Dodaj do ulubionych

Ciąża na nfz

26.03.13, 11:48
Czy chodząc w ciąży do ginekologa na nfz miałyście usg na każdej wizycie?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 11:50
      A po co? Ciąża zagrożona, trzeba monitorować?
      • onewoman Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 11:51
        Po to żeby mieć spokój, że wszystko ok.
        • ada16 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 11:53
          W Polsce ?
          chyba mało który zwykły gabinet ma usg?
          ( moze się mylę , daaawno nie byłam w gabinezie NFZ)
          • onewoman Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 11:55
            Ten do którego chodzę ma usg i też usg 3D.
            Lekarz przyjmuje i państwowo i prywatnie.
            W poprzedniej ciąży chodziłam do niego prywatnie i miałam usg na każdej wizycie.
          • wuika Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 11:58
            W nowszych gabinetach to raczej standard.
            Nie prowadziłam ciąży na NFZ, ale ze znajomych kilka i owszem, jedna z nich miała USG (bardzo szybciutkie, ale zawsze) co miesiąc. Standard to raczej 3-4 badania (stwierdzenie ciąży, 12, 20 i okolice 30-32 tygodnia).
            • przeciwcialo Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 15:28
              No na takim szybciutkim usg to ho, ho...
        • triss_merigold6 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 11:55
          Nie, na nfz u gina prowadzącego ciążę miałam w sumie 4 usg. Do tego w 12 tygodniu i połówkowe robiłam prywatnie u super hiper specjalisty. U jeszcze innego specjalisty usg w 15 tygodniu przy amniopunkcji i po.
    • pszczolaasia Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:03
      nie sadze. chyba ze ciaza zagrozona.
    • dziennik-niecodziennik Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:07
      nie, państwowo przysługują trzy USG w czasie zdrowej ciązy.
      • zuzann-a Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:10
        A to od kiedy tak? Bo ja byłam w ciąży na przełomie2009/2010 i na każdej wizycie na NFZ miałam robione usg. Ciąża niezagrożona. We Wrocławiu to byłosmile
        • dziennik-niecodziennik Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:15
          nie wiem, na CiPie tak piszą wink
        • ksionzka Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:27
          Od dawna tak jest. Lekarz służbista raczej się tego trzyma. Jednak, jak lekarz na NFZ ma taki sprzęt u siebie to pewnie go używa więcej razy. Przepisy można obejść.
        • yoka1 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:32
          zuzann-a napisała:

> A to od kiedy tak? Bo ja byłam w ciąży na przełomie2009/2010 i na każdej wizyci
          > e na NFZ miałam robione usg. Ciąża niezagrożona. We Wrocławiu to byłosmile

a w której przychodni takie luksusy? Z ciekawości pytam
    • lauren6 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:09
      Nie, nawet przy zagrożonej ciąży tak dobrze nie miałam.
    • szmytka1 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:11
      ja miałam na każdej wizycie, usg i badania zlecane. Ciąża prowadzona przez moją stałą doktor, 6 lat temu. Mała przychodnia w miasteczku powiatowym w tzw. Polsce B.
      • szmytka1 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:14
        Aha i o ile wiem, dalej robi badania na każdej wizycie. U mnie jest ze 6 ginekologow chyba i u każdego usg jest w gabinecie, myślałam, że sprzęt do usg to standard u ginekologa. Cos jak te wszystkie wiertła u dentysty wink
    • slonko1335 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:20
      Nie w gabinecie nie było usg. Lekarz umawiał sie ze mną na usg w przychodni bądź w szpitalu na jakiś termin jak była taka potrzeba.
      Koleżanka chodziła do lekarza który miał usg w gabinecie i tak miała krótkie choćby usg przy okazji każdej wizyty.
    • mancipi Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 12:21
      zalezy od gabinetu i lekarza. ja byłam w dwóch-z jednego (normalny POZ) uciekłam po pierwszej wizycie-kozetka z lat 70 itp. Drugi to była prywatna lecznica mająca kontrakt z NFZ i tam na każdej wizycie badanie USG, tylko że aparta chyba słaby bo na obrazie niewiele dało się zobaczyć. Wydaje mi sie że wszystko zależy od wyposażenia ośrodka oraz chęci lekarza-jak ma sprzęt to robi, jak nie ma to nie wyczaruje. Sensowność USG na każdej wizycie to inna kwestia, do ustaleń indywidualnych, ja bym przeżyła bez.
    • mw144 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 13:51
      Na NFZbig_grin Teraz mnie to bawi, ale śmiesznie nie było. Planowo 3 USG w czasie ciąży i podstawowe badania. Tzn. wytrwałam na NFZ tylko do 18 tyg. pierwszej ciąży, kiedy to dowiedziałam się w państwowym szpitalu, że moje dziecko nie żyje. Tego samego dnia wieczorem u prywatnego już gina okazało się, że jednak żyje i ma się w miarę dobrze.
    • franczii Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 14:33
      Moim zdaniem usg powinno byc u kazdego ginekologa. Tom standard. Juz abstrahujac od potrzeby robienia usg w ciazy na kazdej wizycie (akurat tetno plodu bez problemu mozna zmierzyc inaczej) ale chodzi nawet o zwykla wizyte ginekologiczna kontrolna , zeby zobaczyc co w drogach rodnych sie dzieje.
      • ksionzka Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 15:11
        Zgadzam się. Pomijając problemy które gołym okiem widać przy badaniu ginekologicznym brak USG w gabinetach to jakaś paranoja. Marnowanie czasu, pewnie pieniędzy i tworzenie sztucznych kolejek. Idzie sobie kobieta do lekarza na NFZ bo ja boli brzuch, badanie ginekologiczne może cos wykazać ale jest to jedynie podstawa do USG, na które musisz iść do szpitala nierzadko czekając dosyć długo. Jak już je zrobi, musi z powrotem iść do tego lekarza. Na podstawie tego USG dostaje sie leki. Kontrole wypada zrobić, jeszcze gorzej jak nie przejdzie i nadal trzeba sie leczyć - słabo się robi na samą myśl o takim obijaniu się przychodnię i szpital tracąc nerwy i czas. Ja straciłam i poszłam prywatnie. Od ręki wszystko wiadomo i zaczyna się leczenie.
    • przeciwcialo Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 15:19
      Nie, bo nie ma takiej potrzeby.
      Prywatnie robią aby uzasadnic wysokie koszty wizytwink
    • chipsi Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 15:21
      Nie. USG miałam wykonywane kilkakrotnie (5-7x?), za to wizyty miałam dość częste. W ostatnich miesiącach co tydzień więc chyba bym teraz świeciła tongue_out Za to zaskoczyło mnie brak USG w szpitalu przed porodem. Lekarz na ostatniej wizycie też nie zrobił bo był przekonany że wykonają na porodówce. Pół biedy że dziecko miało 3 kg zamiast przewidywanych 4,5 kg, gorzej gdyby było w druga stronę i nikt nie sprawdził.
    • podkocem Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 15:52
      Nie korzystam z NFZ, ale w ciaży do ginekologa w ogóle nie chodzę a usg miałam 3.
    • moofka Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 16:27
      usg tak czesto robione wcale nie jest dobrodziejstwem
      na nfz mialam robione 3 i w zupelnosci mi wystarczylo
    • ichi51e2 Re: Ciąża na nfz 26.03.13, 17:12
      Cala ciaza od poczatku do konca prywatnie -usg 3 razy (8-14(3d)-36 chyba) puls na kazdej wizycie sluchawka. Wsyzstko zalezy jakiego masz lakarza i jak ciaza przebiega. Jak matka nerwowa to czesto nic nie mowia ale za to usg robia czesciej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka