Dodaj do ulubionych

fotoksiążka

02.07.12, 15:14
Witam, może ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie. Chciałabym zrobić fotoksiążki, z wakacji na ok 100 zdjęć, zdjęcia dziecka ok 250 zdjęć i jeszcze chciałąbym takie 2 książki na ok 80 zdjęć na prezent dla dziadków, tylko totalnie nie wiem jak się do tego zarać. Skąd wziąść program, jaka to jest rozsąna cena za taką książkę, która byłaby dobrej jakości itd i czy zrobienie samemu takiej książki nie jest za trudne? Możecie podpiwiedzieć jak zrobić i gdzie taką książkę?
Obserwuj wątek
    • w-za-duzym-swiecie Re: fotoksiążka 02.07.12, 16:34
      Ja robiłam w Rossmannie, są różne książki do wyboru, program od nich, prościutki. Efekt bardzo fajny. Cena zależy od wielkości książki, ilości zdjęć, okładki. Wybierasz co chcesz. Ja polecam.
      • maesstra Re: fotoksiążka 02.07.12, 21:25
        ale program jest neutralny czy kazdy punkt ma swoj program?
        • balconette Re: fotoksiążka 02.07.12, 21:51
          Chyba każdy ma swój. Empik na pewno ma swój i Fotojoker tez ma swój (ściąga się z ich strony). Ja drukowałam fotoksiażkę w Fotojokerze i tam minimum jest chyba 26 stron i potem możesz sobie dokładać po 8 stron. Ja robiłam na papierze błyszczącym (taki jakby kredowy) a teraz sobie robię na fotograficznym, jest dużo lepsza jakość zdjęć.
          Tylko to układanie, projektowanie jest mozolne.
          • maesstra Re: fotoksiążka 02.07.12, 21:59
            dzieki, a wiesz ile mniej wiecej zdjec moza zmiesic na 26 stronach ? próbuje coś wyszukać w internecie, ale totalnie nie ma wskazok co i jak... czyli papier fotograficzy lepszy, dzieki smile
            • biotka Re: fotoksiążka 02.07.12, 22:12
              Ja robiłam w Empiku, bo tam była możliwość w programie (ściągniętym z ich strony) dobrania tła do poszczególnych stron (dokładnie: 2 strony, lewa i prawa przy otwartej książce, mają takie samo tło, na następnych dwóch można dać inne itp.) oraz łatwo wstawiało się pola z tekstem. Zdjęcia musiałam najpierw ponumerować w kolejności jaką chciałam mieć w książce. Było ich 66 na 34 stronach. Próbowałam też na fotoradocha.pl, ale tam prawie nic nie dawało się edytować i było stałe tło.
              • a-martusia1 Re: fotoksiążka 02.07.12, 22:18
                www.fotoksiazka.pl/
              • chipsi Re: fotoksiążka 27.07.12, 09:36
                w fotojoker Także można wklejać własne tła (jedno na 2 strony lub na każdej inne) a także wybierać z gotowych podkładów. Ilość zdjęć także zależy wyłącznie od nas. Na jednej str, np. mam 3 fotki + fotka na tło a na kolejnej tylko tło. Najlepiej przejrzeć gotowe przykłady dostępne na stronce.
            • balconette Re: fotoksiążka 02.07.12, 22:47
              To ile dasz zdjęć na stronę zależy tylko od Ciebie. Są szablony układu i równie dobrze możesz sama zaprojektować układ i rozmiar poszczególnych zdjęć. Do tego dochodzi rozmiar fotoksiążki są małe i duże np 30x30 cm.
          • martamarta77 Re: fotoksiążka 26.07.12, 20:26
            polecam fotoalbum ze strony fotobook.pl
            Tylko w twardej oprawie i z grubymi sztywnymi kartami , robi wrażenie !
            Od swojego fotografa otrzymałam kod wielokrotnego użytku na zniżkę 7% - 7TP44 , wpisuje się go w którymś momencie zamówienia . Zamawia się przez program który można ściągnąć ze strony www.file2book.com?20350
    • tomaszcyrek Re: fotoksiążka 03.07.12, 12:11
      najlepiej wejsc sobie na www.fotoksiazka.pl i tam wybrać jedego z partnerów np fotojoker rossmann empik tesco itp... pobierasz program do fotoksiążki (możesz pooglądać video instruktaż na stronie jak po kolei to zrobić) no i zamawiasz, a co dotakowo jest fajne to jest konkurs na cewe fotoksiążkę 2012 więc za zgłoszenie jej do konkursu (ale tylko a4 pion albo pozniomi XL) dostaniesz kupon 60 zl na nastepną fotoksiażke, wiec dobry uklad smile
    • nowi-jka Re: fotoksiążka 27.07.12, 08:36
      moge ci zrobic za drobna opłata
      pisz na gazetowego
    • hunke Re: fotoksiążka 27.07.12, 14:52
      www.foto-ksiazka.com.pl
      • feresska Re: fotoksiążka 08.02.17, 00:10
        Podbiję wątek. Przymierzałam się do projektora w Empiku ale każde zdjęcie które tam dodaję (a ją w bardzo dobrej jakości, robione cyfrową lustrzanką) jest jakby pikselowe, jakby ten projektor zaniżał jakość zdjęć. Na małych tego tak nie widać ale jak przykładowo zdjęcie jest na pół strony, lub całą, to wygląda to fatalnie. Jak na komputerze powiększam sobie zdjęcie to mowy nie ma o pikselach, jest ostre i wyraźne. Wiecie może czy to kwestia kreatora czy oni mają tam jakieś ograniczenie co do jakości zdjęć? Nie pozwalają na przesyłanie tych jakościowo dobrych? zaniżają jakość? nie wiem o co chodzi..
        • eliszka25 Re: fotoksiążka 08.02.17, 00:41
          robilam fotoksiazke w empikfoto i nic takiego nie zauwazylam. ksiazka jest bardzo ladna, zdjecia naprawde swietnej jakosci, a byly robione nie tylko aparatem, ale tez telefonem. wyszly bardzo wyrazne, zywe kolory. robie tez kalendarze na empikfoto i tez jestem bardzo zadowolona. jakosc zdjec najlepsza z tych, ktore wyprobowalam, a robie te kalendarze od 10 lat i wyprobowalam kilka roznych. od 3 lat jestem wierna empikfoto, bo moim zdaniem, jakosc zdjec jest naprawde bardzo dobra.
        • mdro Re: fotoksiążka 08.02.17, 08:32
          Prawdopodobnie optymalizuje podgląd. Pewnie jest jakaś infolinia, zadzwoń i się spytaj.

Aha, przy wydruku też zoptymalizuje grafiki rastrowe, bez względu na wielkość zdjęć będzie ok. 300 dpi przy wyjściowych rozmiarach.
        • monikaj21 Re: fotoksiążka 08.02.17, 08:33
          Mam wrażenie, że to może być kwestia kreatora - u mnie nawet przy słabszych zdjęciach wydruk jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka