Dodaj do ulubionych

Sushi - robicie?

26.04.12, 20:48
sushi uwielbiam smile dałabym się za nie pokrocić wink (ino za nigiri nie przepadam wink )
robicie same suhi w domu?
mam ryż do sushi, algi, ocet do sushi, dodatki też by się znalazły, ino maty nie nabyłam
da się urolować wałki bez maty bambusowej? czy raczej lepiej kupic?
macie jakieś patenty na sushi? przepisy?

podzielicie się? smile
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 20:57
      yenna_m napisała:

> sushi uwielbiam smile dałabym się za nie pokrocić wink (ino za nigiri nie przepadam
      > wink )
      > robicie same suhi w domu?
      > mam ryż do sushi, algi, ocet do sushi, dodatki też by się znalazły, ino maty ni
      > e nabyłam
      > da się urolować wałki bez maty bambusowej? czy raczej lepiej kupic?
      > macie jakieś patenty na sushi? przepisy?
      >
      > podzielicie się? smile

Ja lubię ale nie robię wink Mąż się nauczył a ja skwapliwie korzystam , że mu się chce tongue_out Maty bambusowej nie nabyliśmy. Wystarcza nam....słomiana podkładka na stół wink
      No dobra, ryż gotuję bo mąż nie ma wyczucia w tej kwestii.
    • sadosia75 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 20:58
      robicie. mata obowiązkowa bo inaczej nie zawiniesz tego porządnie. A magicznym kluczem jest dociskanie każdego zawinięcia. Ofkors wsio z odpowiednią siłą wink zawtra Ci wsie sekrety zdradzę wink
      • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 20:59
        o, uwielbiam Cię, sadosiu big_grin big_grin big_grin
        • sadosia75 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:01
          No ba wink
      • monika3411 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:45
        Ja też czekam na wsje sekrety smile mam nadzieję, że będzie łopatologicznie wink łącznie ze spisem tego co mam kupić (nie mam nic). jeśli mi nie wypali wyjazd na tygodniowy łikend, to będę z córką ćwiczyć sushi big_grin
    • kawka74 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:08
      Robimy.
      Roluję bez maty, chyba że robię uramaki, wtedy bez maty się nie da.
      Robię z łososiem na surowo albo pieczonym w teriyaki, z tuńczykiem, z ostrowią jogurtową, paluszkami krabowymi, do tego marynowana rzodkiew japońska, ogórek zielony, szczypiorek (gruby), awokado - wszystko zależy od tego, co jest w domu.
      Ale jeśli nie masz łososia ani tuńczyka, możesz spróbować TAK big_grin
      • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:33
        kawka, a jak rolujesz bez maty?
        bo maty do soboty miec nie będę, a łosoś w lodówce wink
        • sadosia75 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:37
          Podkładki pod talerze masz? bo one też się zdadzą do takiego rolowania. albo sztywna koszulka do dokumentów.
          • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:06
            o, to mam big_grin
        • kawka74 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:09
          Zwyczajnie, na stole, paluchami.
          Da się bez problemu.
    • broceliande Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:08
      Mnie się przejadło po kilku razach, nie wiem dlaczego, w przeciwieństwie do innych egzotycznych potraw, które zapożyczam cały czas.
      Ale mata musi być, serio.
    • lilly_about Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:12
      Nie, mam od tego najlepszą przyjaciółkę. Lubię, ale raz na jakis czas.
    • dzoaann Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:33
      maz robi, uwielbiam go za tosmile bez maty ciezkawo, ale moze masz jakas miekka podladke pod talerze lub cos w tym stylu? Tak czy siak warto sie zaopatrzycsmile
      • saraanna Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:38
        Lubie,ale robic mi sie nie chce,wiec kupuje gotowesmileJadam przynajmniej raz w tygodniu smile
    • mathiola Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 21:56
      Robimy, nie mamy nawet pół maty wink
    • wuika Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:02
      My robimy takie najprostsze, czyli glon, ryż, kawałek łososia albo ryby maślanej (nie, nie świeże, wędzone), ogórek zielony, papryka świeża, kawałek surimi, zawinąć, posmarować wasabi brzeg i już. Ryż oczywiście ugotowany specjalnie i z tym octem i w ogóle. Rolujemy matą, więc w tym temacie nie pomogę.
    • lola211 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:05
      Robie.Teraz z mata,a wczesniej za pomoca bambusowej podkladki pod talerze.Mozna tez prosto bez zwijania, uformowac ryz i na to krewetka czy ryba.
    • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:09
      Na szczęście jest to jedna z nielicznych rzeczy na swiecie powszechnie konsumowana której szczerze niecierpię równie bardzo co zupy dyniowej i zacierek...
      Sushi to mój najczarniejszy koszmar kulinarny...
      • papalaya Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:18
        w Kijowie suszibary na każdym rogu jak u nas kebabownie

jada się bo modne, powstrzymując cofkę

no ale każda tu powie że uwielbia bo takie dobre i jest światowa, hehe...
        • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:25
          Ja uwielbiam kuchnie orientalne i jadałem je TAM w oryginale. No sushi nie zdzierżylem. Już bardziej mi smakowały szczury z patyka w wietnamie. W sumie to one były dobre a sushi paskudne.
          U nas też ze dwa lata temu była obowiazkowa moda na uwielbianie tego paskudztwa.

Za to watek z mlekiem kokosowym wywołał u mnie dość powazne ssanie.. smile
          • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:41
            mnie tak po ludzku toto smakuje smile)))))))))))))))
            ale juz teego z duzym kawalkiem ryby surowej na wierzchu - nie tknę
            • wuika Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:43
              No mi też smakuje, dziwna jestem. Ale też nie jem surowej ryby. Wolę inne dodatki. I co mam udawać, że mi nie smakuje, ale jem, bo modne, kiedy jem, bo lubię? Jakie to życie ciężkie, nawet glona sobie zjeść w spokoju nie można (przy okazji wiem, w jakim celu łosoś leży w lodówce big_grin).
            • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:51
              Ale ja cię doskonale rozumiem ze lubisz. Czemu nie. Wspomniałem tylko o slepej głupiej modzie która była. Bo teraz knajpy z sushi świecą pustkami. I dobrze im tak smile wink
              Jak ktoś lubi to sam równiez robi a nie tylko lansuje sie w modnych miejscach.
              A co do surowej ryby to jadałem surowego tuńczyka Bonito i mi smakował.
          • alpha.sierra Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:53
            Mnie najbardziej smakują dodatki wink - ten imbir, sos sojowy i koniecznie WASABI big_grin. Dużo wasabi. Nie będę się upierała, że szczytem smaku jest rozciapciany ryż z surowym "owocem morza". Ale dzięki dodatkom szczerze lubię. Aczkolwiek możliwe, że wersji oryginalnej bym nie przełknęła - wypowiadam się tylko na temat słowiańskiej interpretacji.
            • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 22:58
              Musze cie rozczarowac....
              Prawdziwe wasabi nie ma nic wspólnego z wasabi dostepnym w europie no moze poza kolorem.
              Prawdziwe jest tak ostre ze piri piri zagryzać mozesz po nim zeby czymś złagodzić smak smile
              Prawdziwe jestr drogie i nietrwałe dlatego nie spotyka sie go praktycznie poza Japonia. To co tutaj mamy to wariacja na temat wasabi.
              • alpha.sierra Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:04
                Nie szkodzi smile. I tak mi smakuje wink. Tak jak mówiłam, obawiam się, że "oryginał" przez gardło by mi nie przeszedł.
                • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:09
                  Mam podobne podejscie jak Ty . To lubie co mi smakuje a nie to co powinienem lubic. smile
                  I jem tak jak lubie a nie tak jak powinienem i dlatego obojetne czy zamawiam dzika czy rybe zamawiam zawsze ale to zawsze czerwone wytrawne.. Bo tak lubie i juz! smile
                  A wasabi też lubie. W ogóle lubie wszystko co ostre. Od kobiet po papryke wink
                  • alpha.sierra Re: Sushi - robicie? 27.04.12, 09:44
                    O tak - toleruję dwa rodzaje win, z przeciwnych biegunów - czerwone wytrawne - ale musi miec tyle garbnika, żeby porządnie wykrzywiało, albo megasłodki mołdawski muscat big_grin. Moda na jedzenie mnie nie rusza - np. nigdy nie zjem czegoś, co łypie na mnie jednym okiem z talerza...

A ostre polubiłam po zjedzeniu marynowanej papryczki przywiezionej z Turcji - wyzwałam kolegów od mięczaków i zjadłam całą - piekło ze 2 godziny uncertain.
                    • adellante12 Re: Sushi - robicie? 27.04.12, 23:51
                      Pamietaj że prawdziwe chili pali zawsze dwa razy big_grin
            • lola211 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:09
              Moje pierwsze podejscie to byla degustacja na jakims raucie.Zapomnialam o sojowym sosie i wasabi.Sam ryz, glon i ryba.Dyskretnie wyplulam, dziwujac sie, jak to moze komus smakowac.Az kiedys postanowilam spróbowac ponownie, tylko juz z dodatkami.Jadlam codziennie przez tydzien, tak mi smakowalo.W polaczeniu z sosem, smak imbiru- cudo.
              Od tamtego czasu co jakis czas albo robie albo kupuje.
              • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:11
                .Sam ryz, glon i ryba.Dyskretnie wyplulam
                big_grin mniam mniam pyszności big_grin
                • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:14
                  mniam mniam tongue_out
                  akurat imbir i wasabi to nie moja bajka big_grin
                  imbir mój małżonek wyjada big_grin
                  wasabi zostaje big_grin bo ostre piekielnie tongue_out
                  • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:17
                    yenna_m napisała:

> imbir mój małżonek wyjada big_grin

hmmmm..... ciekawe dlaczego wink))
                • wuika Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:17
                  adellante12 napisał:

> .Sam ryz, glon i ryba.Dyskretnie wyplulam
                  > big_grin mniam mniam pyszności big_grin

Takie wyplute? Dziwne mody panują tongue_out
              • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:21
                my lubimy z mężusiemwink eksperymentować i jesc rozne rzeczy i uznalismy ze trzeba sprobowac sushi
                no zjedlismy, ale bez podniety- takie se
                i jakis rok nie jedlismy, zapomnielismy troche ten smak i zrobilismy drugie podejscie i się zakochalismy
                mąż po prostu lubi, ale ja mogłabym jesc to w kolko

potem sprobowalismy kuchni indyjskiej tez super, ale nie wszystko, no i tajska
        • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:17
          no tak, nie mozna lubic kuchni indyjskiej, japonskiej, wegierskiej- bo sie czlowiek od razu lansuje i sie z pewnością zmusza

odkryłam jakis czas temu tajską kuchnie i sie zakochalam i pewnie tez dlatego, zeby sie polansowacbig_grin

i tak jak ktos jada sushi to dlatego zeby sie polansowac, tak kazdy kto nosi sweter z lat 80tych jest hipsterem
          • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:18
            na usprawiedliwienie dodam, że się chyba nie lansuję wink
            zamawiam na wynos w restauracji, jak ostatni burak big_grin big_grin big_grin
            • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:19
              przyznaj sie, chciałabys sie polansowac, ale nie wiesz jak to elegancko zjeść, więc bierzesz do domu;P
              • wuika Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:21
                To się da zjeść elegancko? Wiedziałam, że mnie coś omija big_grin
                • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:24
                  może to wyjasnia powod dla ktorego lokale są pustesmile

• wuika Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:25
                    Myślę, że pewnym powodem mogą też być ceny suspicious Ale co ja się tam znam, słoma z butów wylatuje tonami, bidetu nie mam, to i pałeczkami jeść nie umiem (a posiadam! się polansuję, a co! normalnie jak biblioteczką nieczytaną, ale na widoku wink ).
                    • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:32
                      no ceny są zawrotne
                      dlatego stwierdziłam, że trzeba wziąć sprawy we własne ręce big_grin
                    • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:32
                      jeśli CI wyjątkowo ciężko z fatem, że nie przstajesz do arystokracji to na allegro mozna kupić miski bidetowe nakladane na wc

www.warmel.pl/allegro/bidet_niebieski.gif
                      tanio, a zawsze możesz dzięki niej społecznie awansowac
                      • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:42
                        wiesz, jak ktos sie urodzil z patologicznej, bezbidetowej rodzinie, to musi niesc swoj krzyz i nie powinien udawac kims, kim nie jest wink
                        ale miski se poogladam, dziekuje big_grin
                        • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:43
                          o boszsz, zmeczona jestem
                          jakas skladnia obcokrajowa mi wyszła wink
                        • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:45
                          kup sobie, są tanie, a będziesz miała choć namiastkę luksusu
                          big_grin

a powaznie, moja mama spadła na dno drabiny spolecznej, bo przeprowadzila sie do domku z maltką lazienką i nie ma gdzie wsadzic bidetu, a ze przyzwyczajona to zakupiła taka miske i mowi, ze jest swietna
                      • wuika Re: Sushi - robicie? 28.04.12, 08:23
                        I tak jestem patologia bez tego (a nawet z tym), więc wybacz - nie skorzystam z rady smile
              • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:23
                e, są pałeczki z gumką big_grin
                ja tam nie mam problemu z korzystania z udogodnień dla imbecylów big_grin

(mlodszy nie znosi sushi, starszy uwielbia, mąż tak sobie, przynajmniej 2 osoby nudziłyby się w tej restauracji wink )
                • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:24
                  poza tym toto się je palcyma big_grin
                  • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:27
                    ja z ciekawosci spróbowałam widelcem, ale wtedy jest niedobrebig_grin
                    • yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:30
                      może od widelca wink
                      choć mnie widelcem bardzo smakuje big_grin
                      no ale i bidetu nie mam, i burak jestem tongue_out
                      • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:34
                        no ja mam bidet i wszystko jasne

co prawda raptem miesiąc, ale juz czuje sie lepszabig_grin

• yenna_m Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:43
                          tak cos czulam wlasnie wink
          • adellante12 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:40
            Bez fochów mi tu...
            Doskonale wiesz na czym polega różnica w lubieniu czegos a wlansowaniu sie.
            Jesli nie wiesz to i tak doopa z twojego lansu wink)
    • marghe_72 Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:01
      mnie się nie chce robić, za dużo zachodu smile
      córka robiła
      malutki-kuchcik.blogspot.com/2010/12/moje-pierwsze-sushi.html
      • aneta-skarpeta Re: Sushi - robicie? 26.04.12, 23:39
        jestem pod ogromnym wrazeniem umiejetnosci Twojej córy
        rewelacja i ile rzeczy gotujesmile
    • mancipi Re: Sushi - robicie? 27.04.12, 07:29
      ja polecam wycieczkę po wędzonego węgorza-jeden z lepszych wsadów, my go zawsze nabywamy w almie ale może jeszcze w epi będzie. do tego serek philadelfia i wygoogluj sobie odpowiednie kombinacje. osobiscie z maty bambusowej bym nie rezygnowala, pewnie w kuchniach świata maja. oczywiście w całym procesie produkcyjnym najwazniejszy jest ryż-mi ostatnio nie wyszedł-tzn jakoś się źle doprawił i to nie było to samo...
    • mama_gromadki Re: Sushi - robicie? 28.04.12, 00:38

Aktualnie złapałam dobry humor z racji urodzin i mogę zaproponować taki : www.youtube.com/watch?v=o_9QqgOlEnc smile
      • fraaumiaau Re: Sushi - robicie? 28.04.12, 10:13
        ja robię sushi z grilowaną rybą w przyprawach, a także z moim ulubionym składnikiem awokado smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka