Dodaj do ulubionych

Oczywistości, o których nie wiedziałyście

• mamand Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 08:44
      że niepokalane poczęcie to nie dzieworództwo - byłam w liceum
    • renkag Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 08:49
      Ja do jakiś 30 paru lat myślałam, że bryś to gatunek zwierzęcia, jak pies, wilk, ryś, to i bryś.
      Chodzi mi o wiersz "Stefek Burczymucha" i wers "Brysia mijam zaś z daleka, bo nie lubię gdy ktoś szczeka" smile
      • koza_w_rajtuzach Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 09:15
        > Chodzi mi o wiersz "Stefek Burczymucha" i wers "Brysia mijam zaś z daleka, bo n
        > ie lubię gdy ktoś szczeka" smile

smile))
        To mi przypomniało, że moja siostra myślała, że jest gatunek zwierzęcia, który nazywa się Mruga, a to z powodu piosenki "wlazł kotek na płotek i m(M)ruga" ;P
    • olena.s Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 11:37
      W pierwszym kopie myślałam, że Zwierz Alpuhary to takie zwierzę. Imieniem Alpuhary. Dopiero po jakimś czasie oświeciło mnie, że to Almanzor się bronił z wież miasta Alpuhara.
    • mia_siochi Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 11:55
      Moj ex myslal,ze wszystkie kobiety maja okres 28go dnia miesiaca.
      Wszystkie kobiety na calym swiecie.
      Kazdego miesiaca...
      Dorosly facet.
      • agaja5b Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 19:00
        O tym czego nie wiedzą dorośli faceci to należałoby oddzielny wątek spłodzićsmile
      • joxanna Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 21:30
        to jest moje ulubione. smile
        • anyx27 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 10:30
          Ja dość długo byłam przekonana, że istnieje coś takiego, jak BŁAZERIA i BRONZOLETKA.
    • lilly_about Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 11:57
      Że Pistorius nazywa się Pistorius a nie Pictorius
      • rorzrzutny Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 22:26
        A mnie się ciągle mylił. Ale nie z Pastoriusem, a z Piscatorem.
    • volta2 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 12:09
      do dorzucę się i ja
      pod czterdziestkę dowiedziałam się że hindusi nie jadają wołowiny, zupełnie mi się nie kojarzyło, że krowa jak święta(o czym wiedziałam od zawsze przecież) to się jej nie konsumuje.

no i że muzułmanie są obrzezani tak jak żydzi(o żydach wiedziałam od zawsze i uważałam to za jakiś szczególny wyróżnik tej nacji) - przyznam, że był to dla mnie szok, że nigdzie o tym nie wyczytałam, nie słyszałam.
      • olena.s Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 12:32
        Mam wrażenie, że chrześcijanie z afrykańskich kościołów wschodnich też (w każdym razie wieprzowiny nie jedzą i w ogóle są dość starotestamentowi).
      • olewka100procent Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 21:43
        nie zgadzam się , nie każdy muzułmanin jest obrzezany
    • wuika Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 12:12
      Że obce słowo placebo czyta się tak, jak się pisze, a nie (nie wiem, skąd to wzięłam) a'la plejbeko (związek z playbackiem oczywisty big_grin).
    • premeda Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 17:29
      Dopiero wątek o abdykacji Benedykta XVI uświadomił mnie, że Schwarzenegger ma w nazwisku określenie "czarny". Mam prawie 32 lata i Arnolda bardzo lubię za rolę w Predku.
    • agaja5b Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 19:06
      Moja siostra dopiero w dorosłym wieku domyśliła się że mówiąć " na gorącym uczynku" nie ma się na myśli płonącej łuczyny czyli smolnej szczapy jakby kto nie wiedziałwink
      Ja dopiero karmiąc własne niemowlę drogą dedukcji doszłam że krowa mleko daje z podobnej przyczyny, ale widzę że nie tylko jasmile
    • diademonde Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 11:15
      Hmmmm, ja dopiero niedawno dowiedziałam się, po co są w toaletach dwa przyciski do spuszczania wody, jakoś ta kwestia przekroczyła moje możliwości percepcyjnesmile

A dowiedziałam się w ten oto sposób: zakamienił się w domu pływak (czy jak to się nazywa, takie coś plastikowe, co idzie do góry jak się napełnia woda) i już do góry nie szło. Pojechałam do marketu budowlanego po nowy, ale konstrukcja jest cała w komplecie z przyciskami. Pytam pana z obsługi, czy będzie pasować itp, a on się mnie pyta jedno- czy dwuprzyciskowy. No to ja się pytam, po co te dwa przyciski? Coś mi opowiada o ilości wody, produkuje się chłopak, jak może, a ja genialnie (bo dalej nie rozumiałam) z miną blondynki pytam, ale po co? A on na to pokazując przyciski: SIKU-KUPA smile
    • gato.domestico Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 12:58

kobiety smile w glowie mi sie nie miesci ze o tych wszystkich oczywistosciach nie wiecie / nie wiedzialyscie..Wy matki dzieciom smile pocieszam sie ze nie tylko ja ulomkiem jestem ktory nie wie ze do tesciowej na nowa pdloge najlepiej w ochraniaczach wchodzic big_grin

kolega z pracy kiedys glosno zastanawial sie "jak rosna rodzynki"..... ehhhh smile
      • mnb0 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:39
        > kolega z pracy kiedys glosno zastanawial sie "jak rosna rodzynki"..... ehhhh smile
        No jak to jak? W czekoladzie - jak ziemniaki.
    • aandzia43 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 12:58
      Jestem kretynem technicznym, szczególnie automobilowym. Nie rozróżniam marek samochodów. Z markami odzieży też zdarzają mi się wpadki (tyle tego, kto by spamiętał wink) Ale żeby nie jechać tylko po sobie, to wspomnę o koledze, który jeszcze kilka lat temu upierał się, że człowiek ma kilka kilometrów jelit big_grin Ponadto przekonywał wszystkich, że wszy, pchły i wszelkie robactwo samoistnie wylęga się z brudu. Idea samorództwa sprzed kilkuset lat w całej okazałości. Słodziak, nie?
      • gato.domestico Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 13:03
        km z metrami mu sie pomylily...big_grin szczegól wink
      • morgen_stern Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 13:56
        Ja też kompletnie nie rozróżniam marek samochodów. Kiedyś mąż zmienił samochód, jedziemy sobie gdzieś, ja pokazuję palcem na mijane własnie auto: "zobacz, taki jak nasz stary!".
        On, mrucząc pod nosem: "Tak, biały".
        big_grin
        • aquarianna Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:32
          morgen_stern napisała:

> kiedyś mąż zmienił samochód

O, nie wiem dlaczego, ale byłam święcie przekonana, że jesteś singielką smile

• morgen_stern Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 04.03.13, 14:04
            Byłam kiedyś mężatką.
        • aandzia43 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 19:45
          Padłam! Morgen, przebijasz nawet mnie big_grin Za to raz na jakieś parę miesięcy siedząc sobie obok starego rzucam pytanie: "kochanie, to jak się nazywa nasz samochodzik?" Z niewzruszonym spokojem odpowiada. Już nic go nie zdziwi wink
          Zawsze myślałam, że tylko ja jedna na tym świecie jestem amotoryzacyjnym tłumokiem. A tu proszę - zacna kompanija. Wiesz, nawet moja nie prowadząca samochodu mama 70+ orientuje się cokolwiek w tej kwestii. A córka debil wink
    • girl.anachronism Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 13:50
      Do niedawna nie miałam pojęcia, że żeby było jajko, nie potrzeba koguta. Wydawało mi się, że każde jajko = jajecznica lub kurczaczek. Jakoś mi lżej teraz na sercu wink
      • hot_mama30 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:00
        Nie wiem czy to sie liczy ,ale mnie się zawsze wydaje, że nie moge zarazić się od mojego dziecka, w ogóle od dzieci bo one maja takie małe wirusy i bakterie big_grin
        • imasumak Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:26
          big_grin
        • rorzrzutny Ale jazda!!! :D 19.05.16, 22:35
          hot_mama30 napisała:

> Nie wiem czy to sie liczy ,ale mnie się zawsze wydaje, że nie moge zarazić się
          > od mojego dziecka, w ogóle od dzieci bo one maja takie małe wirusy i bakterie
          > big_grin

Nawet dzisiaj, po trzech latach się liczy. I to jak! big_grin big_grin big_grin
    • alba27 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:28
      Lata temu jak byłam młodą mama pierwszego dziecka owe dziecko właśnie przez tydzień miało stan podgorączkowy, więc biegałam codziennie do przychodni, pediatra (całe szczęście miły i wyrozumiały) badał dziecko i oznajmniał że on nic niepokojącego nie widzi, dopiero po tygodniu takiej nerwówki dowiedziałam się , że jak się mierzy temp w tyłku to 5 kresek się odejmuje...
      Teraz to jest wygodniej, termometry do uszu, buzi itp
    • upartamama Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:38
      Moja mama nie wiedziała że z bankomatu można wyciągnąć na raz więcej jak 500 zł wciskając guzik inna kwota. Ona wyciągając 700 zł wypłacała 500 wyjmowała kartę wkładała drugi raz i wyciągała 200 zł. D)
    • default Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:46
      Przykład sprzed chwili dosłownie - moja koleżanka właśnie ode mnie się dowiedziała, że aby rozliczać się z podatku wspólnie z dzieckiem, wcale nie musi ono pracować smile
      Cytat: " "jak to rozliczałaś się z córką od piątego roku jej życia - przecież nie pracowała wtedy????"
      • amy.28 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 04.03.13, 14:21
        ja kiedyś stałam z mężem pod wpłatomatem chyba z 20 minut i wciskaliśmy te pieniądze pojedynczo po jednym banknocie, za każdym razem klikając "dodaj kolejny" i ani nam przez myśl nie przeszło że można wrzucić cały plik a tego była kilka tysięcy w różnych nominałach. Mój mąż to w ogóle potem się z pracy zwalniał i do banku jeździł to wpłacać, raz go w końcu kasjerka spytała czemu nie skorzysta z wpłatomatu, a on jej na to że nie ma czasu po pół godziny sterczeć pod tym pudłem i wrzucać pojedynczo tych banknotów do środka.
        jej mina bezcenna big_grin
    • adwarp Re: no i się dowiedziałam 20.03.13, 20:31
      że kobieta w ciąży nie powinna masować,dotykać brzucha, żeby nie prowokować skurczy..., a ja myślałam, że głaskanie brzucha uspokaja maluszka.
    • dziennik-niecodziennik Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.03.13, 20:36
      nie ja ale mój były. w wieku ok. 27 lat dowiedział się jak "działają" składki ZUS. do tej pory był przekonany ze jego składki są składane na jego koncie i tam leża i na niego czekają surprised
      • mamand Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 11:45
        > nie ja ale mój były. w wieku ok. 27 lat dowiedział się jak "działają" składki Z
        > US. do tej pory był przekonany ze jego składki są składane na jego koncie i tam
        > leża i na niego czekają surprised

moja teściowa też do niedawna była przekonana, że tak to działa

do myślenia nie dał jej nawet fakt, że pracowała tylko 6 lat od 20 jest na rencie indifferent
    • ciocia_ala Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.03.13, 21:04
      Duzo ludzi mysli, ze Szczecin lezy nad morzem. Lacznie z moja tesciowa (o powaznej profesji), ktora po przeprowadzce do ww miasta (majac lat 24 tuz po studiach) pytala ludzi, ktorym tramwajem dojedzie do morza...
      • ult.ramaryna Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 19:06
        Popłakałam się. Pewnie mina tubylców bezcenna big_grin
        • bialeem Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 20:59
          Tubylcy są przyzwyczajeni. Odsyłają nad Głębokiewink
          • ola766 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 21:16
            Kurde, byłam kiedys w Szczecinie i jestem przekonana, że widziałam morze (a przynajmniej duża wodę), jakies statki itp.
            To CO tam było?!
            • ola766 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 21:18
              A, juz mam teorię spiskową.
              Ja tam byłam 20 lat temu, i z pewnością to było morze.
              Co jest teraz i jak to się stało - nie wiem, ale szczecinianie powinni się tym zainteresowaćsmile
            • dziennik-niecodziennik Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 21:26
              Jezioro Dąbie? smile
              • bialeem Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.05.16, 00:20
                Do Dąbia nie dojeżdża tramwaj, a na Głębokie takwink
            • ola_dom Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.05.16, 08:53
              ola766 napisał(a):

> Kurde, byłam kiedys w Szczecinie i jestem przekonana, że widziałam morze (a przynajmniej
              > duża wodę), jakies statki itp.
              > To CO tam było?!

Stocznia?
              Ja jestem przekonana, że to właśnie przez Stocznię Szczecińską wszystkim nie-szczecinanom wydaje się, a raczej są przekonani, że Szczecin leży nad morzem.
    • pszczolaasia to troche wstyd...ale 21.03.13, 09:35
      np. wczoraj rozbawilam do łez Pana mechanika ktory to Pan mi wymienial akumulator w samochodzie. bo starego trza bylo juz co 2-3 dni ladowac- w koncu wiosna za oknem.
      i sie Pana mechanika spytalam czy ja tego nowiuskiego blyszczacego akumulatora bede musiala podladowac jak baterie w komorce?
      swiania sie prawie posikal...
    • olakociak Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 09:45
      Mój facet do 24 roku życia nie wiedział, że podczas porodu czasem się nacina krocze. Był pewny, że to nacięcie to inna nazwa cesarki. Wyszło, jak mu opowiadałam o porodzie koleżanki i powiedziałam, że była nacięta. No i usłyszałam " Aha, no tak urodziła przez cesarskie cięcie". Bardzo się zdziwił. Najlepsze jest to, że ma mamę pielęgniarkębig_grin
      • wuika Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 09:58
        Czy muszę dodawać, jak, w mniemaniu niektórych, wygląda poród pośladkowy? big_grin
        • delecta Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 23:31
          wuika napisała:
          > Czy muszę dodawać, jak, w mniemaniu niektórych, wygląda poród pośladkowy? big_grin

Spania dziś nie będzie tak mnie rozśmieszyłaśsmile
    • marianna72 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 11:04
      Ja niedawno odkrylam ,ze w samochodzie sie kreca tylko dwa kola czyli tym sposobem zrozumialam w koncu co znaczy naped na 4 kolawink))= Odkrylam to zupelnie przypadkiem kiedy kolezanka zakopala sie w sniegu i ze zdziwieniem odkrylam ,ze tylko tylnie kola sie krecily kiedy probowala wyjechac , dodam ,ze mam prawo jazdy od 14 lat a codzienine pokonuje przecietnie 20-30 km wink))
      • ekaczmarczyk Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 21:22
        Ja od 2004 roku wchodze na forum edziecko. Na poczatku bywalam niestety na STRACIE DZIECKAsad potem na CiP-ie itd...niemowle, male ,starsze... Od kilku tygodni mnie oswiecilo ze nie musze klikac kazdego postu w jednym watku a wystarczy kliknac na POKAZ WSZYSTKIE...uncertain Ewa.
        • majenkir Re: 19.05.16, 15:51
          ekaczmarczyk napisała:
          > oswiecilo ze nie musze klikac kazdego postu w jednym watku a wystarczy kliknac na POKAZ WSZYSTKIE...uncertain

Jak jestes zalogowana, wejdz w ustawienia (po prawej stronie), i w <Widok watku> wybierz "rozwiniety". Nie bedziesz musiala klikac za kazdym razem wink.
    • mamusia1999 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 22.03.13, 17:24
      probiotyk sie bierze po skonczeniu antybiotyku. inaczej bez sensu! bo antybiotyk natychmiast tlucze ta dostarczana flore bakteryjna.

• madi138 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 17:07
      To nie do końca prawda. Mieszkam w UK i nikt nie przypisuje rutynowo probiotyku, przy kuracji antybiotykowej. Tutaj wychodzą z założenia, że organizm sam sobie poradzi. Co najwyżej, poradzą ci jeść.... jogurt. W Polsce natomiast, lekarz oprócz antybiotyku przepisze ci probiotyk, syrop na kaszel, witaminy, wapno i jeszcze parę innych bzdetów. I wszyscy są zadowoleni: pacjent czuje się dopieszczony, a lekarz cieszy się wdzięcznością firm farmaceutycznych.
    • anorektycznazdzira Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 22:18
      co to jest spalony nie wiedziałam- liczy się? tongue_out
      • ult.ramaryna Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.05.16, 18:34
        mój mi to tłumaczył zylion razy i dopiero za zylion pierwszym załapałam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka