o-lcia 19.05.08, 17:35 Czy Wasze dzieciatka maja chodziki? Tak sie zastanawiam czy kupic mojej malej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0.mamamartynki Re: Chodziki 19.05.08, 18:46 Kochana! Moja Martyna obyła się bez chodzika, poza tym ja jestem przeciwniczką używania chodzików. Dziecko może wyrobić sobie zły nawyk chodzenia. Podczas chodu pracuje wiele mięśni i stawów przy chodziku stawy biodrowe są nie prawidłowo obciążane przez co zostaje zaburzony cały proces nauki chodu, a uwierz mi jest ona bardzo skomplikowany. Zaznaczam, że jest to moje osobiste zdanie (może ze względu na kierunek jaki kończyłam zwracam bardziej uwagę na te rzeczy). Pozdrawiam pa pa Odpowiedz Link
o-lcia Re: Chodziki 19.05.08, 19:13 Szczerze, ja tez nie jestem za chodzikami,tak spytalam z ciekawosci bo akurat ogladalam je na allegro(rozgladam sie za pchaczami).Zreszta przy okazji poczytalam sobie opinie na temat chodzikow. Wczoraj mala dostala chustawke i tez negatywnych opini sie naczytalam.Ale chyba nic sie nie stanie jak wsadza ja na chwile co jakis czas? Odpowiedz Link
0.mamamartynki Re: Chodziki 19.05.08, 20:42 Wiesz akurat my kupiliśmy Martynie na roczek huśtawkę i mała była i jest zachwycona huzianiem. Odnośnie huśtawki to nie sądzę i nie słyszałam o złym wpływie huśtawki na rozwój dziecka. Co do pchaczy fajna rzecz, mojej nie kupiliśmy bo pcha sobie wszystko co napotka na drodze i da radę pchać) Buźka Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Chodziki 19.05.08, 21:47 MY mamy chodzik ale ze wzgledu ma mała powierzchnie mieszkania nieużywamy jak bylam u siostry to mała troche w nim zasuwala niejestem przeciwniczka chodzików.. ja sama chodziłam w chodziku (wtedy byly takie śmieszne;P) i jakos chodze normalnie;D mojej siostry dzieci też;DD jedyny minus za jaki uwazam przy uzywniu chodzikaa jest taki, że nieuczy on upadku badz własnie nieupadku;D gdyz w chodziku moja mała stała i niemusiała sie trzymać;P no i potem..... jak już stanela samodzielnie to równiez myślała że niemusi sie trzymać )) i bylo BUM;/ Odpowiedz Link
0.mamamartynki dziunia 19.05.08, 22:19 Propos powyższego tematu chodzików itp powtórzę, że dziecko "może" wyrobić sobie zły nawyk chodzenia, a nie że każdy chodzik powoduje "nienormalne chodzenie" Ja osobiście wolałam tego nie sprawdzać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
migi-79 Re: dziunia 19.05.08, 22:48 Podpisuję sie pod wypowiedzią mamymartynki,też słyszałam same negatywy,nawet od położnych w szkole rodzenia i dlatego nie kupowaliśmy.Znajomy wypróbował i mała nie potrafiła sama bez chodzika chodzić,poza tym dziecko miało dużo upadków,bo nie nauczyło się równowagi.Twój oczywiście wybór. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: dziunia 20.05.08, 08:01 o-lcia NIE KUPUJ!!!! nie slyszalam zadnej pozytywnej opini ani o chodzikach ani o nosidelkach i nie mowie tu o opiniach na forach ale o rozmowach z lekarzami. Odpowiedz Link
filips2000 Re.... 20.05.08, 08:43 moje dzieciaki mialy strszy nauczyl sie chodzic w wieku 11 miesiecy, a mala w wieku 10, wszystko z nimi oki, wiem ze jest duzo negatywnych opini na ten temat, ale jakie wybawienie dla matki,(tylko nie myslcie ze moje dziecko siedzialo w chodziku caly dzien) Odpowiedz Link
netka6666 Re: Chodziki 20.05.08, 08:42 Ja tez jestem przeciwniczką chodzików a Kubusiowi sprawiłam takie coś: www.allegro.pl/item364573563_oryginalny_chicco_samochodzik_4_w_1_quatro.html Jest wielofunkcyjny choć Kubuś uzywa tylko jednej funkcji czyli jak mama go wozi Ostatnio próbuje go pchać stojąc z boku. Tak to za bardzo nie chce w tym jeździć ani sie bujać, chyba szkoda mu czasu. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Chodziki 20.05.08, 08:53 no wlasnie z tymi wszystkimi ulepszaczami trzeba sie dobrze zastanowic bo jednak swoje kosztuja a nie mamy gwarancji ze dziecko bedzie z nic korzystalo. a z drugiej strony i tak nauczy sie chodzic samo wiec po co uczyc go na sile?/ ja sie teraz zastanawiam nad pchaczem i nie wiem kupowac czy nie?/ starszak na koniec 10 mies zaczal sam chodzic,bez niczego (pchacza,chodzika itd) mala zaczela 10 mies wiec pchacz przyda sie tylko na chwile Odpowiedz Link
margaretkaaaa Re: Chodziki 20.05.08, 10:44 Ja nie mam i nie planuje kupować, rozmawiałam o tym z ortopedą i mi odradził. Odpowiedz Link
kociak.b Re: Chodziki 20.05.08, 12:20 Hej, my właśnie niedawno kupiliśmy małemu. Ja osobiście jestem przeciwniczką chodzików, ale niestety ze wzlędu na moje problemy z kregosłupem nie moge za dużo z małym biegać po domu. Ale szczerze mówiąc mały uwielbia go, a ja staram się nie przesadzać i nie pozwalam mu za długo szaleć. Odpowiedz Link