Dodaj do ulubionych

Mamy z Poznania

21.08.13, 10:48
Podpowiecie gdzie można tanie zjeść w Poznaniu? Gdzie znajdują się bary mleczne czy tanie jadłodajnie?Przeczytała o barze Caritas, jednak nie wiem jak z cenami w porównaniu do barów mlecznych. Spędzę kilka dni w Poznaniu i nie wiem, gdzie chodzić na posiłki.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 12:00
      A gdzie będziesz, w której częsci Poznania?
      • izm-ir Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 12:49
        Koło ulicy Naramowickiej i Lechickiej.
        • adellante12 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 12:53
          Totalne zadupie.... Jedyne bary mleczne jakie kojarze z dalekiej przeszłosci to ten koło okraglaka - ale chyba juz nie istnieje i na pl Cyryla - chyba istnieje.
          W okolicy Lechicka/Naramowicka nie masz nic... kompletnie nic... Jedynie Gruszeckiego ale to kawiarnia z ciastkarnia...
          • izm-ir Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:01
            Będe autem, więc mogę kawałek podjechać.
            • adellante12 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:03
              no to przykro mi ale musisz jechać do samego centrum.
              • izm-ir Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:05
                To proszę o namiary.
                • landora Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:24
                  Jest bar mleczny na Podgórnej i drugi na Dąbrowskiego, niedaleko Rynku Jeżyckiego, chyba też na Szkolnej.
                  Ja uwielbiam naleśniki z Manekina, na Kwiatowej. Tam jest też fajna knajpka z hamburgerami, Molly's.
                  W Browarze i w Okrąglaku jest Marche, wieczorem można zjeść za pół ceny - chyba po 20:00.
                • akara.maroni Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 17:55
                  Na Naramowicach masz spaghetterię - Naramowicka 215,kawałek przed biedronką - 7 zł za całkiem przyzwoitą porcję makaronu (3 lub 4 sosy do wyboru). Od miejsca, w którym będziesz 5 minut samochodem.
                  Po drodze pizzeria Tivoli, też na Naramowickiej, prawie naprzeciwko kościoła.

W okolicach Starego Rynku polecam bar Tylko u Nas, na Wrocławskiej.Ceny ok. 15 zł (nie pamietam dokładnie) za solidną porcję, zawsze pełno ludzi jest smile
                  • lafiorka2 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 17:59
                    to na starym rynku polecam "U dziadka"....
          • jematkajakichmalo Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:05
            Tak takie bary to juz chyba tylko gdzies w centrum zostaly. Fajny byl na Dabrowskiego, ale zlikwidowali uncertain

Z takich co jeszcze sa ipamietam: na ul. Podgornej, na Sw. Marcinie, Szkolnej... Kiedys sie tam chodzilo wink ehhhco za czasy
            • adellante12 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:09
              Oj na Podgórnej i na św Marcinie juz na pewno ich nie ma na szkolnej dawno bardzo nie byłem.
              Jedyny jaki kojarzę ze niedawno widziałem to plac Cyryla Ratajskiego.
              • jematkajakichmalo Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:14
                www.gastronauci.pl/pl/restauracje/poznan?kind=bar+mleczny
                • jematkajakichmalo Re: P.S. 21.08.13, 13:15
                  Sprawdz kiedy sa dodane jakies opinie, albo nawet zadzwon czy sa i juz.
              • lafiorka2 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 18:01
                adellante12 napisał:

> Oj na Podgórnej i na św Marcinie juz na pewno ich nie ma na szkolnej dawno bard
                > zo nie byłem.
                > Jedyny jaki kojarzę ze niedawno widziałem to plac Cyryla Ratajskiego.

Na szkolnej tylko burger max i bar Roti.... i sklepy.Bar mleczny jak już to na Podgórnej lub na Wrocławskiej.
            • landora Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:25
              Kiedy zlikwidowali ten na Dąbrowskiego??? Parę miesięcy temu jeszcze był!
              Ten na Podgórnej jest na pewno, a przynajmniej był w lipcu.
              • adellante12 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:38
                Sorry - ja pisze o tych które pamietam z czasów '90... O tych klasycznych SPOŁEMowskich.. wink
                Te są siakieś nowe chyba ale na gastromaniakach recenzje maja takie ze wiem dlaczego od czasów studenckich człowiek omija je szerokim łukiem wink))
                Nawet nie wiedziałem ze tyle tego jest w Poznaniu smile))
                • landora Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 14:10
                  A, to jak nie ma, jak są wink
                  Ja w nich czasem bywam, bo mój dziwny mąż ma obsesję na punkcie zupy pomidorowej z baru mlecznego. big_grin A domowej, z prawdziwych pomidorów, to nie tknie... Eh, cudzoziemcy... tongue_out

Jeszcze przypomniał mi się bar na Wydziale Historii, ponoć świetny.
              • kk345 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:47
                > Kiedy zlikwidowali ten na Dąbrowskiego??? Parę miesięcy temu jeszcze był!

Nie zlikwidowali, Duo-Jeżycki trwa niezmiennie od kilkudziesięciu lat i ma się dobrzesmile

Jest jeszcze bar mleczny Euruś naprzeciwko dworca zachodniego
                • jematkajakichmalo Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:53
                  Duo-Jezycki jest?
                  Nie wiem kilka razy przejezdzalam i nie widzialam. Myslalam, ze juz nie ma bo jakis bank tam widzialam, ale moze mi sie tylko wydawalo smile
                  • kk345 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 14:20
                    W niedzielę jeszcze stał i wydawał placki ziemniaczana i chłodniksmile
                • dorcia1234 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:54
                  ja nie z Poznania ale wiem że jesienią na św Marcina jedliśmy w barze mlecznym na trasie parady. Poznanianki pewnie będą wiedziały na jakiej to ulicy jest smile - bardzo blisko od miejsca w którym była scena.
          • lafiorka2 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 17:58
            adellante12 napisał:

> W okolicy Lechicka/Naramowicka nie masz nic... kompletnie nic... Jedynie Grusz
            > eckiego ale to kawiarnia z ciastkarnia...

Chyba,tam nie bywasz,lub dawno nie byłaś....
        • biala_ladecka Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:18
          Jak zależy Ci tylko na tanim zjedzeniu = napełnieniu żołądka to blisko masz Tesco food w Tesco na Serbskiej. O jakości się nie wypowiem, bo nigdy nie próbowałam ale na pewno jest tanio.
        • lafiorka2 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 17:57
          izm-ir napisał(a):

> Koło ulicy Naramowickiej i Lechickiej.

polecam bar Roti przy Makro...
    • aguar Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 13:55
      Typowy bar (z obiadami z dwóch dań) jest na Osiedlu Piastowskim w Pasażu Piastowskim, 3 przystanki tramwajowe za Rondem Rataje.
    • jagoda2 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 14:15
      Na ulicy Św. Marcin w samym centrum Poznania jest bar mleczny SPOŁEM, Kuchcik się nazywa. To jest dokładnie tuż za skrzyżowaniem ulicy Św. Marcin z ulicą Kościuszki (w kierunku Starego Rynku). Jedyny minus - nieprzyjemny zapach, więc od dawna tam nie zaglądam.
      Po drugiej stronie ulicy przy tym samym skrzyżowaniu, na samym rogu mieści się Collegium Historicum, a w jego podziemiach "Ogród Pani Marii" - jadają tam wykładowcy okolicznych wyższych uczelni, studenci (czasem), emeryci (w przeważającej chyba większości), jak również można wejść prosto z ulicy. Obiady domowe, zupa już za 3.5; obiad dwudaniowy z kompotem około 11 zł. Zupy bardzo smaczne i w dużej ilości.
    • kasiamel Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 14:16
      Osobiście nie polecam barów mlecznych w Poznaniu. Kojarzą mi się ze wstrętnymi, odgrzewanymi w mikrofali naleśnikami, mimo że wybór wydaje się oszałamiający, nie cierpię ich. Frytki zawsze przypalone, zupy niezbyt... Mam na myśli Caritas i Kalinkę na Dębcu. Z dzieciakami często jadamy spagetti w Piccolo, w Avanti też niezbyt nam smakuje, jest w dobrej cenie, smaczne. Warto zajrzeć do restauracji= sieciówek, bo często w tzw. Happy Hours ceny obiadów są o połowę niższe niż normalnie (lub 2 w cenie 1). Ale to wiąże się z przyjazdem do Centrum, na Stare Miasto, czy do Starego Browaru.
      Kiedyś w barach mlecznych, np za moich czasów studenckich ceny były przystępniejsze. Teraz jak widzę ich ofertę dnia- pyzy drożdżowe+sos+ surówka za ok. 10 zł, to wolę iść na spagetti lub dołożyć i zjeść w restauracji lub tzw. Obiadach Domowych.
      • kk345 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 14:21
        A widzsz, jak to gusta się różnią- dla mnie mało co śmierdzi tak odpychająco, jak spagetti w Piccolo
        • lafiorka2 Re: Mamy z Poznania 21.08.13, 18:04
          Masz jeszcze dobry bar mleczny na os.Chrobrego....Musiała byś pojechac ul.Wojciechowskiego(to od Lechickiej) i ok 5km w środek osiedla.
          Baardzo dobre domowe jedzenie i rozsądne ceny.
          Na Piątkowskiej (od Lechockiej w drugą stronę) masz pizzerie i Piccolo.
          Aha jest! na Piątkowskiej....restauracja/cukiernia Santos.
          Tylko,że już drożej...Ale bardzo dobre jedzenie i desery i ciasta.
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka