Dodaj do ulubionych

Emerytura po mezu

15.09.13, 12:40
Czy w Polsce funkcjonuje cos takiego jak emerytura po mezu?
Moze jestem zle poinformowana, ale mama mojej kolezanki nigdy w zyciu nie pracowala, a dostaje wlasnie emeryture po mezu. Czy w Polsce to rozpowszechnione zjawisko czy to jakis wyjatek? Pytam, bo dziwi mnie ta troska pracujacych, ze niepracujacej zostanie na starosc tylko torba i kij, i mieszkanie pod mostem. Wiec jak to jest?
Obserwuj wątek
    • olewka100procent Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 12:41
      no to jest chyba logiczne, że po śmierci męża musi z czegoś żyć
      • 3-mamuska Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 12:49
        Tak funkcjonuje. Dzięki temu moja mama ma od lat ma fajna emeryturę a nie te głodowe stawki....
        • d.d.00 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:14
          Jakie są zasady jej przyznawania?
          Czy to jest tak, że w ciągu 5 lat od śmierci męża żona musi osiągnąć wiek 55 albo 60 lat? Chyba kiedyś tak było, bo na takich zasadach moja babcia się załapała (10 lat temu)
      • lola211 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 12:49
        Powinna z wlasnych dochodów czy z wlasnej emerytury.
        • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:09
          Jesteś przeciwna dziedziczeniu emerytury?

Bo ja uważam brak dziedziczenia za jawne złodziejstwo w majestacie prawa.
          • fomica Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:41
            Aha, a czy wypłacanie emerytury osobom które przeżyły powyżej oczekiwanej średniej (np. do 90 i więcej lat) tez uważasz za złodziejstwo? A jesli nie to kto twoim zdaniem powinien finansować te nadwyżkę?
            • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:49
              Dziewczyny, nie ma się o co kłócić. Pokolenie naszych rodziców będzie ostatnim, które może pomarzyć o emeryturze, w miarę godnej emeryturze. Później "jak sobie pościelesz tak się wyśpisz". Taką będziemy mieć emeryturę jaką kasę będziemy teraz odkładać samemu.
            • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:09
              A co ma piernik do wiatraka? Piszę, że brak dziedziczenia emerytury uważam za złodziejstwo. Mój ojciec na emeryturę przeszedł w maju, zmarł w październiku. I czemu moja mama nie może po prostu, bez cudowania pobierać jego i swojej emerytury? On na nią zapracował i wylądowała w państwowym worku, skąd nikt już jej nie wydobędzie. A wypłacać należy do śmierci, to chyba naturalne? Nie widzę związku.
              • fomica Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:19
                >Nie widzę związku.
                No i to właśnie jest straszne, że nie widzisz związku. Pomyśl jeszcze raz.
                • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:21
                  Myślę i nawet czytam, co napisałaś, ale się nie zgadzam z Tobą.
                  • fomica Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:30
                    No to jeszcze raz, powoli: w tej chwili mamy taka sytuacje, że przy wypłacaniu emerytury brana jest pod uwage statystyczna dana jak oczekiwana długość zycia. Kwota przeznaczona na człowieka (obliczana na podstawie pewnych wskaźników, ale to nieistotne dla tego wątku) jest dzielona przez oczekiwaną dalsza długośc zycia (liczbe miesięcy) i w takiej wysokości wypłacana miesięcznie.
                    Załóżmy że średnia to 75 lat. Częśc osób dożyje 65 lat, częśc dożyje 85 lat. Ci którzy przezyja 65 lat nie zdążą dostac swojej puli, bo umra wczesniej niż wszystko pobiora (zostaje nadwyżka). Ci którzy przezyja dłużej, dostana znacznie więcej niż im pierwotnie wyliczono, dawno juz wykorzystaja swoja pule i jeszcze będą pobierać (czyli państwo im dokłada, czerpiąc z nadwyżki od tych pierwszych).
                    Pytanie: jesli część niewykorzystana przez krótkozyjących będzie wypłacona ich spadkobiercom to kto (i czy w ogóle) powinien pokryć koszt dodatkowych świadczeń dla tych długożyjących? Czy tez zakładamy że po ukończeniu statystycznego wieku 75 lat odcinamy człowieka od finansowania (bo przecież już swoja częśc przejadł) i dalej niech sobie radzi sam?
                    • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:40
                      Ale nie musisz powoli dodatkowo mi tłumaczyć - ja rozumiem, co piszesz, ale się z tym nie zgadzam. Myślę, że gdyby nasz cudowny ZUS i generalnie cały państwowy aparat urzędniczy nie marnował tak ogromnej ilości pieniędzy, to spokojnie starczyłoby na wszystko.
                      • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:46
                        incubus_1 napisała:

> Ale nie musisz powoli dodatkowo mi tłumaczyć - ja rozumiem, co piszesz, ale się
                        > z tym nie zgadzam. Myślę, że gdyby nasz cudowny ZUS i generalnie cały państwow
                        > y aparat urzędniczy nie marnował tak ogromnej ilości pieniędzy, to spokojnie st
                        > arczyłoby na wszystko.

Ehh, Fomica tak ładnie to opisała.
                        • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:54
                          I? Rozumiem, że mam obowiązek się zgodzić?
                          • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:01
                            incubus_1 napisała:

> I? Rozumiem, że mam obowiązek się zgodzić?

Ale tu nie ma co się zgadzać czy nie zgadzać. Jak chcesz wziąć kasę z puli, gdy jest tylko określona kwota. Znacznie mniejsza niż byś chciała. Jeżeli na koncie w ZUSie jest 600 tysięcy na emerytury w danym miesiącu to jak ma wypłacić 1mln800tys? Jak miałby funkcjonować ZUS skoro suma składek wpłaconych miałaby być większa niż wypłaconych?

• araceli Re: Emerytura po mezu 03.02.14, 17:06
                            incubus_1 napisała:

Ależ nie - masz prawo trwać w negacji rzeczywistości.
                          • x.i.007 Re: Emerytura po mezu 04.02.14, 00:18
                            incubus_1 napisała:

ja też się nie zgadzam z tym, że każdy emeryt nie dostaje oprócz emerytury jednorazowego bonusu na podróż dookoła świata. no nie zgadzam się i już!
                      • fomica Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:19
                        >to spokojnie starczyłoby na wszystko.
                        Bardzo się mylisz. Nigdy nie starczy spokojnie na wszystko, a przy obecnym niekorzystnym kształcie piramidy wieku będzie tylko gorzej.
                        Gdy wynaleziono emeryture 130 lat temu przeciętna długośc zycia wynosiła niespełna 60 lat, a wiek emerytalny ustalono na 65 lat. Emerytury dożywali nieliczni i pobierali ja krótko.
                        Obecnie długość zycia wzrosła do prawie 80 a wiek emerytalny został bez zmian. Kompletne odwrócenie proporcji. Jakim cudem to ma działać?
                        • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:27
                          W dodatku jak my będziemy w wieku emerytalnym będzie ponad 1/4 emerytów. Skąd ZUS ma wziąć kasę na nasze emerytury jak ilość wpłacanych składek będzie niewielka biorąc pod uwagę ile dzieci rodzi się w ostatnich czasach (a ile może jeszcze wyemigrować).
              • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:41
                incubus_1 napisała:

> A co ma piernik do wiatraka? Piszę, że brak dziedziczenia emerytury uważam za z
                > łodziejstwo. Mój ojciec na emeryturę przeszedł w maju, zmarł w październiku. I
                > czemu moja mama nie może po prostu, bez cudowania pobierać jego i swojej emeryt
                > ury? On na nią zapracował i wylądowała w państwowym worku, skąd nikt już jej ni
                > e wydobędzie. A wypłacać należy do śmierci, to chyba naturalne? Nie widzę związ
                > ku.

Czysta matematyka. Oczywiście wszystko ładnie, pięknie, każdy powinien dostawać, a najlepiej 200%. Tylko skąd to wziąć? Incubus na prawdę nie widzisz związku? No na polityka się nie nadajesz.
                Powiedzmy jest sobie ZUS, gdzie każdy wrzuca pieniądze na emeryturę. ZUS zakłada, że przeciętny wiek mężczyzny w Polsce to 75 lat (strzelam, żeby nikt mi nie zarzucił, że tak nie jest, ale to czysto hipotetyczna sytuacja). Pan odchodzi na emeryturę w wieku 65 lat, czyli średnio zebrane jednostki starczają mu na 10 lat (zgodnie ze średnią życia). Mamy pana Józia i pana Stasia. Obydwaj w wieku 65 lat od jutra zaczynający emeryturę. Obaj zebrali na koncie emerytalnym 240 tys. Czyli zakładając, że będą żyli do 75 roku na każdy miesiąc przysługuje im 2 tys emerytury (240tys dzielimy przez 120 miesięcy czyli 10 lat).
                Jednak obaj silni i zdrowi dożywają do 90 lat, czyli zamiast 10 lat emerytury pobierają ją przez 25 lat. Zebrali 240 tys kasy na koncie emerytalnym, wykorzystali 600 tys.
                ZUS jest na minusie??? Nie, ZUS wziął od pana Władzia, który ze swoich 240 tysięcy wykorzystał tylko 24 tysiące, bo po roku od przejścia na emeryturę zmarł.
                Czy nadal nie rozumiesz??? Fomica dobrze napisała, że to jest straszne, że nie widzisz związku. Oczywiście super, żeby państwo fundowało nam wszystko. Tylko skąd wziąć na to kasę. ZUS nie da rady funkcjonować w takiej formie jak byś chciała. Skoro wpłaconych jest włącznie składek 720 tysięcy przez pana Stasia, pana Władzia i pana Józia to jakim cudem da się wypłacić 1mln800tys????
                • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:59
                  Nie, na polityka się nie nadaję, zdecydowanie. I naprawdę rozumiem, co piszecie, tylko nadal uważam, że system emerytalny powinien być tak skonstruowany, by emerytury mogły być dziedziczone przez współmałżonka. Np. jeden poziom emerytury państwowej, a jeśli ktoś chce więcej - na prywatnych funduszach, w pełni dziedziczone.

Uważam również, że pracująca osoba w wieku emerytalnym powinna mieć prawo do pobierania przynajmniej części (jeśli nie 100%) swojej emerytury. Ona już na nią zapracowała. I tu nie moje myślenie jest wadliwe, tylko konstrukcja systemu emerytalnego.
                  • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:06
                    incubus_1 napisała:

> Nie, na polityka się nie nadaję, zdecydowanie. I naprawdę rozumiem, co piszecie
                    > , tylko nadal uważam, że system emerytalny powinien być tak skonstruowany, by e
                    > merytury mogły być dziedziczone przez współmałżonka. Np. jeden poziom emerytury
                    > państwowej, a jeśli ktoś chce więcej - na prywatnych funduszach, w pełni dzied
                    > ziczone.

Ale to skąd wziąć te pieniądze na to? Czyli wtedy założyć, że średnia życia nie będzie 75 lat tylko 90? Czyli zebrane 240 tysięcy podzielić przez 25 lat (300 miesięcy) i emerytura będzie 800zł a nie 2000??? W przypadku dziedziczenia emerytura, którą pobiera się co miesiąc musiałaby być niższa. Nie ma innej opcji. Nie zrobisz czegoś z niczego.
                  • fomica Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:12
                    Np. jeden poziom emerytury
                    > państwowej, a jeśli ktoś chce więcej - na prywatnych funduszach, w pełni dzied
                    > ziczone.
                    Yyy... no przecież dokładnie tak jest. Niski poziom emerytury państwowej (I filar), takie cos pośrednie (II filar) i poziom prywatny, czyli filar III - komercyjny i dziedziczony smile
                  • jolunia01 Re: Emerytura po mezu 11.11.13, 19:24
                    incubus_1 napisała:

> Uważam również, że pracująca osoba w wieku emerytalnym powinna mieć prawo do p
                    > obierania przynajmniej części (jeśli nie 100%) swojej emerytury. Ona już na ni
                    > ą zapracowała.

No, przecież tak jest. Nie wiem, o co ci chodzi. Ci, którzy przeszli na wcześniejszą i pracują nadal mają tylko ograniczenie wysokości zarobków), całą ci, którzy przeszli w zwykłym "ustawowym" wieku emerytalnym i mogą zarabiać ile dadzą radę, a w dodatku co roku wystepowac o przeliczenie emerytury.
          • lola211 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 16:57
            W takiej formie jestem przeciwna.Jak dziedziczyc to po wszystkich.Nie ma zony,meza niech dziedzicza dzieci.
            • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:10
              Ja jestem zdania, że na początek powinien współmałżonek. Ale docelowo - masz rację.
      • mnb0 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 12:56
        No to czemu te pracujace tak sie martwia o niepracujace, ze zostana bez niczego i pozostanie im wgryzc zeby w sciane?
        • lola211 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:01
          Bo nie kazda sie na to swiadczenie załapie?
          Po drugie- to dosc kuriozalna sytuacja, ze kobiety nigdy nie pracujace otrzymaja takie swiadczenie, a kobiety pracujace cale zycie juz po męzu nic nie dostana, chyba ze zrezygnuja z wlasnej emerytury.
          • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:11
            Kobiety nigdy nie pracujące zawodowo - dodaj - a nie niepracujące. One nie dostają cudzych pieniędzy, tylko wypracowane przez męża, a te im się słusznie należą. Gdyby były odkładane na prywatnym koncie, nikt nie miałby wątpliwości, że żona dziedziczy.
            • jolunia01 Re: Emerytura po mezu 11.11.13, 19:26
              incubus_1 napisała:

> Kobiety nigdy nie pracujące zawodowo ... nie dostają cudzych pieniędzy, tylko
              > wypracowane przez męża, a te im się słusznie należ
              > ą. Gdyby były odkładane na prywatnym koncie, nikt nie miałby wątpliwości, że żo
              > na dziedziczy.

A te pracujace dostaną g....
            • araceli Re: Emerytura po mezu 03.02.14, 17:12
              incubus_1 napisała:

> Kobiety nigdy nie pracujące zawodowo - dodaj - a nie niepracujące. One nie dost
              > ają cudzych pieniędzy, tylko wypracowane przez męża, a te im się słusznie należ
              > ą. Gdyby były odkładane na prywatnym koncie, nikt nie miałby wątpliwości, że żo
              > na dziedziczy.

No właśnie nadal nie rozumiesz, że emerytura w obecnym kształcie jest de facto ubezpieczeniem na wypadek dożycia. Nie dożyjesz - nie dostaniesz - dostaną Ci, co dożyli, lub przeżyli przewidywaną średnią długość życia.

Im więcej osób 'wypłaca' pieniądze z tego ubezpieczenia tym mniej na każdego przypada. Jeżeli żona ma dziedziczyć pieniądze po mężu to wychodzi na to, że jedna osoba płaci składki a ubezpieczone są dwie. Czy to jest sprawiedliwe wobec innych?
              • kwiat_w_kratke Re: Emerytura po mezu 03.02.14, 23:34
                Jeżeli żona ma dziedziczyć pieniądze po mężu to wychodzi na to, że jedn
                > a osoba płaci składki a ubezpieczone są dwie. Czy to jest sprawiedliwe wobec in
                > nych?

Oczywiście, że sprawiedliwe. Mąż nie skorzystał z ubezpieczenia, chociaż całe życie odprowadzał składki, skorzystała więc żona.
              • iwles Re: Emerytura po mezu 04.02.14, 09:10
                > Jeżeli żona ma dziedziczyć pieniądze po mężu to wychodzi na to, że jedn
                > a osoba płaci składki a ubezpieczone są dwie. Czy to jest sprawiedliwe wobec in
                > nych?

Wobec innych? to znaczy wobec kogo ?
                Wobec innych ubezpieczonych ? Przecież oni płacili swoje składki sami.
                • iuscogens Re: Emerytura po mezu 04.02.14, 09:34
                  Przede wszystkim to często jest tak, że kobieta pracuje, facet pracuje i składki płacą oboje, tylko w ogólnym rozrachunku kobiecie bardziej opłaca się przejść na rentę rodzinną po mężu.
      • aniaurszula Re: Emerytura po mezu 03.02.14, 23:14
        nie dokonca bo nie slyszalam o wdowie np 40 lat aby brala rente po mezu nawet jak on taka mial
    • lola211 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 12:48
      W okreslonych przypadkach tak.Jako bodajze renta po męzu.
    • volta2 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 12:56
      Na razie funkcjouje, ale sa juz pierwsze zakusy, by jej nie bylo.

Bomw sumie jak to sie ma do,tych, co na nia pracuja od dziecinstwa, jak,typow jematka?
      • mynia_pynia Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:22
        Jak ma nie być!!!!
        Mój ojciec przez 40 lat pracował, a na emeryturze był przez 2 miesiące i umarł, w dodatku ja wówczas miałam 30 lat a moja siostra 26 bez 4 miesięcy i przez te 4 miesiące dostawała rentę po ojcu, bo jeszcze się uczyła.
        Moja mama dostawała dodatek do pensji puki pracowała, a teraz ma chyba emeryturę po ojcu, bo wyszło o 50 zł więcej niż jej.
        Jakim prawem ma się nie dziedziczyć emerytury?
        Jeśli ja zarabiam na normalnej umowie, a mój mąż ma własną działalność, to dlaczego np. po mojej śmierci nie może dostać mojej emerytury, która zapewne będzie wyższa niż z jego składek.
        • fomica Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:48
          >Jakim prawem ma się nie dziedziczyć emerytury?
          Takim prawem, że częśc osób żyje dłużej niz statystycznie zakładana przeciętna, rozumiesz to? I teoretycznie jak ktoś dożyje np. 90 lat to powinien byc odcięty od świadczeń, zużył kwote która była na niego przewidziana i koniec. Ale część osób żyje krócej i zostaje nadwyżka, która jest potem wykorzystana na emerytury dla tych którzy przeżyli dłużej.
          Osoba która przeszła na wczesniejsza emeryturę w wieku 55 lat, może na niej przeżyć nawet 30-40 lat, czyli dłużej niż wpłacała składki. Nie widzisz w tym żadnego problemu?
          • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 15:23
            Dokładnie, tak jak pisze Fomica.
          • lady-z-gaga Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:54
            Są jeszcze tacy, co w ogóle emerytury nie dożyli, a zdążyli płacic składki przez np 20 lat.
            Czyli jest z czego dokładac wink
            • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 19:00
              lady-z-gaga napisała:

> Są jeszcze tacy, co w ogóle emerytury nie dożyli, a zdążyli płacic składki prze
              > z np 20 lat.
              > Czyli jest z czego dokładac wink

No nie całkiem. Już pieniądze ze składek obecnie pracujących są za małe, aby wypłacać z nich renty i emerytury. Jest brak jakoś 49mld złotych i obecnie wiele świadczeń jest wypłacanych dzięki wsparciu państwa.
              • lady-z-gaga Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 19:23
                Ja przecież wiem, że emerytury są wypłacane ze składek obecnie pracujących ludzi smile to był tylko żart, w odpowiedzi na argument o 90-latkach, dla ktorych - podobno - powinny poświęcić się wdowy i zrezygnować z emerytury męża.
                • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 19:28
                  smile
        • x.i.007 Re: Emerytura po mezu 04.02.14, 00:08
          mynia_pynia napisała:

> Jakim prawem ma się nie dziedziczyć emerytury?

bo emerytura to nie jest kwota odłożona na prywatnym koncie. żeby tak było, to musielibyśmy przejść w jednym momencie przejść z systemu repartycyjnego na kapitałowy - tzn zamiast z dzisiejszych składek opłacać dzisiejszych emerytów, z dzisiejszych składek opłacać przyszłych emerytów.
          wszystko pięknie, tylko pokolenie które to zrobi, będzie pozbawione całkowicie emerytury, mimo płacenia składek przez całe życie. zgłaszasz się na ochotnika?

> Jeśli ja zarabiam na normalnej umowie, a mój mąż ma własną działalność, to dlac
          > zego np. po mojej śmierci nie może dostać mojej emerytury, która zapewne będzie
          > wyższa niż z jego składek.
          >
          >

bo jak się płaci niską składkę ubezpieczenia, to się później dostaje mniej?

jestem załamana poziomem edukacji ekonomicznej jaki się maluje w tym wątku..
      • 3-mamuska Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:24
        volta2 napisała:

> Na razie funkcjouje, ale sa juz pierwsze zakusy, by jej nie bylo.
        >
        > Bomw sumie jak to sie ma do,tych, co na nia pracuja od dziecinstwa, jak,typow j
        > ematka?

Moja mama całe życie pracowała. Dostała rentę zdrowotna , tato umarł i gdy mama skończyła 50/55 lat nie pamietam dokładnie , przeszła na emeryturę po mężu.
        Wiec to nie tylko dla tych co nie pracują.
    • a.va Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:21
      To nie jest emerytura, tylko renta.
      Ale żeby ją dostać, trzeba spełnić określone warunki, a po drugie coraz głośniej mówi się o tym, że zostanie zlikwidowana.
      No i dostają ją wyłącznie wdowy, rozwódki nie.
      • lola211 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:03
        > No i dostają ją wyłącznie wdowy, rozwódki nie.

Rozwódka tez moze te rente otrzymac pod warunkiem, ze spelnia wymogi wiekowe i jest uprawniona do alimentów od byłego meza swietej pamieci.
        • a.va Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 19:22
          No tak, ale być uprawnionym do alimentów od męża to już w ogóle rzadka rzecz.
          • stef63 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 20:20
            a.va napisała:

> No tak, ale być uprawnionym do alimentów od męża to już w ogóle rzadka rzecz.

Ale się zdarza. Moja koleżanka jak miała 48 lat to w wypadku zginął jej były mąż (byli po rozwodzie).
            On miał jej przez 5 lat płacic alimenty. Płacił kilka miesięcy i zginął i ona do ukończenia 50 lat nic nie dostawała. Jak skończyła w tym roku 50 lat to dostała z ZUS-u dożywotnią rentę rodzinną w wysokości chyba coś około 1400 zł netto. Renta podlega waloryzacji.
    • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:22
      Za 30 lat to zapewne nie będzie takich emerytur, a emerytury dla pracujących też będą głodowe. Skąd niby mieliby wziąć kasę jak już się wszystko wali? Więc i tak tyrać będzie trzeba do końca życia albo jak sobie coś ktoś uciuła.
      • przeciwcialo Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:35
        Ponoć skladki emerytalne maja być dziedziczone.
        • marzeka1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:38
          Moja babcia taką pobiera.
    • d.d.00 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 13:57
      mnb0 napisała:

>mama mojej kolezanki nigdy w zyciu nie praco
      > wala, a dostaje wlasnie emeryture po mezu.

to źle?
    • nangaparbat3 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:13
      Moja mama dostaje emeryturę po mężu, jej wlasna byla znacząco niższa, zrezygnowala z niej i dostaje zamiast tego emeryturę po ojcu, tyle że nie 100%, wydaje mi się, że 80% - ale nie jestem pewna.
      • lola211 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:04
        A powinna otrzymywac 2 swiadczenia- i swoje wypracowane i te po mezu.Inaczej te co nigdy nie pracowaly sa uprzywilejowane.
        • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:52
          lola211 napisała:

> A powinna otrzymywac 2 swiadczenia- i swoje wypracowane i te po mezu.Inaczej te
          > co nigdy nie pracowaly sa uprzywilejowane.

Na razie tak jest. Za 30 lat tak może nie być. Emerytury jak będą to będą głodowe i te 80% po mężu to może być 500zł. Albo i w ogóle cały ten system runie. I mogą się obudzić z ręką w nocniku, że nic nie odłożyły, bo nie każdej emamy mąż zarabia 20 tysięcy, że stać je na to, aby nie pracować.
    • klubgogo Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:22
      Moja babcia ma, sama przeszła na emeryturę rolną, dostawała grosze, a gdy dziadek zmarł, mogła przejść na jego emeryturę, o wiele wyższą.
    • agnieszka77_11 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:32
      Myślicie, że ten system z dziedzicznymi emeryturami przetrwa za 30 lat? My będziemy rocznikami wyżowymi, a na nas będzie pracować pokolenie niżu. Już zaczynają się kombinacje. A teraz na jednego emeryta pracuje kilka osób, za 30 lat tak już nie będzie. Wy cały czas wierzycie w te emerytury dla naszego pokolenia?
      • andaba Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:47
        Jeżeli kobieta w momencie śmierci męża ma 50 lat lub więcej dostaje 80 czy 85% emerytury męża. Jeżeli ma 45 to dostaje po skończeniu 50 lat, a jak ma mniej, to nie jestem pewna, czy coś dostaje nawet jak 50 skończy.
        • grave_digger Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 14:56
          Tak, moja babcia wzięła emeryturę po dziadku, bo jego 80% było większe niż jej 100%.
    • misterni Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 15:06
      Żona moje nieżyjącego dziadka od 2007 roku pobiera jego emeryturę, której 80% jest ponad 3 razy większe od 100% jej emerytury.
    • anias29 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 15:35
      IHMO skoro niepracująca zawodowo żona dostaje 80% emerytury zmarłego męża - to ta pracująca powinna dostawać 100% swojej emerytury (na którą całe zawodowe życie odprowadzała składki) + te 80% mężowskiej
      • e-kasia27 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 15:50
        No może i powinna, ale tak nie jest i nigdy nie będzie.

Z tego wynika, że jak by na to nie patrzeć, lepiej na tym wychodzą te kobiety, które nie pracują - więc nie ma się co dziwić, że te pracujące zazdroszczą tym nie pracującym i takie są zawzięte w ich krytykowaniu - muszą sobie przecież jakoś humor po pracy poprawiać.
        Praca jak widać szczęścia nie daje.
        • nangaparbat3 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 16:02
          W Izraelu moja pracująca wciąż znajoma dostaje emeryturę (albo rentę) po meżu. Ale mąż był inwalidą wojennym, więc moze dlatego.
        • lola211 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:06
          Zazdroszcza? A niby czego? Zycie bez pracy? Brr..
          Chodzi tylko o cos takiego jak sprawiedliwosc, ktorej po prostu nie ma.
        • aka10 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:10
          e-kasia27 napisała:

>
          > Z tego wynika, że jak by na to nie patrzeć, lepiej na tym wychodzą te kobiety,
          > które nie pracują - więc nie ma się co dziwić, że te pracujące zazdroszczą tym
          > nie pracującym i takie są zawzięte w ich krytykowaniu - muszą sobie przecież
          > jakoś humor po pracy poprawiać.
          > Praca jak widać szczęścia nie daje.

Nie wiem, czy jest czego zazdrościć. Tego, ze na stare lata dostanie się 80% emerytury po mężu? No, bo chyba nie tego, ze cale życie żyło się z jednej pensji.
          • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:23
            Zależy jakiej pensji. Znam takie panie, gdzie pensja męża znacznie przewyższa dwie, a nawet trzy pensje innych i życie z jednej pensji zdecydowanie nie jest problemem.
            • aka10 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:51
              incubus_1 napisała:

> Zależy jakiej pensji. Znam takie panie, gdzie pensja męża znacznie przewyższa d
              > wie, a nawet trzy pensje innych i życie z jednej pensji zdecydowanie nie jest p
              > roblemem.

Jasne, jesli sie chce siedziec w domu, to niech sie siedzi. Sa jednak kobiety, ktore mimo wszystko chca pracowac i w jakis sposob sie rozwijac.
              Osobiscie znam tylko jedna, ktora zyje z pieniedzy meza.
              • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:00
                Pewnie, ale nie piszmy o poniżeniu ze względu na to, że się nie pracuje.
          • kwiat_w_kratke Re: Emerytura po mezu 03.02.14, 23:30
            aka10 napisała:

Tego, ze na stare lata dostanie się 80% em
            > erytury po mężu? No, bo chyba nie tego, ze cale życie żyło się z jednej pensji.

Może tego, że mieli jedną pensję, ale za to bardzo dobrą? A Ty musiałaś całe życie zasuwać jak mały samochodzik, bo Twój mąż ledwo wydolił na rodzinę?
      • incubus_1 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:13
        I tak właśnie powinno być.
    • vilez Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 17:08
      Moja mama wybrała emeryturę po mężu, bo była wyższa, niż jej.
      • kklekss Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 18:09
        W Niemczech jest tak, że wdowa lub wdowiec oprócz swojej emerytury dostaję połowę emerytury małżonka .
        • baltycki Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 19:37
          kklekss napisała:

> dostaję połowę emerytury małżonka .

Kazdy/a? I na pewno zawsze połowę?
          • stef63 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 20:28
            To, że żony dostają po mężach emerytury ponieważ są wyższe to zjawisko bardzo częste w PL, a znacie odwrotne przypadki, że mąż po żonie dostaje wyższą emeryturę bo jego była niższa. Czy w drugą stronę to też tak działa czy nie? Ja osobiście nie znam takiego przypadku i nawet o takim nie słyszałam, ale może ktoś z Was zna i napisze.
            • iwoniaw Re: Emerytura po mezu 11.11.13, 18:16
              Tak, można dostawać tę emeryturę po zmarłym _współmałżonku_ - faktycznie, nie znam przypadku, że to facet zaczął pobierać emeryturę "po żonie", co mnie w sumie nie dziwi - nie dość, że kobiety żyją statystycznie dłużej, to mają statystycznie niższe zarobki (i emerytury) - więc (znowu statystycznie) nie jest to zjawisko częste, ale prawnie jak najbardziej dopuszczalne i zapewne także występujące (niezbyt licznie) w realu. Pewnie są jacyś faceci, którzy żyją dłużej niż ich żony, które miały wyższe od nich świadczenie emerytalne - choć osobiście nie znam.
        • lubiekwiaty1 Re: Emerytura po mezu 11.11.13, 13:11
          czy w polcse wejdzie prawo ze do swojej emerytury wdowiec czy wdowa bedzie dostawała czesc emerytury małzonka przeciez były obiecanki.
    • zaneta11113 Re: Emerytura po mezu 15.09.13, 20:26
      A co jest w przypadku górników w wieku czterdziestu paru lat są już na emeryturze i to nie małej.
      • jamesonwhiskey Re: Emerytura po mezu 11.11.13, 18:27
        > A co jest w przypadku górników w wieku czterdziestu paru lat są już na emerytur
        > ze i to nie małej.

nic
        pracuje 20 lat pobiera emeryture i to nie mala przez kolejene 30 a potem wskakuje na jego miejsce nigdy nie pracujaca malzonka i ciagnie jeszcze 15
    • iwoniaw Śmieszą mnie te wątki o emeryturach - jakby 11.11.13, 18:19
      statystyczna ematka miała co najmniej z 55 lat, żeby ją obecne przepisy (i wydolnośc ZUS-u) w ogóle dotyczyły... Jak ktoś powyżej napisał - nasze pokolenie (tzn. ludzi poniżej ca. 50 roku życia) to będzie na starość miało tyle, ile sobie prywatnie odłoży oraz zabezpieczy (np. przed pomysłami w rodzaju cypryjskiego), bez względu na to, kto, ile i w jakiej formie pracował.
      • riki_i Re: Śmieszą mnie te wątki o emeryturach - jakby 04.02.14, 00:16
        chrzanisz głupoty, zus będzie istniał zawsze, a akurat od ciężaru obecnego młodego pokolenia nie ma prawa się zawalić, bo algorytm waszych emerytur jest głodowy
    • lubiekwiaty1 wdowie dodatki po zmarłym małzonku 03.02.14, 15:41
      ponoc dyskutuja i obiecuja w rzadzie ze wdowom dadza dodatki do jej emerytury 30 procent zmarłego meza albo odwrotnie...czy to sie stanie słaba nadzieja.zus nie ma kasy....tylko po co te obiecanki.....
    • aniaurszula Re: Emerytura po mezu 03.02.14, 23:12
      tak istnieje cos takiego jak emerytura po mezu, tylko chyba trzeba miec odpowiedni wiek. moja tesciowa i mama pobieraja takie swiadczenie bo wychodzilo wiecej niz ich emerytury.
    • dniuy Re: Emerytura po mezu 03.02.14, 23:20
      w skrócie -jeśli ma ukończone przynajmniej 50/albo 60? lat , nie pracuje, ma prawo do swoich innych świadczeń - to może przejść na emeryturę małżonka, znaczy to się nazywa renta po małżonku, wynosi 85% emerytury męża.
      • riki_i Re: Emerytura po mezu 04.02.14, 00:14
        wdowa musi mieć ukończone 50 lat , żeby należała się "emerytura po mężu" (85 % jego świadczenia)

na Śląsku górnicy przodowi z zaawansowaną pylicą są bardzo cennym towarem matrymonialnym
        • thaures Re: Emerytura po mezu 04.02.14, 08:03
          Moja mama miała swoją emeryturę, tata swoją- po jego smierci mama ubiegała się po rentę rodzinną- 85 procent emerytury taty plus dodatki. Dzięki niej ma ponad 2,5 razy więcej pieniędzy niż wcześniejszej swojej emerytury.
    • yenna_m Re: Emerytura po mezu 04.02.14, 09:19
      mowi Ci coś hasło: UBEZPIECZENIE społeczne? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka