novalijka39 07.06.13, 22:37 dom parterowy, salon z kominkiem i jadalnią, kuchnia duża ze stołem, pokój gościnny( w przyszłości dla dziadków) gabinet, pralnia... czy 200m to za duży metraż dla 4 osobowej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podkocem Re: 200m dla 4 osób? 07.06.13, 23:06 czy 200m to za duży metra > ż dla 4 osobowej rodziny? Nie, jeśli zatrudnia się sprzątaczkę albo każdy rotacyjnie sprząta. Tak, dla rodziny 2 pracujących rodziców i dwoje młodszych dzieci bez pomocy sprzątajacej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: 200m dla 4 osób? 09.06.13, 18:31 Żartujesz. Mam 4-osobową rodzinę, 250 m2, żadnej sprzątaczki i w brudzie nie żyjemy. Wszystko kwestia organizacji mieszkania i organizacji sprzątania. No chyba że komuś najdrobniejszy pyłek strasznie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: 200m dla 4 osób? 07.06.13, 23:09 Metraż może i obleci, ale czy aby dochody macie wystarczające dla czteroosobowej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: 200m dla 4 osób? 07.06.13, 23:19 Wystarczający. Dla czterech osób wcale nie za duży. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: 200m dla 4 osób? 07.06.13, 23:59 Moi rodzice liczyli 130 metrow na 3 osoby i bylo ok. Z dziecmi 200 to max 20 za duzo. Moja corka potrafi u dziadkow to 130 metrow w 20 minut po przyjezdzie zagospodarowac swoimi szpargalami. Mama na sprzatanie nie narzeka, aleteraz sa tylko w dwojke z tata, nie ma kto brudzic oprocz psa i kota. Tate meczy mycie podlog, mowi, ze gdyby mial dziecko i musialby jezdzic na szmacie czesciej, to nawet do tych 130 metrow by kogos zatrudnil. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwielitka3 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 00:27 zalezy od punktu siedzenia, dla znajomych z bloku nasze 125 użytkowej plus piwnica na 3 osoby to wieeeeelki dom a dla mnie wychowanej w naprawdę dużym domu to jest te 125 w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 00:33 Az sobie musialam przeliczyc- mam 264 m2 na cztery osoby, 2 (tylko ) psy I jednego krolika. Nie jest za duzo . Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 00:46 za duzy. Wykorzystacie pewnie polowe z tego, w porywach moze 120 metrow. Odpowiedz Link Zgłoś
berdanka Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 00:53 Dlaczego skazujesz swe dzieci na życie w takich patologicznych warunkach? 200 m to gorzej niżby w więzieniu siedziały.! I want you to be left behind those empty walls Taught you to see from behind those empty walls Odpowiedz Link Zgłoś
katiko Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 06:24 Za duzy dom to nie, ale... Mze wyjsc nieekonomiczny, szczegolnie jak parterowy. Stosunek powierzchni zewnetrznej scian i dachu do powierzchni podlogi uzytkowej. Jak dbra kase zainstujecie to moze i buc 0% zuzycia energii, tyle ze wlasnie: ta kasa. No i sprzatanie. Ja bym chyba wolala dom podpiwniczony (na fraty, garaz, pokoj do imprez dla dzieci) a jak wiadomo pienicy sie co dwa dni z mooem nie sprzata, i pietrowy: nie wszystko wystawione na widok publiczny jak przyjda czy przyjada goscie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 19:40 katiko napisała: i pietrowy: nie wszystko wystawione na widok publiczny jak przyjda > czy przyjada goscie. Nie bardzo rozumiem związek. Dom parterowy nie oznacza open-space'u przeciez Ja mam parterowy i częśc dzienna i dostepna dla każdego jest oddzielona od bardziej prywatnej, z sypialniami. Co do wielkości, ja mam 130m na 5 osób i nie pogardziłabym większym. Pod warunkiem oczywiście, ze i wtedy zatrudniałabym kogos do sprzątania. Parterowośc akurat sobie bardzo chwalę Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 06:46 mieszkałam w mieszkaniu 60m- 3 osoby mielismy budować domu- 140m+ garaz, parter, bez piwnicy- taki nam się marzył traf chciał, że dostaliśmy dom w spadku- 120 m, podpiwniczony, piętrowy- ładny, ale zupełnie nie w naszym stylu- natomiast darowanemu koniowi.... 1 szok- było strasznie duzo sprzątania po roku stwierdzam, że piwnica i piętro to super rozwiązanie na górze mogę miec bałagan, nikt tam nie zagląda- dla gości jest dół do piwnicy mozna powstawiać graty- bardzo wygodne i mieszka mi się ( ku mojemu zdziwieniu) bardzo wygodnie tak wiec w tych 200 m przerażałoby mnie sprzątanie i rachunki Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 07:09 Stanowczo za duży, ogranicz ze 40 metrów. Moi rodzice mają 160 m i szlag mnie trafia, jak trzeba to posprzątać. Ale ja jestem leniwa z natury. W każdym razie jak sobie pomyślałam o tych kilometrach podłogi do umycia, to mi się zimno zrobiło. W ogóle pokaż plan tego domu, jak nie tutaj, to np. na forum Klub Bab Budowniczych - osoby, które już mają doświadczenie z budową domu popatrzą i powiedzą, co mogłabyś ewentualnie poprawić w projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: 200m dla 4 osób? 10.06.13, 10:01 Kurzcze, co Wy z tym sprzątaniem... W dużym domu część powierzchni nie jest zbyt intensywnie użytkowana i nie ma potrzeby sprzątać ich na okrągło. Ja mam takie dwa pokoje (sypialnia córki i sypialnia "dla gości"), z których korzysta się sporadycznie i wystarczy przelecieć przez nie odkurzaczem, mopem i ścierą od kurzu raz na tydzień-10 dni). To jest pół godziny roboty, więc bez przesady. Poza tym - im więcej ludzi korzysta z danej powierzchni, tym szybciej ona się brudzi. 4 osoby na 50 m2 nasyfią w jeden dzień, na 200 m2 już takiego syfu nie narobią. Odpowiedz Link Zgłoś
jak.z.nut Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 09:13 Nie, ale dla dorosłych My mamy 240 i 120 piwnicy z garażem na graty. Dla nas ok. Przestrzennie we wspólnej części, do sypialni nikt nie zagląda, na szczęście. Dzieci im większą przestrzeń mieszkalną posiadają, tym większy pie...ik generują Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 10:06 Nie. Chociaż ja bym sobie zrobiła biblioteke - moje marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
novalijka39 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 11:57 w tym domu dość sporo metrów przypada na komunikację, no ale tego nie da się uniknąć przy parterze, są też te dwa dodatkowe pokoje( gościnny i gabinet) które są dla nas konieczne a też "nabijają" metrażu. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 12:14 A czy w ten metraż wchodzi też garaż i pomieszczenie gospodarcze? Jeśli tak, to pewnie odpada z 50 m2 i wtedy robi się z tego całkiem nieduży domek Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 12:24 W sam raz o ile są jeszcze jakieś sypialnie ....bo nie wymieniłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
novalijka39 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 13:42 pomieszczenie gospodarcze (taka pralnia, kotłownia) liczona jest w tych 200m, garaż 2 stanowiskowy to dodatkowe 36m. Sypialnie oczywiście są 2 pokoje w sam raz dla dzieciaków i jedna duża z miejscem na garderobę. Duża łazienka i toaleta.I spiżarnia. No teraz to już chyba wymieniłam wszystko. W domach z poddaszem zdaje się liczy się metraż tylko do pewnej wysokości , w parterowym wszystkie pomieszczenia mają " pełną " wysokość i liczone są metrażowo w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
hipek_w_kropki Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 13:48 Myślę, że to nie jest za dużo, ale dobrze policz koszty wykończenia/utrzymania. Postawić to dopiero połowa sukcesu No i ze sprzątaniem też dziewczyny mają rację. Sama mam znacznie mniejszy dom, z dużym strychem i piwnicą. Jest nas trójka plus pies. Jedyne co mi doskwiera to brak biblioteki. Gabinet do pracy jest, ale marzy mi się pokój pełniący funkcję tylko i wyłącznie biblioteki. Może kiedyś zaadaptuję część strychu Odpowiedz Link Zgłoś
isia.s Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 13:51 W tak dużym domu przeznaczonym dla 4, a nawet 6 osób (ci seniorzy) to zdecydowanie bym starała się drugą łazienkę wygospodarować. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 18:11 nie wiem, ile kosztuje obecnie wybudowanie i wykonczenie metra kwdratowego domu, szacuje skromnie ze 3-4 tysiace. Zwiekszenie powierzchni domu o dodatkowe 50 metrow, ktore byc moze sa bardziej fanaberia, niz koniecznoscia , to koszty inwestycji wyzsze o te 15-20 tysiecy zlotych. Wez to pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 20:53 Dla mnie byłby trochę za duży. Mam 130m2 i jest w sam raz. Jeśli komuś nie przeszkadza wyższy koszt wybudowania (kupna) i urządzenia a potem utrzymania no to ok Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 18:17 czyli ma wszystko co potrzeba. Fajnie jest jak dzieci mają własną łazienkę. My mamy 125m2 i nie mieścimy się... Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 18:41 Idealny dom.Po co pytasz?jedne powedza za malo inne za duzo i co? zmieniesz projekt?my mamy 390m2 i zdecydowanie za duzo.Pomoglam? pewnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
novalijka39 Re: 200m dla 4 osób? 08.06.13, 19:57 buuenos napisała: > Idealny dom.Po co pytasz?jedne powedza za malo inne za duzo i co? pytam z ciekawości, jaki będzie " społeczny odbiór " my mamy 390m2 i zdecydowanie za duzo.Pomoglam? jasne, że pomogłaś. Już wiem, że na 390 nie ma co się rzucać Odpowiedz Link Zgłoś