selavi2 16.05.13, 10:21 kop.org.pl/bez_kategorii/noam-chomsky-10-sposobow-oszukiwania-spoleczenstwa-przez-media/ Ja to widzę, a wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sumire Re: Rola mediów? 16.05.13, 10:40 nie jestem zwolenniczką takich demonicznych teorii, one już wiele razy upadały. i nie jestem pewna, czy oszukiwanie to właściwe słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Rola mediów? 16.05.13, 11:58 Bo to nie zawsze jest oszukiwanie, czasem tylko głupota, przynajmniej u nas, w polskich mediach. Np. nie sądzę, żeby dziennikarze mieli taki "chytry" plan odwracania uwagi od informacji ważnych, oni po prostu się sami tym nie interesują, bo żeby informować o rzeczach ważnych trzeba najpierw coś przeczytać, nabyć wiedzę, zadać inteligentne pytanie gościowi, a po co - skoro można wysłać dziennikarza do zoo i pokazać jak karmi lemury bananami albo ściągnąć film z internetu o kobiecie śpiewającej w samolocie. A później elegancko "zrzucić winę" na widza, bo to on w końcu jest idiotą chcącym oglądać karmienie lemurów i trzeba się dostosować. Co do reszty listy - też widzę sporo w tym prawdy, właściwie w każdym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś