Dodaj do ulubionych

Konkursy szkolne

22.05.13, 22:02
W tym roku mamy rok Tuwima, u mojego dziecka (IV klasa SP)organizowany jest konkurs recytatorski. Młoda nauczyła się Pana Maluśkiewicza. Dość długi wiersz. Do konkursu, z klasy, zgłosiło się kilkoro dzieci, a mogło wziać udział dwoje. Zatem pani polonistka, poprosiła panią od religii, aby na tej religii przepytała dzieci i wybrała tą 2. Dzieci powiedziały wiersze, po czym katechetka zrobiła głosowanie: które dziecko powiedziało najlepiej. W wyniku tego głosowania, została wybrana dwójka szczęśliwców. Tylko okazało się, że głównym kryterium było lubienie/nie lubienie, kto fajniejszy itp. Dziecko moje przeszło dalej, jednak sam fakt- o wyborze decyduje klasowe głosowanie. Ta sytuacja powtórzyła się, na konkurs z angielskiego- nie wybierała pani, a klasowe głosowanie:kto ma iść. Czy takie są kryteria udziału w konkursach?
Czy to normalne? Moim zdaniem, nie jest to pedagogiczne.
Obserwuj wątek
    • kobieta306306 Re: Konkursy szkolne 22.05.13, 22:03
      powinno być losowanie.
      • malowanka06 Re: Konkursy szkolne 22.05.13, 22:24
        losowanie?
        ale skoro ktoś mówi lepiej, ktoś gorzej/ktoś dłuższy/krótszy wiersz?
        a nie powinna decydować pani? nikt wtedy nie będzie miał żalów. A tak głosuje się po sympatiach, kto z kim trzyma itp.
        Zawsze myślałam, że nauczyciel do konkursów wybiera najlepszych. A jeśli najlepsza jest mała, gruba dziewczynka, która dobrze się uczy więc "luzaki" jej nie lubią a to znaczy, że nie zagłosują, a to znaczy, że dobry uczeń nie pójdzie na konkurs.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka