Dodaj do ulubionych

problem z nękającym bankiem

08.02.13, 13:50
Ematka wszystko wie, to może mi doradzicie, bo mi już ręce opadają...
Jakieś 6 lat temu zmieniłam nr telefonu. Szybko okazało się, że poprzednim właścicielem tego numeru był szalenie rozchwytywany facet, ciągle dzwoniły baby. Ale się w końcu uspokoiło.
Od kilku lat dzwoni jeden i ten sam bank. Co kilka tygodni domagają się rozmowy z Grzegorzem. A ja im spokojnie tłumaczyłam za każdym razem, że to nie jest już jego numer. Ale dzwonią dalej. I ja się robię coraz mniej uprzejma... Na moją prośbę o usunięcie mojego numeru z ich bazy, oni mi tłumaczą, że usunąć/zmienić numer może tylko właściciel konta. Ale ni cholery nie potrafią mi wytłumaczyć jakim cudem ten facet ma to zrobić skoro oni dzwonią do mnie a nie do niego! Nie wiem czemu nie próbują się z nim skontaktować w inny sposób mailowo czy tradycyjnym listem. I za milion pięćsetnym razem jak pod tym numerem nie zgłasza się ów facet, to im to nie daje nic do myślenia, bo za każdym razem dzwoni jakiś inny debil z infolinii! Nie ma opcji, żeby mnie przełączyć do jakiegoś kogosia wyższego rangą. Ostatnio jeden mi tłumaczył, że mogę złożyć u niego reklamację. Ale formularz reklamacji potrzebuje wpisania numeru konta klienta (nie jestem klientem i nie chce być!!!) oraz nr pesel (na głowę nie upadłam, żeby podawać!!!). Dziś dzwoniło dwóch! Drugi był szalenie zdziwiony, że już ktoś dzwonił.
Macie jakiś pomysł co z tym można zrobić oprócz zgłoszenia na policję?
Obserwuj wątek
    • lelija05 Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 13:58
      Od kilku lat?
      Masz cierpliwość...
      • iskierka40 Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 16:45
        do mojej siostry kiedyś wydzwaniała kobieta na komórke i ciągle chciała Adama i Adama....ona sto razy tłumaczyła,ta cały czas dzwoniła ,w końcu powiedziała,że nie może podejść ,bo właśnie robi mu loda i ta sie odczepiła.
        Może coś podobnego powiedz?smile
        • edzieckomama Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 21:18
          tyle jest nowych numerów, ja bym juz dawno zmieniła, masz rzeczywiście problem.
    • thegimel Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:00
      Postrasz że zgłosisz nękanie. Często pomaga.
    • melancho_lia Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:03
      Miałam podobny problem. Potrafili dzwonić codziennie, szczytem był telefon o 21.50... Wtedy stanowczo zażądałam by przestali do mnie wydzwaniać, bo złożę oficjalną skargę na nękanie i zażądam wyjaśnień na piśmie skąd mają mój numer i jakim prawem do mnie dzwonią mimo wielokrotnych wyjasnień ze to pomyłka. Od tamtej pory telefony się skończyły (minęły już 2 lata). A i udało mi się ustalic który to bank po nr telefonu jaki się wyświetlił.
      • morsk2 Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:10
        Wiem jaki to bank, nie wiem jaki konkretnie oddział, ale jest z Warszawy, czyli dalekooo ode mnie, nie mogę tam wpaść i im nastukaćwink Straszenie zgłoszeniem na policję nie dzieła, dalej dzwonią.
        • melancho_lia Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:13
          To proponuję inaczej. Zwykle się przedstawiają na początku. Poproś o przedstawienie się ponownie, bo chcesz sobie zapisać dane do zgłoszenia o nękanie oraz do złożenia skargi do przełożonych, że nadal mimo zgłoszenia pomyłki wydzwaniają.
          Taka prosba powoduje w wielu przypadkach panikę po drugiej stronie słuchawki i może podziałać. U mnie też twierdzili, ze nie moga usunąć tego telefonu, ale jakoś po tej rozmowie jak ich postraszyłam to dzwonić przestali.
    • aguila_negra Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:14
      Ja bym sobie zaczęła robić jaja i udawać, że faktycznie jesteś tym facetem.
      Tak, żeby ich trochę powkurzać. Jak są debilami, to trudno.
      A czego konkretnie chcą?
      • thegimel Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:15
        Tego lepiej nie robić, żeby z windykacją nie próbowali startować. Lepiej zapisywać nazwisko osoby dzwoniącej (tak żeby wiedziała), pytać o bank i straszyć zgłoszeniem nękania.
        • melancho_lia Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:18
          Ale jaką windykacją- po numerze telefonu?
        • aguila_negra Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:20
          thegimel napisała:

> Tego lepiej nie robić, żeby z windykacją nie próbowali startować.

Nie słyszałam dotąd o windykacji na podstawie tylko i wyłącznie numeru telefonu komórkowego.
          • thegimel Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:23
            Po niedawnej historii pani, której konto zajęto na podstawie zbieżności nazwisk nic mnie już nie zdziwi. Poza tym część firm windykacyjnych działa też na zasadzie nękania i straszenia i autorka może mieć kolejną serię telefonów z innej firmy. A tu chodzi o to, żeby przestali dzwonić.
            • melancho_lia Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:26
              Do mnie kiedys też dzwonili z firmy windykacyjnej (pomyłka). jak napisałam do nich pisemko i żądaniem usunięcia telefonu z bazy i pogroziłam konsekwencjami prawnymi to jeszcze mnie przeprosili i dzwonić przestali.
      • melancho_lia Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:18
        Tego to jej nie powiedzą, tajemnica bankowa. Moi się nie chcieli nawet przedstawiać z jakiego banku dzwonią- sama ustaliłam.
      • mamaemmy Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:24
        aguila_negra napisała:

> Ja bym sobie zaczęła robić jaja i udawać, że faktycznie jesteś tym facetem.
        > Tak, żeby ich trochę powkurzać. Jak są debilami, to trudno.

dokladnie!
        Zobacz sobie w necie rozmowę z klientem Netii i zacznij z nimi tak gadac smile
    • joanna_poz Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 14:29
      Na moją
      > prośbę o usunięcie mojego numeru z ich bazy, oni mi tłumaczą, że usunąć/zmieni
      > ć numer może tylko właściciel konta.

wysłałabym pismo z ządaniem wykreslenia numeru z bazy danych (gadanie z infolinią to strata czasu).
      podpięłabym umowę na ten numer telefonu, z informacją dla idiotów w banku, ze skoro nalezy on tylko do Ciebie to nie może należeć do wlasciciela konta w ich banku.
      i zagroziłabym zgłoszeniem nękania, jak się nie odczepią.
      • morsk2 Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 15:10
        Ale wysyłając pismo muszę im podać moje dane osobowe, na co nie mam ochoty, bo nie dość, że będą dzwonić, to jeszcze wysyłać jakieś oferty.
        A telefon nie jest na mnie osobiście, tylko na firmę.
        • annajustyna Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 15:14
          A zablokowac ich numeru nie mozesz?
        • joanna_poz Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 15:18
          bo
          > nie dość, że będą dzwonić, to jeszcze wysyłać jakieś oferty.

bez Twojej zgody na przesyłanie ofert nic Ci nie wyślą.
          załatw to pisemnie, bez wdawania się w tysięczną gadkę z infolinia.

jesli jest na firmę to tym bardziej nie moze nim dysponowac pan X, nie pracujący w tej firmie.
    • kadfael Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 15:20
      Złóż skargę na bank w Komisji Nadzoru Finansowego. Ja tak zrobiłam, kiedy wyjątkowo upierdliwy był bank, w którym własnie skończyłam spłacać kredyt. Podziałało bezbłednie - przestali dzwonić.
      link www.knf.gov.pl/dane_wspolne/Serwis_konsumenta/pomoc/skarga_na_bank.jsp
      • stef63 Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 18:05
        A może zrobic tak:
        dzwonią, przedstawiają się lub wyświetla się nr który już znasz (masz pewnośc, że to ten bank), Ty odpowiadasz dzień dobry i odkładasz telefon i zajmujesz się swoimi sprawami (nie rozłączając rozmowy) - za rozmowę płaci ten co dzwoni.
      • morsk2 Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 20:43
        O, ten pomysł jest dobry, skorzystam z rady, dzięki!
        • ngszgiugsg Re: problem z nękającym bankiem 08.02.13, 21:16
          Może na początku zapytaj czy rozmowa jest nagrywana. Jeśli tak, to powiedz, że się nie zgadzasz na nagrywanie. Powinni się rozłączyć. Z tym, że pewnie za jakiś zadzwoni kolejny pracownik. Możesz po prostu nie odbierać połączenia, skoro dzownią zawsze z tego samego numeru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka