marcela16 30.08.13, 12:04 powiedzcie mi, ile maksymalnie dostajecie na recepcie opakowan tabl anty? byłam u dwóch lekarzy jeden powiedz ze 3 max a drugi 6 max, więc jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciastko_z_kota Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:09 mogę Ci się dopisać do statystyki - 3. dla mnie było to o tyle spoko, że zmuszało mnie do regularnych wizyt i przeglądów Odpowiedz Link Zgłoś
marcela16 Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:20 ciastko_z_kota napisała: > mogę Ci się dopisać do statystyki - 3. > dla mnie było to o tyle spoko, że zmuszało mnie do regularnych wizyt i przegląd > ów no tak ale jak cytologie robi się raz w roku i częsciej Ci nie zrobi, usg tez, zwykłebadanie raczej też to 3 opakowania starcza na rok? bo mi powiedział 3 opakowania pani dostanie i zapraszam za rok Odpowiedz Link Zgłoś
akasha78 Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:16 Nie wiem jak to jest, ja dostawałam na 6 miesięcy może cos się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:24 Kiedyś dostawałam na 6 miesięcy, teraz gdzie nie idę mogą dawać max na 3 + mogę zamówić bez wizyty kolejną na kolejne 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:38 Dostaję zazwyczaj 5. Nie wiem czemu doktor zawsze tyle proponuje, i z troska pyta, czy na pewno, bo to spory wydatek na jeden raz Maksymalnie lekarz może wypisać na jednej recepcie środki antykoncepcyjne do 6-miesięcznego stosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:41 martishia7 napisała: > Dostaję zazwyczaj 5. Nie wiem czemu doktor zawsze tyle proponuje, i z troska py > ta, czy na pewno, bo to spory wydatek na jeden raz Jak spory to niech rozdzieli na 2 czy 3 recepty. Na receptach wypisuje się datę wystawienia ale jest mozliwość wypisania "realizacja od dn" i wtedy można sobie spokojnie kupować opakowanie raz na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:54 I tak można kupować po jednym, apteka robi odpis recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:59 Apteki czesto nie chcą robić czegoś takiego, poza tym recepta jest wazna tylko 30 dni. A tak można poprosić lekarza o 4 recepty i kupować co miesiąc opakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: byłam u ginek 31.08.13, 09:07 > Apteki czesto nie chcą robić czegoś takiego, Chcenie czy niechcenie apteki nie ma nic do rzeczy. Mają obowiązek to zrobić. Odpis możesz zrealizować >30 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: byłam u ginek 30.08.13, 12:49 3 recepty po dwa opakowania na każdej, bez daty. Odpowiedz Link Zgłoś
marcela16 Re: byłam u ginek 30.08.13, 13:11 default napisała: > 3 recepty po dwa opakowania na każdej, bez daty. ja dostałam 6 op. udało mi się po zmianie lekarza, stary gin zazwyczaj 3 tylko wypisywał. Można poprosic o odpis? ale odpis wazny miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: byłam u ginek 30.08.13, 15:03 2 recepty po 3 opakowania na każdej. Druga recepta zwykle z datą "za miesiąc" Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: byłam u ginek 30.08.13, 15:41 zgodnie z przepisami - lekarz moze wypisac antykoncepcji refundowanej na max 3 miesiace, a nierefundowanej na 6 miesięcy. moze to rozbić na kilka recept, nie musi byc na jednej. recepta na antykoncepcję refundowaną wazna jest standardowo, czyli 30 dni od daty wystawienia, a na antykoncepcję nierefundowaną - w sumie bezterminowo. przy realizacji recepty w aptece mozna zrobic odpis, ktory rowniez jest w sumie bezterminowy. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: byłam u ginek 30.08.13, 15:52 Pierwsze słyszę, żeby recepta była ważna dłużej niż 30 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: byłam u ginek 30.08.13, 16:25 Jak nierefundowana to wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: byłam u ginek 30.08.13, 16:37 Używam anty nierefundowanych. Recepta jest wazna 30 dni. Zresztą często spotykam się w aptekach z kartkami "recepty są ważne 30 dni od daty wystawienia". Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: byłam u ginek 30.08.13, 17:51 teoretycznie tak, a w praktyce niekoniecznie. to czy recepta jest realizowana w terminie wazne jest przy refundacji - i to jest kontrolowane przez NFZ. natomiast jesli pacjent płaci za preparat 100% to tak naprawde nikogo to nie interesuje kiedy zrealizuje receptę. zwłaszcza w przypadku hormonów, szczerze mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: byłam u ginek 30.08.13, 17:57 No ale to, jak widzę, jest taka wolna amerykanka i każda apteka może zrobić jak chce. Jedna przyjmie inna nie. Moja kolezanka pracuje w aptece i oni się terminów bardzo trzymają, niezależnie od tego na co są i nawet gdy gdy są nierefundowane. Z odpisami też niestety jest problem i nie zawsze chcą je robić. Tak więc można trafić tak albo siak. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: byłam u ginek 30.08.13, 21:10 maggi9 napisała: > Używam anty nierefundowanych. Recepta jest wazna 30 dni. > Zresztą często spotykam się w aptekach z kartkami "recepty są ważne 30 dni od d > aty wystawienia". Ja ostatnio kupowałam tabsy na receptę 2 miesiące od jej wystawienia. A odpis u nas jest ważny 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: byłam u ginek 30.08.13, 20:59 Recepta na lek nierefundowany to ściema. 30 dni to w przypadku, gdy lek jest refundowany/robiony/psychotrop. Czasami, jak się uśmiechnę do farmaceuty(do męża) to dostanę bez recepty Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: byłam u ginek 30.08.13, 18:24 Dostaję 2 recepty po 3 opakowania, na jednej lekarz nie stawia daty, bym mogła wykupić ją później. Dzięki temu wizyta u lekarza co pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: byłam u ginek 30.08.13, 21:20 NIe wiem, pierdyknęłam sobie spiralkę i mam spokój na 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: byłam u ginek 30.08.13, 21:25 ostatnio dostałam recepte na 3 opakowania bo na USG wyszła mi jakas torbiel i lekarka stwierdziła, że więcej nie moze mi wypisać bo za 3 miesiące trezba zrobić kontrolne USG. w tym miesiacy byłam na kontroli. USG wyszło ok więc dostałam receptę na 6 opakować. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: byłam u ginek 30.08.13, 22:49 A ja się właśnie wczoraj dowiedziałam, gdzie w moim mieście jest apteka, gdzie antykoncepcję, również tę PO, kupuje się bez recepty. Tylko trzeba w kolejce odstać, wiadomo, klientów nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: byłam u ginek 31.08.13, 01:33 U mnie z tego co pamiętam też 3 miesiace, ale potem się tylko zostawia w specjalnej skrzynce prośbę o wypisanie recepty ze wskazaniem lokalnej apteki. Receptę lekarz przesyła do apteki i tam się odbiera leki (nie tylko anty ale wszelkie leki stosowane przy chorobach przewlekłych). Z lekarzem nie trzeba sie spotykać wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: byłam u ginek 31.08.13, 09:05 Zgodnie z prawem można wypisać receptę na tabsy na 6 m-cy. Ściąganie pacjentki co 3 m-ce na wizytę uważam za przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś