Dodaj do ulubionych

nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzić?

06.01.13, 23:38
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, bo już cholera mnie bierze.

Od kilku lat mam problem z nadwrażliwością zębów. Z początku było to do opanowania - po potraktowaniu odpowiednimi pastami przechodziło, po jakimś czasie wracało, a potem znów pasty i znów przechodziło. Ale to, co się dzieje od 2 miesięcy, przekracza ludzkie pojęcie. Przede wszystkim - ból się zwiększył niemożebnie. Kiedyś nazwałbym to raczej dyskomfortem, nie bólem - teraz to potworny, przenikliwy ból, trwający dłuższą chwilę. W dodatku zęby nie reagują już tylko na zimne-gorące, a zaczęły na wszystko - napicie się czystej wody niegazowanej o temperaturze pokojowej to udręka. Codziennie przy obiedzie (ciepłe) - udręka. Herbata, kawa - udręka. Czasem wystarczy powiew wiatru na zewnątrz. Już nie wiem, co mam robić. Byłem u 2 dentystów - oboje stwierdzili, że zęby są zdrowe, tuż przed świętami miałem lakierowanie - w ogóle nie pomogło. Używałem past Colgate Sensitive Pro Relief, Elmex zielonej, a teraz Sensodyne Ultraszybka ulga - żadna nie pomogła (choć nie wiem, może bolałoby jeszcze bardziej). Codziennie używam płynu do płukania Elmex zielonego. Używam miękkiej szczoteczki - zęby myję delikatnie (kiedyś miałem skłonność do zbyt dynamicznego szorowania). Nie piję żadnych napojów gazowanych (rada dentysty). Co jeszcze mogę zrobić? Bo już naprawdę doprowadza mnie to do szału - mam absolutnie zdrowe zęby, a bolą jak cholera.
Obserwuj wątek
    • pade Re: nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzi 06.01.13, 23:43
      nie wybielałeś zębów?
      nie odsłaniają Ci się szyjki?
      znam ten bólsad
      • borys314 Re: 06.01.13, 23:47
        Nie wybielałem.
        I tak, szyjki są trochę odsłonięte - ale z tym nic nie można zrobić...
        • panirogalik Re: 06.01.13, 23:57
          Kto Ci tak powiedział? Dentysta??
        • pade Re: 07.01.13, 00:02
          rany, można
          ja mam uzupełnione kompozytami
          • borys314 Re: 07.01.13, 00:05
            Cholera - co jest? Dwoje dentystów mnie oszukuje? W dodatku na swoją niekorzyść, bo przecież nie robią mi wtedy żadnego zabiegu.wink Dziwna sprawa, przeczeszę jeszcze net w poszukiwaniu informacji.
      • borys314 Re: 06.01.13, 23:49
        I jak sobie radzisz z bólem?
        W każdym razie - radzę tylko miękkie szczoteczki, nie wiem, czy sobie nie zaszkodziłem średnią elektryczną...
    • panirogalik Re: nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzi 06.01.13, 23:56
      Ja mam podobnie po usunięciu kamienia nazębnego stąd wiem, że nadwrażliwość leczy się w gabinecie dentystycznym przynajmniej dwoma sposobami. Jeden i drugi działa u mnie natychmiast. Pierwszy, to leczenie odsłoniętych szyjek zębowych, pikuś, coś dentysta piłuje, polewa szczypiącym i chyba powleka czymś w rodzaju plomby bo utwardza światłem. Ząb dodatkowo robi się jaśniejszy. Drugi sposób, to nakładanie na jakieś dwie godziny takiej gumy- mordoklejki na zęby. Ja to sobie robię w Medicover.
      • pade Re: nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzi 07.01.13, 00:04
        fajnie to opisałaśsmile
        ja mam jeszcze dodatkowo nakładany fluor
      • borys314 Re: 07.01.13, 00:04
        Mnie oboje dentyści powiedzieli, że coś w rodzaju plomby można założyć tylko, gdy szyjka zębowa jest naruszona - na jednej szyjce miałem taką plombę nałożoną, pomogło, ale pozostałe zęby i szyjki są podobno nienaruszone. I żadnego piłowania, wiercenia przy tym zabiegu nie było - to by było dla mnie niepokojące. Ale jeśli nic się nie zmieni, będę szukał innych rozwiązań. Ten medicover to w Warszawie?
        • pade Re: 07.01.13, 00:09
          no to bzdura jakaś
          przeszukaj net, każdy gabinet coś takiego oferuje
          nie możesz poprosić? powiedzieć, że boli?
          • borys314 Re: 07.01.13, 00:12
            Cały czas mówię, że boli i to bardzo... Podobno w tym miejscu, gdzie mnie boli szyjka jest odsłonięta minimalnie, dentystka powiedziała, że nie ma tam czego zalepiać. Dotyczy to zębów trzonowych, więc sam nic tam nie zobaczę.
            • panirogalik Re: 07.01.13, 00:18
              To może zrób prześwietlenie? A obstukali Ci te zęby? Nie są przypadkiem rozchwiane? Zrób prześwietlenie może, ja bym zrobiła panoramiczne i idź do dentysty, ale już innego.
              • borys314 Re: 07.01.13, 00:21
                Obstukali, zęby na szczęście trzymają się mocno. wink

Pantomogram miałem niedawno ze względu na dłutowanie ósemek - nic nie było niepokojącego.

Byłem u dwojga zaufanych dentystów - mówili to samo...
                • panirogalik Re: 07.01.13, 00:32
                  A może zrobiła Ci się dziura pod plombom? Duże masz tam ubytki, plomby może dawno założone, może źle założone? Jeszcze co mi przychodzi do głowy, to chore zatoki, tylko też kurde, nie wiem które, dzwoni ale nie wiem w którym kościele. Ale wiem, ze czasami objawiają się właśnie bólem zębów i dobrze jest z tym iść do laryngologa. Kiedyś o tym czytałam w necie.
                  • borys314 Re: 07.01.13, 00:37
                    Rzecz w tym, że ja mam bardzo mocne zęby. Mam 2 plomby - i to w siekaczach, a bolą mnie trzonowe. Zatoki nie sądzę - dawno nie miałem nawet kataru... Chyba po prostu przyjdzie mi szukać kolejnego dentysty...
          • pade Re: 07.01.13, 00:13
            * Leczenie nadwrażliwości zębów
            Z powodu odmienności budowy anatomicznej, ścierania powierzchni szkliwa w okolicy szyjki zęba, jak też wskutek nadmiernych napięć mechanicznych szkliwa, niektóre zęby wykazują nadwrażliwość na czynniki termiczne i chemiczne. Stosowanie past dla zębów nadwrażliwych nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. W naszej praktyce dysponujemy profesjonalnymi metodami redukującymi nadwrażliwość zębów.
            Pierwszą z nich jest aplikacja lakierów izolujących. Po przygotowaniu powierzchni szkliwa lekarz nanosi na ząb płynny lakier, który po utwardzeniu wiązką światła zamyka otwarte kanaliki zęba przenoszące bodźce bólowe do miazgi. Zabieg zmniejsza dolegliwości, ale jego efekt bywa czasami przejściowy i wymaga okresowych powtórzeń.
            Inną metodą zapobiegania nadwrażliwości jest pokrycie odsłoniętej szyjki zęba wypełnieniem kompozytowym lub glassjonomerowym. Jest to uzasadnione jedynie przy współistniejącym ubytku szkliwa w okolicy szyjki, który zapewnia retencję dla utrzymania wypełnienia.

panirogalik miała pewnie lakier, ja lakier, kompozyty i glassjonomery, różnie
            ale metoda jest i nalezy z niej skorzystać!smile
            • pade Re: 07.01.13, 00:15
              to ze strony gabinetu, który jest w Warszawie
            • borys314 Re: 07.01.13, 00:18
              Ja miałem lakier (kilka razy) i kompozyt.
              Lakier już nie pomaga (kiedyś pomagał).
              Kompozyt - "Jest to uzasadnione jedynie przy współistniejącym ubytku szkliwa w okolicy szyjki". Kompozyt miałem raz, bo tylko w jednej szyjce był ubytek.

Więc te opcje już wyczerpałem...
              • pade Re: 07.01.13, 00:29
                no to glass Ci zostaje
                mnie nie przeszło po lakierze, pastach, ani płynach
                ale może Tobie przejdziesmile
                • borys314 Re: 07.01.13, 00:32
                  Ale glass się robi tylko, gdy są ubytki szkliwa - a ja nie mam już żadnych ubytków! Ząb/szyjka, w której był ubytek, mnie nie boli. Bolą inne.

Wątpię, żeby przeszło - za długo już tego wszystkiego używam, a różnicy żadnej...
        • panirogalik Re: 07.01.13, 00:11
          To zapytaj o tą gumę na zęby. Nie oszukuję, to naprawdę taka jakby guma. Tylko ostrzegam, ze jest nieestetyczna- widać ją jakbyś miał napchane jedzenie na zęby- ale tylko do pierwszego mycia bo schodzi a zęby już nie bolą. Mnie tak bolało ( też byłam zmęczona tym ciągłym bólem), że tego dnia co miałam zabieg na noc zębów nie umyłam, żeby tego nie zszorować. Ja miałam natarte wszystkie zęby z jednej strony. Medicover nie w Warszawie ale tam też są placówki, nawet szpital mają.
          • borys314 Re: 07.01.13, 00:15
            Zastanawiam się, czy Ty nie mówisz o lakierowaniu - tak nazywają to moi dentyści. Zabieg, który pomaga na nadwrażliwość i przeciwdziała próchnicy. Tak to mniej więcej wygląda, mnie nawet zalecono, żeby tego dnia nie myć zębów zbyt dokładnie, tylko bardzo po wierzchu.
            • panirogalik Re: 07.01.13, 00:21
              Jejciu, nie wiem jak to się nazywa ale u mnie działa. Jutro, jak nie zapomnę, zadzwonię i zapytam, może mam to wpisane w karcie.
              • borys314 Re: 07.01.13, 00:23
                Dzięki. smile Jestem prawie pewien, że mowa o lakierowaniu. Mnie też to pomagało, kiedy zaczęły mi się problemy z nadwrażliwością. Potem pomagało mniej. A teraz najwyraźniej w ogóle nie pomaga - przynajmniej tam, gdzie jest problem, bo pozostałe zęby pewnie pomaga utrzymać w dobrej kondycji.
            • pade Re: 07.01.13, 00:22
              lakier to inaczej fluor
              panirogalik mówi chyba o glassjonomerze
              • borys314 Re: 07.01.13, 00:24
                Tak, lakier/fluor - używają zamiennie. wink
              • borys314 Re: 07.01.13, 00:27
                Ale glassjonomer jest tylko przy ubytkach szkliwa - chyba by Panirogalik nie smarowali tym połowy zębów...
                • pade Re: 07.01.13, 00:36
                  nie tylko
                  sądzę, że powinieneć odwiedzić jeszcze jednego dentystę

moja dentystka też najpierw próbuje z lakierem, ale to zwykle nie pomaga, więc ściera trochę szkliwo, żeby glass miał się do czego przyczepić
                  zresztą, nie wiem, fachowcem nie jestem, trudno mi powiedzieć, jak jest u Ciebie
                  ja tylko do końca zycia nie zapomnę wakacji, podczas których nie mogłam nic jeść ani pić, bo wszystko powodowało taki ból, że miałam ochotę wyrwać sobie zęby
                  wykupiłam pół apteki a i tak skończyło się na wizycie u stomatologa.
                  • borys314 Re: 07.01.13, 00:41
                    > moja dentystka też najpierw próbuje z lakierem, ale to zwykle nie pomaga, więc
                    > ściera trochę szkliwo, żeby glass miał się do czego przyczepić

To zmienia postać rzeczy... Ale to już jest trochę inwazyjny zabieg na (ogólnie) zdrowym zębie, więc nie dziwię się, że moi dentyści się do tego nie rwą. Ale jak mnie dalej będzie tak bolało, to byłbym gotowy poddać się i temu...

> ja tylko do końca zycia nie zapomnę wakacji, podczas których nie mogłam nic jeś
                    > ć ani pić, bo wszystko powodowało taki ból, że miałam ochotę wyrwać sobie zęby

Doskonale Cię rozumiem! Ja też ostatnio zacząłem myśleć, że lepiej byłoby mieć implanty. wink I schudłem już 2 kilo, bo prawie nic nie mogę jeść bez bólu.
                    • pade Re: 07.01.13, 00:46
                      inwazyjny mówisz?
                      ja mam taką inwazję na prawie wszystkich zębach
                      bo moje ząbki nie lubią kwasówuncertain
                      szczerze, to mam w nosie, czy mam na zębach glass czy kompozyt, zlewa się kolorystycznie z zębem, a przynajmniej mnie te cholerne szyjki nie bolą
                      własnie sobie przypomniałam jak cudownie się otwiera usta na mroziebig_grin

nie jadłeś ostatnio za dużo cytrusów?
                      • borys314 Re: 07.01.13, 00:53
                        Inwazją jest ingerencja w zdrowe szkliwo, by "zaczepić" na nim glass. Ja tam ortodoksyjny nie jestem, ale wolałbym unikać takich zabiegów. Choć tak, jak mówię - jeśli nadal będzie tak bolało, to na pewno się złamię i jeszcze będę błagał dentystę, żeby mi to założył. wink

Co do cytrusów, to też mnie dentysta ostrzegał - i mocno ograniczyłem. Jem czasami, bo owoce jeść trzeba, ale naprawdę z umiarem.
                    • panirogalik Re: 07.01.13, 00:48
                      Ale to już jest trochę inwazyjny zabieg na (ogólnie) zdrowym zębie

A moja mówi, że to drobiazg wink
                      • pade Re: 07.01.13, 00:49
                        no dokładniesmile
                        jacyś przewrażliwieni Ci dentyści Borysasmile
                        • borys314 Re: 07.01.13, 00:56
                          A ja to rozumiem i w sumie się cieszę, że się nie rzucają, żeby mi w zębach wiercić, gdy te są zdrowe. To chyba dobrzy dentyści dla mnie. wink

Musiałem kiedyś mieć usuniętą zupełnie zdrową czwórkę ze względów ortodontycznych i do dzisiaj mi żal. wink
                          • panirogalik Re: 07.01.13, 00:59
                            Wiem, ze to dla Ciebie szok ale... twoje bolące zęby nie są zdrowe...
                            • borys314 Re: 07.01.13, 01:02
                              To nie szok. Kiedy mówię "zdrowe", mam na myśli brak próchnicy. Odsłonięcie szyjek to normalny proces postępujący wraz z wiekiem, pewnie u osób ze skłonnościami przybiera to formy takie jak u mnie. Parodontozy ani innych takich przypadłości nie mam.
                              • pade Re: 07.01.13, 01:06
                                aha
                                to ja mam zdrowe zęby w takim raziesmile
                                tylko te szyjki...
                                to z powodu wieku mówisz?
                                hmm, u mnie problem z szyjkami zaczął się w wieku 25 latbig_grin
                                • borys314 Re: 07.01.13, 01:09
                                  Tak piszą, że u części osób wraz z wiekiem dziąsła się "obniżają". Ale przyczyną może też być zbyt dynamiczne szczotkowanie lub zbyt twarde szczoteczki. I podobno powinno się zęby myć ruchem "wymiatającym", cokolwiek to znaczy. wink
                                  • borys314 Re: 07.01.13, 01:13
                                    Szukałem na YT "mycie zębów ruchem wymiatającym", a wyskoczyło mi "jak całować namiętnie". Nie wiem, co mam o tym myśleć. big_grin
                                    • pade Re: 07.01.13, 01:17
                                      głodnemu chleb na myśli?
                                      • borys314 Re: 07.01.13, 01:18
                                        A, idź, Ty paskudo!
                                        • pade Re: 07.01.13, 01:22
                                          idę ,idę
                                  • pade Re: 07.01.13, 01:13
                                    dzięki za radębig_grin

wiesz, ząb idealnie "załatany" dalej jest idealny i na dodatek nie bolitongue_out
                                    • borys314 Re: 07.01.13, 01:17
                                      Aaaaa, rozgryzłaś mnie! Chcę mieć idealne zęby. wink

Właśnie oglądam filmik instruktażowy o tym, jak prawidłowo myć zęby. Co prawda, pani dentystka mówi, jakby była chora, ale chyba z sensem (ale moja dentystka jest ładniejsza!): www.youtube.com/watch?v=U9l65rLB5es
                                      • pade Re: 07.01.13, 01:20
                                        niee, naapraawdę??
                                        nigdy bym na to nie wpadłabig_grin
                                        Borys, odpuść, daj sobie załatać ten ząb, po co masz cierpieć, w imię czego?

idę spać, dobrej nocysmile
                                        • borys314 Re: 07.01.13, 01:22
                                          Dobranoc! smile
                                          Ja jeszcze popatrzę na ten ruch wymiatający, może się czegoś nauczę.
                • panirogalik Re: 07.01.13, 00:43
                  u mnie po prostu nie było wiadomo który ząb boli, mnie bolała cała szczęka, łuk brwiowy i oko. Jeśli Ciebie boli jeden konkretny ząb, to ja bym go prześwietliła a potem i tak zdecydowała by mi go dentysta otworzył i sprawdził jak to wygląda.
      • ammazuko_powrot Re: nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzi 07.01.13, 00:06
        Mi pomogla paasta elmex zielona w polaczeniu z plynem Listerine zielony lub niebieski jest ok. Ale ulga byla po ok 2 tygodniach. Plyn Listerine dziala sciagajaco na. odslaniajace sie szyjki zebowe. Na poczatku plukanie sprawia bol ale to mija po kilku dniach. Taka madra rade dostalam od zaprzyjjaznionej dentystkiwink
        • borys314 Re: 07.01.13, 00:19
          Dzięki! Spróbuję zmienić płyn na Listerine, bo elmex zielony mi najwyraźniej nie pomaga...
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: 07.01.13, 00:27
            zel z elmexu, ktory przeciwdziala prochnici i jak masz nakladki to taki zel z opalescence w strzykawce, ktory znosi nadwrazliwosc
            • ulas123 Elmex żel nie pasta 07.01.13, 10:08
              elmex żel w małych tubkach 25g

na nim jest napisane, że do fluoryzacji ale ulotka jest bardziej rozbudowana - ulga po jakimś drugim użyciu, ja nie czekałam tygodnia od pierwszego użycia tylko po jakichś 5 dniach użyłam po raz drugi
          • mama-tyma Re: 07.01.13, 08:57
            ja nie jadam żadnych owoców i nie pijam żadnych soków bo jednorazowe nawet zjedzenie czy wypicie drastycznie uwrażliwia mi zęby, a z płynów do płukania od zielonego elmexu mi bardziej pomaga fioletowy, on przeciwdziała właśnie erozji szkliwa, polecam, sprawdzony
            • doras75 Re: 26.10.14, 12:41
              Słuchajcie ja już nie mam sił do swoich zębów sad od 3 lat mam ogromną nadwrażliwość jedynek górnych(były już leczone kiedyś) Mam takie dziwne uczucie mrowienia, swędzenia.Do tego wiadomo reakcja na kwaśne, zimne.Nie mam już sił.Miałam lakierowane parokrotnie, miałam nakładany fluor i bond utrwalany tym światłem u dentysty.Myję zęby meridolem i tymi pastami na nadwrażliwość.
              tydzień temu wyrwałam ósemkę i siódemkę, a rzuciło mi się dziwnie znowu na te jedynki.Znowu mrowią, pokłuwają nawet i swędzą.
              dentysta stwierdził zapalenie dziąseł, nie chciał rozwiercać zęba.Opukiwał, dotykał narzędziami i nic nie stwierdził sad zapisał płukanie eludrilem i to wszystko.Druga dentystka zrobiła rtg, posmarowała lakierem,wypłukała metronizadolem dziąsła.Cierpię dalej, nie chcą wiercić w zębach bo mam już duże braki w uzębieniu i kiepskie te zęby.
              Tylko,że ja chyba wolałabym je wyleczyć kanałowo bo mam dość męki.
    • dyktafondwa Re: nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzi 26.10.14, 15:27
      pasta lub żel z płynnym szkliwem - nanohydroksyapatytem. Pomogła po trzech tygodniach.
    • bei Re: nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzi 26.10.14, 16:48
      Pasta przy nadwrażliwości zębiny- najlepiej robiona w aptece na recepturę od stomatologa.
      • doras75 Re: nadwrażliwość zębów - jak sobie z tym poradzi 11.12.14, 22:34
        Ja mam znowu piekło sad zjadłam mandarynkę i bolą te jedynki buu mam dość.U dentysty jestem często,a nie chce mi ich zatruć.Czemu znowu to samo i znowu przed świętami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka