robić ,za to płaci się między innymi składkitongue_out
            • mama_kotula Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:56
              Cytat
              Zasranym obowiązkiem jest wypisać zwolnienie dla matki

Nie, droga Gabi - nie jest to niczyim "zasranym obowiązkiem", jak byłaś to uprzejma określić.
              Nie jest to również "robieniem łaski", spuść z tonu nieco, bo to niesmaczne jest.
              • gabi683 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:00
                mama_kotula napisała:

> Cytat
                > Zasranym obowiązkiem jest wypisać zwolnienie dla matki
                >

>
                > Nie, droga Gabi - nie jest to niczyim "zasranym obowiązkiem", jak byłaś to uprz
                > ejma określić.
                > Nie jest to również "robieniem łaski", spuść z tonu nieco, bo to niesmaczne jes
                > t.
                >

Za miast umoralniać poczytaj sobie prawa pacjenta.....
                • mama_kotula Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:09
                  Cytat
                  Za miast umoralniać poczytaj sobie prawa pacjenta.....

Uhm, czytałam. Dziecko ma prawo do pobytu z rodzicem w szpitalu. Nie ma nic o wypisywaniu L4 dla rodzica na czas tego pobytu.
                  • przeciwcialo Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 18:03
                    Zwolnienia na dziecko lezące w szpitalu dostawałam tylko kiedy karmiłam i byłam potrzebna jako wyżywienie dla dziecka. W innym wypadku brałam urlop, wymieniałam sie z męzem.
                    • dorek3 Re: pobyt w szpitalu 29.12.11, 14:43
                      A ja nigdy nie musiałam walczyć o zwolnienie. Prosiłam-dostawałam. Ostatnio nie dalej niz 2 tygodnie temu z 8-latkiem.
            • andaba Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:59
              gabi683 napisała:

> Mama jeśli matka jest samotnie wychowuj dziecko a dziecko źle znosi pobyt w szp
              > italu .Zasranym obowiązkiem jest wypisać zwolnienie dla matki.

Mylisz się, nie mają ani zasranego, ani żadnego innego obowiązku.
              Zwolnienie przy wypisie jak najbardziej, ale nie w trakcie hospitalizacji.
              • gabi683 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:01
                andaba napisała:

> gabi683 napisała:
                >
                > > Mama jeśli matka jest samotnie wychowuj dziecko a dziecko źle znosi pobyt
                > w szp
                > > italu .Zasranym obowiązkiem jest wypisać zwolnienie dla matki.
                >
                > Mylisz się, nie mają ani zasranego, ani żadnego innego obowiązku.
                > Zwolnienie przy wypisie jak najbardziej, ale nie w trakcie hospitalizacji.

Nie wypisuje się na matkę ale na dziecko i to bez problemu tongue_out
                • andaba Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:07
                  Gabi, jeżeli trafiłaś w swoim życiu na takich fajnych lekarzy, to super. Ale nie mąć ludziom w głowach, że obowiązkiem lekarza jest wystawienie zwolnienia rodzicowi gdy dziecko jest w szpitalu.
                  • gabi683 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:11
                    andaba napisała:

> Gabi, jeżeli trafiłaś w swoim życiu na takich fajnych lekarzy, to super. Ale ni
                    > e mąć ludziom w głowach, że obowiązkiem lekarza jest wystawienie zwolnienia rod
                    > zicowi gdy dziecko jest w szpitalu.

Nie nie trafiłam potrafię walczyć o swoje ,nikt jeszcze raz powtarzam nie robi nikomu łaski .Poczytaj o swoich prawach tongue_out
                    • mama_kotula Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:13
                      Cytat
                      Nie nie trafiłam potrafię walczyć o swoje ,nikt jeszcze raz powtarzam nie robi nikomu łaski .Poczytaj o swoich prawach tongue_out

No ja czytałam. Mam pełne prawo do sprawowania opieki nad dzieckiem, które jest w szpitalu, ale o tym, czy wystawić mi zwolnienie (czytaj: czy moja opieka jest NIEZBEDNA i muszę być niezbędnie na miejscu) decyduje lekarz.
                      Jak to napisała niżej Andaba - strzelasz sobie w stopę, Gabisiu ;P
                    • przeciwcialo Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 18:08
                      Jakiego twojego? Opieka nad chorym dzieckiem leżącym w szpitalu to nie jest żadne twoje prawo. Lekarz może uznac ze twoja obecnośc jest konieczna i wtedy opiekę dostaniesz. Może jednak uznac ze potrzeban jesteś na oddziale jak psu buty i nici ze zwolnienia. Nikt ciwe nie wygoni z oddziału ale jak sobie zorganizujesz ten czas to twoja sprawa.
          • gabi683 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:07
            mama_kotula napisała:

> pierwsze-wolne napisała:
            >
            > > > Nawet L4 ci się nie należy.
            > > A ten pomysł skąd?
            >
            > Ponieważ dziecko ma zapewnioną opiekę w czasie choroby (w szpitalu). I L4 może
            > zostać wydane (i przeważnie jest wydawane), ale nie ma obowiazku wydawać L4 rod
            > zicowi dziecka, które przebywa na oddziale. Czyli działa to na zasadzie dobrej
            > woli lekarza.
            >
            >

Na konferencji zorganizowanej z okazji Swiatowego Dnia Chorego zadalam pytanie (w imieniu Stowarzyszenia Uronef) Pani Minister Ewie Kopacz. Odpowiedz brzmiala : lekarz ma obowiazek wystawienia zwolnienia.
            Dzwon do Rzecznika Praw Dziecka - 0800121212 (bo temat ten jest im znany),
            Najlepiej do:
            Biuro Praw Pacjenta
            przy Ministrze Zdrowia
            Dyrektor biura: Krystyna Barbara Kozłowska
            adres: ul. Długa 38/40 Warszawa 00-238
            tel./faks: (0-22) 635-75-78
            e-mail: sekretariat@bpp.gov.pl

Bezpłatna infolinia:
            0-800-190-590 (pn. - pt. w godz. 9.00 - 21.00)

Pani Kopacz już nie ma ale spraw jest znana ,lekarze nie chcą a maja obowiązek
        • gabi683 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 10:49
          pierwsze-wolne napisała:

> > Nawet L4 ci się nie należy.
          >
          > A ten pomysł skąd?
          >

Idąc jej tokiem myślenia jak nic to nic tongue_out
        • gabi683 czarno na białym 28.12.11, 11:04
          www.prawapacjenta.eu/index.php?pId=2301
          www.prawapacjenta.eu/index.php?pId=2646
          • andaba Re: czarno na białym 28.12.11, 11:09
            Gabi, jak już coś linkujesz to najpierw to przeczytaj, bo sobie strzelasz w plecy:

Jest jednak w tym przypadku problem, nieuregulowany wprost w przepisach prawa. W przywołanych aktach prawnych określono, że zasiłek opiekuńczy przysługuje w sytuacji ,, konieczności osobistego sprawowania opieki”. Takie sformułowanie rodzi wątpliwości w odniesieniu do hospitalizowanego pacjenta, który winien mieć zapewniona całodobową opiekę podczas leczenia.

Wydaje się jednak, że jeżeli lekarz w szpitalu uzna, że zachodzi taka okoliczność to winien wystawić stosowne zaświadczenia.

Jeżeli lekarz uzna. Czyli obowiązku nie ma.
          • kannama Re: czarno na białym 28.12.11, 11:14
            akurat dla mnie to czarno na białym nie jest. formalnie, gdy dziecko jest w szpitalu nie masz konieczności sprawowania nad nim opieki. i nikt tu się nie kłoci o to, że z dzieckiem ktoś powinien być- dla jego samopoczucia, ale formalnie NIE MUSI.
    • attiya Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 11:35
      que?
      a jesteś ubezpieczona prywatnie? masz wykupione ubezpieczenie, które zwraca za pobyt w szpitalu?
      niby dlaczego państwo ma płacić za pobyt w szpitalu?
      • bergamotka77 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 17:16
        Oczywiście nic się nie należy, nie słuchaj drwiących komentarzy. Dlaczego miałoby przysługiwać? Podobnie jak nie przysługuje gdy dziecko choruje w domu. Co do L4 to bardzo się zdziwiłam tą dyskusją, bo mój maluch był kilka razy w szpitalu w tym roku i nigdy nie miałam problemu ze zwolnieniem, wręcz mi je niemal z automatu proponowano. Może to zależy od wieku dziecka albo jego przypadłości i według uznania lekarza? No bo 13-latek z nogą w gipsie może mieć opiekunów przez kilka godzin dziennie, półtoraroczne czy mniejsze dziecko z kroplówką, którą sobie wyrywa wraz z wenflonem z żyły raczej musi mieć stałą opiekę przez całą dobę, bo nikt nie zapewni dyżurującej pielęgniarki przy jego łóżeczku przez cały czas. Poza tym taki maluch nie rozumie gdzie jest i co się z nim dzieje...
    • malgosiek2 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 21:02
      Przypuszczam, że z MOPS-u raczej się nie należy zapomoga z okazji dziecka pobytu w szpitalu, bo to nie jest nic niezbędnego do Twojej i jego egzystencji.
      Po drugie MOPS nie jest od takich rzeczy, a np.moze dać zapomogę na opał, ubrania etc czy refundacja leków do wykupienia po szpitalu.
      Ale w tym celu musisz się udać do MPOS-u i dowiedzieć się na jakiej zasadzie dają zapomogi i na co.
      Przyjdzie pani z opieki, zrobi wywiad środowiskowy, poprosi o papierki na temat zarobków ew.zatrudnienia jeśli je posiadasz, o sytuacji mieszkaniowej.
      Musi ona wybadać Twoją sytuację materialno-bytową.
      Na podstawie tych informacji odpowiednio podejmowana jest decyzja.
      • estelka1 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 21:32
        Uzupełnię trochę smile można ubiegać się o zasiłek w MOPS na dowiezienie dziecka do szpitala, jego odbiór, czy nawet na odwiedziny, jeśli leczenie jest poza miejscem zamieszkania. Wszystko to jednak zależy od dochodu, który (oczywiście żeby zakwalifikować się do pomocy społecznej) wynosi 351 zł na osobę w rodzinie. Oczywiście w nadzwyczajnych przypadkach można ubiegać się o zasiłek specjalny, nawet jeśli dochód jest trochę wyższy, ale nikt takiego zasiłku "z automatu" nie dostanie. Jeśli się chce mieć takie świadczenia, to pozostaje prywatne ubezpieczenie. O wałkowanym powyżej zwolnieniu lekarskim na dziecko w szpitalu nie będę pisać, bo nie jest to żaden dodatkowy dochód, tylko zasiłek zamiast pensji.
        • malgosiek2 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 21:35
          estelka1 napisała:

> Uzupełnię trochę smile

O jak miło big_grin
          • bergamotka77 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 23:13
            Hmm patrzac nieco cynicznie to z punktu widzenia opieki i kosztow utrzymania dziecka to pobyt w szpitalu jest dogodny dla osob w trudnej sytuacji bo dziecko ma przynajmniej calodzienne wyzywienie i opieke medyczna, chyba ze po operacji to gorzej bo obowiazuje dieta. Nie wszystkie maluchy maja co jesc w domu. A dlaczego pytasz o zasilek na czas pobytu dziecka w szpitalu? Z czym jest to zwiazane, czy przewiduje sie dluzszy pobyt twojego malucha poza domem?
    • malgosiek2 Re: pobyt w szpitalu 28.12.11, 21:18
      pl.wikipedia.org/wiki/Miejski_O%C5%9Brodek_Pomocy_Spo%C5%82ecznej
    • kajluna84 Re: pobyt w szpitalu 29.12.11, 11:10
      Hej, mozesz ubiegac sie w mopsie np o zasilek celowy, badz napisac prosbe o pomoc materialna bo np nie jestes w stanie oplacic swojego pobytu w szpitalu.. ale czy to ci uznaja to juz zalezy od kierownictwa mopsu.. i musisz miec do tego niskie dochody

a co do L4.. wydaje mi sie ze to zalezy na jakiego lekarza sie trafi. ja mam dwoch synow, mlodszy gdy mial 4 miesiace trafil na 2 tyg do szpitala, ja bylam z nim caly czas, ale w tym czasie ktos musial zajmowac sie starszym synem. nie chodzil do przedszkola. nie mozna bylo na niego wziac l4 bo byl zdrowy, i moja lekarka ze szpitala bez problemu wypisala mi l4 na tate mlodego mimo ze to ja bylam prawie caly czas( wymienialismy sie tylko zebym pojechala do domu, umyla sie i chwile pobyla ze starszym) wiec to naprawde zalezy od tego na kogo sie trafi.
      • zabusia224 Re: pobyt w szpitalu 30.12.11, 10:33
        nie chodzi mi o l4 bo dostalam bez zadnego problemu nic sie nie musialam prosic , zapytalam i bede miala i jeszcze pani ordynator powiedziala ze jezeli pracodawca bedzie potrzebowac zaswiadczenia ze tu jestem z dzieckiem w szpitalu to spokojnie takie zaswiadczenie wypisze ale opiekuncze dostane przy wypisie ze szpitala .
        jeszcze raz : pytam cze sie moge starac o jakis zasilek czy cos podobnego za pobyt dziecka w szpitalu
        • gryzelda71 Re: pobyt w szpitalu 30.12.11, 10:36
          Jesli masz ubezpieczenie z taką opcją to tak.
          • zabusia224 Re: pobyt w szpitalu 30.12.11, 10:41
            a jakas zapomoga z opieki czy tak jak poprzedniczkla pisala ze za zwrot dojazdu do szpitala czy cos takiego??
            • kajluna84 Re: pobyt w szpitalu 30.12.11, 11:54
              hej.. za zwrot dojazdow wydaje mi sie ze moglabys sie ubiegac jesli dziecko nie jest w tej samej miejscowosci w szpotalu, ale z tym sie nie orientuje. ale wiem ze moja kumpela zrobila tak jak jej dziecko bylo w szpotalu ze poszla do mopsu, powiedziala jak wyglada sytuacja, ze musi placic za pobyt swoj z dzieckiem, ze musi miec tam wyzywienie a nie ma kto jej dowozic codziennie no i dostala, najpierw decyzje w ciagu 14 dni, ale najpierw byl wywiad u niej w domu i musiala miec zaswiadczenie ze dziecko w szpotalu a potem jak dostala decyzje to bylo tam napisane ze do konca przyszlego miesiaca zostanie jej wyplacony zasilek w kwocie 200zł, wiec dziecko dawno wyszlo ze szpitala a ona po ponad miesiacu od zlozenia wniosku dostala przekazem te 200zl. ale ona nie pracowala i nie wykazywala dochodow. z tego co doczytalam masz L4 czyli masz zatrudneinie wiec trudno bedzie ci cokoliwek uzyskac bo w opiece prog by pomagac to cos kolo 330 zl na osobe.
            • estelka1 Re: pobyt w szpitalu 30.12.11, 16:17
              O ile masz dochód na osobę do 351 zł i dziecko będzie w szpitalu w innej miejscowości, niż mieszkacie, masz szansę na zasiłek celowy. A skoro pracujesz, ten dochód prawdopodobnie masz większy, więc nie sądzę żeby Ci przyznali zasiłek. Pomijając zresztą dochód, podaj choć jeden powód, dlaczego powinnaś dostać jakąkolwiek zapomogę? Przecież masz środki do życia, a dziecko pobyt w szpitalu i wyżywienie na czas leczenia za darmo.
              Na przyszłość wykup sobie ubezpieczenie z odpowiednią opcją
        • ib_k Re: pobyt w szpitalu 30.12.11, 12:05
          pytam cze sie moge starac o jakis zasilek czy cos podobnego za po
          > byt dziecka w szpitalu

możesz starać się o zapomogę lub zasiłek celowy "to świadczenie fakultatywne przyznawane na podstawie art. 39 i 40 ustawy o pomocy społecznej w celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej. Zasiłek może być przyznany na pokrycie części lub całości kosztów zakupu żywności, leków i leczenia, opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego, drobnych remontów i napraw oraz kosztów pogrzebu"

ale o szczegóły musisz zwrócić się do Mops
          • zabusia224 Re: pobyt w szpitalu 31.12.11, 11:18
            dziekuje bardzosmile smile widze ze niektore mamy wiedza na czym polega problem tongue_out
            • mamcia809 Re: pobyt w szpitalu 31.12.11, 11:54
              jak mój synek miał 3 miesiące leżał na zapalenie płuc ja byłam razem z nim przez 12 dni ,ma astme wrodzoną i alergie pokarmową bardzo silną wtedy to jeszcze nie było rozpoznane,za pobyt płaciłam 30 zł za dobe,karmiłam piersią i jak wyszłam ze szpitala z synkiem poszłam do opieki społecznej w moim mieście i poprosiłam o pomoc finansową ze względu na duże wydatki na leczenie synka, nie sprawdzali dochodów powiedzieli że bez względu na dochód taka pomoc mi się należy karmiąc piersią do 6 miesiąca i dostałam spowrotem 400 zł tyle co wydałam za pobyt plus dojazd do szpitala i powrut ze szpitala został w koszty wliczony.
              • estelka1 Re: pobyt w szpitalu 31.12.11, 13:11
                Ściemniasz droga pani. Musieli sprawdzić dochód. Na jakiejś podstawie wyliczyli, czy owe 400 zł, które wydałaś na pobyt dziecka w szpitalu, stanowi duży procent Twojego dochodu, czy jest to kwota, którą wydajesz na "waciki". A że zakwalifikowałaś się na pomoc, to inna sprawa. Są sytuacje, w których ośrodki pomocy społecznej przyznają pomoc mimo przekroczonego kryterium dochodowego. Zapewniam Cię jednak, że gdybyś miała 2 tys. na osobę, nikt by Ci nie przyznał zwrotu tych pieniędzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka