Dodaj do ulubionych

Wysypka po kąpieli w jeziorze

09.07.12, 17:26
Mam pytanie: co może pomóc na wysypkę, która syn dostał po kąpieli w jeziorze (na plecach, twarzy, brzuchu); lekarz rodzinny (a raczej wakacyjny zastępca) powiedział, ze to alergia, podaję wapno, ale to nie schodzi; jutro idę do dermatologa; ale może ktoś miał coś podobnego i coś pomogło???
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 17:32
      Maść sterydowa. Niby na recepte, ale w aptece zawsze mozna wyjęczeć. Najbardziej lubię Elocom, możesz spróbować cieniutką warstwę. Tylko poczytaj ulotkę, nie przesadzaj z powierzchnią skóry, nie smaruj twarzy wiecej niż ze dwa/trzy razy podczas całej choroby. Synek nie niemowlak?

Albo dzisiaj tylko fenistill jeśli swędzi, a steryd pewnie jutro lekarz przepisze.
      • marzeka1 Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 17:33
        Nie, 14 lat;
        • mrowka_bigbitowka Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 17:41
          Alergia?? Hmmm malo prawdopodobne, ale co tam oby mial racje i okazalo sie, ze faktycznie tylko to.
          Idz lepiej do tego dermatologa najpierw, a jesli swedzi to jak ktos napisal posmaruj np. fenistilem.
        • mary_lu Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 17:41
          To swojego czternastolatka posmarowałabym Elocomem, który zawsze mam w domu dla siebie. W ulotce zalecają smarowanie dwa -trzy razy na dobę, ale boję sie blizn posterydowych i przetestowałam na wszystkich dookoła, że w większości przypadków wystarczy dwa- trzy razy na cały wyrzut wysypki, raz dziennie, albo co dwa dni.
          • marzeka1 Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 17:47
            Dzięki za informacje, do jutra muszę wytrzymać, posmaruję fenistilem, bo to mam w domu.
            • aanna6 Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 19:06
              mi przechodzi po12- 24 h , mam takie bable jak pokrzywa bym sie poparzyła, ale zamiast wapna to alertec , zyrtec lub inne ustrojstwo łykam
              • madame_zuzu Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 21:06
                Mam identycznie jak aanna6. Po kąpieli w jeziorach, rzekach, po zmoknięciu dostaję bąbli na całym ciele jak po pokrzywie.
                Podczas deszczu muszę uważać na twarz, bo dostaję czerwono białych bąbli i wyglądam jakby mnie ktoś czymś żrącym oblał.
                Przechodzi samo po kilku godzinach. Pije wtedy wapno i lykam jakiś odczulacz ( zyrtec, alertec, loratan itp)
    • panpaniscus Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 20:20
      Obejrzyj te plamki, czy to nie cerkarie - przy tych upalach to dość prawdopodobne.
      • aanna6 madame 09.07.12, 21:27
        a przy upałach i wietrze tez dostajesz wysypki i czujesz jakby ci puchły oczy . ja tak mam masakra ,.
      • rulsanka Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 22:09
        Cerkarie?
    • helka.pentelka Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 09.07.12, 22:20
      Też tak mam. Po niektórych kąpielach w jeziorach. Pomaga wapno + alertec + kąpiel w krochmalu. Dziadostwo schodzi powoli, ale bez sterydów zawsze się obywałam.
    • esr-esr Re: Wysypka po kąpieli w jeziorze 10.07.12, 10:50
      to pewnie reakcja na toksyny wytwarzane przez "kwitnące" glony. smaruj skórę a dodatkowo coś osłonowo na wątrobę.
      tu masz więcej info olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,12101337,Woda_z_jeziora_jak_alkohol__Sinice_grozne_dla_watroby.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka