Dodaj do ulubionych

Szkolenie na weekend

17.03.13, 09:32
Cześć dziewczyny. Mam mały problem i myślę, że uda mi się znaleźć u Was odpowiedź. Otóż pierwszy raz będę wysyłać pracownika na szkolenie ( potrwa ono ok 8 godzin) . Szkolenie odbędzie się w sobotę, czyli w dzień dla tej osoby wolny od pracy. I właśnie zastanawiam się, czy mam pracownikowi zapłacić za ten dzień, tak jakby był normalnie w pracy, czy mam mu w ogóle nie płacić, gdyż to szkolenie podniesie jego kwalifikację a ja i tak wchodzę w koszta (niemałe) , żeby dla niego to szkolenie opłacić, czy też może mam dać mu jakąś tzw. "dietę" , a jeżeli tak, to ile ...
Koszty dojazdu oczywiście wiem, że zwracam, ale co z tym całym dniem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 09:34
      Myślę, że jak tego nie wiesz to zgłoś się od specjalisty od prawa pracy.
      On udzieli ci porady za odpowiednim honorarium.
      • escadka Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 09:37
        Liczyłam raczej na to, że dziewczyny, które kiedyś znalazły się w takiej sytuacji napiszą jak ich rozliczył pracodawca...
        • kosmopolis Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 09:47
          Dostałam wolny dzień do odebrania w tygodniu.
          • mia_siochi Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 10:19
            Ja dostaję dzień wolny do odebrania.
    • bbkk Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 09:46
      Pracownikowi nalezy sie dzien wolny w danym okresie rozliczeniowym. Gdyby nie mogl go odebrac to powinien dostac dodatkowe wynagrodzenie (albo 50% albo 100% stawki godzinowej za kazda godzine, nie pamietam)
    • demonsbaby Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 11:05
      Twój wybór, czy zapłacisz za nadgodziny czy udzielisz czasu wolnego.
      prawo.rp.pl/artykul/949235.html
      www.prawopracy.gofin.pl/17,2,96,107796,rekompensowanie-nadgodzin-czasem-wolnym.html
      • demonsbaby Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 11:20
        w kodeksie pracy sprawdź jeszcze stosunek naliczania czasu wolnego za nadgodziny. tj wymiaru czasu wolnego. Jeśli to pracodawca udziela wolnego - zastosowanie ma art. 151(2) par.2 - za 1h nadliczbowo przysługuje 1,5h wolnego, do końca okresu rozliczeniowego.
    • fomica Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 11:29
      Jestem zdziwiona, że tu kilka osób mówi o odbiorze wolnego dnia. Z tego co mi wiadomo, to zalezy od rodzaju szkolenia - obowiązkowe czy dobrowolne, specjalistyczne dedykowane tylko dla tego pracodawcy, czy ogólne, podnoszące szersze kwalifikacje, czy pracownik może spokojnie odmówic bez obawy o konsekwencje.
      Wydaje mi sie że nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, kwestia uznania pracodawcy. Kluczowa jest decyzja czy udział w szkoleniu jest świadczeniem pracy i czy jest dobrowolny.
      • demonsbaby za szkolenie weekendowe na wniosek pracodawcy? 17.03.13, 15:04
        Jeżeli szkolenie odbywa się na podstawie wniosku pracodawcy (skierowania), a termin wypada w weekend, to jest traktowane jako nadgodziny - przy czym - przy obowiązkowym szkoleniu pracownik nie ma prawa odmówić udziału (polecenie służbowe). A jeżeli szkolenia odbywa się egzaminem, to zdaje się przysługuje mu jeszcze urlop szkoleniowy. Zgodnie z wyrokiem TK z 31 marca 2009 r., sygn. K 28/08, nowelizacji uległo kilka artykułów w tym zakresie z Kodeksu pracy.
        kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/teksty/601135,szkolenie_w_dniu_wolnym_od_pracy.html#komentarze
    • woman_in_love nic mu nie płać, niech się cieszy że ma szkolenie 17.03.13, 11:45
      Albo inaczej - daj mu wątek o nauczycielce, która nie chce płacić za uczestnictwo w wycieczce szkolnej.
      No i jeśli twój pracownik zgodzi się z autorką tamtego wątku (która pisała, że to skandal), to tak samo potraktuj jego, czyli uznaj że szkolenie to dla niego sam zysk + możliwość zwiedzenia zabytków (bo pewnie wysyłasz go w jakieś fajne miejsce) więc niech sam płaci za wszystko (łącznie z dojazdem, hotelem i wyżywieniem).
      • jak_matrioszka Re: nic mu nie płać, niech się cieszy że ma szkol 17.03.13, 15:16
        He he!
        • escadka Re: nic mu nie płać, niech się cieszy że ma szkol 17.03.13, 19:33
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ! Pracownik zatrudniony jest na umowę o dzieło w niepełnym wymiarze godzin. Gdyby to była umowa o pracę, to faktycznie można byłoby grzebać w przepisać, aby rozliczyć go zgodnie z prawem. Szkolenie ma na celu dokwalifikować pracownika do zadań , które wkrótce w ramach umowy o dzieło będzie wykonywać. Dlatego właśnie zastanawiam się jak powinnam to potraktować.
          • lolinka2 Re: nic mu nie płać, niech się cieszy że ma szkol 17.03.13, 19:44
            jeśli "umowa o dzieło" to nie jest ZATRUDNIONY, tylko wykonuje aka ma wykonać dla Ciebie dzieło, na szkolenie kierować go nie masz prawa, bo skierowanie zakłada dobrowolnie podporządkowaną pracę, w miejscu, czasie i pod nadzorem pracodawcy = stosunek pracy.
            Jeśli wykonawca MA OCHOTĘ iść na szkolenie, a ty MASZ OCHOTĘ za to szkolenie zapłacić, to możecie zawrzeć taką umowę, na mocy której wykonawca się szkoli za twoją kasę, ty mu refundujesz utracony w tym czasie zysk (w jakiejś-tam kwocie) i się zobowiązujecie, że w ramach rekompensaty twoich kosztów, zwiążecie się umową na mocy której on stworzy dla ciebie dzieło - za dzieło wynagrodzenie ustalane odrębnie - ale w przypadku niezawarcia tej umowy z przyczyn leżących po stronie wykonawcy, on ci odda kasę za szkolenie.
          • madzioreck Re: nic mu nie płać, niech się cieszy że ma szkol 17.03.13, 22:27
            Pracownik zatrudniony jest na umowę o dzieło
            > w niepełnym wymiarze godzin.

Że jak...?
    • yenna_m Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 11:57
      a może po prostu spisać z pracownikiem umowę?
      że ty ponosisz koszty szkolenia i płacisz mu za dzień szkolenia, a on musi u Ciebie popracować w związku z tym tyle i tyle i w razie nieprzeprawcowania określonego czasu z jego winy to musi Ci zwrócić koszt tego szkolenia i wynagrodzenie za ten dzien

praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5166,jak_wyslac_pracownika_na_szkolenie.html
      www.serwisprawa.pl/porady_prawne,41,1836,obowiazek-pracownika-do-zwrotu-kosztow-szkolen-poniesionych-przez-pracodawce
      TYLKO! poniewaz nie mam na tym kompie lexa, to nie jestem Ci w stanie powiedziec, czy nie uleglo tutaj cos zmianie
    • clio_yaga Re: Szkolenie na weekend 17.03.13, 19:39
      Kilkakrotnie byłam nas szkoleniu w sobotę i za każdym razem dostawałam dzień wolny nieuzależnienie od tego czy szkolenie trwało 4 czy 8 godzin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka