Dodaj do ulubionych

Pytanie zasadnicze

22.05.12, 22:09
Czy osoba po rozwodzie może być świadkiem na ślubie kościelnym? Znaczy, że może to wiem, bo w zeszłym roku byłam na ślubie kolegi, gdzie świadkiem był jego kolega rozwodnik. Za rok ma ślub mój kuzyn. Proboszcz w jego parafii powiedział, ze absolutnie nie dopuści do tego, żeby świadkiem była osoba po rozwodzie, czyli ja. Kuzyn (notabene mój świadek) zawziął się i powiedział, że znajdzie parafię i już! Jak to wygląda prawnie?
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Pytanie zasadnicze 22.05.12, 22:17
      Świadkiem może być każdy.
      • andaba Re: Pytanie zasadnicze 22.05.12, 22:31
        Teoretycznie swiadkiem może być każdy, ale zdarzaja sie nawiedzeni księża, mi ostatnio kuzynka prosząca o świadkowanie kazała (na polecenie księdza) wystarać się o zaświadczenie z parafii o moim praktykowaniu i zaświadczeniu o ślubie kościelnym. Przy okazji wyszło, że w naszej parafii - rodzinnej męża, ktos zapomniał wpisać adnotację o naszym ślubie i musiałam się udać do parafii, gdzie ślub zawieraliśmy, po stosowny dokument. Dobrze w sumie że wyszło to teraz, bo gdybym umarła, to mąż by sie musiał włóczyć za dokumentami, żeby mi katolicki pogrzeb można było zrobić.

Przy czym kuzynka ślub brała w innej parafii, niż zaczęła załatwiać formalności i żadnych zaświadczeń nie trzeba było.
    • magotka11 Re: Pytanie zasadnicze 22.05.12, 22:39
      Świadek na ślubie kościelnym zawsze przystępuje do spowiedzi (przed) i kominii. Rozwodnik tego nie zrobi, stąd nie w każdej parafii się godzą na to.
      • czarnaalineczka Re: Pytanie zasadnicze 22.05.12, 22:48
        co ty bredzisz ?
        swiadek nie musi byc katolikiem
        wiec do zadnej spowiedzi nie musi isc ani przyjmowac komunii
        • magotka11 Re: Pytanie zasadnicze 22.05.12, 22:55
          nie napisałam, że musi być, tylko że nie wszędzie się na to godzą.
    • iwoniaw Jedynym wymogiem wobec świadka jest 22.05.12, 22:52
      aby był pełnoletni i mógł się wylegitymować stosownym dokumentem (np.dowodem osobistym). Jego wyznanie, poglądy i stan cywilny nie mają NIC do rzeczy.
      Nawiedzonemu proboszczowi zasugerowałabym, że jeśli trwa nadal przy swych wydumanych obiekcjach, będę zmuszona podjąć korespondencję z jego przełożonym - i uczyniłabym to bez wahania w razie konieczności.
      • lilly_about Re: Jedynym wymogiem wobec świadka jest 22.05.12, 22:58
        Czyli tak jak myślałam to widzimisię proboszcza. Kiedy ja wychodziłam za maż i chciałam, żeby moją świadkową była kuzynka, która brała ślub cywilny, mój proboszcz też się na to nie zgodził.
    • kajos5 Re: Pytanie zasadnicze 22.05.12, 22:52
      magotka11 napisała:

> Świadek na ślubie kościelnym zawsze przystępuje do spowiedzi (przed) i kominii.
      > Rozwodnik tego nie zrobi, stąd nie w każdej parafii się godzą na to.

bzdura. Mój mąż nie ma bierzmowania, do kościoła nie chodzi, a tym bardziej do spowiedzi, a był świadkiem na ślubie brata (ani do spowiedzi przed ślubem ani do komunii na samym ślubie nie przystępował).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka