Dodaj do ulubionych

wlokniak w piersi

10.08.12, 15:37
czesc. w 2007 roku mialam zabieg usuniecia niby z usg wynikalo wlokniaka, wyszla w hostopatologii dysplazja za ok.4 miesiace kolejnego ale tez wyszla dysplazja.w 2010 roku zrobilam usg, bylo wszystko w porzadku.teraz niedawno robilam usg piersi i znowu w tym samym miejscu jest wlokniak ze znakiem zapytania?, tłuszcz?czy to moglo odrosnac? a moze to jakas sprawa nowotworowa, ale czy od 2007 roku to by juz cos grozniejszegio na usg wyszlo? prosze pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: wlokniak w piersi 10.08.12, 16:17
      Ja mialam fibroadenome - 2 razy usuwana, pierwsza zmiana wyrosla szybciutko zaraz po drugiej. Teraz od 2 lat znowu mam kolejna zmiane o tym samym obrazie w USG. Zdaniem moich lekarzy nie ma ryzyka, o ile regularnie poddajesz sie badaniom, a w razie jakichkolwiek watpliwosci usuwasz - nie wiem jaka metoda mialas usuwane poprzednie zmiany, ale ja mam bardzo pozytywne doswiadczenia i dzis praktycznie ani sladu po operacjach! Biopsja moze tylko potwierdzic nowotwor zlosliwy, wynik ujemny zawsze moze byc falszywie negatywny (operator ni trafil w komorki nowotworowe). Jezeli sie boisz, usuwaj, ale nie mysl o raku!! Jezeli mialas usuwane poprzednie zmiany, to zawsze chirurg wycinal tez tzw. margines, po za tym bylas poddawana pooperacyjnym kontrolom usg!
      • aktenka Re: wlokniak w piersi 10.08.12, 22:23
        mam taki wynik badania usg sutki o budowie gruczolowej.sutek prawy bez zmain ogniskowych.w sutku lewym na godz.2-2.30 obwodowo dobrze odgraniczone ognisko hypoehogeniczne o wm. ok.9x4 mm., bez widocznego unaczynienia-gruczolakowlokniak? tłuszcz?.Przewody mlekowe nieposzerzone.w dolach pachowych nieliczne wezly chlonne odczynowe do dl.19 mm.Birads usg 3.pani doktor uspokajal mnie ze narazie nie trzeba isc do onkologa, zrobic kontrole za 6 miesiecy.niepokoi mnie to birads 3 i co to oznacza bez widocznego unaczynienia.bylam z tym u onkologa pani dr skierowala mnie na biobsje i mammografie.martwie sie.
        • aktenka Re: wlokniak w piersi 12.08.12, 14:59
          kochane dziewczyny powiedzcie mi jak mialam usuwana zmiane w 2007 roku dwa razy mial to byc wlokniak, wyszla dysplazja, czy jesli by sie cos w piersi dzialo w histopatologii by cos wyszlo?teraz znowu zmiana, nie wiem czy tamto nie to co trzeba usunieta, czy to cos nowego.troche sie martwie, zeby to nie bylo cos powazniejszego.
        • mamalgosia Re: wlokniak w piersi 28.08.12, 16:00
          Aktenko, są dwie bardzo dobre informacje w tym usg: że ognisko jest dobrze odgraniczone i że nie jest unaczynione. Tak że spokojnie
    • ashraf Re: wlokniak w piersi 12.08.12, 18:23
      Birads 3 oznacza, ze zmiana jest najprawdopodobniej lagodna, ryzyko zlosliwosci ponizej 2%. Guzy przed usunieciem oznacza sie markerem (jezeli sa blizej skory) lub kotwica metalowa pod kontrola USG (glebsze), na usg kontrolnym sprawdza sie, czy wszystko zostalo prawidlowo usuniete. Usuniecie guza z marginesem potwierdzone prawidlowym wynikiem hist-pat wyklucza nowotwor. Jezeli tak sie martwisz, zrob sobie biopsje mammotomiczna - w znieczuleniu miejscowym zmiana zostanie calkowicie usunieta. Nie nakrecaj sie rakiem.
      • aktenka Re: wlokniak w piersi 13.08.12, 19:05
        dzis mialam biobsje cienkoiglowa.pani doktor po kontrola usg naklula mi guzka,ale nie mogla go jakos uchwycic bo mowila, ze jest jakis ruchomy.kłuła mi go 4 razy.martwie sie strasznie o wynik.czy macie jakies doswiadczenie, czy lagodne guzki sa raczej ruchome?
        • k1k2 Re: wlokniak w piersi 13.08.12, 21:05
          Mi tez nie mogli trafić, w końcu wycięli całego i dopiero wtedy wysłali do biopsji i wyszło ze łagodny. To chyba norma.
        • mamalgosia Re: wlokniak w piersi 28.08.12, 16:00
          tak, ruchomy to kolejny dobry znak
    • syswia Re: wlokniak w piersi 13.08.12, 23:19
      Mam 3 w prawej piersi od 2007 roku. Mialam robiona biopsje bo ani usg ani mamografia nie byly jednoznacznie wykluczeniem raka. Chirurg stwierdzil, ze wlokniaki sie czesto odradzaja. Zaproponowal obserwacje, a nie usuwanie. Mam je do dzis. Po porodzie planuje kontrole tego dziadostwa.
      • aktenka Re: wlokniak w piersi 14.08.12, 12:24
        biobsja niestety nic nie dala, bo pani doktor stwierdzila ze ciezko jej bylo pobrac material,faktycznie kłuła mnie 3 razy.powiedziala ze jest material trudny do oceny diagnostycznej , ale nie podejrzewa nic zlego.i dalej nic nie wiem.
        • aktenka Re: wlokniak w piersi 28.08.12, 15:55
          dzis zrobilam usg u innego lekarza z tym ze normalnie panstwowo.powiedzial, ze usg jest bardzo ladne i ze on nic nie widzi i jak tu wierzyc badaniu usg, jeden lekarz tak drugi inaczej.na mammografii wyszlo jakies zageszczenie i maja mi jutro zrobic jeszcze jedno zdjecie celowane.doktor powiedzial ze moze to byc blizna, bo mialam dwa razy usuwanego wlokniaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka