Dodaj do ulubionych

Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają

14.05.12, 09:25
opuchnięte nogi?
Ja miałam tak opuchnięte nogi, że chodziłam w butach męża. Wyglądały jak napompowane. I były bardzo wrażliwe, na dotyk, na światło. Bolały bardzo.
Wydawało mi się, że ostatnio jest lepiej. Do dziś. Moje nogi znowu przypominają opuchnięte kłody drewna, No to się pytam - dlaczego??
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 09:57
      Za długo siedzisz przed internetem, jakbyś się więcej ruszała to byłyby mniej opuchnięte.
    • dziennik-niecodziennik Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 09:58
      a nerki masz w porządku? serce? ciśnieniowo jak stoisz?
    • brak.polskich.liter Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 10:11
      moga byc

- problemy kardio - niewydolnosc lewej komory moze dawac wlasnie takie objawy,
      - nadcisnienie
      - niewydolnosc nerek
      - problemy endo (tarczyca)

i pewnie pare innych.

Zrob na poczatek badania podstawowe.
    • nabakier Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 10:12
      Rosa, bywa, że choroby wątroby idą właśnie z chorobami nerek. W mojej rodzinie był przypadek wykrycia HCV przy okazji kamieni nerkowych. Uszkodzona wątroba była powodem powstawania kamieni.
      Może to coś podobnego?
    • shellerka Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 11:25
      o żesz... ja też mam problem z puchnięciem nóg!!!
      no i uwielbiam winko... oraz biorę tabsy anty, euthyrox i takie tam różne wink

może to stąd?

przy najbliższym badaniu tsh i ft coś tam, zrobię sobie też próby wątrobowe.

a jakie jeszcze są objawy?
    • d.o.s.i.a Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 12:04
      Moga tez byc problemy z nerkami i usuwaniem wody z organizmu.
      Czy zachowujesz rownowage elektrolitowa? Nie pijesz nie daj boze czystej (niemineralizowanej) wody?
      Ale PRZEDE WSZYSTKIM wstan z krzesla i idz na szybki spacer, na rower. Zaleganie limfy w dolnych czesciach ciala ma najczesciej zwiazek z brakiem ruchu. Pamietaj, ze limfa porusza sie tylko dzieki ruchom miesni.
    • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 15:50
      Dużo chodzę. Oddałam mężowi auto, więc poruszam się przede wszystkim na nogach i komunikacją miejską. Nogi moje najbardziej opuchnięte są.. rano, po przebudzeniu. Wyglądają jak napompowane. Martwi mnie to, bo gdy mi wątroba wysiadła to wyglądały podobnie. Boję się powracającego koszmaru sad
      A jakie mogą być problemy z nerkami?
      Póki co, nic mnie w tyle nie boli, ale może nie ból chodzi?
      • d.o.s.i.a Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 18:36
        > i komunikacją miejską. Nogi moje najbardziej opuchnięte są.. rano, po przebudze
        > niu.

To normalne, w trakcie snu miesnie nie dzialaja i przeplywy limfy sa utrudnione. Sprobuj spac z nogami lekko uniesionymi w gore (postaw pod nozki lozka od strony nog np. ksiazki). Przed zasnieciem wez prysznic i zakoncz go chlodna woda, zwlaszczanogi, w lozku porob rowerki, zrob masaz lydek (od kostek w kierunku kolan).

Nie wiem czy opuchlizna ma zwiazek z watroba, ale na pewno moze miec z nerkami, ktore nie usuwaja prawidlowo wody z organizmu - praca nerek regulowana jest na poziomie przysadki w odpowiedzi na rownowage elektrolityczna. Nie pij czystej (zrodlanej) wody, ogranicz ale nie eliminuj soli. Mozesz sobie isc zbadac poziom elektrolitow.
        Poza tym, nogi puchna podczas upalow i jest to normalne zjawisko - jaka temperatura na dworze?
        • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 18:54
          Temperatura poniżej 15, ciągle pada i ciśnienie niskie.
          Piję zieloną herbatę w ilości 4 kubków dziennie. Poza tym nic więcej.
          • easyblue Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 19:39
            4 kubki i nic więcej??? Małosad
            • d.o.s.i.a Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 15.05.12, 15:51
              nie malo, nie malo.
              Moze pij mniej zielonej, ale za to jakis sok, czy cos w tym stylu?
              • easyblue Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 16.05.12, 15:54
                4 kubki to ok.litr. Ilość płynów powinna być zdecydowanie większa.
                • d.o.s.i.a Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 16.05.12, 16:01
                  Nie liczysz wody przyjmowanej w jedzeniu i tej powstajacej w procesach metabolicznych.
                  To cale gadanie o tym ile to nie powinno sie pic w ciagu dnia to jest jedna wielka sciema. Cialo ludzkie potrafi regulowac gospodarke wodna w sposob dosc efektywny. Jak ma za malo wody to wlacza tryb "pragnienie". Nie ma potrzeby poic sie na sile.
                  • easyblue Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 17.05.12, 21:44
                    Nie na siłę, ale rozsądnie.

>Jak ma za malo wody to wlacza tryb "pragnienie".
                    Nie zawsze, a przy dzisiejszym trybie życia dość skutecznie potrafimy zagłuszać sygnały płynące z ciała.

> Nie liczysz wody przyjmowanej w jedzeniu i tej powstajacej w procesach metaboli
                    > cznych.
                    Liczę. Zaś "woda powstająca w procesach metabolicznych" nie bierze sie z powietrza, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego coś takiego bierzesz pod uwagę.
                    Do prawidłowej pracy organizmu potrzeba wody. Dostarczanie jej za mało upośledza jego działanie. Zbyt wielkie ilości także nie są dobre, więc trzeba wypośrodkować. Jeżeli ktoś wypija 4 szklanki płynów, do tego pół kilo owoców +obiad z 2 dań, to nie ma potrzeby dostarczania dodatkowych płynów. Jednak np. przy chorym układzie moczowym taka ilość jest juz zbyt mała. Rosa sama będzie wiedziała, czy warto zastanowić się nad większa ilością płynów, czy nie. A już najlepiej, jak powie jej to rozsądny lekarz.
    • troll_only Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 16:29
      rosa wybacz ale watroba to nie twoj jedyny problem - jak czytam jakie ty tony lekow polykasz na wszelkie prawdziwe i wydumane problemy to dziwie sie ze jeszcze zyjesz - jak ta twoja ledwo zyjaca wątroba ma jeszcze siłę to przerobic to sie szczerze dziwię - tez mam np migreny konczace sie wymiotami ale staram sie wtedy co najwyzej jechac na ziółkach typu mięta a potem dwa dni owsianki i lekkiego rosołku a nie od razu tablica mendelejewa. Jak czytam na twoim blogu ze w twojej diecie mieszczą sie smazone placki ziemniaczane itp no to sorry ale ty naprawde nie masz pojecia o chorobie i odzywianiu.
      • gazeta_mi_placi Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 16:35
        Przecież to troll, jeszcze w zeszłym roku (jakoś tak na lato) była umierająca i tylko cud sprawił, że żyje.
        I co? Taka niby ciężko chora i umierająca (bez włosów, żółtaczka i wątroba do przeszczepu - co sama pisała), a diety nie przestrzega?
        Dajecie się (niektórzy) pięknie podpuścić trollowi.
        I tak.
        Teraz czekam na Wasze nożyce bo na forum są równi i równiejsi.
      • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 18:58
        Gdy piszę o gotowaniu, to nie oznacza wcale, że dla siebie gotuję. Często spełniam zachcianki mojej rodziny po prostu.
        A lubię i potrafię gotować, co na to poradzę? wink
        Leków biorę dużo, ale wszystkie zalecane przez lekarzy, sama się nie leczę. Z bólem walczę, to fakt, ale ból mi przeszkadza mi żyć normalnie.
        • troll_only Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 14.05.12, 22:06
          i co z tego ze przez lekarzy - dziecko jestes i swojego rozumu nie masz ??? czy myslisz ze idac do neurologa z migrena, psychiatry z depresja czy alergologa z alergia oni bedą zastanawiali sie nad twoja watrobą - neurolog da ci leki od migreny i ma cie z grzywki bo pacjent zadowolony ze migreny dobrze znosi tylko po kilku takich epizodach watroba zdycha ale przeciez to juz nie problem neurologa nieprawdaz ?? No ale skoro lekarz przepisał to trzeba bezkrytycznie łykac wszystko bo on przeciez cudotworca szczegolnie jesli z takimi problemami o jakich pisałas chodzisz do lekarza rodzinnego - a nie do specjalisty to na zyciu ci chyba nie zalezy albo rzeczywiscie trolujesz tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 15.05.12, 16:04
            Każdy lekarz wie o mojej chorobie i każdy ją bierze pod uwagę.
            • konwalka Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 16.05.12, 17:16
              gazeta, uwazam, że banowanie cie w dość regularnych interwałach to stanowczo za mało dobrej roboty
              raz na jakis czas sam z siebie zamknij dziob po prostu, bo pie...sz jak Kacper suke
              tak sie składa, że widziałam umierajaco-trollujacoą rosę i za twoje gadanie nalezy ci sie po prostu, zwyczajnie, strzał w gebe

i do tego ziółka na migrene, jest mi słabo uncertain
              • kitjensen Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 16.05.12, 19:26
                czytalam tego bloga ,dziewczyna pisze prawde ,mieszka w Angli a tam z wiekszoscia chorob ,na wymazy cytologiczne i przy chorobach watroby chodzi sie do rodzinnego...tak jak w Dani...
                moj tato byl chory na hepatitis c (zarazili go w szpitalu).
                jak mial pogorszenie to mial ochote na tluste jajecznice, kotlety, smazone boczki...bylo to przerazajace.jak czytalam na jej blogu ,ze ona tez ma apetyt na takie rzeczy od razu skojarzylam z moim tata i jego choroba..
              • troll_only Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 16.05.12, 23:24
                a mi jest słabo jak czytam o tonach lekow, ktore na kazdą dolegliwosc łyka rosa a jeszcze jakby było tego mało to zamiast zdrowego zbilansowanego odzywiania łyka garscie chemicznych witaminek ktore jej watroba musi przerobic - z migreną da sie zyc, bez watroby nie słyszałam o takim cudzie.

Sama mam wątrobe wrazliwa na leki i 100 razy sie zastanowie i skonsultuje z 3 lekarzami zanim cos zaczne łykac a rosa leki i witaminy traktuje jak przekąskę nie mowiac o leczeniu tak powaznych problemow u lekarza rodzinnego i konsultacji na forum.

przy okazji przyjazdu do Polskii umow sie z kilkoma specjalistami , odzałuj troche kasy na wizyty prywatne i zacznij troche myslec co ładujesz w siebie

konwalka napisała
                >
                > i do tego ziółka na migrene, jest mi słabo uncertain
                • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 16.05.12, 23:42
                  Ja już mam na sierpień umówione trzy wizyty u moich profesorów. Moich, bo mnie znają, bo mnie operowali, bo znają mnie od bardziej niż od podszewki.
                • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 17.05.12, 06:43
                  Bolała cię kiedyś głowa do tego stopnia, że tylko kibel był twoim przyjacielem, każdy promyk światła powodował wywracania flaków na drugą stronę, a błędnik wędrował w sobie tylko znane miejsce? Jeśli nie wiesz, co to jest migrena, to proszę - nie wypowiadaj się. Proszę.
                  • konwalka do troll only 17.05.12, 21:45
                    tak sie składa, ze najwiecej uczonych wywodów nt migreny słyszałam od teoretyków...'mój maz tez kozaczył, do momentu az raz nie dopadł go atak migrenowy - przesadził z garbnikami
                    w te noc, kiedy wydyszal tyklko:przynies mi cos, ja nie dam rady isc do kuchni, zrozumiał, ze migrena to NIE jest ból głowy
                    i tutaj jeszcze (mam nadzieje ze meg mi wybaczy)
                    forum.gazeta.pl/forum/w,12154,135641932,135641932,Strasznie_boli_.html
                    i na koniec jeszcze wzmianka o pani z forum, która po 40 latach walki z migrena zgłosiła sie do kliniki eutanazyjnej w szwajcarii
                    dalej twierdzisz, ze "z migrena mozna zyc"?
                    • demonii.larua Re: do troll only 18.05.12, 00:14
                      Z migreną nie da się żyć bez piguł i koniec.
                      Ale wątroba rosy nie da rady, serio. to samo było u mojej mamy po 15 latach pakowania leków po wylewie, od psychiatry i neurologa. Dopiero po operacji neurolog zaczął uważać jak dobiera leki i jakie interakcje dają z innymi lekami. Jeśli rosa nie dopilnuje tego sama z jej wątroby zostaną strzępy, jeśli w ogóle coś zostanie.
                      Rosa weź ciśnij tych medyków.
              • gazeta_mi_placi Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 18.05.12, 09:37
                Na żywo czy na zdjęciu?
                I faktycznie taka paskudna jak się opisuje?
                • konwalka Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 18.05.12, 11:35
                  Na żywo czy na zdjęciu?
                  I faktycznie taka paskudna jak się opisuje?

????????????????????
                • shellerka Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 19.05.12, 09:33
                  ja widziałam na fotce.

rozpłakałam się i tyle. wystarczy? dobrze Ci teraz? możesz iść się po ona ni zować. Na zdrowie.

uważam, że żarty żartami, forumowe docinki forumowymi docinkami, ale na Boga, pewne tematy i pewne osoby zasługują na szacunek.

zwłaszcza Rosa, która nie jest anonimową forumką, która jest najbardziej szczera (zaraz po niej jest Czar Bajry) i nie pisze tu farmazonów, nie upiększa się, nie ulepsza sie, tylko jest sobą.
                  • gazeta_mi_placi Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 19.05.12, 11:49
                    Fotkę (np. ściągniętą z netu) to i ja Ci mogę przesłać, nie wierzę tej babie na słowo, średnio inteligentna osoba wyłapie bez większych problemów kilka "nieścisłości" np. w jej blogu i tym co tutaj pisze, a niektóre dają się nabierać jak te lale.
                    Wierzę jedynie w to, że ta osoba ma bardzo poważny problem, ale głównie z głową.
                    • shellerka jeśli chodzi o Rosalkę 19.05.12, 11:58
                      to uważam ją za forumową przyjaciółkę. mam ją wśród znajomych na fejsie. nie ściemnia jak lipcowa, którą znam przez znajomych z koszalina, , którzy przeze mnie mają z niej polewkę w realu.

jest naprawdę wartościową osobą i tak jak generalnie wyluzowana jestem na forum, tak Rosalkę będę bronić osobiście piersią własną przed głupimi przytykami.
                  • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 19.05.12, 12:00
                    Chodzi Ci, Shellerko, o ten album ze szpitala? Tam są najbardziej lajtowe zdjęcia, reszta jest po prostu nie do pokazania.
                    Z Konwalką znamy się osobiście od kilku dobrych lat, bywamy u siebie w domach, a ona sama była u mnie w szpitalu, o czym zresztą napisała.
                    Gazeciarza trza olać, trollidło zawsze już będzie trollidłem. Szeroki strumień jest tu jak najbardziej pożądany.
                    • shellerka Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 19.05.12, 12:05
                      Rosalka, ja nie umiem pojąć, że ktoś może być takim "wujem" jak gazeta.
                      obojętnie czy to były lajtowe, czy nie foty, ja Cię kocham jak siostrę.

i mega szanuję za to, że tak jaj ja po części, nie traktujesz forum jako sposobu na dowartościowanie, tyko jak klub, kawiarnię, knajpę, nie wiem ? koło gospodyń wiejskich?

a cała reszta, co to tylko czycha na jakieś szczegóły umożliwiające identyfikację forumowiczki w realu to dla mnie zwykłe zboki.
                      • rosapulchra-0 Re: Wiecie, że osoby chorujące na wątrobę mają 19.05.12, 12:34
                        Dzięki, Shellerka. I wzajemnie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka