adwarp 11.04.13, 08:19 któraś miała/ ma z tym problem? jak sobie radzicie? czy udało wam się znaleźć przyczynę? ja szczęśliwie jeszcze nigdy nie miałam, ale mam w domu dwa osobniki bardzo skłonne do krwotoków, a wyjątkowo nieskłonne do wizyt u lekarza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolteta Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 08:33 Ja miałam. Najgorzej, że w czasie ciąży bardzo się to nasiliło i lekarz rozważał przerwanie ciąży. Łykałam rutinoscorbin i witaminę C w dużych ilościach, w trakcie krwotoków jadłam cytrynę. Lekarz na tamtą chwilę nie podejmował innych kroków. Krwotoki minęły same. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 08:41 Mój mąż ciągle krwawi z nosa. Wystarczy, że się nachyli czy coś tam i już leci mu krew. Badał się ale nic mu nie jest, jak bierze witaminy to trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaizuzia1 Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 11:24 Mój mąż ma bardzo silne (uczulenie na acetylosalicylany,: aspiryna, polopiryna, ale też flegamina, itp). Zawsze w duże mrozy, duże upały, przeziębienia. Cały czas bierze coś z rutyną i witaminą c. Córka też ma tę przypadłość: na przykład krwawi po ambrosolu. Nie podaję jej przeciwgorączkowych z w/w grupy. Regularnie dostaje coś z rutyną. No i w upał trzeba się z tym liczyć. Najlepsze rozwiązanie to głowa w dół i zimny okład na kark. Pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.tyl Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 11:53 Zimny okład na kark i nos, bez pochylania głowy, trzymać normalnie, zacisnąć palcami płatki nosa, jak nie przejdzie po 15 minutach to jechać na pogotowie- to wskazówki z pogotowia, jakie dostałam przy krwotoku z zimie. W nastoletnich czasach miałam takie serie krwotoków, miałm tzw przypalanie naczynek, strasznie to brzmi ale to nic takiego strasznego, nie boli, nie ma ognia Od tamtej pory nie miałam takich ataków, ostatnio jednak podczas długotrwałego przeziebienia strasznie mi się osłabiły naczynia krwionośne w nosie, ale na szczęście przeszło. Warto żeby laryngolog pooglądał nos, mnie zalecił jakąś maść homeopatyczną do tamowania krwotoków z nosa(nie kupiłam bo szybko mi przeszło), rutinoscorbin. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaizuzia1 Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 12:33 Z tym odchylaniem i zaciskaniem płatków to racja w przypadku dorosłych. Moja córka ma w tej chwili 4,5 roku i zachłystywała się krwią, dlatego miała pochylać głowę. Mąż i córka mają zawsze poziom płytek krwi nieco poniżej normy. Mąż miał kilkakrotnie przypalane naczynka, ale tu to nic nie dało. Przypuszczam, że i córce niewiele to da ze względu na tę małopłytkowość. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 11:57 Ja miałam dawno, dawno temu. Laryngolog stwierdził pęknięte naczynko krwionośne, które nie chciało się zagoić. Miałam strzał z lasera czy jakieś tam inne wypalanie. Nie pamiętam, bo to było z 25 lat temu. Wiem, że pomogło i krwotoki się nie pojawiły. Ale tu mam na myśli rzeczywiście coś w rodzaju krwotoków a nie zwykłą krew w gilach. Bo to czasami ma i mój syn i mąż i ja. Głównie na wiosnę, gdy jesteśmy przemęczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
shan_sa Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 12:27 Ja miałam w szkole podstawowej straszne krwotoki. Jak miałam być chora, albo byłam już chora to leciało mi np tydzień po 2,3 godziny. Pamiętam jak siedziałam sama w domu, były jeszcze takie zwykłe chusteczki i były całe nasiąknięte. Oczywiście byłam ogromnie osłabiona. Nikt mi badań nie robił. Mama czasami profilaktycznie podawała mi wit K i PP ale nie pamiętam czy pomagało. Jeszcze w liceum i na studiach miewałam krowotki, ale rzadziej. Po 20 r.ż. minęło całkowicie Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: krwotoki z nosa? 11.04.13, 18:30 Mam córkę. Ma słabe naczynka przy nasileniu alergii zalewa się krwią. U niej żadne domowe sposoby nie działają, bierze cyklonaminę i dodatkowo ma jeszcze maść aplikowaną bezpośrednio do nosa. U teścia problem zakończył się dopiero po kauteryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate hemorigen 11.04.13, 19:38 Moja córka miewa okresowo - przez tydzień-dwa nawet 2-3 razy dziennie, potem kilka tygodni spokoju. Pomaga troche lek o nazwie hemorigen, ziołowy. Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: hemorigen 11.04.13, 20:59 mój syn tak własnie ma.Nie wiem czy to nie od suchego powietrza.Niby w badaniach nic nie wyszło. Nie wiem. Czasami jest tak,że ma własnie gile z krwią.Ma 6lat. Odpowiedz Link Zgłoś