mnb0 25.01.13, 11:34 W jakiej poscieli aktualnie spicie? Ja w bialej w rozyczki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuika Re: Posciel 25.01.13, 11:43 Aktualnie siedzimy przy stole, nie w pościeli. Poza tym, na śpiąco trudno się pisze na klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Posciel 25.01.13, 11:49 SKĄD MASZ MOJĄ POŚCIEL?! Wełniany kocyk obleczony w białą, bawełnianą pościel w różyczki, poduszki zdekompletowane - w pomarańczowych poszewkach z kory (każda inna). Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 kto sie zna na lnie? 25.01.13, 11:52 mam z flaneli, bardzo ciezko tutaj teraz taka dostac. A czy ktos sie zna i może mnie oswiecic w temacie lnianej poscieli? Ta tutaj jest opisana jako len prany (sorry, ale nie znam sie na włókiennictwie), ma wyglad lekko gnieciony i podobno jest bardzo miekki. Czy ktos mi wytłumaczy dlaczego cena przekracza posciel bawełniana? i w ogóle tak sie spawuje len poscielowy? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: kto sie zna na lnie? 25.01.13, 12:38 moja mama ma lnianą posciel z lnu pranego nigdy nie widzialam nic bardziej boskiego na pościel sama latem planuje sobie uszyc z takiego samego posciel komfort spania- boskosc len prany jest wyjątkowo miękki i delikatny Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: kto sie zna na lnie? 12.03.16, 11:15 Też bardzo lubię pościele lniane. Mają jednak tę wadę, że są ciut bardziej śliskie niż bawełniane, więc najlepiej brać "tępą" kołdrę, np. wełnianą, bo inaczej się przesuwa. Poza tym są chłodniejsze w dotyku (ja akurat to bardzo lubię). Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: kto sie zna na lnie? 12.03.16, 12:42 Kocham pościel lnianą, latem mnie chłodzi, zimą jakoś odwrotnie. Mam kilka kompletów i komfort spanka ogromny. Jeden minus to gniecenie, po praniu staram się i staram, i za nic nie umiem tego idealnie wyprasować. Maglowanej nie lubię. Drogie, ale można upolować w niezłej cenie ( moje były w cenie od 150-250 zł za komplet z dużą kołdrą) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Posciel 25.01.13, 12:31 Moja ukochana z Ikei, z grubej bawełny. Dwustronna, z jednej kwiotki, z drugiej paski Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Posciel 25.01.13, 12:48 A ja śpię w strasznej. Możecie coś polecić? Marzy mi się coś bardzo naturalnego, bez szalonych nadrukowanych wzorów... Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Posciel 25.01.13, 12:54 Posciel kupuje w ikei. obecnie mam taką w wielkie kwadraty, w kolorze granatowym, ciemno i jasno zielonym. uwielbiam ją Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Posciel 25.01.13, 12:56 W bawełnianej, w barwach Liverpool FC - dzieć przywlókł do mojego łóżka i stwierdził, że śpi ze mną, bo boi się duchów. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Posciel 25.01.13, 13:03 A tak przy okazji dziewczyny, przeglądam sobie pościele na allegro i trafiłam na materiał, który nazywa się liocel. Co to takiego, spotkała się któraś z takim tworem? Jakie to jest w dotyku? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Posciel 25.01.13, 13:13 A takie coś mi pokazuje: Lyocell jest materiałem produkowanym z celulozy drzewnej. Jest znany także pod nazwą Tencel. Materiał ten produkuje się z celulozy rozpuszczonej w żrących substancjach. Lyocell głównie produkuje USA, Indie, wielka Brytania oraz Austria. Produkty wykonane z lyocellu są przyjazne środowisku, ulegają bowiem biodegradacji w przeciągu 6 tygodni. Materiał ten jest bardzo przewiewny i mocny, nawet gdy staje się wilgotny. Jego słabą stroną jest natomiast pochłanianie barwników naturalnych i jego stosunkowo mała dostępność. LYOCELL Lyocell to w 100% materiał naturalny, wyrabiany z włókien celulozowych. Oprócz tego, że Lyocell jest materiałem przyjaznym środowisku, ma także fantastyczną zdolność absorbowania wilgoci. Lyocell jest ponadto, w formie włókien Tencel?, używany jako wsad w kołdrach, razem z wysoce zaawansowanym włóknem poliestrowym. Łącząc właściwości poliestru w transportowaniu wilgoci z Lyocell, osiąga się optymalną kontrolę nad wilgotnością i niebywały komfort spania. I tu: www.ekonsument.pl/s154_lyocell_znany_takze_jako_tencel.html Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Posciel 25.01.13, 14:32 "Produkty wykonane z lyocellu są przyjazne środowisku, ulegają bowiem biodegradacji w przeciągu 6 tygodni". Niezbyt to zachęca do nabycia pościeli z tego materiału . A z opisu sądząc, to rodzaj wiskozy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Posciel 25.01.13, 14:36 No to może jednak się nie zdecyduję, przynajmniej na razie Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Posciel 25.01.13, 14:41 Boisz się, że do marca same pióra zostaną? Ja zaś się zastanawiam, gdzie podziała się moja ulubiona pościel z różami...ciekawe Jakoś mi uciekła a nie wyrzucałam małpy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Posciel 25.01.13, 16:07 ale ona sie rozłozy dopiero jak wlozysz do smietnika Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Posciel 12.03.16, 10:10 A jak zostawisz okruszki w łóżku i pościel dojdzie do wniosku, że już jest w śmietniku....? I to wypalanie w żrących kwasach- nie brzmi jak coś, w co chciałabym się owinąć... Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Posciel 25.01.13, 15:58 większość nowych wzorów w Ikea jest z liocelu, w dotyku bardzo przypomina satynę bawełnianą Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta ... 25.01.13, 16:17 mam z 7 kompl poscieli z ikei- nowsze i starsze i faktycznie 1 kompl ma 50% tego specyfiku www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30224777/ natomiast reszta jest bawełniana i o ile ta pierwsza jest naprawdę komfortowa, to lepiej mi sie spi np pod tą www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60219958/czy www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50189160/ na 50 modeli poscieli w ikei 5 jest z liocelem Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Posciel 25.01.13, 16:14 Czerwona w czarny ornament. Chyba bawełniana nie jestem pewna. Nie mam na tym punkcie schizy. Jak miła w dotyku kupuje i jest mi obojętne czy z bawełny czy z ołowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: Posciel 25.01.13, 16:20 Obecnie flanela. Biała w zielono-żółtą kratę (pasuje do wystroju sypialni ) Ale śpimy pod nią krótko bo nie lubię kiedy robi się już taka "wymemłana" Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Posciel 12.03.16, 12:45 Osz, choroba wrzodowa, nie zauważyłam, że to wykopalisko... Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada_kokosowa Re: Posciel 12.03.16, 13:32 Niebieska w kolorowe pociągi, bawełniana Odpowiedz Link Zgłoś