Dodaj do ulubionych

Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna

29.08.12, 22:23
Robię tort na uroczystość rodzinną, która odbędzie się w sobotę. Wymyśliłam sobie tort piętrowy, w stylu angielskim, z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Problemu nie ma, torty robię często, ale naszły mnie wątpliwości i dlatego potrzebuję porady. Impreza w sobotę wczesnym wieczorem, ze względu na pracę mogę biszkopt przełożyć kremem w piątek rano, a w sobotę rano dekorować masą cukrową. Czy półtorej dobry od przełożenia do podania to nie jest trochę zbyt długi czas? Obawiam się, że bita śmietana nie będzie już wtedy zbyt świeża.
Ne chcę robić kremu maślanego, uważam, że nie są zbyt smaczne.
A może polecicie jakiś super-hiper krem do tortu?
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 29.08.12, 22:27
      ale smietana rozpusci chyba mase lukrowa...
      • montechristo4 Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 29.08.12, 22:36
        nie rozpuści. Tort przekładam śmietaną, potem na wierzchu cieniutką warstwą kremu maślanego, na to masa cukrowa. Torty robię z zamkniętymi oczami, ale zawsze kilka godzin przed podaniem, bo uważam, że świeże są najlepsze. A tutaj będę miała prawie półtorej doby i stąd moje wątpliwości.
        • iin-ess Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 29.08.12, 22:43
          W lodówce wytrzyma
        • jola-kotka Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 29.08.12, 22:47
          No,ale jak mam impreze w niedziele to,tez tort z cukierni odbieram w sobote przed 14.
          Zawsze z bita smietana innych nie lubie nie kupuje,a podaje w niedziele np. o 18,wyglad tego tortu sie nie zmienia,smak tez nie,nikt nigdy nie zglaszal,ze po torcie u mnie mial akcje zoladkowe.
    • asia_i_p Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 29.08.12, 23:55
      Ja robię krem z bitej śmietany wymieszany z roztopioną czekoladą albo kisielem cytrusowym i trzyma się dłużej niż dzień. Nawet dobrze mu robi doba przegryzania się z ciastem.
    • bri Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 09:19
      Pytanie trochę na inny temat, ale skoro znacie się tortach to może będziecie wiedziały. Lubię torty z bitą śmietaną, np. czekoladowo-wiśniowy, ale bita śmietana musi być kwaśna. Tymczasem tłusta śmietanka, która nadaje się do ubijania jest zawsze praktycznie bez smaku. Wiecie jak zrobić kwaśną bitą śmietanę?
      • montechristo4 Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 09:55
        kwaśna bita śmietana? A fuj. Bita śmietana jest słodkawa, dodaje się do niej cukier puder.
        jeżeli koniecznie musisz mieć kwaśną, kup 36 % w pojemniczku, nie płynną, tylko stałą. Ona nadaje się do zup i sosów, ale ubić też się da. Tylko ten smak.....
        • imasumak Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 13:18
          36% to śmietana typowo tortowa, powinna być słodka, a nie kwaśna. No chyba że skisła wink.
          Natomiast jak ktoś lubi kwaśną, to może po prostu dodać trochę soku z cytryny?

Co do Twojego pytania - moim zdaniem tort jest najlepszy po około dobie od przełożenia, wtedy dopiero wszystkie smaki się, idealnie "przegryzają", wobec tego spokojnie możesz go zrobić tak, jak zaplanowałaś. smile
          • bri Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 13:33
            No właśnie, 36% też jest słodka. Naprawdę nie znacie smaku ukwaszonej bitej śmietany? Taka słodka smakuje jak wata, dopiero kwaśna śmietana ma jakiś konkretny smak. Muszę chyba zrobić eksperyment, kupić tłustą śmietankę, włożyć do niej łyżkę jogurtu i poczekać aż bakterie zadziałają.
            • chipsi Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 13:47
              Zrób z 30% i potrzymaj dobę w upale tongue_out
      • joanekjoanek Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 13:11
        Ja dodaję trochę kwasku cytrynowego. (Cukru też dodaję). Też lubię kwaskowy posmak.
      • claudel6 Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 05.10.12, 15:39
        Tak, do bitej śmietany dodaj lekki kwasny twarożek (gładki). Tylko polski, nie mascarpone czy ricotta, bo włoskie nie są kwasne.
        Ja zawsze tak robię, bo dla mnie bita śmietana jest zbyt mdła.
    • olena.s Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 09:40
      Dawno, dawno temu zrobiłam tort orzechowy - piekło się go jak biszkopt, tylko zamiast mąki dawało się zmielone orzechy - chyba włoskie? Masa do przełożenia powstawała zaś po podgrzaniu (przegotowaniu????) kremówki z mielonymi laskowymi i cukrem pudrem. Lekki to on nie był, ale ani tłusty, ani za słodki. Mniam mniam. Przepisem szczegółowym jednak nie mogę służyć.
    • lechasia Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 13:06
      Powinno być ok, czasami śmietana zmienia się wizualnie, nie jest już taka puszysta.
      • e-milia1 ja robie zawsze dzien przed 30.08.12, 13:18
        jakos nie zauwazylam, zeby smietana gorzej wygladala. tort nawet smakuje lepiej, taki przestany. trzea tylko uwazac zeby sie nie zasmierdzial jakims serem albo kielbasa.
        • chipsi Re: ja robie zawsze dzien przed 30.08.12, 13:45
          Koniecznie wywalić wszystkie śmierdziuchy z lodówki, nawet te pozornie bezzapachowe. Ja robię tort ze śmietaną dobę przed podaniem zawsze i jest ok. Do śmietany dodaję fix.
          • katia.seitz Re: ja robie zawsze dzien przed 30.08.12, 13:49
            Ja robię dokładnie tak samo. Ten fix to skrobia modyfikowana, nie aż tak straszny syf wink - smaku śmietany nie zmienia, a dobrze wpływa na konsystencję.
            • chipsi Re: ja robie zawsze dzien przed 30.08.12, 13:51
              Babcia dodawała żelatynę - fuj fuj fuj.
              • imasumak Re: ja robie zawsze dzien przed 30.08.12, 14:35
                A ja nie daję ani fixu, ani żelatyny i nic się ze śmietaną nie robi. Tort zawsze przygotowuje dzień przed podaniem.
                • claudel6 Re: ja robie zawsze dzien przed 05.10.12, 15:40
                  U mnie bez fixu w 50% śmietana się nie ubija tylko zwarza do masła
            • franczii Re: ja robie zawsze dzien przed 30.08.12, 18:11
              Ja raz dodalam ten fix ale to zupelnie zmienia wyglad bitej smietany. Wywalilam i zrobilam raz jeszcze bez fixa. Z fixem robi sie brzydka, sztuczna i traci swiezy i lekki wyglad. Smaku nie zmienia ale wyglad zniecheca do kosztowania.
              • chipsi Re: ja robie zawsze dzien przed 31.08.12, 09:35
                Naprawdę? Może używałaś fixu innej firmy niż ja, bo ja nie zauważyłam żadnej zmiany w wyglądzie śmietany po dodaniu tegoż.
    • slonko1335 Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 13:52
      Ja dzisiaj zrobiłam z kremem z mascarpone z bitą śmietaną. Twój wątek mnie zmobilizował do zrobienia tortu bo miało być ciasto rabarbarowe, co prawda uwielbiane przez całą rodzinkę no ale na urodziny tort będzie lepszysmile
    • anaisanais Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 14:16
      Ja robilam kiedys ten tort (reszta polecam tez sam tort bo jest pyyyszny):
      www.mojewypieki.com/post/swiateczny-tort-makowy-z-kremem-waniliowym-i-nuta-pomaranczy
      tort byl na swieta, swieta byly u rodzina ktora mieszka 300 km od nas, robilam wiec spody u siebie w domu, a mase u rodziny. nie jest tu duzo pracy szbko poszlo, ubic smietane, dodac maskarpone, wysmarowac, calosc do 15 min.
      skladniki oczywiscie przywiezione, miski i robot pozyczone wink
    • montechristo4 Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.08.12, 18:06
      ok, przekonałyście mnie. Dziękuję smile Ale jak coś nie wyjdzie, to wszystko na Was zwalę wink
      • imasumak Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 05.10.12, 14:19
        I co, wyszło?
        • montechristo4 Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 05.10.12, 22:15
          wyszedł, był piękny i pyszny. Szkoda, że jestem tak leniwa i nie chce mi się szukać, jak się wstawia zdjęcia, bo bym się pochwaliła. Miszczu jestem smile
    • mam1977 Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.10.14, 09:09
      wystarczy dzien przed w garnuszku smietane 30 % podgrzac razem z chalwa czy cukierkami kukulkami lub dowolnymi batonikami
      Schlodzic przez noc
      nastepnego dnia ubic jak zawsze i dodac troche zelatyny
      krem pycha a smak.....niespodzieqwany
    • afro.ninja Re: Tort z bitą śmietaną. Porada potrzebna 30.10.14, 09:16
      Bedzie ok, chociaz ja zawsze robie wieczorem taki tort, jak ma byc impreza na drugi dzien.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka