Dodaj do ulubionych

"Premia" dla niani

05.04.13, 12:30
Od kilku lat mieszka z nami pani Krysia, na początku opiekowała się dzieckiem, potem zgodziła się ogarniać dom, gotować, sprzątać itp. Niedługo będzie zajmować się drugim potomkiem.
Kobieta jest rewelacyjna, córka mówi do niej babciu, traktujemy ją jak członka rodziny.
Niestety jej własna rodzina traktuje ją inaczej - głównie jako źródło finansowania zachcianek wnuków, czasem dzieci. Ma emeryturę, u nas zarabia, nie ponosi kosztów życia - więc trochę kasy ma. Potomstwo bezwstydnie z niej doi wszystko. Jeden syn jest w ciężkiej sytuacji, ale właściwie na własne życzenie (nie lubi pracować).
Przy okazji świąt, urodzin, itp. staram się jej wypłacić niani choćby drobną premię, czemu zdecydowanie sprzeciwia się mąż - widząc, że wszystko i tak podaje dalej. Mąż kupuje jej czasem kupon do Empiku, czekoladki, ostatnio kupił jej używanego lapka z pracy (miał możliwość nabyć dobry sprzęt po okazyjnej cenie).
Ja wiem natomiast, że pieniądze najbardziej ją cieszą, bardzo chce pomagać. Uważam, że nie nasza sprawa co z tą kasą robi.
No i afera gotowa, z okazji Wielkanocy chciałam wypłacić wyższą pensję i mąż się wściekł - no bo Święta swojej rodzinie prawdopodobnie finansowała pani Krysia i całą kasę wydała na "darmozjadów" jak to małżonek określa.
Już sama nie wiem kto ma rację, wydaje mi się, że jednak ja...
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 12:39
      Pani Krysia jest dorosła i może z własnymi pieniędzmi robić to, co uważa. Twój mąż nie ma tu nic do gadania.
      • majuszka77 Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 12:57
        potwierdzam nawet jak na tace daje to jej sprawa.
    • beatulek Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 12:57
      Tez uważam, że to nie Wasza sprawa na co p. Krysia wydaje swoje, uczciwie zarobione pieniądze. Zareagowałabym tylko gdybym miała pewność, ze owa pani jest do tego przez swoją rodzinę zmuszana. Dopóki jest to jej wolna wola nie wtrącałabym się.
    • joxanna Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 13:08
      Ale dlaczego Twój mąż ma decydować co ona robi ze swoimi pieniędzmi? Jeśli ma z tym problem to widzę dwa rozwiązania:
      a) zajmie się swoim prywatnym życiem i przestanie wtryniać nos z życie niani;
      b) przekona ją samą, że powinna wydawać pieniądze według jego widzimisię.

Ja też bym wolała dostać kasę, niż bon do empiku.
      • zlotarybka_1 Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 13:25
        argumentacja męża jest następująca: kobieta pracowała ciężko całe życie, z powodu lenistwa dzieci na emeryturze nadal pracuje. I NIC z tego nie ma dla siebie. Odkłada na później nawet najpilniejsze potrzeby. Żal mu, że taka pracowita osoba ma mydlone oczy przez rzekome "nieszczęścia" jakie nawiedzają jej dzieci - i z powodu których wyciągają rękę po kase do matki/babci.
        A książki czyta bardzo chętnie, kupony z empiku to akurat bardzo trafiony prezent w jej przypadku.
        • aqua48 Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 13:57
          Idźcie na kompromis - dajcie mniejszą premię w gotówce, plus jakiś prezent wyłącznie dla niej. Ja chyba bym też nie była zadowolona, że moje pieniądze idą na rodzinkę pani Krysi, mimo, że obiektywnie ma ona prawo zrobić z nimi co zechce.
          • angazetka Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 14:21
            To nie są "twoje pieniądze", tylko pieniądze pani Krysi, które sobie pani Krysia zarobiła. Serio, gdyby pracodawca ci mówił "Aqua, ty nie kupuj tych butów, nie po to ci płacę, żebyś trzecie pantofle w tym miesiącu kupowała", to co byś o nim myślała? Bo ja - żeby się rączo oddalił od moich wydatków.
    • kamelia04.08.2007 Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 14:40
      wiesz, rozumiem wasze racje.
      Niektorzy sa doscyc bezkrytyczni wobec wlasnych dorosych dzieci, potrafia sobie od ust odjac, by dac leniwemu synkowi, czy nieogarnietej corce.

Na waszym miejscu dawalabym waszej gosposi premie w formie niepienieznej, to co robi twoj maz. Wiadomo, ze nadwyzki da synkowi-nierobowi, ale moze sama chociaz wiecej skorzysta.
      Tez mielismy podobna sytuacje, gdy maz chcial pomoc finansowo, a ja bylam przeciwna, bo wiedzialam, ze pieniadze dostanie coreczka.
    • diodeo1 Re: "Premia" dla niani 05.04.13, 14:42
      Pytanie czy premia jest wypłacana z tytułu słusznej, uczciwie wypracowanej nagrody,
      czy dlatego, że panią lubicie a jest biedniejsza od was i wydaje się wam, że powinniście jej coś więcej niż umówioną pensję wypłacać.
      Traktując panią jak członka rodziny, mąż zaczyna się poczuwać do dbania o jej interesy i jej stan majątkowy, stara się ochronic ją przed "okradaniem" przez leniwe dzieci.
      Mieszając funkcję pracownika i członka rodziny - dochodzi do dysonansu.
      Zastanówcie się czy to pracownik czy członek rodziny. I gdzie postawić granicę.
      Zastanówcie się na co się z tą panią umawialiście.
      Wy chcecie jej "wynagradzać" jej gorszy status materialny, a ona uważa to za rzecz normalną, tak normalną jak i utrzymywanie przez nią swoich domowych nierobów, którym to ona wynagradza brak kasy...
      Więc jesli się z tego robi problem, to może poprzestańcie na premiach rzeczowych, typu ten bon do Empiku czy salonu kosmetycznego/fryzjera -okazjonalnie.

Mąż za bardzo się przejął sytuacją, ktora wszak nie jest jego sytuacją rodzinną ktorą musi się czuć zobligowany rozwiązywać, bo pani Krysia to TYLKO pracownik, choć się do niej przywiązaliście to rodziną waszą nie jest, a "darmozjady" po śmierci pani Krysi nie zawisną na waszej kieszeni..
      Jako pracodawca -od czasu do czasu wypada dać premię lub prezent, ale gdy zaczynasz to robić z okazji każdej okazji...każdego święta, dni tego i tamtego, urodziny, imieniny, blabla.. to może mąż ci sygnalizuje, że zaczęłas przesadzać w ilościach dodatkowych premii dla pracownika. Może lepiej wprowadzić normę że premia jest raz do roku, bo za chwilę pracownikowi będzie przykro, że nie dostaje jej co miesiąc bo go do tego przyzwyczaisz...
    • selavi2 Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 11:18
      A mężowi pracodawca też robi przegląd na kogo i na co wydaje zarobioną uczciwie pensję?
      I jak mu się nie spodoba, ze za dużo wydaje mąż na samochód albo na darmozjada jakiegoś typu dzieci, to nie wypłaca mu premii, również uczciwie wypracowanej?
      Wasza przybrana babcia może całą swoją kasę wydawać na Radio Maryja a męzowi twojemu NIC DO TEGO.
      Niemniej jednak możecie wybrać wypłacanie niani premii w postaci rzeczowej. Zawsze możesz zrobić wywiad, co potrzebuje do ubrania, jakieś lepsze kosmetyki (tylko zrób dokładny wywiad)itp.
      Jest wiele możliwości.
    • daria_konwalia Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 11:27
      Zgadzam się ze to każdego kasa i niech z nia robi co chce. Ale mój wewnętrzy głos mowi, ze wole dac prezent. Nie wiem czemu ale zawsze na sluby daje prezenty. Wole kupic serwis obiadowy za 800zł niż dac kolezace ta kase, bo wiem ze ona ja wyda na ciuchy!!!!
      Moim dwom pracownicom wyjątkowo teraz na Wielkanoc dałam premie kasowa. Zwykle daje bony do sklepu np. z bielizna lub zara.
      Mysle za fajnym prezentem i tylko dla niej taka premia będzie wyjazd np. do Spa na weekend. I chciałabym tez wspomnieć ze ja tez wole prezenty. Przynajmniej uzywajac maszynke do miesa mysle o konkretnej koleżance od której ja dostałam smile
      • czar_bajry Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 12:13
        Pani Krysia jest dorosła i to jej sprawa co robi ze swoją kasą
      • angazetka Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 12:33
        > Wole kupic serwis obiadowy za 800zł niż dac kolezace ta kase, bo wiem ze ona j
        > a wyda na ciuchy!!!!

No i co z tego, że wyda?
    • pelissa81 Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 12:07
      Tez bym wolala jej cos kupic: wycieczke do miejsc swietych jak lubi, albo bon na zakupy (chociaz to tez mozna oddac).
    • beverly1985 Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 12:22
      Twój mąż nie ma prawa sie wsciekać z powodu wyborów zyciowych pani Krysi. Mozecie oczywiscie premii nie wypłacić, ale jego argumenty sa zupełnie nietrafione.
    • mayaalex Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 12:56
      Maz nie ma racji, bo jak dziewczyny juz napisaly, to jest kasa pani Krysi. Ale zupelnie go rozumiem smile Moja mama czesto pomaga swojej - a wtedy babcia zaoszczedzona kase wydaje na wujka patologicznego nieroba. Takie zycie, mamusiom pomagajacym niewydolnym synusiom czesto nie da sie wytlumaczyc ze cos mialo byc tylko dla nich, ich wygody i przyjemnosci. Moze jakas wersja posrednia - czasami kasa, skoro pania Krysie to najbardziej cieszy, a czasem cos tylko dla niej (ksiazki, jakas wycieczka, moze raz na jakis czas weekend w sanatorium czy spa, bilet do opery, na koncert, no sami znacie ja najlepiej wiec wiecie co lubi wink
    • agnieszka77_11 Re: "Premia" dla niani 07.04.13, 19:59
      Jeżeli chcecie by z premii skorzystała tylko p. Krysia proponuję przekazać jakiś imienny voucher do SPA, do kosmetyczki, fryzjera, np coś wyjazdowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka