03.05.13, 13:04
częśc, od dawna chciałam pojechac do Tyrolu i byc może wybierzemy sie tam w te wakacje z 8 letnim synem na około tydzien. Czy któraś z was była? w jakim regionie? co zobaczyć? nie zamierzam chodzić po górach (nie z 8 latkiem, który tego nie cierpi niestety) prosze o wszystkie ceene rady i wskazówki. Jak znalazłyście nocleg? wszystko, dosłownie wszystko sie przyda i z góry dziękuję.

Ania
Obserwuj wątek
    • kerri31 Re: Tyrol 03.05.13, 13:46
      Tyrol? Co to, gdzie to , z czym to się je ?
      • anek130 Re: Tyrol 03.05.13, 13:53
        yyy, ściemniasz? Austria
        • bi_scotti Re: Tyrol 03.05.13, 14:15
          Jesli czytasz po angielsku, to to jest bardzo fajna stronka, moze cos znajdziesz: www.tyrol.com/leisuretime-activities
          Z osobistych doswiadczen nie pomoge, bo nasze hiking w Tyrolu bylo wiele lat temu, zostaly zdjecia smile
          • dorcia1234 Re: Tyrol 03.05.13, 14:18
            może zajrzyj tu:
            forum.gazeta.pl/forum/f,244861,Austria.html
            jest tam już coś o Tyrolu, może ci podpowiedzą
    • chlodne_dlonie Re: Tyrol 03.05.13, 14:48
      Po górach (chociaż ciut ciut..wink) warto by było mz, zwłaszcza, że można przy planowaniu tras uwzględnić wyjazdy/zjazdy licznymi kolejkami.
      Poza tym - Tyrol..spory obszarwink - macie na myśli jakiś konkretny region..? Wtedy łatwiej o podpowiedzi.
      A jeśli o noclegi chodzi, to poszukaj np. tutaj:
      www.booking.com/
      lub : www.casamundo.pl/
      Oba sprawdzone, wielokrotnie, także w AT smile

• anek130 Re: Tyrol 03.05.13, 14:52
        no własnie nie wiem nic o regionach, wiem tylko, że chce zobaczyc Alpy w najlepszym wydaniu oraz urocze miasteczka. oczywiście lekkie trasy, doliny wchodza w grę, miałam na mysli raczej, że w wysokie partie się nie wybieram. Dlatego chce tu zasięgnąć informacji

Ania
    • anek130 Re: Tyrol 03.05.13, 18:01
      podciągam
    • anek130 Re: Tyrol 16.05.13, 14:19
      a powiedzcie mi, gdzie najlepiej się zatrzymać, w jakim rejonie Austrii, zeby można to traktowac jako bazę wypadową i dużo zwiedzić. Raczej nie będziemy chodzić po górach, wolimy zwiedzanie miasteczek, ewentualnie doliny, piękne krajobrazy bez wchodzenia na 2500 m npmsmile)))

Ania
      • nenia1 Re: Tyrol 16.05.13, 16:45
        My byliśmy w Kraju salzburskim, w okolicach Zell am See, konkretnie St. Martin/Lofer. Moim zdaniem piękną okolica, dużo terenów do spacerów, urocze alpejskie miasteczka, samo Zell am See jest piękne, położone nad jeziorem, blisko leży inne znane miasteczko - Kaprun. Oczywiście sam Salzburg też jest wspaniały, ale to już duże miasto, nie każdy takie lubi.
        Zawsze dużo zwiedzamy, z tych okolic wybieraliśmy się na wycieczki - mogę ci polecić trasę na Grossglockner, zwaną najpiękniejszą trasą widokową Austrii - praktycznie całą możesz przejechać samochodem, oczywiście szlaki dla pieszych też są, ale z małymi dziećmi nie polecam, samochodem sobie spokojnie wjedziesz, trasa jest przepiękna, a na końcu czeka wspaniały lodowiec o swojsko brzmiącej nazwie Pasterze smile W okolicach wjazdu na Grossglockner Hochalpenstrasse jest coś na kształt zoo ze zwierzętami alpejskimi, fajne miejsce na wypad z dziećmi, swobodnie chodzisz po ogromnej przestrzeni razem z jeleniami i sarnami, piękne przeżycie, zwierzęta mają tam świetne warunki...

www.wildpark-ferleiten.at/
        W Austrii bardzo fajną rzeczą do zwiedzania są klammy, jest ich sporo a i wstęp nie jest zbyt drogi, ja zwiedzałam kilka, polecam ci w pobliżu np. sigmund thun klamm, albo wspaniały Kitzlochklamm

www.google.pl/search?q=sigmund+thun+klamm&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2euUUYb7MMOwO8D7gLgH&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1600&bih=1099
        www.kitzlochklamm.at/
        Wspaniałe są też, jedne z najwyższych w Europie, wodospady Krimml, droga wiedzie wzdłuż wodospadów, piękną widokową trasą w pachnącym sosną lesie. Widoków i huku ton spadającej wody długo nie da się zapomnieć.

W okolicach jest też trochę zamków, ja zwiedzałam Hohenwerfen, znany z tego, że kręcono tu film "Tylko dla orłów". Prócz tego odbywają się tu pokazy ptaków łowczych, a u stóp zamku leży kolejne urocze miasteczko.

www.google.pl/search?q=hohenwerfen&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&eishocke6UUc_3MZDX7Abbn4Aw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1600&bih=1099
        Są jeszcze jaskinie, np. lodowe Eisriesenwelt (największe na świecie - wycieczka na cały długi dzień plus konieczne ciepła ubrania) albo mniej absorbująca, a naprawdę fajna jaskinia Lamprechtshöhle, no i jeziora - np. Mooserboden - jezioro zaporowe, piękne widoki.

Nudzić się nie będziesz z pewnością, ludzie bardzo życzliwi i pyszne jedzeniesmile
        • anek130 Re: Tyrol 16.05.13, 17:01
          bardzo Ci dziękuję za te szczegóły smile)

Ania
      • sumire Re: Tyrol 17.05.13, 08:23
        pamiętaj, że w Alpach dotrzeć na 2500 metrów jest bardzo łatwo, bo jest masa kolejek - i grzechem byłoby nie skorzystać smile
        też polecam Wysokie Taury i lodowiec Pasterze, ale to już nie Tyrol. jeśli Tyrol, to sugerowałabym okolice Innsbrucka, cudne okolice, świetnie skomunikowane pociągowo. piękne góry, dużo łatwych szlaków (do niektórych schronisk można nawet podjechać), no i sam Innsbruck jest urokliwy wielce.
    • marghe_72 Re: Tyrol 16.05.13, 16:56
      jest jeszcze coś takiego jak Południowy Tyrol.. we Włoszech wink
      Ja bym się tam kierowała
      • anek130 Re: Tyrol 16.05.13, 17:03
        tak, szukałam noclegów, ale tam jest drożej, albo juz zarezerwowane te bardziej przystępne noclegi. Ale zamierzam sobie zrobic wypad tam i własnie dlatego chce miec bazę, gdzie w miarę będzie wszędzie podobna odległość.
        Ania
    • franczii Re: Tyrol 17.05.13, 05:10
      Ja jezdze do wloskiego Tyrolu. Wloskiego tylko z nazwy bo oni sie Wlochami chyba nie bardzo czuja. Val di Fassa, Cortina d'Ampezzo. Fakt ze dosc drogo ale naprawde wearto. My z 2 malych dzieci bylismy ze 3-4 razy ale glownie chodzilismy po gorach, rowniez z dziecmi.
    • fredka01 Re: Tyrol 17.05.13, 11:56
      Jeżeli chcecie pojechać w jakieś miejsce i potem spędzić tydzień na miejscu, to polecam Serfaus-Fiss-Ladis. Dużo atrakcji dla dzieci (saneczki, zjazd na oponach po śniegu, mini tyrolki, place zabaw w górach, łatwe i krótkie szlaki specjalnie dla dzieci. A do tego 7 kolejek górskich za darmo dla nocujących w tych wioskach. Byliśmy tam już trzy razy, w tym roku też jedziemy, noclegi najczęściej w wyszukanych w internecie apartamentach. Inne propozycje znajdziesz na forum Austria turystycznie oraz Austria. Gdziekolwiek pojedziesz, będziesz zadowolona, bo Austria to kraj nastawiony na turystów, z wieloma atrakcjami.
      • anek130 Re: Tyrol 17.05.13, 13:57
        raczej nie będziemy siedzieć w jednym miejscu, właśnie dlatego pytam, gdzie znaleźć ten "złoty środek", żeby we wszystkie rejony było równie blisko/daleko. Musze się zorientować poprostu, który rejon mi nabardziej się spodoba i wtedy na przyszły rok będę wiedziała, gdzie chcę pojechać na wakacjesmile). Na jakieś baseny, zoo czy inne tego typu atrakcje nie mamy za bardzo ochoty a i czasu nie będzie, skoro chcemy pojeździć- chyba że pogoda będzie fatalna i zmusi nas do skorzystania z tych atrakcji.

Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka