Dodaj do ulubionych

gdybyscie mialy sie przekwalifikowac

07.11.12, 13:48
to co by to bylo biorac pod uwage dzisiejszy rynek pracy ? gdzie widzicie duze mozliwosci rozwoju zdobycia pracy itp ?
Obserwuj wątek
    • for.malina Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:11
      ja bym się przekwalifikowała na technika dentystycznego albo na technika farmacji czy elektroradiologii
      • dziennik-niecodziennik Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 15:23
        > albo na technika farmacji

to juz nie w dzisiejszych czasach...
      • anatewka11 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 14:08
        Na technika elektroradiologii jest ostatnio boom, wokół mnie chyba z 6 osób robi a wcześniej latami nie było nikogo. Problem jest taki, że powstały szkoły weekendowe, które bardzo słabo przygotowują do zawodu. W pracowniach stomatologicznych ok ale nie wyobrażam sobie pracy w szpitalu czy w pracowni rezonansu po takiej szkole. Nie ma ustawy o zawodzie więc praktycznie technik i magister ma ten sam zakres obowiązków. Praca ciekawa, polecam.
    • maggorlo Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:16
      Ja bym się chętnie przekwalifikowała na rentierkę (nie mylić z rencistką!) smile
      • s12345s Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 17:18
        maggorlo napisała:

> Ja bym się chętnie przekwalifikowała na rentierkę (nie mylić z rencistką!) smile

Ja też big_grin big_grin big_grin
      • milva24 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 17:45
        Ja mogłabym nawet na żonę przy mężubig_grin
    • bella_roza Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:17
      fizjoterapeuta
    • jak_matrioszka Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:22
      Medycyna, opieka medyczna lub socjalna.
      Przyszlosc widze, osobiscie sie nie przekwalifikuje w tym kierunku, bo nie sa to zawody dla mnie.
      • kamin Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 12:59
        opieka socjalna to ciężka, pogardzana w społeczeństwie, dramatycznie nisko płatna praca
        • pruszynkaaa Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 11.11.22, 05:58
          I niesamowicie wysysająca.
    • hamerykanka Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:26
      Heh, ja mialam duza ochote zdawac egzamin do policji w moim miescie -maja teraz nabor do roznych jednostek wliczajac K9 o ktorym marze, lub lab, niestety zawalilam troche z obywatelstwem, nie chcialo mi sie podchodzic (jeszcze). Ale moze nastepnym razem..
      • magdallenac Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 13:18
        Hamerykanko, to chyba najbardziej nierozsądna rzecz o jakiej tu kiedykolwiek napisałaś! Ty dalej jesteś na GC? Czy Ty nie pisałaś, że jesteście po rozwodzie? Nawet nie wyobrażam sobie, jak trudne i drogie będzie wyprostowanie tej kwestii. Serdecznie Ci współczuję i gdybym była na Twoim miejscu, to kwestię obywatelstwa ustawiałabym jako priorytetową.
        • rosapulchra-0 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 13:25
          To wątek z 2012 roku. Hamerykanka ma już od dawna obywatelstwo.
          • magdallenac Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 13:30
            Zamroczyło mnie nie zwróciłam uwagi na datę, a kiedy zobaczyłam post Hamerykanki, to lekko zmroziło😀
            • 7katipo Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 18:09
              O, ja też nie zauważyłam, że jedynka z przodu, a nie dwójka 🤣🤣🤣
    • lilly_about Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:27
      Zostałabym notariuszem.
    • echtom Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:34
      Rynek pracy to jedno, ale predyspozycje nie zawsze są z nim kompatybilne smile Nie przekwalifikuję się np. na informatyka, choć znajomy student 3. roku zarabia więcej ode mnie tongue_out Realnie to mogłabym pójść w turystykę - do przewodnika miejskiego dołożyć uprawnienia terenowego i pilota. Ale do tego musiałabym jeszcze być w pełni dyspozycyjna.
    • pyzzi Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 14:38
      notariusz - oj, ja też smile
      oprócz tego specjalista bhp, lektor angielskiego, agent ubezpieczeniowy lub pseudodoradca finansowy
    • thea19 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 15:14
      oj kurka ostatnio nad tym myslalam. gdybym rzucila to co robie, to..... nie mam pomyslu, z czego moglabym zyc normalnie a nie wegetowac. kiedys chcialam byc masazystka, ale przeszlo mi po opowiesciach pracujacych w zawodzie jacy to ludzie zaniedbani przychodza.
      troche za dlugo robie, to co robie i sobie wypracowalam jakis poziom, zdobylam klientow. zaczynac teraz od nowa byloby mi ciezko bo czasu mam malo i zdrowie i sily nie te co kiedys. jak mi rynek padnie, to wtedy bede zmuszona sie przebranzowic i cos wymysle.
    • amy.27 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 15:26
      jakaś prywatna praktyka lekarska (ginekolog, stomatolog ) - wydaje mi się że oni sporo zarabiają.

no albo zawody techniczne, panowie bo automatyce albo robotyce z dyplomem politechniki to raczej nie mają problemu ze znalezieniem dobrze płatnej pracy. ja głównie widzę przyszłość w tym, w sensie jak obserwuję kumpli inżynierów po jakimś specyficznym kierunku to o nich pracodawcy to się biją wręcz.
    • amber_policja Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 21:44
      albo informatyk, programista, administrator sieci
      albo fizjoterapeuta wykwalifikowany w konkretnych metodach, odcinkach ciała itp + języki obce
      albo inżynier ochrony środowiska, to jest worek z wysypującymi się pieniędzmi, tylko trzeba wiedziec, gdzie "temu worku" dziurę zrobić wink
      • nandadevir Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 07.11.12, 21:51
        albo inżynier ochrony środowiska, to jest worek z wysypującymi się pieniędzmi, tylko trzeba wiedziec, gdzie "temu worku" dziurę zrobić "

? u nas jest sporo bezrobotnych po tym kierunku, czyli nieudacznicy jacyś?
        • roks30 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 12:49
          Oesu ja nim jestem, a pracuję w kancelarii notarialnej. 😂
    • mae224 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 11:29
      na psychologa.
    • aniani7 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 11:54
      Chciałabym zostać rolniczką.
    • alfa36 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 12:06
      Chciałabym pracować u siebie 🤔ale co bym miała robić, to nie wiem .
    • bi_scotti Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 13:37
      Gdybym sie nie wstydzila zem stara & zramolala, to bym sie przekwalifikowala na construction worker - teraz juz nikt mnie nie przyjmie na taka serious budowe "do przyuczenia" - mam inne pomysly "w tym temacie" i pewnie je zrealizuje, ale to bedzie definitely juz tylko zajecie hobbystyczne a nie real new profession uncertain Jednak na pewne decisions/changes czlowiek bywa za stary - sad, but true, eh sad Life.
    • pepsi.only Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 13:51
      Myślałam nad tym ostatnio bardzo intensywnie: Jeśli miałabym czas i kasę (40tys?), to na pewno nie odchodziłabym z branży, w której jestem dziś, tylko zwiększyłabym kwalifikacje. I w ciągu roku, tak myślę, wylądowałabym w totalnie w innej lidze.

Jak na szybko i zmiana zawodu- zostałabym nianią.
      A jeśli miałabym szukać pracy na etat, to może w handlu (a może nawet ph) ? nie wiem.
      • pepsi.only Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 14:14
        O kurde, ten wątek to staroć!!!!!!
    • podaje_haslo_okon Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 13:53
      Terapeuta. A jeśli by mnie nie mdliło na widok krwi,to na ortopedę.
    • asia_i_p Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 13:57
      Biorąc po uwagę -psychoterapeuta.
      Nie biorąc pod uwagę - ilustrator przyrodniczy (po angielsku to jest prawdziwy istniejący zawód wink ).
    • trudneslowa Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 14:02
      Zostałabym położną.
    • magdallenac Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 14:03
      A ja ci życzę okropnego dnia, spamerze, wyciągający starożytne wątki. Mój znajomy zrobił ten twój kurs i wyprowadził grupę turystów w góry. Wszyscy umarli, także nie polecam kursów przewodnikterenowy.pl/ www.henc.pl/
      • milva24 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 17:47
        Faktycznie jakiś wątek-skamielina. Nie zwróciłam uwagi na datę.
    • conena Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 14:07
      czasami mam takie myśli żeby rzucić to wszystko w cholerę, iść gdzieś na etacik i w końcu powymagać od pracodawcy. ale potem mi mija i w sumie to jakoś więcej widzę minusów niż plusów, więc chyba już zostanę tu gdzie jestem. na emeryturze będę dorabiać szydełkowaniem.
    • leni6 Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 14:15
      Jak okaże się że w moim zawodzie nie mogę pracować zdalnie to zostanę programistą. Z innej bajki wydaje mi się że stosunkowo łatwo zostać dziś podologiem i dobrze na tym zarabiać.
      • simply_z Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 15:48
        o fuujjjjj
    • sueellen Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 16:10
      Lubię się uczyć i zdobywać nowe umiejętności. W ostatnich latach nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy typu renowacja mebli, malowanie na płótnie, fotografia, ogrodnictwo i wiele innych. W pracy bardzo przydała mi się nauka kodowania bo przyspieszyła znacznie procesy i zwyczajnie ułatwiła prace. Jestem samoukiem, ale gdybym naprawdę chciała zmienić zawód, musiałbym cofnąć się w czasie i wybrać inne studia. Studiowała bym prawo.
    • magia Re: gdybyscie mialy sie przekwalifikowac 10.11.22, 17:42
      zostalabym project managerem w IT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka