Dodaj do ulubionych

Czy można osiwieć w krótkim czasie?

16.01.12, 19:20
Mam włosy naturalne w kolorze starego złota, nie lubie ich, więc od lat farbuję, czasem u fryzjera, czasem w domu. Nigdy specjalnie im sie nie przyglądałam - zdrowe, błyszczące, więc ok. Wczoraj, przed kolejnym farbowaniem odkryłam, że mam mnóstwo (ok 1/10 wszystkich) siwych włosów - nawet nie siwych, tylko białych.
Czy któraś z Was posiwiała np. ze zmartwienia? Ostatni rok był dla mnie koszmarny, ale czy to możliwe, żeby w ciągu kilku miesięcy osiwieć?
Mam 39 lat i poczułam się staro.......
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Można 16.01.12, 19:45
      montechristo4 napisała:

> Czy któraś z Was posiwiała np. ze zmartwienia? Ostatni rok był dla mnie koszmar
      > ny, ale czy to możliwe, żeby w ciągu kilku miesięcy osiwieć?

Można nawet i w kilka dni. Jeśli rzeczywiście jest baaaardzo stresująca sytuacja. Tyle, że w dzisiejszych bezpiecznych czasach takie sytuacje prawie się nie zdarzają. Nie w naszym kraju.

> Mam 39 lat i poczułam się staro.......

Nie przesadzaj: są tacy, którzy siwieją już w wieku dwudziestu - dwudziestu kilku lat.
      Sama miałam znajomego, który miał wyraźną siwiznę,w wieku około 24 lat.

Rekord, o którym słyszałam, to siwa piętnastolatka. Ale to już z dawnych czasów.
      No i po ciężkich przeżyciach.

No cóż - producenci farb na Tobie zarobią. I tyle.
      • mvszka Re: Można 16.01.12, 19:47
        >>Tyle, że w dzisiejszych bezpiecznych czasach takie sytuacje prawie się nie zdarzają. Nie w naszym kraju.<<

co bierzesz?, ja też chcę wink
        • bezpocztyonline Re: Można 16.01.12, 19:57
          mamaemmy napisała:

> mojej babci znajoma osiwiała w jedna noc,kiedy zabrali jej w czasie wojny calą
          > rodzinę;/

bezpocztyonline napisała:

> >>Tyle, że w dzisiejszych bezpiecznych czasach takie sytuacje prawie si
          > ę nie zdarzają. Nie w naszym kraju.<<

mvszka napisała:

> co bierzesz?, ja też chcę wink

??? Zdarzają się? Masowe mordy też? Jesteś pewna?
          • chipsi Re: Można 17.01.12, 09:32
            Szczerze? Co by Cię bardziej załamało: Gdyby ktoś wymordował Ci wszystkich sąsiadów czy gdyby ktoś skrzywdził Twoje dziecko?
            • bezpocztyonline Re: Można 17.01.12, 11:21
              chipsi napisała:

> Szczerze? Co by Cię bardziej załamało: Gdyby ktoś wymordował Ci wszystkich sąsi
              > adów czy gdyby ktoś skrzywdził Twoje dziecko?

Siedemdziesiąt lat temu nie można było być pewnym dnia, ani godziny.

Rodzice w każdej chwili mogli przypuszczać, że ich dziecko zginie(-ło), gdy tylko tracili je z oczu. Zresztą mogli też być bezsilni, nawet gdyby dziecko było w ich obecności.

Komórek - wyobraź sobie - nie było, nie można było sobie zadzwonić w każdej chwili z pytaniem, gdzie jesteś, co robisz, czy wszytko w porządku, o której wrócisz.

Rodziny - ci, którzy przeżyli - nieraz odnajdywały się po kilkudziesięciu latach po wojnie dopiero. Bo dziecko poszło po wodę do studni. A matka po drzewo do lasu.

Rozumiem, że i teraz zdarzają się zaginięcia i zdarzają się tragedie.
              Ale daleeeko rzadziej, niż kiedyś.
              Każdy ma telefon komórkowy, rozwiesza się ogłoszenia, policja szuka (dziecka - na pewno).

Siedemdziesiąt lat temu, nie było policji, na którą mogłabyś pójść i zgłosić zaginięcie/porwanie dziecka.
              Nie było w ogóle poczucia bezpieczeństwa żadnego i wystarczyło, by nastoletnie dziecko nie wróciło do domu na noc, by osiwieć.

W dzisiejszych bezpiecznych czasach, jeśli dziecko ci nie wróci do domu na noc, to - owszem, denerwujesz się i niepokoisz - ale też obmyślasz, jaką mu dasz reprymendę rano.

Na tym mniej więcej polega różnica. Jesteś przekonana, że dzieciak baluje/nocuje gdzieś u kolegi/koleżanki, a nie, że zginął, czy Niemcy porwali i wywieźli.
    • mvszka Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 19:45
      tak to jest możliwe, można osiwieć nawet w jedną noc

na twoich włosach to nie jest tak widoczne
      jak u brunetki (np. ja)
      poza tym naturalne brunetki w ogóle siwieją wcześnie, moja koleżanka już w wieku 25lat miała siwe włosy
      • mamaemmy Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 19:48
        mvszka napisała:

> tak to jest możliwe, można osiwieć nawet w jedną noc

mojej babci znajoma osiwiała w jedna noc,kiedy zabrali jej w czasie wojny calą rodzinę;/
        Ja mam siwych wlosów baardzo duzo,niestety,juz po 20 roku musialam farbowac wlosy.
        • mvszka Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 19:53
          ja farbuję od 16go roku życia i dlatego, że chcę wink
    • olena.s Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 20:15
      Czytalam gdzies o schwytanym zydowskim chlopcu - doslownie chlopcu, 11 czy 12 letnim - prowadzonym na smierc, ktory szedl i siwial w oczach.
    • nabakier Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 20:24
      Mój dziadek w jedną noc, gdy operowana była jego wnuczka. Miał około 60 lat, więc w sumie nic dziwnego, tyle że -ta jedna noc...To chyba nie jest jakoś nadmiernie rzadkie.

Natomiast, co dziwniejsze, mój teść miał przygodę w drugą stronę, i to już mnie bardziej zdziwiło. Otóż, po chemii, po wyłysieniu - a był już siwy- odrosły mu włosy ...bez siwizny. I gęstsze.
      Ponownego osiwienia nie doczekał.
    • naomi19 Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 20:40
      Ja uważam, że można, mój chłop posiwiał jak miał sporo problemów, teraz to się zastopowało, niewiele widać, bo ma taki a nie inny kolor włosów. Znajoma 20-latka też jest siwa, tyle, że ma czarne włosy, więc bardzo widać, musi się regularnie farbować.
    • aagnes Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 20:45
      Mozna, w zeszlym roku siwialam dokladnie z dnia na dzien, jak zaczynalo sie robic lepiej to siwych wlosow nie przybywalo (wiekszosc bialych wyrwalam i jeszcze farbowac nie musze wink
    • ga-ti Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 16.01.12, 23:28
      Podobno można. Teściowej ojciec osiwiał w jedną noc, gdy zmarło mu dziecko, stary nie mógł być, bo dzieci miał nieduże. Podobnie kolega mego taty, osiwiał w ciągu kilku dni, też po śmierci dziecka.
    • noemi29 NIE wg spacjalistów 17.01.12, 00:04
      "Wewnętrzna warstwa włosów zawiera barwnik, który decyduje o ich kolorze. Kiedy komórki skupiające barwnik zamierają, włosy siwieją; jest to zjawisko związane z procesem starzenia się. Przedwczesne siwienie ma zazwyczaj podłoże genetyczne lub chorobowe. Między bajki natomiast należy włożyć twierdzenie, że można osiwieć z dnia na dzień. Wbudowywanie barwnika w tkankę włosa odbywa się pod powierzchnią skóry, dlatego musi upłynąć trochę czasu (miesięczny przyrost wynosi przeszło centymetr), zanim siwy włos urośnie i ukaże się nad powierzchnią skóry."
      • ga-ti Re: NIE wg spacjalistów 17.01.12, 01:14
        No dobra. Mam długie włosy, swego czasu zauważyłam 2-3 siwe zupełnie, całe siwe, nie farbuję włosów, obserwuję je dość często, dlaczego więc nie zauważyłam, jak siwieją stopniowo, czy wyrastają siwe "od początku"?
        Tak tylko podważam zdanie naukowców smile
        • suazi1 Re: NIE wg spacjalistów 17.01.12, 13:50
          Dokładnie, ja też jeszcze nie znalazłam u siebie włosa, który byłby do połowy czarny i do połowy siwy uncertain Za to jakimś cudem znajduję w najbardziej widocznym miejscu 10-cio centymetrowe siwe okazy? Nie ma mowy, żeby rosły sobie spokojnie w ukryciu...
      • chipsi Re: NIE wg spacjalistów 17.01.12, 09:36
        Czyli, teoretycznie, jeśli ktoś farbuje włosy i z jakiegoś powodu jego naturalne włosy zaczną szybko siwieć to odrosty mogą nas z dnia na dzień zaskoczyć?
      • suazi1 Re: NIE wg spacjalistów 17.01.12, 13:47
        No to jak mam rozumieć to, co widziałam na własne oczy?
    • swinka-morska Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 17.01.12, 09:45
      Mocno sypnęło mi siwizną w ciągu 2 miesięcy, ale to prawdopodobnie przez leki wywołujące sztuczną menopauzę.
    • kosmitka06 Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 17.01.12, 10:49
      Ja nie mam jeszcze 30-tki a mam już kilka a właściwie kilkanaście siwych włosów, widoczne na tyle że jak ost nie farbowałam a miałam już widoczne odrosty to widoczne były również siwe włosy uncertain
      Mojej mamy znajoma osiwiała na maxa w 2 dni jak jej córka odebrała sobie życie. Podobno na pogrzebie wiele ludzi jej nie poznało uncertain Więc jak widać można.
    • wuika Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 17.01.12, 10:54
      Podobno się nie da osiwieć nagle, dlatego opowieść o tym, jak mój dziadek wzięty do obozu pracy osiwiał w jeden dzień (a właściwie w jedną noc), wkładałam między bajki. Po czym moja mama osiwiała całkowicie w 2 miesiące - więc może dziadek też osiwiał znacznie w krótkim czasie, niekoniecznie w 1 dzień. I to, jak moja mama siwiała, widziałam sama, więc da się tak na pewno. Miała jakieś 33-35 lat i stresów mnóstwo.
      • bezpocztyonline Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 17.01.12, 11:24
        wuika napisała:

> Podobno się nie da osiwieć nagle

Kolejna, która nawet nie ma pojęcia o tym, co może się zdarzyć w niebezpiecznych czasach. Ale w sumie należy się z tego cieszyć.

> dlatego opowieść o tym, jak mój dziadek wzięty do obozu pracy osiwiał w jeden dzień (a
        > właściwie w jedną noc), wkładałam między bajki.

Niesłusznie.
    • gazeta_mi_placi Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 17.01.12, 11:36
      Nic dziwnego, mając 39 lat jest się starym, zatem czujesz się adekwatnie do swojego wieku, spokojnie smile
    • suazi1 Oczywiście, że można 17.01.12, 13:44
      Mam koleżankę, która na studiach osiwiała z dnia na dzień, a wszystko za sprawa ojca-alkoholika.
    • wbka1 Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 17.01.12, 15:20
      NIE można osiwieć z dnia na dzień ani na skutek zmartwień ,tragedii , dramatów.
      Siwienie to proces uzależniony od naszych genów.
      • bezpocztyonline Re: Czy można osiwieć w krótkim czasie? 17.01.12, 16:43
        wbka1 napisał:

> NIE można osiwieć z dnia na dzień ani na skutek zmartwień ,tragedii , dramatów.
        > Siwienie to proces uzależniony od naszych genów.

www.uroda.senior.pl/168,0,Siwienie,4427.html
        "Naukowcy dotychczas nie poznali dokładnie mechanizmu powodującego obniżenie aktywności produkcji melanin, wiadomo jednak, że sprzyja temu m. in. starzenie się, narażanie włosów na silne działanie promieni słonecznych, a także stres. Wśród przyczyn wymienia się także czynniki genetyczne oraz przynależność do danej nacji, np. Europejczycy siwieją szybciej niż mieszkańcy Azji."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka