Dodaj do ulubionych

Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania

02.09.13, 14:09
Moja znajoma jakieś 2 miesiące temu urodziła chłopca. Jak była jeszcze w ciąży, gdzieś w połowie, dowiedziała się że dziecku brakuje chyba kości w mózgu, do tego miało wodogłowie. Rokowania były różne: od tych najgorszych, że dziecko może umrzeć, być ciężko chore aż do tych nieco lepszych, że może nie będzie tak żle. W istocie z tego co potem mówiła chłopczyk urodził się bez większych problemów, porobiono mu wszystkie badania i są w miarę okey, obecnie ma ponad dwa miesiące i rozwija się dobrze. Niedawno spotkałam tą znajomą i powiedziała mi że brakuje mu jakiejś kości i musi rozpocząć rehabilitację, ale generalnie idzie ku lepszemu. Tyle wiem od niej. Moja teściowa twierdzi że ta znajoma albo mówi nieprawdę albo nie zdaje sobie sprawy gdyż bez kości w mózgu raczej długo się nie pożyje i tego chłopca czeka może rok dwa lata życia. Jak to powiedziała zmroziło mnie.
Dlatego pytam się was czy wiecie coś może na ten temat, czy niestety teściowa może mieć rację czy rzeczywiście ten chłopczyk ma szansę na normalny rozwój i życie?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:13
      ?! Tesciowa chyba meisza z bezmozgowiem (anencefalia), bo wtdy czasem gorna czesc czaszki jest plaska. A moze chodzilo o niezarosniete trzecie ciemiaczko (po bokach czaszki) - czasem np. przy ZD wystepuje...Nie wiem, to sprawa rodziny dziecka i wlasciwie nie musza Ci podawac zadnych dokladnych czy tez niedokladnych szczegolow.
      • arista80 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:27
        Ja nie wymagam aby znajoma i jej rodzina pokazywali mi całą dokumentację medyczną. Ona sama mi powiedziała co dolega jej synkowi.
        • coca-cola100 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 22:47
          Pokazywali ci dokumentację i co nie wiesz na co choruje dziecko?To co ty z nią robiłaś przeważnie takie rzeczy się czyta.
          Na brak kości w mózgu dziecko nie może cierpieć bo w mózgu nie ma żadnych kości.
      • pfegele Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:50
        Moze myslala o akranii, czyli bezczaszkowiu...
    • 3-mamuska Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:13
      A jakie kości mamy w mózgu???
    • redheadfreaq Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:14
      Domyślam się, że chodzi Ci o kości czaszki, a nie kości w mózgu...
    • pesteczka5 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:14
      A kim jest teściowa?
    • nowi-jka Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:16
      wiesz ze gdzies dzwoania ale nie wiesz gdzie
      albo zapytaj znajoma cojest jej synkowi jak chcesz pomóc albo nei powtarzaj plotek
      dowiedz sie jakiej kosci brakuje "w mózgu"? w mózgoczaszce, bo mózg to jest bezkostny
      • arista80 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:24
        Jejku sorry za błąd, nie jestem lekarzem. Jeśli chodzi o pomoc to mogę to zrobić dobrym słowem i wsparciem psychicznym, inaczej raczej nie mam jak, ona z dzieckiem są już pod dobrą opieką specjalistyczną. Piszę to co usłyszałam od niej jak byłam ją odwiedzić. Według niej idzie ku lepszemu, ale właśnie teściowa mnie zmroziła że wcale tak nie jest i chciałabym się dowiedzieć jak rzeczywiście stoją sprawy w przypadku tego schorzenia.
        • redheadfreaq Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:29
          Wybacz bezpośredniość, ale wydaje mi się, że budowa szkieletu jest gdzieś w programie gimnazjum.

Moja babcia twierdzi, że można zajść w ciążę od użycia tego samego ręcznika, co jakiś facet, a jak się ciężarna spojrzy na ogień, to dziecko będzie miało czerwoną plamę na twarzy. Sugeruję teściowej zająć się swoim życiem...
          • rhaenyra Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:44
            >a jak się ciężarna spojrzy na ogień, to dziecko będzie miało czer
            > woną plamę na twarzy.

moja mowila ze bedzie rude big_grin
            • princy-mincy Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:50
              Uuuu, szkoda, ze moja mama tego nie wiedziała, zawsze chciałam byc ruda! smile
              • vilez Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 15:10
                I ja! smile
        • zdzisnadzis Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:30
          No skoro ty powiedziałas tesciowej jakies bzdury o kosci w mózgu, to ona tym bardziej chyba logicznie nie myśli.
        • lauren6 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:30
          Jak koleżanka mówi, że idzie ku lepszemu to tak pewnie jest. Po co słuchasz się idiotyzmów teściowej. Kość w mózgu, dobre sobie. Czekam na temat, czy bez kości w penisie da się żyć.
          • lily-evans01 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 22:00
            Nie da się, bo wtedy ciągle miętki jest wink.
        • princy-mincy Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:48
          Ale skad obce osoby, rownież nie będące lekarzami, maja wiedzieć jakie sa rokowania u dziecka Twojej znajomej, skoro nawet Ty nawet nie wiesz co mu jest.
          Skoro zaś matka dziecka twierdzi, ze idzie ku dobremu, to czemu uważasz, ze teściowa (Twoja jak rozumiem, nie jej czyli nie babcia dziecka) wie lepiej?

Jesli masz dobre intencje, to po prostu wspieraj koleżankę dobrym słowem.
        • landora Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 23:29
          > Jejku sorry za błąd, nie jestem lekarzem.

Ale biologię chyba w szkole miałaś?
    • intruz12345 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:22
      spoko teraz juz przeszczepiaja twarz z koścmi to i to zrobia mamy 21 wiek
      • verdana Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:27
        Zależy gdzie brakuje kości, ile i czy sam mózg jest prawidłowy. Bez problemu można wstawić w czaszkę np. tytanowe implanty, o ile to tylko niewielki ubytek - znajomy ma takie implanty po wypadku, jest idealnie zdrowy.
    • iwoniaw Szwagier Chipsi ma silną konkurencję! :-D 02.09.13, 14:25
      CytatMoja teściowa twierdzi że ta znajoma albo mówi nie
      > prawdę albo nie zdaje sobie sprawy gdyż bez kości w mózgu raczej długo się nie
      > pożyje

big_grin
      Chipsi! Szwagier ci spada w rankingu na odkrycie medyczne roku! big_grin
      • annajustyna Re: Szwagier Chipsi ma silną konkurencję! :-D 02.09.13, 14:30
        A co szwagier znowu zmalowal?
        • morgen_stern Re: Szwagier Chipsi ma silną konkurencję! :-D 02.09.13, 14:43
          Eeee to stara sprawa, otóż kobiety mają dwa typy jajników - męski i żeński, które wpływają na to, jakiej płci dziecko rodzą tongue_out
          • morgen_stern Re: Szwagier Chipsi ma silną konkurencję! :-D 02.09.13, 14:44
            Ale muszę przyznać, że kości w mózgu mają szansę przejść do forumowej historii.
    • kota_marcowa Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:28
      Ojej!! Ja też nie mam kości w mózguuncertain Czy umrę z tego powodu drogie bravo?
      • arista80 I po co te złośliwości? 02.09.13, 14:30
        Pomyliłam się, przepraszam.
        • lelija05 Re: I po co te złośliwości? 02.09.13, 14:40
          Nie przejmuj się, intencje masz dobre, chcesz pocieszyć koleżankę, po to założyłaś wątek przecież.
    • nowi-jka Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:40
      przy okazji tego absurdalnego watku porusze inny, z reguły gdy ludzie słysza o powaznej chorobie dziecka to nie pytaja o nic, z reguły udaja ze to dziecko ejst zdrowe itd Mam za soba niewielkie doswiadczenie w tym temacie i naprawde czasem bałam si eo tym mysleć i wtedy na pewno odpowiedziałabym ze nie chce o tym mówic a czasem potrzebowałam sie wygadac albo pochwalic ze jest lepiej. Wiekszosc ludzi jednak woli powtarzac androny jak autorka watku, dopytywac tesciowe albo fora niespecjalistyczne, z reszta z tak specjalistycznymi "danymi" to ciezko o fachową oporade smile zamiast zapytać co jest dziecku i jak to rokuje. Wg mnie to chore.
      • arista80 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 15:00
        Nowijka, przed koleżanką nie udawałam że nic się nie stało, o chorobie dziecka dowiedziałam się krótko przed jego urodzinami. Na forum nie raz czytałam że matki chorych dzieci nie lubią jak się wypytuje, że dla nich to narzucanie itd.. więc starałam się być dyskretna i skupić się na dziecku, że słodki, ładny itd (taki zresztą jest, bardzo ładny chłopczyk). Zapytałam ogólnie co mówią lekarze, jakie leczenie, ale bałam się pytać dogłębnie, bo moja wiedza na ten temat jest znikoma, ona sama była jeszcze w szoku, gdyż jeszcze przed urodzinami lekarze stawiali różne diagnozy nawet te najgorsze. Ja nie mieszkam w Polsce, znajoma też nie jest rdzenną Włoszką i ona powiedziała mi z błędem, ja powieliłam. Nie chodzi mi o to byście oceniały jakie ma rokowania to dziecko, ale wasze doświadczenia w tym temacie np. u znajomych, dalszej rodziny.
        • kadfael Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 15:27
          Ale skąd forum może znać rokowania, skoro nie wie co jest dziecku?! Przecież nie ma czegoś takiego jak kości w mózgu? Napisałaś jakąś bzdurę i chcesz żeby na jej podstawie ktoś Ci powiedział czy dziecko jest ciężko chore czy nie?
        • sanrio Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 03.09.13, 05:46
          Nie c
          > hodzi mi o to byście oceniały jakie ma rokowania to dziecko, ale wasze doświadc
          > zenia w tym temacie np. u znajomych, dalszej rodziny.

ale warto przed napisaniem ździebełko pomyśleć, serio.
          Moje doświadczenie w temacie jest takie, że już ponad 30 lat żyję bez kości w mózgu więc myślę że i to dziecko ma szansę.
          Dżizas.
      • wredna1zmija Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 22:56
        coś mi się widzi, że autorce zamknęły się uszy po haśle "choroba" lub "niepokojące".
        Podejrzewam, że w informacji pierwotnej były użyte słowa: "mózg" i "kość"... "kość" i "mózg" daje mi "mózgoczaszkę" ale w przypływie paniki i współczucia autorce wyszła "kość w mózgu"
    • kiddy Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 14:55
      Kość w mózgu?!
    • an_ni [...] 02.09.13, 15:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aqua48 Aristo 02.09.13, 15:25
        Masz prawo do błędów i przekłamań, nie przejmuj się uwagami krytycznymi i nie przejmuj sie zdaniem teściowej jeśli nawet jest praktykującym lekarzem - chirurgiem, albo neurologiem, to zapewne nie zna dokumentacji medycznej tego dziecka.
        Z mózgiem jest tak, że nie tylko każdy przypadek jest inny, ale i w podobnych przypadkach powrót do zdrowia, rehabilitacja przebiegają inaczej. Sama obserwowałam u znajomych parę "cudów". Więc raczej nikt na forum nie powie Ci czego się w tym przypadku spodziewać. Ja zaufałabym lekarzom, pod opieką których pozostaje dziecko, spokojnie wspierała jego matkę i puszczała mimo uszu uwagi teściowej. Wszak prorokiem ona nie jest?
    • kawka74 Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 15:48
      Ja bym się skoncentrowała na tym, co mówi znajoma, w końcu sprawa dotyczy jej dziecka. Teściowej nie słuchaj, a na kury gdaczące w tym wątku nie zwracaj uwagi.
    • edelstein Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 22:53

Egzamin z anatomii.
      Profesor pyta: - czy czlonek ma kosci?
      Studentka odpowiada: tak
      Student : nie
      Profesor: taaa... pan zdal, a pani sie zdawalo...

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • annajustyna Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 23:10
        Deinen...
        • edelstein Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 23:17

To jest cytat jakbys nie zauwazyla.
          • czar_bajry Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 02.09.13, 23:59
            Ja nie mam w mózgu żadnej kości i bardzo dobrze się miewam w innym wypadku jakby jakaś kość wbiła się mi do mózgu to mogło by być różnietongue_out
            • thaures Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 03.09.13, 05:36
              Jako dziecko byłam na wczasach z rodziną, która miała ok 2-letniego synka w jakimś " brakiem" kości w czaszce. Pamiętam jak mama mi mówiła, że mały ma jakąś metalową część, która łączy te kości i nie może uderzyć się w głowę.
              • kremciapciulkowy Re: Brak kości w mózgu u dziecka - rokowania 03.09.13, 05:52
                A co, autorko, chcesz pomóc znajomej? Czy chcesz się podelektować tym ,jak to inni mają źle, ojej, ojej, a moje dzieci zdrowe i taaakie zdolne. Weź się czymś zajmij a nie wpiep....sz się w nie swoje życie i sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka