kamire12 03.04.20, 18:16 Czy posciel z adamaszku jest w dotyku zbliżona do satyny bawełnianej? Lubię posciel satynowa, bawełniana. Ale adamaszek można prac w 90 st. Jednak nie mam możliwości nigdzie dotchnac takiego materiału. Do czego to porównać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szafireczek Re: Adamaszek a satyna ? 03.04.20, 18:26 Adamaszek chyba jest grubszy i nie ma takiej chłodnej poświaty (wrażenia chłodu). Ale jest śliski, łatwo się pierze i prasuje Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Adamaszek a satyna ? 03.04.20, 19:01 Adamaszek jest w bardzo lekkim stopniu satynowy, jest też dość gruby. Poza tym wygląda jak bawełna na prześcieradła. Mam pościel z adamaszku od lat. Fakt, nie mnie się jak inne materiały pościelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Adamaszek a satyna ? 03.04.20, 19:37 Adamaszek ma dość charakterystyczny wzór (błyszczący na matowym albo odwrotnie), uzyskiwany zróżnicowanym splotem, może Ci się z atłasem myli? (I nie wygląda jak bawełna na prześcieradła - choć może jakiś niedouczony producent tak sobie nazwał, nie wykluczam ). Satyna to rodzaj atłasu, na ogół jest cieńsza i bawełniana (atłas pierwotnie był przede wszystkim jedwabny, obecnie bywa i z wiskozy). Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Adamaszek a satyna ? 03.04.20, 19:49 Adamaszek jest grubszy, bardziej mięsisty i przyjemniejszy w dotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Adamaszek a satyna ? 03.04.20, 20:03 Grubszy i bardziej mięsisty od? Adamaszek może być i grubszy, i cieńszy. Jeszcze raz - cechą charakterystyczną adamaszku jest wzór, błyszczący (atłasowy) na matowym tle, albo odwrotny (matowy na błyszczącym, atłasowym tle). Ale spojrzałam w gugulu, faktycznie pościel z adamaszku też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: Adamaszek a satyna ? 03.04.20, 22:34 Chciałabym wiedzieć jaki jest w dotyku w porównaniu z bawełna satynowa Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Adamaszek a satyna ? 03.04.20, 23:14 Jest miły w dotyku, miękki e ciut grubszy niż bawełna satynowa. Ogólnie uwielbiam. Parę lat temu moja babcia uszyla mi posciel z adamaszku. Okazało się, że ma w szafie ogrom materiału, który moi rodzice dostali na swój ślub😂 więc poszyla dla nas pościele. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Adamaszek a satyna ? 04.04.20, 09:07 Bawełna satynowa jest w dotyku cieńsza i bardziej śliska od adamaszku. Zauważyłam też, że kołdra w adamaszku nie przemieszcza się tak bardzo, jak w ubranku z bawełny satynowej Odpowiedz Link Zgłoś