Dodaj do ulubionych

powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej

05.05.12, 01:16
Przeczytałam (a właściwie przesłuchałam) książkę "Pokój". Jestem pod ogromnym wrażeniem, właściwie się od niej uzależniłamwink mam znowu chrapkę na książkę która w fajny, może nawet wzruszający sposób traktuje o dziecku, może pokazuje świat z jego perspektywy? A może skupia się na relacji z matką? smile "Ono" już czytałam i też mi się bardzo podobałowink
Polecicie coś?
Obserwuj wątek
    • borys314 Weiser Dawidek 05.05.12, 01:19
      Nie wiem, czy też o tego typu książki chodzi, ale jedną z moich ulubionych powieści jest "Weiser Dawidek" Pawła Huellego. Świetna napisana, klimatyczna książka. Ja znalazłem w niej wiele odprysków własnego dzieciństwa. Ale skupia się głównie na relacjach między dziećmi, a nie na ich relacjach z dorosłymi.
      • nabakier Re: Weiser Dawidek 06.05.12, 09:34
        Też mnie ta książka uwiodła smile
    • borys314 Władca Much? 05.05.12, 01:24
      Jest jeszcze klasyk - "Władca much", ale to dość specyficzna książka i to chyba nie o coś takiego Ci chodzi.
    • mdro Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 01:29
      Ktoś polecał "Naszą szkapę" jako znakomite pokazanie różnicy między widzeniem świata przez dzieci i przez doroslych, ale jeszcze się na ponowną lekturę nie zdecydowałam wink.
    • anna-na Garcia Marquez, Hesse, Vonnegut 05.05.12, 01:51
      "Szarańcza" Garcii Marqueza
      "Peter Camenzind" Hermanna Hessego
      "Wszystkie szczęśliwe rodziny" Carlosa Fuentesa
      "Kocia kołyska" Vonneguta

wszędzie jest jakiś element perspektywy dziecka
      • anna-na Re: Garcia Marquez, Hesse, Vonnegut 05.05.12, 01:56
        "Bramy raju" Andrzejewskiego
        wszystkie nowelki pozytywistyczne z cyklu "Janko muzykant"
        "Gnój" Kuczoka
        powieści Virginii Woolf
        • ciociacesia moj dziadek byl drzewem czeresniowym 05.05.12, 08:43
          niebo za domem
    • blata Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 02:20
      "Kamczatka" Marcelo Figuerasa
      "Dzisiaj narysujemy śmierć" Wojciecha Tochmana
      "Nocni wędrowcy" Wojciecha Jagielskiego

Fajnymi bym zwłaszcza dwóch ostatnich nie nazwała, ale jak najbardziej pozostawiają pod wrażeniem. Polecam.
    • syswia Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 02:28
      Bidul - chyba Mariusza Maslanki
      • heca7 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 08:30
        "Tajemniczy ogród" , "Mała księżniczka" i "Mały Lord" - wszystko trochę na jedno kopyto ale skoro już mówimy o książkach dla dzieci typu "Nasza szkapa" wink to i te pasują.
    • jowita771 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 09:17
      Dawno temu czytałam książkę Andjelki Martić pt. "Babcia Katarzyna", bardzo mi się podobała, ale byłam dzieckiem, nie wiem, jak byłoby teraz.
      • kasia191273 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 15:48
        'Blaszany bębenek'
        'Dzieci gorszego Boga'
        'Malowany ptak'

to raczej ponure wizje dzieciństwa

• anetuchap Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 16:14
          Jack Ketchum "Dziewczyna z sąsiedztwa"
          Seria "Gone"
          "Przymierze trojga" Chattman (nie jestem pewna czy dobre nazwisko)

ale ostrzegam,że to nie są sielankowe wizje dzieciństwa,a wręcz przeciwnie.
    • dziennik-niecodziennik Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 16:11
      Oskar i pani Róża. książka o dziecku pisana w pierwszej osobie, czyli przez dziecko. poza ostatnim rozdzialem.

ale to tylko jak sie chcesz zryczec.
    • zona_mi Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 16:15
      Mój wielki dzień Zającówny.
      • marychna31 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 22:56

> Mój wielki dzień Zającówny.
        To piękna książka. Na jej podstawie nakręceni zostali "Kochankowie mojej mamy" z Krystyną Jandą. Choć książka i film mają zupełnie inne zakończenia.

Od siebie dodam:
        "Narodziny" Elżbiety Szemplińskiej Sobolewskiej
        "Przylądek Dobrej Nadziei"Zygmunta Nowakowskiego
        • zona_mi Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 00:22
          Inne zakończenia i zasadniczo inny wydźwięk.
          Mnie się film nie podobał i z pewnością nie rozumiałabym połowy, nie znając książki.
          • a.va Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 17:00
            To muszę przeczytać książkę, bo ja z kolei przepadam za tym filmem.
    • larenata Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 17:03
      "Złodziejka książek" Markus Zusak.
      Rok 1939. Dziesięcioletnia Liesel mieszka u rodziny zastępczej w Molching koło Monachium. Jej życie jest naznaczone piętnem ciężkich czasów, w jakich dorasta. A jednak odkrywa jego piękno - dzięki wyjątkowym ludziom, których spotyka, oraz dzięki książkom, które kradnie...
      • zona_mi Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 00:23
        Przy czym narracja to nie spojrzenie dziecka. Lecz Śmierci.
    • frog1 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 17:42
      Romain Gary "Życie przed sobą". Bardzo wzruszająca książka, ale nie ckliwa.
    • szyszunia11 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 05.05.12, 22:45
      dziękuje - jesteście niezawodne, na pewno skorzystam z Waszych propozycji!
    • asocial Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 00:38
      Mnie sie calkiem podobalo ¨zmrojewo¨- ksiazka wpadla mi przypadkowo w rece, bylam uwieziona na lotnisku, nie pozostalo nic innego jak czytac, skonczylam w jeden wieczor. Bohaterem jest 15-latek, co prawda nie ma zadnej gleboko przedstawionej wiezi z innym pokoleniem, ale jest sporo zmor ze starodawnych basni polskich
    • sueellen Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 01:05
      Gnój Kuczoka, tak wiem, tytuł odstrasza
    • sueellen Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 01:07
      zabić drozda
      • asocial Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 01:12
        Bardzo mocne, podobnie jak ¨gnoj¨ (co nie znaczy ,ze zle)
        sueellen napisała:

> zabić drozda
    • gyba Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 01:35
      a ja ostatnio sobie przeczytalam "Matylde" i "Witches" Roalda Dahla - Matylda super
    • nabakier Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 09:25
      Moje drzewko pomarańczowe Jose Vasconcelosa

Koniecznie
      • nabakier Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 09:33
        Tekst linka
    • paskudek1 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 10:14
      "Pokój na poddaszu" Wandy Wasilewskiej. Świetna książeczka chociaż opisuje czasy międzywojenne.
      • malgosiek2 Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 16:11
        Dorota Terakowska "Tam. gdzie spadają anioły"
        Nie, wiem czy o to chodziło, ale ja byłam pod wrażeniem ksiażki.
    • barefoot_duck Re: powieści z dziećmi/dzieckiem w roli głównej 06.05.12, 16:54
      Cykl Erica Malpassa o rodzinie Pentecost. Wiele wydarzeń opisywanych jest z perspektywy cudownie inteligentnego i uzależnionego od rozbuchanych dorosłych emocji Gaylorda. "Od siódmej rano" pierwszy raz przeczytałam jako 9 latka i uwielbiałam, a równie wielką radochę sprawiła mi niedawno.
      Pierwsze trzy książki z serii na pewno są przetłumaczone na polski, pozostałych nie jestem pewna, czytałam w oryginale:
      - Od siódmej rano
      - Gdy księżyc w pełni
      - Fortinbras uciekł
      - The Long Long Dances
      - Summer Awakening
      - Evensong
      - Pig-in-the-Middle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka