Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenia samochodu- kto się zna?

29.10.12, 13:45
Kupiłam w maju samochod, stał w naprawie do lipca. Własciciel miał wykupione OC w jednej z ubezpieczalni, powiedzmy A , po sprzedazy wypowiedział tą umowę, po czym dzwonili do mnie z A w celu kontynuowania polisy. Ja podziekowalam i powiedzialam ze nie chce. W lipcu autem zaczelam jezdzic, wykupilam polisce w innej firmie, -B.
i teraz okazuje że firma A sciga mnie, przekazała mój dług firmie ktora zajmuje sie windykacją, powiedzmy C, bo nie zapłacilam składki. Nigdy z firmą A nie byłam związana a na ich propozycje przeciez nie przystałam.
Dzwonilam do A oraz do C z pytaniem o co chodzi, to kazali mi wysylac pisma z wyjasnieniem oraz kopie nowej polisy z B.
No to wyslalam, a oni dalej piszą z C że musze zaplacic dług czyli polisa + odsetki bo ponoc obowiązki i prawa z tytułu OC przechodza automatycznie.

Ale jesli mialam u nich jakąś polisę dlaczego od maja była cisza? Dlaczego nie przysłali mi w takim razie certyfikatu, kwitka do wplaty, umowy , cokolwiek. Dlaczego nikt sie nie kontaktował ze mną w tej sprawie?
Nie rozumiem, dlaczego mam placic, wychodzi na to ze mialam dwie polisy przez ten czas?
Czy moze tamta z firmy A to jest jakas zaległa i to tamten wlasciciel powinien płacic?
Dodam że jest to opłata ktora wg pisma wymagana była w kwietniu, ale przyszła na moje nazwisko. Skąd mieli moje dane?
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:49
      nie mogą ci kazać płacić w firmie A. Sprzedając auto poprzedni właściciel powinien był wypowiedzieć umowę. O ile pamiętam ma na to 30 dni, ale może się mylę. W każdym razie z jakiej paczki ty masz płacić jak polisa nie była na ciebie? Być może poprzedni właściciel nie wypowiedział umowy i ma tam kogoś znajomego i próbują na ciebie zrzucić płacenie za polisę. Napisz im pismo wjaśniające, wyślij albo dostarcz osobiście za potwierdzeniem przyjęcia i tyle.
      • asiaiwona_1 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:50
        o tutaj masz artykul na ten temat.
        www.biznes.banzaj.pl/Sprzedaz-auta-nie-zapomnij-wypowiedziec-ubezpieczenia-OC-2851.html
      • 18lipcowa3 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:56
        czyli to sprzedawca wypowiada umowe?
        • asiaiwona_1 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:57
          mógł i sprzedawca i kupujący. Sprzedawcy powinno bardziej na tym zależeć bo im szybciej wypowie tym mniejszą składkę płaci. Ale w sumie teraz to nie ma znaczenia skoro się przepisy zmieniły.
    • annajustyna Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:49
      Od lutego weszlo prawo, ze trzeba miec kontynuacje polisy. Ciesz sie, ze tylko ubezpieczyciel Cie sciga, anie wydzial komunikacji, bo u nich za 2 miechy to bys ok. 3 tys. kary wybulila sad.
      • asiaiwona_1 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:56
        o faktycznie. nie wiedziałam o tych zmianach. Lipcowa - do kiedy było ważne tamto ubezpieczenie? No bo nawet jeśli ono się skonczyło to z powodu sprzedażay auta nie jest przedłużane z automatu. A ty jak ubezpieczałaś auto to nie wymagali od ciebie poprzedniej polisy? Nie sprawdzali czy nie ma podwójnego ubezpieczenia?
        • 18lipcowa3 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:58
          asiaiwona_1 napisała:

> o faktycznie. nie wiedziałam o tych zmianach. Lipcowa - do kiedy było ważne tam
          > to ubezpieczenie? No bo nawet jeśli ono się skonczyło to z powodu sprzedażay au
          > ta nie jest przedłużane z automatu. A ty jak ubezpieczałaś auto to nie wymagali
          > od ciebie poprzedniej polisy? Nie sprawdzali czy nie ma podwójnego ubezpieczen
          > ia?

Do kiedy? Pojecia nie mam, nie widzialam jego polisy na oczy.
          Nic nie sprawdzali, nie wymagali poprzedniej polisy.
          Auto zostało przerejestrowane na mnie bo kazdemu zalezało na czasie i ubezpieczone w B.
    • kaamilka Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 13:59
      Kupujac auto przejelas prawa i obowiazki. W ciagu 30 dni Ty powinnas wypowiedziec to ubezpieczenie. Ty i tylko Ty. A wiec teraz wysylasz wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC do firmy A razem z kopia polisy z B. Firma A nalicza Ci oplate od daty kupna do daty zawarcia nowej polisy OC. Jak masz watpliwosci pytaj-pytasz u zrodla.
      • 18lipcowa3 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 14:02
        kaamilka napisała:

> Kupujac auto przejelas prawa i obowiazki. W ciagu 30 dni Ty powinnas wypowiedzi
        > ec to ubezpieczenie. Ty i tylko Ty. A wiec teraz wysylasz wypowiedzenie umowy u
        > bezpieczenia OC do firmy A razem z kopia polisy z B. Firma A nalicza Ci oplate
        > od daty kupna do daty zawarcia nowej polisy OC. Jak masz watpliwosci pytaj-pyta
        > sz u zrodla.

ok dzieki to wszystko
        ostatecznie zaplace jesli to ja nawalilam kwota nie jest wielka
        • kaamilka Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 14:05
          A prosze smile
          • asiaiwona_1 kaamilka 29.10.12, 14:11
            Znalazłam taki przepis:
            Nowe obowiązki dla osób sprzedających motocykl i samochód

Od stycznia 2012r. osoby, które sprzedały pojazd mają obowiązek zgłosić ten fakt ubezpieczycielowi w ciągu 14 dni. Nowe przepisy precyzują również katalog danych, które zbywca pojazdu będzie zobowiązany przekazać towarzystwu.

Zbywca będzie obowiązany do podania danych nowego właściciela pojazdu takich jak imię, nazwisko, adres zamieszkania i numer PESEL, o ile został nadany lub nazwy, siedziby i numeru REGON w przypadku firm. W przypadku większości ubezpieczycieli można to zrobić mailem lub faksem. Zbywca pojazdu nadal będzie musiał pamiętać o tym, że ma ustawowy obowiązek przekazania nowemu właścicielowi potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC.

Czyli sprzedający musi tylko poinformować ubezpieczyciela, że auto sprzedał? Wychodzi na to że sprzedający lipcowej tak właśnie zrobił i wcale umowy nie wypowiedział. A oni dzwonili do niej z pytaniem czy chce kontynuować, a że ona nie zgłosiła wypowiedzenia to oni kontynuowali polisę? Dobrze to rozumiem?
            • 18lipcowa3 kaamilka ja juz na priva pytam 29.10.12, 14:14
    • slonko1335 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 14:06
      Zarówno zbywca jak i nabywca muszą wypowiedzieć umowę ubezpieczenia, jeżeli tego nie zrobią ponoszą solidarnie koszty składek. Jeżeli zbywca poinformował zakład ubezpieczeń polisa przechodzi na nabywcę(jest przypisana do auta a nie właściciela i to nabywca musi ją wypowiedzieć w tym momencie) i obowiązuje do końca okresu ubezpieczenia. Od 11 lutego wraz z wejsciem zmian w przepisach umowa nie przedłuża sie automatycznie na kolejny okres ubezpieczeniowy.
      www.cuk.com.pl/poradnik-cuk/ubezpiezcenia-OC/ubezpieczenie-OC-przy-sprzedazy-lub-kupnie-auta
      • 18lipcowa3 Re: Ubezpieczenia samochodu- kto się zna? 29.10.12, 14:10
        dzieki

juz wszystko wiem bo dzwonilam
        mam im wyslac ta kopie polisy nowej i tyle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka