Dodaj do ulubionych

zdałam prawko:)

28.07.12, 20:36
Ale się cieszęsmilesmile Mąż w nagrodę chce mi kupić samochód. Ja się na samochodach kompletnie nie znam i pewnie on coś dla mnie wybierze. Ale moze macie jakieś propozycje auta tak do ok 40tys, moze byc kilku letnie. Kobiece auto na pierwsze jazdy? mój mąż ma jaguara xrr z 2007 roku ale powiedział, że mi go nie da bo bedzie po aucie bo najpierw muszę się wprawić i potem pomyślimy. Co za mąż..więc ja mu jeszcze pokażesmile
Obserwuj wątek
    • iskierka115 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 20:54
      Prawdopodobnie ma racje ze nie chce ci dac swojego auta big_grin
      Ja przez pierwsze pół roku nieźnie "skatowałam" nasz samochod.
      Ja moge polecic VW Golfa V. Moze nie jest typowo kobiecy ale ja go uwielbiam smile
      • anyx27 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:37
        iskierka115 napisała:

> Ja przez pierwsze pół roku nieźnie "skatowałam" nasz samochod.

W jakim sensie?
        • iskierka115 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 23:18
          a to niechcacy wjechałam w najwieksza dziure jaka jest chyba w całym mieście, a to jak parkowałam w garazu podziemnym tyłem to słupek sie do mnie przykleił i wiele innych baaardzo podobnych sytuacji. Ogólnie najbardziej poszkodowany został lakier smile Jak do tej pory tfu tfu bez stłuczek sie obyło :p
    • naomi19 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:16
      gratulacje
      na pierwszy rok polecam auto za max 15 tys smile
      a potem sobie kupisz lepsze
      zaczy maz ci kupi
      • razdwatrzy7 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:30
        Dziękuję. Mąż teraz mi kupi w nagrodę za zdane prawkosmile. Potem to ja sobie sama zapracuje na lepsze. Chcemy tez w miare bezpieczne i nie wiem czy wlasnie cena nie bedzie odzwierciedlac bezpieczenstwa. Jak pisze ja sie nie znam na samochodach. A propozycje poczytam i poogladam w internecie bo zacheca mnie zdany egzamin do zainteresownia się samochodamismile
        • anyx27 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:36
          https://www.gizmodiva.com/entry_images/0806/14/24-2007-mini-cooper-s-mk-2-ii.jpg

Ja sobie wybrałam taki smile Kilkuletnie kosztują 20-30tys.
      • platki_sniadaniowe Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:35
        > na pierwszy rok polecam auto za max 15 tys smile

czemu? chce kupić za 40 przecież
        • platki_sniadaniowe Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:38
          kup sobie wygodne autko, oczywiście z fajnym wyposażeniem ,
          małych sraczy ( typu yaris, clio) nie kupuj bo to masakra jest

będzies zjeżdzic sama czy z dziećmi?
          • anyx27 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:41
            A potem:

https://bi.gazeta.pl/im/5/7969/z7969065Q,Nissan-Juke.jpg
    • platki_sniadaniowe Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:40
      jeździc oczywiście.

Moze jakieś bmw3 albo audi A3 kombii
      nie wiem jaką masz sytuacje, czy wózek będziesz wozić
    • razdwatrzy7 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:46
      Dzieci nie mamy chociaz maz mnie namawia i pisałam o tym poprzednim razem. Na razie dajemy sobie poki co jeszcze rok bezdzietnosci, wolnosciwink. Podoba mi sie to anyx27 czerwone za 20=30 tys fajneeesmile
      • anyx27 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 21:58
        To jest mini:

www.mini.com.pl/
        Nowe kosztują ok. 100tys, ale kilkuletnie są już w fajnych cenach smile
        • m_india Re: zdałam prawko:) 29.07.12, 23:05
          a jak fajnie się nim jeździ smile
    • suazi1 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 22:28
      Nie chcę, żeby to brzmiało jak kryptoreklama, ale mazda jest wdzięcznym samochodem, zwłaszcza jeżeli ma nim jeździć świeżo upieczony kierowca. Przede wszystkim wybacza wiele błędów i trudno ją zgasić, do tego bardzo precyzyjna skrzynia - dla mnie rewelacja. Jeżdżę mazdą 323F od samego początku jak tylko zdałam prawko (czyli od ponad roku) i chwalę sobie to autko coraz bardziej. Nie pchałabym sie w "francuza", czyli do citroena, renaulta czy peugeota, do nich trzeba mieć już pewne obycie. Pewnie wiele z was sie z ta opinia nie zgodzi, ale moja niechęć wynika z faktu, że uczyłam sie jeździć na "207" i to była rzeźnia (zwłaszcza biegi i sprzęgło).
      • suazi1 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 22:36
        Osobiście marzy mi sie mazda 2 www.mazda.pl/showroom/mazda2/ebrochure/, ewentualnie 3. Po prostu skrzywienie mam na tym punkcie, za co z góry przepraszam
    • rosapulchra-0 Re: zdałam prawko:) 28.07.12, 22:45
      Dla 'młodej' kierowczyni proponuję na początek małe autko typu opel corsa, toyota yaris, honda jazz, citroen c3, daihatsu sirion, ford fiesta, hyundai i10 lub 120, mazda 2, kia picanto, mitsubishi colt, nissan micra, subaru justy, suzuki swist.
    • jola-kotka Re: zdałam prawko:) 29.07.12, 03:47
      Dla poczatkujacych polecam duze samochody sa bezpieczne i mozna bardzo dobrze nauczyc sie jezdzic,parkowac itp.Toyota land cruiser,nissan patrol,navara to sa malo kobiece samochody,ale ja takie kocham miloscia ogromna,starsze modele mozna kupic juz za 40 tys,a na potem proponuje porsche cayenne kocham je od pierwszej chwili gdy dostalam, bardziej niz moja toyote land cruiser,ktora to wlasnie nauczyla mnie jezdzic,ale porsche to juz duzo wiekszy wydatek wiec warto sie troche wprawic w jezdzie no i nie ten gabaryt co wyzej wymienione.
      • annaa77 Re: Ja tez zdałam, wczoraj:) 29.07.12, 09:08
        jestem z siebie bardzo dumna smileautko juz mam, nasza stara honde z obdrapanym lakierembig_grin
      • sei-ne Re: zdałam prawko:) 29.07.12, 10:49
        jola-kotka napisał(a):

> Dla poczatkujacych polecam duze samochody sa bezpieczne i mozna bardzo dobrze n
        > auczyc sie jezdzic,parkowac itp.Toyota land cruiser,nissan patrol,navara to sa
        > malo kobiece samochody,ale ja takie kocham miloscia ogromna,starsze modele mozn
        > a kupic juz za 40 tys

To NIE SA miejskie samochody. Ta SA samochody do okreslonych zadan. Wielkie masy z wielkimi silnikami. My w gorach mamy Jeepa 4,7 i on spala 20 litrow paliwa!! Na autostradach co chwila wyswietlaja sie komunikaty: Zanieczyszczenia! Zwolnij! Tego typu auta powinny miec zakaz wjazdu w teren miejski! Tym bardziej kilkuletnie!

Co do samego wyboru, nie daj sie wcisnac w maly samochod. Zgodnie z II-ga zasada dynamiki wink: ped to masa razy predkosc, czyli im wieksza masa i predkosc, tym wieksza energia i tym wieksza sila ciosu, czyli ogolnie rzecz ujmujac masywniejsze auta sa bezpieczniejsze (tym bardziej dla nowicjusza):
        - dwa auta o tej samej masie: to szybciej jadace zmazdzy wolniejsze
        - dwa auta o roznej masie i tej samej predkosci: masywniejsze zmiazdy mniejsze
        • jola-kotka Re: zdałam prawko:) 30.07.12, 02:13
          sei-ne napisał(a):

> To NIE SA miejskie samochody.Ta SA samochody do okreslonych zadan. Wielkie mas
          > y z wielkimi silnikami. My w gorach mamy Jeepa 4,7 i on spala 20 litrow paliwa!
          > ! Na autostradach co chwila wyswietlaja sie komunikaty: Zanieczyszczenia! Zwoln
          > ij! Tego typu auta powinny miec zakaz wjazdu w teren miejski! Tym bardziej kilk
          > uletnie!

Co ty bredzisz?
          Na autostradzie 20l co ty za zecha masz? W życiu toyota mi tyle nie spaliła,mam diesla może benzyniak tak,ale też to raczej dziwne.zakaz haha są miłośnicy tych samochodów znam takich co uważają że czym starszy tym lepszy. Co do zadań specjalnych biorę udział w rajdach 4x4 i doskonale wiem do czego służą te samochody.a jakieś rozkminy o zanieczyszczeniu środowiska mnie nie interesują w tym temacie.
          • sei-ne Re: zdałam prawko:) 30.07.12, 10:11
            4x4 w dislu z 2-litrowym silnikiem (ma malo palic) smile smile smile. Jolu-kotko, niech moc bedzie z Toba! Szczegolnie na tych rajdach smile smile smile
            • jola-kotka Re: zdałam prawko:) 30.07.12, 15:41
              ja nie powiedzialam,ze malo ale nie 20l. w miescie? tyle pali na rajdzie w warunkach miejskich 10-12l gora.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka