Dodaj do ulubionych

Kolejna zagadka finansowa emam

16.04.12, 20:46
Jak wiemy emamy sa swietnie zarabiajacymi specjalistkami w waskich dziedzinach.
Jak nie sa to mezowie wyciagaja 10 tysi netto i jest git.
Jednak te same emamy nie maja na chocby 3 gwiazdkowy hotel by spedzic w nim kilka dni w miare przyzwoitych warunkach.
To tylko jeden z wielu przykladow gdzie szara rzeczywistosc wylazi na wierzch.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 20:48
      Cytat> Jednak te same emamy nie maja

No i widzisz, jak to czytanie ze zrozumieniem się kłania - gdzieś niby wyczytał, że TE SAME emamy nie mają na hotel?
      • krejzimama Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 20:56
        Tutaj na forum emama.
        • suazi1 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 09:14
          Wątek pt. "Nie stać mnie na Wrocław" wink
    • jak_matrioszka Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 20:49
      E-mama oszczedna jest i na zbytek za zawyzona cene nie lubi marnowac kasy.
      • krejzimama Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 20:55
        Pokoj z kazienka i sniadaniem w cenie to zaden zbytek. To minimum dla cywilizowanego czlowieka. Aha, i nie sa to jakies wielkie pieniadze. Przy zarobkach ponad 10 tysi netto to wydatek 2 czy. 3 stowek za pokoj to pikus.
        A tu co? Hostele i namioty, ewentualnie rudery po 30 dyszki za lozko z ubikacja w polu.
        • nabakier Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:48
          No, Krejzi ja, ruszam niedługo na ubogie pole namiotowe i bardzo się cieszę, że kasy nie wyrzucę na hotel wink
        • sueellen Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 00:23
          Dla kogo pikus, dla tego pikuś. Mozna zarabiać i 15 tysi ale zbierać na dom albo splacać kredyt za ten dom i wtedy każda stówka ma znaczenie.

Dla mojgo M, który przez 14 lat mieszkania w UK zarabiał po 3000-4000 funtów miesięcznie na rekę to byl pikuś, bujal się po swiecie od Peru przez Indie po Amerykę, szastal kasą na prawo i lewo Zaraz po tym jak się poznaliśmy zapytał co mi przywiesć z NY, odpowiedziałam, że perfumy. Przywiózł mi 6 flakonów po 100ml bo nie wiedział które wybrac. Nie kupowałam perfum przez ponad 3 lata. Teraz kazdy funciak jest dokladnie liczony i wypomina mi nawet zakup bratków do ogródka, a co dopiero hotel.
        • chipsi Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 10:28
          Wiesz co Krejzi, mam nadzieję że się niefortunnie wyraziłaś. Jeśli napisałaś co napisałaś z pełną premedytacją to zwyczajna świnia jesteś.

> Pokoj z kazienka i sniadaniem w cenie to zaden zbytek. To minimum dla cywilizow
          > anego czlowieka

Dla mnie to zbytek. Sama wybieram pensjonaty a śniadanie jeszcze potrafię sama sobie zrobić bo hotelowe jak dla mnie za drogie. Czy to oznacza że jestem niecywilizowana?

> A tu co? Hostele i namioty, ewentualnie rudery po 30 dyszki za lozko z ubikacja
          > w polu.

Wakacje spędziłam w bardzo przyjemnym pensjonacie w pokoju z łazienką, TV, netem i placem zabaw a nie kosztowało mnie to więcej niż chlew o którym piszesz. No proszę Cię...
          • sueellen Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 10:43
            a dla mnie hotelowe jest niejadalne. Ciężko odchorowuję podróże słuzbowe i noclegi w hotelach.
    • kali_pso Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 20:50

Niektóre emamy tak twierdzą, że one i niektórzy emężowie tak zarabiająwink
    • kropkacom Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 20:54
      iwoniaw ma rację tongue_out
    • marcelina4 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 20:58
      generalnie mi to lotto ile kto zarabia, czy o tym trąbi, czy nie, ale jest tu jedna forumka, która jawi się jako wybitna specjalistka wysokiej klasy, o którą klienci się chyba biją, w dodatku głosi to w tak denerwujący sposób, że w tym jednym przypadku to mi nie lotto
      • papalaya Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:03
        bo emamy są elytarne i nonkonformistyczne, gardzą tłuszczą w Egipcie, AI i plażą, preferują listopad w przyczepie kampingowej nad Bałtykiem a za granicą tylko łernisaże i eko-agroturystykę w Kazachstanie
    • beverly1985 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:03
      Kwestia priorytetów- dla mnie noclegi w nadętym hotelu to nie urlop. Urlop to pensjonat, a w miescie- hostel tongue_out ewentualnie spa.

Czesto nocuję za to slużbowo w hotelach i jeszcze nie widziałam w żadnym rodziny z dziećmi- hotele to miejsca dla odbywajacych podróze słuzbowe praz emerytów smile
      • pysiaczek1234 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:14
        No to ja do innych jeździłam bo tam gdzie byłam rodzin z dziećmi nawet sporo, fakt więcej niemieckich rodzin.
        I nie mamy 10 tys. miesięcznie znacznie mniej.
        Teraz już raczej wolimy jeździć do fajnych pensjonatów a i można niezłe domki znaleźć na wypoczynek. Hotele zbyt sztywne i po sprawdzeniu fajnych pensjonatów ,rodzinnie wolimy jednak "mieszkać" w pensjonatach.
      • langolier_maximus Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:20
        E no wink) hola hola- 3* to nie moze byc nadęty ( choc jak mialam 17 lat i bylam "metalowa" to przejazd taksowka, zamiast zatloczonym nocnym wydawal mi sie zenada dla nowobogackich hiehie).5* juz teoretycznie moglby byc nadety-zalezy jaki, gdzie itd.Bo, jako zona czlowieka z tzw.branzy wiem,ze inne hotele wybieraja ludzie na wyjazdy incentive, sluzbowe a inne rodziny , ale uwierz mi -sa hotele dopasowane do roznych grup docelowych-a o podobnym standardzie.I bardzo bym chciala jezdzic do 5* ,butikowych cudeniek wink tak czesto jak sie da.Ale ja nie jestem wybitnej klasy specjalista w super-waskiej dziedzinie wiec co weekend to sobie nie pojezdze ;-P.Mozna sobie czasem "podziadowac" na kwaterach-a co, raz na wozie raz pod wozem, sa rozne wydatki , czasem bez sensu przeplacac, ale nie ma co dorabiac wielkiej ideologii wink.

• yenna_m Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:10
      nawet jesli zarabia, to moze splaca ratę na miarę zarobków tongue_out
      sie nie znasz big_grin
      • shellerka Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:21
        o to mój przypadek wink
        • rosapulchra-0 Shellerka, OT 16.04.12, 21:27
          Cze Shell smile.. pocztę ma? suspicious
    • salma75 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:32
      Ale nie mają na ten hotel czy nie chcą w nim nocować po prostu?
      Bo to różnica, zasadnicza wink.
      • yenna_m Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:34
        ja tam nie lubie w hotelach z dziecmi byc
        wole bardziej swojskie pensjonaty na ten przyklad - tam jest bardziej klimatycznie, rodzinnie big_grin
    • wuika Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:44
      Kiedy co niektórzy zajarzą, że skoro istnieje swoboda wypowiedzi, tzn. w danym wątku wypowiada się kto chce, a nie, że wszyscy, to średnia dotycząca czegokolwiek będzie różna dla różnych wąteczków, czyli wątek "niech podniesie rękę ktoś, ktoś ma >10k na głowę" będzie miał inne autorki niż wątek "ale wyjazd na weekend jest drogi, no ja nie mogę". Jak zajarzą, przestaną zadawać aż tak durne pytania.
      • yenna_m Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:50
        poza tym nie każda, ktora ma dobre dochody się przyzna tongue_out
        • wuika Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:53
          A poza tym, dobre dochody nie oznaczają, że ktoś się będzie po hotelach rozbijał. Generalnie - uogólnianie, że ematka to, albo tamto, można o kant tyłka rozbić suspicious Albo się fLustrować tym, że te ematki to jakieś pieprznięte są big_grin
          • rosapulchra-0 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 22:00
            Coraz więcej tych sLustrowanych trolli na forum tongue_out
        • salma75 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:53
          yenna_m napisała:

> poza tym nie każda, ktora ma dobre dochody się przyzna tongue_out

Zacznijmy od tego, że każdy może przyznawać się tutaj do czego chce, a jak jest naprawdę - tego nie wie nikt wink.
      • jak_matrioszka Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 21:57
        A moze w sygnaturki mamy sobie powpisywac ile mamy miesiecznie na koncie? Albo suwaczek: do pierwszego zostalo mi XXX PLN/EUR!
        • wuika Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 22:32
          Ale na którym koncie? Kiedyś żonglowałam lokatami, a te banki przebrzydłe chciały najpierw konta, a potem lokaty, mam ich fyfnaście suspicious I co teraz? Sygnaturka może mieć tylko 4 linijki, nie pomieszczę!
    • mia_siochi Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 22:23
      A ja sobie na różnych gruponach wyjazdy kupuję, śpię w dobrych hotelach za małą kasę. I nie wiem do której grupy ematek się wpasować...
    • asocial Re: Kolejna zagadka finansowa emam 16.04.12, 22:28
      nie mnie zagladac do portfeli emam i nie mnie takie pieniadze, ale uwazam, ze wakacje w jakim W, czy innym hiper hotelu, to zadne wakacje
      • eliszka25 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 00:10
        asocial napisała:

> nie mnie zagladac do portfeli emam i nie mnie takie pieniadze, ale uwazam, ze w
        > akacje w jakim W, czy innym hiper hotelu, to zadne wakacje

to sie nie znasz, albo nigdy nie bylas w naprawde dobrym hotelu przystosowanym do przyjmowania rodzin z dziecmi. ubieglej jesieni pierwszy raz pojechalismy do kinderhotel i pierwszy raz odkad mamy dzieci, mialam PRAWDZIWE wakacje. nie musialam sie martwic kompletnie o nic, JA moglam sie pobyczyc, JA moglam dac sie porozpieszczac. nikt mi nie wmowi, ze wakacje w jakiejs zapyzialej kwaterze, gdzie musze sama gotowac w polowych warunkach, gdzie brakuje mi polowy rzeczy, ktore normalnie mam w domu, sa lepsze od pobytu w hotelu z mnostwem atrakcji na miejscu, obsluga 24/dobe, gdzie mam wszystko, od mokrych chusteczek do tylka poczynajac na sliniakach konczac i do tego moge np. oddac dzieci na 2 godz. pod profesjonalna opieke zeby spokojnie zjesc kolacje z mezem.

owszem, polowe warunki tez moga byc fajne i takie wakacje moga byc przygoda. zalezy od nastawienia. nie musimy zawsze miec luksusow. nawet ostatnio marzy nam sie wyjazd pod namiot smile. jednak na pazdziernik mamy juz zarezerwowany tydzien w "naszym" hotelu, zeby sie po prostu wybyczyc.

acha, czy musze teraz podac stan naszego konta? bo nie wiem, do jakiej grupy ematek sie zaliczam w sumie big_grin
    • sueellen Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 00:14
      No, zarabiam ponad 10 tysi netto a i tak nie stac mnie na hotel. co Cie tak dziwi?
    • evee1 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 01:27
      To nie chodzi o to czy nie stac, tylko co sie lubi. Ja majac dzieci nie lubie jezdzic do hotelu, w ktorym nie ma kuchni. Dlatego zawsze wybieram tzw mieszkanie, tzn tak zeby byla kuchnia. Wyjazd pod namiot moze byc wielka frajda, wiec wcale sie nie dziwie, ze wiele osob to wybiera.
      Poza tym nawet jak sie zarabia sporo, to niekoniecznie chce sie to wydawac na mieszkanie, tym bardziej, ze jezeli w tym mieszkaniu bedzie sie spedzac tylko czas kiedys sie spi, bo reszte czasu spedza sie na zwiedzaniu. Z tym "nie stac" to tez roznie moze byc. Jak mieszkalam w Anglii, to zarabialam (i maz tez) po 5 tys funtow miesiecznie. Ale zbieralismy na dom i mimo, ze byloby mnie stac, to po prostu szkoda mi bylo wydac tysiac funtow na rodzinny wyjazd tylko na weekend (samolot plus hotel dla 4 osob). Wolalam sobie pojechac do Exmoor czy innego Black Forest samochodem i pomieszkac w lokalnym B&B. Co nie znaczy, ze w ogole nigdzie nie wyjezdzalam wink.
      • sueellen Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 01:41
        Mój szwagier zarabia ponad 60-70k funtów rocznie a wakacje spędzał śpiąc w hamaku nie pod trzema ale pod milionami gwiazd.
        • evee1 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 03:31
          No wlasnie wink
          • donkaczka Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 10:19
            ja tez wole przepuscic w knajpie i na rozrywki niz na spanie, byle czysto i cieplo bylo, luksusow miec nie musze
            nam (trojka dzieci) ceny proponowane przez hotele i biura podrozy odbieraja mowe, wiec wole szukac kwater, mieszkan do wynajecia niz placic setki euro za nocleg
            wysokie dochody nie oznaczaja, ze sie lubi glupio wydawac pieniadze, ja wciaz lubie szukac okazji, oszczedzac i wyciskac maksa z pieniedzy ktore mamy, niz lekka reka je wywalac
            a mamy dochody duzo wyzsze niz te przyslowiowe 10 tysi miesiecznie..
        • sundry Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 11:00
          sueellen napisała:

> Mój szwagier zarabia ponad 60-70k funtów rocznie a wakacje spędzał śpiąc w hama
          > ku nie pod trzema ale pod milionami gwiazd.

Skoro nie zamarzł, to musiał to być ciepły kraj, czyli nie taki znów biedny ten wypadtongue_out
    • majowadusza Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 09:01
      ale co Cię właściwie " gryzie" ??

Każdy ma swoje priorytety przecież.

• emo8425 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 10:37
      dlatego raczej nie udzielam się w pisaniu na forach, czasami tylko czytam. Szkoda czasu, bo to jest wirtualna rzeczywistość wyssanych z palca bytów. Często spotykam twierdzenia z czapy, nieprzystające do rzeczywistości. Ostatnio uśmiałam się w wątku, gdzie nagle pojawiły się emamy, które zaczęły twierdzić, że ich mężowie oraz znajomi nigdy, ale to nigdy nie komentują wyglądu, urody kobiet. Tia, pewnie bąków też nigdy nie puszczają i sikają na siedząco.
      Ja tu widzę pojawiające się sporadycznie nicki, ale duża część to te same pojawiające się w kółko emamy! Dziewczyny, ja rozumiem, że jakaś rencistka, inwalidka siedząca w domu wypełnia sobie tak czas. Ale zdrowe kobiety siedzące po kilka godzin codziennie na forum emama? Nie pojmuję! Po co? Na co? I dlaczego? To nawet nie jest śmieszne, ale godne współczucia, jakie smutne musi być życie codziennie takiej osoby, skoro do szczęścia potrzebuje wirtualnych dyskusji. To jest dla mnie zagadka, a szczególnie w obliczu tego że 70% wypowiedzi wygląda na zmyślone lub podrasowane, to jaki ma sens branie w nich udziału?
      • hellulah Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 10:50
        Pani droga, nie pojmujesz, że ktoś może pracować w domu, przy własnym kompie, z kawunią u boku, i od czasu do czasu w ramach mentalnej przerwy podbijać sobie ciśnienie czytaniem komentarzy tak niemądrych jak twój?

Nie pojmujesz, że czyjaś rzeczywistość może być inna niż twoja rzeczywistość?

• emo8425 Re: Kolejna zagadka finansowa emam 17.04.12, 11:27
          pojmuję, sama tak pracuję. A w przerwach robię ciekawsze rzeczy niż poprawianie sobie samopoczucia wymyślonymi opowieściami na forach. Idę na spacer, gotuję coś dobrego, idę na zakupy. A co tobie przynosi pisanie na forach? Strata czasu i energii, boksowanie się z niewidzialnym przeciwnikiem, który może napisać co tylko mu się podoba, nie możesz tego zweryfikować. Często pewnie jest tak, że byle facet w przepoconym podkoszulku wypisuje swoje pseudo-mądrości udając kobietę, wymyśla bajki o sobie a ty z nim dyskutujesz? Bleee

to mój ostatni post w tej dyskusji, nie dam się wciągnąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka