Dodaj do ulubionych

Wybieram się do Amsterdamu

26.06.12, 22:07
Jadę na tydzień do Amsterdamu z dwójką dzieci - 2 lata i 10 lat. Mam pytanie do mam, które tam mieszkają lub często bywają. Co możecie polecić, abym w ciągu dnia nie nudziła się z dziećmi. Czy są jakieś atrakcje w pobliżu Amsterdamu? Może jakiś fajny park? Będę mieszkała w okolicy Vondelpark. Proszę o informację, jak do ewentualnych atrakcji dojechać.
Obserwuj wątek
    • zonajana Re: Wybieram się do Amsterdamu 26.06.12, 22:56
      Vondelpark to juz fajne miejsce, mozna chodzic po trawie, robic pikniki itd. Choc sa niedaleko centrum wieksze i czystsze parki, np Westerpark, tutaj masz linka:
      www.amsterdam.info/parks/
      Sa place zabaw, na powietrzu i pod dachem, fajne zoo w centrum, dla dzieci jest wiele ciekawych muzeow, np Tropenmuseum:
      tropenmuseum.nl/
      • zonajana Re: Wybieram się do Amsterdamu 26.06.12, 22:59
        Aha, i zalezy jak bardzo w poblizu adamu chcesz sie poruszac. Czy np wyjazd do Zandvoortu na plaze, jest juz za daleko? Bezposrednim pociagiem lub autem.
        Albo Zaanse Schans, czyli wioska-skansen.
        • saprafik Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 00:04
          Bardzo dziękuję. Jak będzie ciepło to plaża na bank - fajnie, że mi to podpowiedziałaś. Będę miała auto, ale nie jestem pewna, czy nie będę się obawiała prowadzić w Holandii. Zobaczę ten pociąg.
          • saprafik Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 00:07
            A gdzie są te place zabaw pod dachem? Pytam na wypadek, gdyby pogoda nam spłatała figla.
    • to_nie_my_toniemy Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 00:36
      Ależ ci zazdraszczam.smile
      Uważajcie na meduzy.
    • burina Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 03:51
      A ja polecam wypad do biblioteki: każdy z ulicy może wejść, nie potrzeba żadnych kart. Jest świetna część dla dzieci. Do tego na ostatnim piętrze jest fajna stołówka z pięknymi widokami.
      www.ebib.info/2009/103/a.php?helis
      A dwa kroki od biblioteki jest muzeum techniki dla dzieci Nemo.
      • zonajana Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 10:00
        Meduz nigdy nie widzialam.
        Plac zabaw pod dachem masz np obok Amstel Arena, stadionu, tam dojezdza metro, tam sa tez rozne sklepy. Monkey town bodajze sie nazywa.

Autem moim zdaniem jezdzi sie duzo latwiej niz w PL, tylko trzeba sie za rowerami ciagle rozgladac big_grin
    • karambol45 Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 10:16
      polecam wioskę skansen Zaanse Schans , i polecam przejażdżke pociągiem są punktualne i czyste,
      w amster muzeum figur woskowych , no i kanały oczywiście , możecie również wypożyczyć sobie rowery na 1 dzień i pokręcić się po mieście /ach masz 2 letnie dziecko to sorry/
      i wypad na plażę , można też wyskoczyć do miejscowości Gouda lub Edam na prawdziwy targ serowy to na pólnocy Holandii i sprawdż bo te targi są np. w środy czy w jakiś inny dzień tygodnia.
      • majowadusza Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 10:22
        uwielbiam Amsterdam ! zazdroszczę. Kiedyś pojechałąm z koleżanką po sery na targ a kupiłam cudowną torbę z krowiej skóry. To było ze 4 - 5 lat temu i wówczas jeszcze nie były w modzie rzeczy z krowiej czy końskiej skóry ( futerka ).
        Jeszcze tej zimy zaczepiła mnie pani, gdziek upiłam tą oryginalną torbę.
        Wieczorkiem polecam spacerek po czerwonej ulicy. Bez dzieci, oczywiście !
    • gaja78 Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 10:49
      Zoo jest bardzo przyjemne.

I centrum nauki Nemo:
      www.e-nemo.nl/
      Byłam tam z półtoraroczniakiem (i 4-latką) i było bardzo ok.
    • wronka30 Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 11:05
      Zadaszone bawialnie to:
      BALLORIG przy Amsterdam Arena albo w Gaasperplas www.ballorig.nl/ albo przy Waterlooplein TUN FUN www.tunfun.nl/
      Poza tym moje dzieci uwielbiaj farme koz www.geitenboederij.nl ale lezy troszke dalej od centrum w Amsterdaamsebos. Ale swietne miejsce, mozna karmic mlekiem male kozki.
      Polecam rowniez Artis czyli tutejsze zoo.
      Vondelpark czy Westerpark tez super.
      No i jestes Troppenmuseum.
      W Oosterpark (niedaleko troppenmmuseum) masz basen dla dzieci za darmo. W ogole jakby byla ladna pogoda to polecam morze albo baseny www.zwembad-amsterdam.nl/
      Poza tym jak wam pogoda dopisze to koniecznie musicie odwiedzic malownicza miejscowosc Marken i Volendam (niedaleko Amsterdamu).
      No i jeszcze polecam Sprookjeswereld w Enkhuizen www.sprookjeswonderland.nl/ ale to wyprawa jest wieksza.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Monika
      • marina2 Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 11:55
        nie bój sie jazdy autem po Holandii ,ale : weź kartę kredytową ,bo większość parkomatów na ulicach jest opłacana kartą,ze dwa lata temu cząstkowo w centrum można było płacić monetami -część draństwo połykałowink)
        w samym centrum jest problem ze znalezieniem miejsc parkingowych.
        najlepiej weź gps z opcją szukania parkingów podziemnych .nasz nieboszczyk garmin miał coś takiego bardzo ułatwia życiewink)
        poza tym po Holandii jeździ się miło ,łatwo i przyjemnie
        • saraanna Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 13:37
          Nie zapomnij poplywac statkiem po kanalach smile
          • saprafik Re: Wybieram się do Amsterdamu 27.06.12, 23:18
            Bardzo dziękuję za wszystkie wpisy. Po ich przeczytaniu już nie mogę doczekać się wyjazdu i już żałuję, że jadę tylko na tydzień.
            • saraanna Re: Wybieram się do Amsterdamu 28.06.12, 12:27
              Zobacz jeszcze tutaj,moze sa jakies mamy z Amsterdamu i cos ci podpowiedza.
              forum.gazeta.pl/forum/f,24320,Forum_rodzicow_w_Holandii.html
    • marghe_72 Re: Wybieram się do Amsterdamu 28.06.12, 13:12
      wycieczki rowerowe polecam . Tylko pytanie co zrobić z dwulatkiem, może przyczepka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka