Dodaj do ulubionych

Sprawdzian

11.09.13, 18:18
Klasa 2 SP. Sprawdzian z matematyki - dodawanie i odejmowanie do 20. Ilosc zadan 20. Kazdy błąd - ocenia niżej, 4 błędy ocena 1. Jak myślicie takie kryteria surowe w ocenie to dla zmobilizowania uczniow do nauki czy rodzicow do pilnowania dzieci, aby sie uczyły?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:23
      Ale to naprawdę surowe kryteria? Przecież mówimy o dodawaniu odejmowaniu do 20 w II klasie.
      • slonko1335 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:54
        Nauczycielka mojego dziecka nie dalej jak kilka dni temu czytała nam podstawę programową i wynikało z niej , że dziecko kończące klasę pierwszą powinno umieć dodawać i odejmować w zakresie 10-tak wiec sporo przerobić w tydzień Ci drugoklasiści musieli;
        • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:56
          To zwracam honor - ja mam dziecko "starej podstawy".
          • slonko1335 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:59
            szczęściara...
            • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:03
              No nie wiem..syn z lekką zazdrością patrzy na młodszy rocznik w liceum smile Nawet się śmiałam, że gdyby nie zdał to nawet by zyskał big_grin
              • slonko1335 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:07
                ja po odczytaniu podstawy miałam wrażenie, że w przedszkolu więcej z tymi dziećmi robili....
                • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:12
                  Nie wypowiem się , bo nową podstawę znam jako tako i tylko liceum. O młodszych klasach podstawówki słyszałam tylko, że bałagan totalny.
                • wuwujama Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:17
                  slonko1335 napisała:

> ja po odczytaniu podstawy miałam wrażenie, że w przedszkolu więcej z tymi dzieć
                  > mi robili....

Ale czego Ty oczekujesz? Nowa podstawa zerowki jest zrobiona pod dzieci 5-letnie, 1. klasy pod dzieci 6-letnie, a 2. pod 7-letnie. Jesli porownamy wiekowo ze stara podstawa wyjdzie mniej wiecej to samo.
                  • slonko1335 Re: Sprawdzian 11.09.13, 20:58
                    Ale czego Ty oczekujesz? Nowa podstawa zerowki jest zrobiona pod dzieci 5-letni
                    > e, 1. klasy pod dzieci 6-letnie, a 2. pod 7-letnie.
                    a przedszkole pod jakie dzieci? mój pięciolatek potrafi dodawać i odejmować w zakresie 10 bez najmniejszych problemów a do końca pierwszej klasy ma jeszcze trochę...
                    • joanna29 Re: Sprawdzian 11.09.13, 21:22
                      Program 1 klasy to nauka liczb do 10, dodawanie i odejmowanie do 10. To ze 5 latek liczy do 10, nie oznacza, ze jako 6 latek bedzie liczyl do .....
                      • slonko1335 Re: Sprawdzian 12.09.13, 07:41
                        > Program 1 klasy to nauka liczb do 10, dodawanie i odejmowanie do 10.
                        No to właśnie o tym piszę. Więcej dzieci u nas w przedszkolu robią oczywiście posiłkując się patyczkami, liczmanami, palcami...

To ze 5 la
                        > tek liczy do 10, nie oznacza, ze jako 6 latek bedzie liczyl do .....
                        czemu nie? jak ogarnia teraz bez najmniejszych problemów działania do 10 to podejrzewam, że jednak za dwa lata będzie oganiał na większych liczbach.....

Nie zmienia to jednak faktu, że podstawa jest jaka jest a wiec drugoklasiści na początku roku nie musza ogarniać działań na liczbach do 20 a w takim razie zadań było dużo i system oceniania surowy-chyba, że pani że zdaje sobie sprawę, że dzieci nie idioci i jednak przerobili więcej niż załosna podstawa bo nasza nauczycielka twierdzi, że spokojnie do 50-100 będą liczyć po pierwszej klasie.
                        • makurokurosek Re: Sprawdzian 12.09.13, 09:04
                          > czemu nie? jak ogarnia teraz bez najmniejszych problemów działania do 10 to pod
                          > ejrzewam, że jednak za dwa lata będzie oganiał na większych liczbach.....
                          >

Kwestia czy ogarnął to bo lubi matematyką, jest ona dla niego jasna i logiczna czy dlatego że mamusia go nauczyła.
                          Im dziecko starsze tym mniejszy wkład rodziców i zauważalny spadek ilości "geniuszy".
                          Klasa córki no dosłownie genialne, średnia klasy to 95 %, kilka mózgów matematycznych tylko nikt nie został laureatem kangurka, jest chyba dwójka wyróżnionych, widać kangurek miał zbyt niski poziom i klasowe geniusze nie mogli się do niego zniżyć.
    • kawka74 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:26
      To nawet na studiach trzeba było mieć mniej, niż 50%, żeby oblać egzamin...
      Bardzo dziwny pomysł.
      • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:33
        Ale nie można zapominać, że to sprawdzian z podstawowego liczenia. Nie można go zaliczyć na 50 % i ok, hop do przodu, bo to może być początkiem problemu z matematyką.
        • kawka74 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:42
          Ale czemu ma służyć tak surowe ocenianie? Błąd to błąd - jeśli się jakiś pojawia, jeśli pojawia się dużo błędów, jeśli dzieci czegoś nie umieją, należy z nimi to przećwiczyć bez względu na to, czy sprawdzian jest zaliczony, czy nie, czy ocena jest wysoka, średnia czy niska.
          A tak nauczycielka będzie miała za chwilę na karku zdziwionych rodziców, którym będzie musiała objaśnić swoje nietypowe metody nauczania i mobilizowania do pracy.
          • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:48
            Mój syn miał matematyczkę, która zwykle oczekiwała około 70%-80% na zaliczenie. M.in. po to, żeby nie było sytuacji, że dziecko ma 6 z dodawania , pałę z odejmowania i średnią 3 i wszystko ok. Ale ona brała odpowiedzialność za nauczanie i tłumaczenie do skutku. Uczniowie ją kochają i odwiedzają nawet po zakońzeniu nauki i...nie mają braków.

Na podstawie jednego sprawdzianu trudno powiedzieć jaką politykę ma ten nauczyciel , nie uważam jednak za przesadę oczekiwania, że drugoklasista bezbłędnie dodaje i odejmuje do 20. Dlatego trudno cokolwiek powiedzieć o metodyce, motywowaniu itp.

• kawka74 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:05
              Ależ nie chodzi o oczekiwania, tylko o samą ocenę. Nauczyciel ma prawo oczekiwać, że dziecko będzie umiało to czy tamto, oczywiście, tylko czemu ma służyć tak surowe ocenianie siedmio- czy ośmiolatka? Autorka wątku chyba nie czuje się zmotywowana do pracy nad dzieckiem, tylko zdegustowana metodami nauczania. Dziecko zapewne też nie zaczęło sprawniej liczyć.
              Z mojego kilkunastoletniego doświadczenia nauczycielskiego wynika, że ten sposób motywowania ma znikomą skuteczność.
              • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:10
                Tak naprawdę to wiele zalezy od tego co nauczyciel zrobi z tymi wynikami. "Nasz" nie udostępniał wyników..rodzicom. Tylko pracował z dziećmi aż się nauczyły. Dopiero ostateczne stopnie były dla rodziców big_grin

Inna sprawa, że u nas to było od końca podstawówki - w klasach 1-3 nie było w ogóle stopni.
        • wuika Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:45
          Ale sprawdziany z rzeczy podstawowych tak wychodzą. To samo na polskim u mnie było, przez wszystkie lata, łącznie z maturą (starą) przecież: błąd ortograficzny czy na dyktandzie, czy na wypracowaniu, to 1 ocena w dół. 4 błędy i jedynka gotowa, choćby całą resztę dyktanda ktoś napisał bezbłędnie.
          • kawka74 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:09
            To się też nieco zmieniło - ponieważ na testach za ortografię odejmuje się punkt, może dwa, oceny cząstkowe też zaczyna się stawiać inaczej, aczkolwiek nie dotyczy to nauczycieli starej daty.
      • wuika Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:39
        Pewnie zależy od studiów suspicious U mnie większość egzaminów (poza totalnymi generatorami opłat za warunki) miała skalę oceniania zaczynającą się od: <70% ndst.
        • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:43
          U mnie , co prawda tylko u jednej z wykładowczyń, były też punkty ujemne za złe odpowiedzi. Zero było za brak odpowiedzi.

ale to już zupełny off topic.
          • wuika Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:50
            Na jednym z przedmiotów - legendzie była punktacja taka (100 pytań testowych było): brak odpowiedzi -1(!), zła odpowiedź -2, dobra odpowiedź 1. Nie opłacało się strzelać, jak ktoś czegoś nie wiedział. O ile dobrze pamiętam, zaliczało się od 10? 20 punktów tongue_out
            • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:54
              Nie pamiętam od ilu się zaliczało u nas, ale wiem, że 3+ to był bardzo dobry i rzadki stopień. Czasami nawet 4 się zdarzały.smile
        • kawka74 Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:44
          No to może nauczycielka ma akademickie zapędy wink
          Na obu kierunkach, które studiowałam, było 50% na zaliczenie, nawet na gramatyce historycznej języka polskiego...
    • klaviatoorka Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:47
      Przy ustalaniu kryteriów ocenia bierze się pod uwagę zakres, łątwość materiału, możliwości ucznió (np wydłuża się czas tym z opinią, orzeczeniem poradni, daje zad dod. zdolnym)
      Łatwe przypadki typu 15+1= oceniałabym na (0,5p) a trudniejsze 9+4= (na 1p), zadania z treścią na 2p
      Ale na tym sprawdzianie to chyba same proste przypadki dod i odej były, nawet bez przekroczenia progu dziesiątkowego? Jeśli dzieciaki teraz się mylą w odejmowaniu 14-4= to jak poradzą sobie z działaniem 14-8? Pani widocznie chciała dać do zrozumienia niektórym klasowym gwiazdom, że trzeba powtórzyć pewne partie materiału a nie leżeć na laurach i dyplomach z I klasy.
    • thorgalla Re: Sprawdzian 11.09.13, 18:50
      I bardzo dobrze bo to zmoblizuje do nauki aby potem płaczu na egzaminach nie było.
    • joanna29 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:18
      Dodawanie i odejmowanie do 20 np. 15-7, 18-6 jest w progranie klasy 2. Nikt z Was nie napisal kogo wg Was ma zmobilizowac sposob oceniania (nie jest on lagodny).
      • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:30
        Nikt z Was nie napisal kogo wg Was ma zmobilizowac sposob oceniania (nie jest on lagodny).

I raczej nie napisze jeżeli nie wiadomo co nauczyciel z tymi wynikami (i swoją wiedzą na temat poziomu umiejętności dzieci) zrobi.
        • joanna29 Re: Sprawdzian 11.09.13, 21:18
          Jutro jest wywiadowka to dowiem sie czy rodzice maja pilnowac dzieci w nauce czy dzieci wykazuja wieksze zainteresowanie nauka.
          • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 21:25
            W zależności od wyniku klasy, warto pewnie też się zapytać czy nauczyciel ma zamiar powtórzyć/poćwiczyć materiał zanim przejdą do kolejnej części podręcznika. Jeżeli tylko kilkoro dzieci zawaliło sprawdzian - moim zdaniem rodzice powinni włączyć się w pomoc, POD WARUNKIEM, że jest to sporadyczne i dotyczy małej częsci materiału. Jeżeli problem jest głębszy i wymagający dłuższej pracy , warto zapytac się o zajęcia wyrównawcze.
            • joanna29 Re: Sprawdzian 11.09.13, 21:37
              Z tego co wiem na 28 dzieci bylo 5 ocen od 2 do 3. Stawiam ze jutro rodzice dowiedza sie, ze material przerabiany w szkole trzeba z dziecmi powtorzyc, dopilnowac nauki. Mysle, ze to byl sprawdzian rodzicow, a nie uczniow.
              • joa66 Re: Sprawdzian 11.09.13, 23:21
                Najgorsze to iść na zebranie z tezą założoną z góry. Niepotrzebnie się sama nakręcasz.

• wuwujama Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:18
      Gruba przesada, ok 50% powinno zaliczac, czyli dac dopuszczajacy (2).
    • misterni Re: Sprawdzian 11.09.13, 19:37
      Trochę surowo jak na początek 2 klasy. U nas przy takiej ilości zadań było tak: jeden błąd - 5, dwa błędy +4, trzy błędy 4. Itd.
    • inguszetia_2006 Re: Sprawdzian 11.09.13, 21:29
      Witam,
      To jest informacja dla rodzica, że dziecko nie radzi sobie biegle na bardzo podstawowym poziomie. Czym kryteria będą surowsze, tym lepiej dla rodziców, i uczniów. Dodawanie i odejmowanie w pamięci do 20, to kwestia wyćwiczenia, praktyki, nic więcej. Można na tym etapie szybko wychwycić, ile czasu trzeba poświęcić dziecku. Pamiętaj, że matematyka jest królową. A królowa jest tylko jedna;-P To co dziś zajmuje 10 minut, jutro zajmie godzinę.
      Pzdr.
      Ing
    • kocianna Re: Sprawdzian 11.09.13, 21:59
      Yyyy - a skąd stopnie w kl. 1-3?
    • czar_bajry Re: Sprawdzian 11.09.13, 23:12
      Jak myślicie takie kryteria s
      > urowe w ocenie to dla zmobilizowania uczniow do nauki czy rodzicow do pilnowani
      > a dzieci, aby sie uczyły?

A jaka to różnica grunt że dzieciaki zaczną się uczyćsmile
      • kietka Re: Sprawdzian 12.09.13, 07:54
        corka w 2kl tez nie ma stopni
    • ewa_mama_jasia Re: Sprawdzian 12.09.13, 09:40
      Pojedyńczy sprawdzian z kiepską oceną to jeszcze nic, przez kolejne pół roku mozna to nadrobić. Nie martwiłabym się. Szczególnie w klasach I - III, gdzie na końcu nie ma ocen tylko jest opisówka. Natomiast jedno do czego moznaby się przyczepić, to jak długo dzieci poznawały dodawanie i odejmowanie do 20. Czy robiły to w I klasie, ponad podstawę, czy zaczęły dopiero w klasie II. Jeśli miały to w I klasie, to uważam że już teraz nauczycielka może wymagac.
    • makurokurosek Re: Sprawdzian 12.09.13, 10:26
      U nas podobne wymagania. Czemu to służy zrzuceniu odpowiedzialności za naukę i nauczanie na rodziców. U nas oprócz ocen, pojawiały się na wywiadówkach teksty typu
      - mamy tak genialną klasę więc musimy lecieć z programem
      - jeżeli dziecko nie rozumie to rodzic czy koleżanka ma mu wytłumaczyć
      - misją rodzica jest nauka dziecka

Po akcji gdzie godzinę tłumaczyłam córce odejmowanie pod kreską ( 42-15) wk-
    • baybladerka Re: Sprawdzian 12.09.13, 10:52
      Idiotyzm totalny. Nie ma się co dziwić że potem dzieciaki nienawidzą szkoły.
      A czy te oceny mają jakiekolwiek znaczenie? oprócz tego że skutecznie zniechęcają dzieci do szkoły i nauki? Nie jest tak że do 3 kl. SP oceny wystawia się opisowo? Jeżeli się nie mylę u mojego dziecka w szkole nie ma wystawia się ocen ( nie jestem specjalnie zorientowana bo młody w zerówce).
      A w której klasie teraz przerabia się tabliczkę mnożenia?
    • noem.i77 Re: Sprawdzian 12.09.13, 11:15
      Dostać jedynkę w drugiej klasie w tydzień po rozpiczęciu roku szkoelnego...? I jak tu dzieci mają lubić szkołę? naprawdę uważacie, że to jest właściwy sposó motywowania 7-8-latków do nauki?
      • ewa_mama_jasia Re: Sprawdzian 12.09.13, 13:57
        Niestety stawianie ocen niedostatecznych na poczatku edukacji nie spełni funkcji motywacyjnej, a taką powinny spełniac chyba oceny. Dzieciak zakompleksiony się zapłacze na śmierć, dzieciak znający swoją wartość nie przejmie się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka