Dodaj do ulubionych

Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki?

17.09.13, 22:31
Dostałam oto taką karteczkę,że klasy 2 i 3 będą prenumerować gazetkę X,która zawiera rebusy,zadania itd utrwalające material danej klasy (LOL)Gazetka jest dwutygodnikiem..(..)Wymagana jest wpłata za calą prenumeratę z góry.Całość 25zl za ucznia.
I teraz moje pytanie,bo zaczynam czuc sie jakby ktoś rozporządzał moimi pieniędzmi...
Box i inne ksiązki-wiadomo ok 400zł,to jasne.
Ale teraz -rodzicielski 10zł
klasowe 20zł
skladka comiesięczna na komunie 35zł
ubezpieczenie 50zł
i ta gazetka smile 25zł

Nie za duzo tego ,jak na bezpłatną edukacje szkolną?tongue_out
ja wiem,że 25zl to nie jest dużo,ale może ja wolalabym wydac je w inny sposob a nie na gazetkę utrwalającą wiedzę -chyba od tego są podreczniki ,za które wszyscy naprawdę sporo wydali..
Wszystko byłoby ok,gdyby nie byl to wymóg "klasy 2 i 3 będą prenumerowały".
Mam rację,czy sie czepiam?
Obserwuj wątek
    • karolajna83g Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 17.09.13, 22:43
      Na studiach pedagogicznych mówią, że np składka na komitet rodzicielski jest NIEOBOWIĄZKOWA, bo i gdzie jest napisane, że TRZEBA?
      Jakby sie uprzec to i ubezpieczenie tez nieobowiązkowe, bo przeciez rodzice moga ubezpieczyc swoje dziecko od NNW a szkoła musi miec swoje ubezpieczenie.

Składka comiesięczna na komunie??????? Pogięło chyba kogos??????35* jakies dajmy na to 8 miesięcy daje nam sumę 280, mając 10 uczniów w klasie( co pewnie jest niemożliwe) to az 2800zł...a jak sa 3 klasy....A B i C?

Ludzie, zacznijcie myslec, na co ida Wasze pieniądze- w ostatnim przypadku ewidentnie na kosciół ( ma sie rozumiec), no, ale to chyba za duzo.....?
    • solaris31 Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 17.09.13, 22:45
      strasznie te ceny wygórowane.

50 zł za ubezpieczenie to dużo. nie wiem oczywiście, jakie są warunki, ale ja ubezpieczyłam dzieci prywatnie we własnym zakresie, i wyszło mi dużo taniej niż w szkole/przedszkolu.

składka comiesięczna na komunię 35 zł? matko droga, a po co aż tyle kasy? oczywiście, zależy, ile dzieci idzie itd., ale mimo wszystko, to bardzo dużo pieniędzy. przyjrzyj się temu na co idzie kasa.

podobnie - przyglądnij się , na co idą klasowe pieniądze. my składamy 5 zł, i wystarcza na wszystkie kserówki, imprezy klasowe, wycieczki itd. trzeba tylko sensownie gospodarować.

w tym wszystkim gazetka za 25 zł całość nie wydaje się sumą wygórowaną, i pewnie akurat na to bym dała. chociaż z drugiej strony - rzeczywiście, ćwiczeń jest w tych boxach tak dużo, że może wystarczy.

moja starsza jest w 3 klasie, więc padła propozycja, żeby wykupić pakiet testów - bo przecież trzecioteścik będzie confused super - ale się nie zgodziliśmy. pakiet miał kosztować 11 zł. wszędzie tego pełno, w necie też - po cholerę wydawać kasę?

za komitet w tym roku pewnie nie zapłacę - 50 zł to sporo, a nie interesowałam się, na co poszły pieniądze w ub. latach, więc zapewne nie dam.
      • black-cat Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 10:14
        Jakim cudem 5 zł miesięcznie od dziecka starcza na wycieczki, kserówki i imprezy klasowe?
        Jedna wycieczka do teatru do koszt ok. 40 zł od osoby.
        Wynajęcie autokaru to już całkiem spory koszt, do tego dochodzi cena biletów.
        Jeżeli doliczysz do tego 2 imprezy klasowe (np. bal karnawałowy i wigilia) i kwiaty dla wychowawcy na Dzień Nauczyciela i koniec roku (zakładając, że będzie to po jednym kwiatku od dziecka) to nawet zakładając bardzo oszczędne gospodarowanie nijak mi nie wychodzi.
        • solaris31 Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 12:36
          nie mamy teatru w mieście smile

na wycieczki wyjazdowe składamy się oddzielnie. jest to jedna wycieczka w roku, na więcej rodziców nie stać.

chodziło mi o innego typu wycieczki - rajdy po górkach i ognisko - kiełbasa, napoje idą z kasy klasowej. biwaki i pikniki za miastem - tak samo. i naprawdę wystarcza wink

kwiaty dla wychowawcy kupujemy jedne od klasy - koszt zwykkle około 50 zł, więc nie tragedia. prezentów nie kupowaliśmy - w tym roku kupimy, bo dzieciaki kończą 3 klasę.
        • wuika Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 14:19
          Część może po prostu opłacać szkoła.
    • figrut Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 17.09.13, 22:49
      > Mam rację,czy sie czepiam?
      Masz rację. Obowiązkowe, to są podręczniki zgodne z programem, a nie widzimisię nauczyciela. Po za tym strasznie drogie to ubezpieczenie. U nas jest 25 zł. za ucznia. No i składka na komunię - 35 zł. co miesiąc ??? To u nas 80 zł. jednorazowo od dziecka było już dużą sumą.
      • coca-cola100 Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 17.09.13, 23:06
        Na gazetę bym nie żałowała ale na tą komunie na co tyle kasy,płacicie i nie wiecie za co czy sam papież będzie jej udzielał?
        • przystanek_tramwajowy Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 17.09.13, 23:13
          Te gazetki są zazwyczaj beznadziejne. Szkoda kasy.
        • jowita771 Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 07:19
          > Na gazetę bym nie żałowała ale na tą komunie na co tyle kasy,płacicie i nie wie
          > cie za co czy sam papież będzie jej udzielał?

Obawiam się, że obecny papież by tak nie zdarł, jak większość polskich księżyków. smile
      • loola_kr Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 07:21
        u nas ubezpieczenie 38 zł albo 57 zł (jak ktos chce większe)
    • podkocem Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 17.09.13, 23:23
      Kurczę, wiecie co, w przedszkolu mojej Młodej jest naprawdę sporo różnych składek, ale wszystkie są dobrowolne i co więcej, o dobrowolnej wysokości (nie dotyczy to jedynie wycieczek szkolnych itp).

Organizowany jest np festyn i rodzice wykupują kupony. Potem na festynie dzieciaki przystępują do konkursów i wygrywają nagrody. Innym razem organizowane były zawody sportowe i szkoła wynajęła profesjonalny sprzęt. Sprzęt sponsorowali rodzice, ale mieli za zadanie wciągnąć to także innych (mama Jasia dała funta od siebie, funta od taty Jasia, Babci Jasia, cioci i matki chrzestnej itd). Innym razem była wyprzedaż garażowa pt "zbieramy na". Rodzice mieli przynieść ubrania, zabawki i inne przedmioty w dobrym stanie, a dochód ze sprzedaży miał zostać w całości przeznaczony na określone pomoce naukowe dla dzieci. Mnie te rozwiązania się bardzo podobają, bo angażują rodziców w sprawy szkoły a jednocześnie nie ma nacisku, przymusu. Kto może, daje więcej, kto nie ma kasy, daje np swój czas, a kto jest leń i skąpiradło nie daje nic, ale przynajmniej nikt nie czuje się wykorzystywany ani przymuszany.
    • czar_bajry Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 00:38
      skladka comiesięczna na komunie 35zł

???
      A to kościół musicie wyremontować?
      Kwota jak z kosmosu.

Co do gazetki to nie protestuj - fajna sprawa, klasa mojego syna też miała prenumeratę ale u nas to ze składki klasowej szło.
      • mamaemmy 35 na komunie. 18.09.13, 07:12
        czar_bajry napisała:

> skladka comiesięczna na komunie 35zł
        >
        > ???
        > A to kościół musicie wyremontować?
        > Kwota jak z kosmosu.

Kwota ma w sobie sukienkę,rózzaniec,książeczkę,obrazek,pewnie kwiaty i inne takie plus...wycieczka klasowa po komunii do Kalwarii-na którą pewnie nie pojedziemy-i co-czy wtedy mam żądać zwrotu reszty ?
        Tak ustalily mamy w Radzie Rodziców (typ opisywany przez Triss jako Matki Ucznia),bo ksiądz powiedzial,że spokojnie zmiesci się wszystko w kwocie 70zł-oprócz sukienki..alle sukienki skromne maja byc ,do 100zł,więc co z ta resztą,jesli ja nie mam zamiaru jechac -bo to RODZINNA INTEGRACYJNA wycieczka ,a ja jak juz sama mówiłam-nie cierpie takich.
        • czar_bajry Re: 35 na komunie. 19.09.13, 12:09
          kwota mnie zdziwiła ale jak tak ustalili.
          U nas było 100 zł : różaniec, medalik, książeczka, kwiaty, obrazek i prezent dla kościoła.
          Do komunii przystępowało 140 dzieci.
          Ubranie każdy finansował sam, wycieczki na szczęście nie było.
        • araceli Re: 35 na komunie. 19.09.13, 15:31
          mamaemmy napisała:
          > Kwota ma w sobie sukienkę,rózzaniec,książeczkę,obrazek,pewnie kwiaty i inne tak
          > ie plus...wycieczka klasowa po komunii do Kalwarii-na którą pewnie nie pojedzie
          > my-i co-czy wtedy mam żądać zwrotu reszty ?
          > Tak ustalily mamy w Radzie Rodziców

I tyle by było na temat 'świeczkości' szkoły. Rada Rodziców zajmująca się komuniami uncertain
    • loola_kr Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 07:20
      gazety chyba się popularne zrobiły, my za prenumerate płacimy 96 zł za rok. Do tego dodatkowy zeszyt ćwiczeń za 23 zł. Ale to akurat uważam, że warto.
      Rodzicielski i klasowe co miesiąc?
    • plater-2 Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 07:29
      U nas w szkole nauczyciele nie moga niczego sprzedawac dzieciom. Zakaz dyrekcji.

Pomysl wplat na komunie ratami uwazm za bardzo praktyczny.
      Pomysl ile by Cie kosztowala edukacja religijna dzieci, gdyby religia byla w salce.

• attiya Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 07:41
        nie wiedziałam, że w Pl sakramenty są płatne
        tym bardziej, że obecny papież ogłosił, żeby kasy za takowe nie brać
        • grrrrw Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 08:15
          Bardzo slusznie, zeby nie brac. Ale chodzi o kraje, gdzie Kosciol utrzymuje sie z podtku, ktory placa wszyscy zainteresowani.
          U nas jak na razie jest zwyczaj wplacania z reki do reki z okazji sakrmentow, kolekty na mszy...
          • attiya Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 08:23
            bredzisz
            wystarczająco dużo kasy państwo płaci kościołowi w Pl, w sumie spokojnie można nazwać to podatkiem, bo jakże inaczej można to nazywac?
            i choćby dlatego nie powinno się za nic płacić w kk
            • grrrrw Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 08:41
              A co konkretnie panstwo placi kosciolowi ?
              • attiya że słucham?? 18.09.13, 08:53
                grrrrw napisała:

> A co konkretnie panstwo placi kosciolowi ?

wrzuć w wujka google wydatki państwa na kosciół i zobaczysz za co płacimy i ile płacimy i nie są to grosze
                z choinki się urwałaś? czy tam urwałeś....
                • grrrrw cza najwyzszy na podatek koscielny 18.09.13, 09:05
                  Koszt związany za nauczaniem religii w szkołach -około 1 150 mln zł

Dotacje dla Kościelnych Uczelni Wyższych, wydziałów teologicznych, szkół, przedszkoli i ochronek 521 mln zł

Zaplacilam podatek na szkolnictwo i nalezy mi sie za MOJE pieniadze religia dla dziecka w szkole jakiegokolwiek typu czy przedszkolu. Gotowa jestem poslac dziecko na religie do salki - tylko w przypadku, gdy uzyskam odpis podatkowy na ten cel, albo zostanie wprowadzony podatek koscieleny.
                  We wszystkich panstwach sa uniwersytety a na nich wydzialy teologiczne otwarte dla wszystkich chetnych , ktore sa utrzymywane z podatkow.
                  Uniwersytet nie jest uczelnia wyznaniowa.

Dotacje do remontów zabytków kościelnych 26,6 mln zł

NO COMMENT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ordynariat Polowy Wojska Polskiego 19,2 mln zł

Jak wyzej. Mam prawo zadac dla zolnierzy (ktorzy tego chca) opieki duszpasterskiej w wojsku. Oplace chetnie poprzez podatek na kosciol.

Caritas Polska 5,5 mln zł - zajmuje sie wszystkimi biednymi nie rzadajac zaswiadczenia ani o chrzcie, ani o slubie koscielnym, ani o uczeszczaniu do kosciola.

Kapelani szpitalni 3 mln zł patrz wyzej !!!! Mam prawo sie wyspowiadac przed smiercia.

Kapelani więzienni 2,4 mln zł patrz wyzej !!!

• jolunia01 Re: cza najwyzszy na podatek koscielny 18.09.13, 14:15
                    grrrrw napisała:

...
                    > Caritas Polska 5,5 mln zł - zajmuje sie wszystkimi biednymi nie rzadaj
                    > ac zaswiadczenia ani o chrzcie, ani o slubie koscielnym, ani o uczeszczaniu
                    > do kosciola.

Żartujesz, prawda? Moje doświadczenie jest zupełnie inne. Jakiś czas temu koleżanka mojej córki miała jechać na kolonie organizowane przez Caritas, a ponieważ dziewczynki się przyjaźniły bardzo i moja chciała koniecnzne na te same kolonie, to poszłam i zapytałam o warunki uczestnictwa. Pierwszym i PODSTAWOWYM był pozytywny wynik przeglądu kartoteki parafialnej - ślub kościelny, przyjmowanie wizytacji "po kolędzie", czyli po kasę i inne tego typu sprawy. Zrezygnowałam z kolonii i wytłumaczyłam dziecku, że ie może pojechać z powodu rozmijania się teorii (miłość bliźniego) z praktyką (nienawiść do niekatolików).
                    • wuika Re: cza najwyzszy na podatek koscielny 18.09.13, 14:21
                      No właśnie, fajnie to "nie pytanie o zaświadczenie" wychodzi, kiedy dziecko ma jechać na kolonię, a wśród dokumentów, które rodzice (opiekunowie) mają dostarczyć, jest świadectwo z oceną z religii suspicious
                    • plater-2 Re: czas najwyzszy na podatek koscielny 18.09.13, 21:36
                      To dziwne, bo w naszej parafii wydawana jest zywnosc Caritasu raz w miesiacu. Kazdy ja dostaje kto miesci sie w przyjetych kryteriach.

Pamietam,ze za PRL nie mozna bylo sie zalapac na kolonie albo oboz, jak sie mialo "obnizone sprawowanie".
          • wuika Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 09:45
            To w Polsce nie musi dostawać kasy od każdego wiernego z osobna, bo zdaje się dotacje i tak są całkiem nieliche suspicious
    • attiya Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 07:40
      35 co miesiąc na komunię?
      komunia w maju, więc składka od września do powiedzmy tylko kwietnia - 8 m-cy, co daje kwotę 280 zł - razy 25 dzieci przystępujących do komunii - 7000 zł - super, jestem pod wrażeniem - a papież Franciszek właśnie prosił księży aby sakramentów za free udzielać, rozumiem, że to polskiego koscioła nie dotyczy?
      ani na owe gazetki ani na komunię nie składałabym się - co do komunii to wątpię aby ksiądz takowej nie udzielił jeśli tej kasy nie dasz choć w sumie to w kk wszystko na kasie opiera się
      • grrrrw Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 08:19
        Ksiadz udzieli kazdemu komunii, kto o to GODNIE prosi - czyli nie udzieli osobie pijanej, oszolomionej, zwyczajowo malemu dziecku (choc nie ma w zasadzie przeszkod). Nie placisz rowniez za spowiedz.

Chodzi o oplaty zwiazane z rocznym przygotowaniem do I komunii.

Inne "uslugi" placi sie - bo ksiadz i parafia musza sie z czegos utrzymac i oplacic podatki.
        Czekamy na decyzje o podatku na Kosciol, ktory oczywiscie tylko czesciowo rozwiaze problem.
        • thea19 podatki??? 18.09.13, 10:35
          a jakie podatki placi kosciol?
          • grrrrw Re: podatki??? 18.09.13, 10:48
            ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x48448/jakie-pieniadze-kosciol-oddaje-panstwu/
          • grrrrw Re: podatki??? 18.09.13, 10:49
            www.niedziela.pl/artykul/31871/nd/Czy-kosciol-i-ksieza-placa-podatki-3
            • thea19 ile? 19.09.13, 15:01
              bo takiej informacji nie ma nigdzie podanej. ile podatku płacą i jak się rozliczaja? rocznie? miesięcznie? a za te tzw opłaty kancelaryjne? podatków dochodowych nie płaca i to o to chodzi
              • plater-2 Re: ile? 19.09.13, 20:14
                www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/kosciol;w;polsce;dostaje;3;mld;zl;myslisz;ze;to;duzo,46,0,939054.html
        • jolunia01 Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 14:24
          grrrrw napisała:

> Chodzi o oplaty zwiazane z rocznym przygotowaniem do I komunii.

Coraz lepsze dowcipy opowiadasz. Przygotowanie do komunii POWINNO odbywać się w ramach opłaconych z budżetu tzw. lekcji religii, czyli de facto katechezy. O wiele dłuższej niż przez rok, po dwie godziny lekcyjne co tydzień. Nie ma powodu ponoszenia dodatkowych opłat.
          • grrrrw Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 15:47
            pl.wikipedia.org/wiki/Finansowanie_zwi%C4%85zk%C3%B3w_wyznaniowych
            Lekcje religii w szkole sa dostepne dla wszystkich. Kazdy moze na nie dziecko poslac, nikt nie pyta o swiadectwo chrztu ani swiadectwo slubu rodzicow.

Przygotowanie do sakramentu odbywa sie w parafii i dopoki nie bedzie opalcane poprzez podatek koscielny - trzeba ponoscic koszty bezposrednie.
      • gryzelda71 Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 19.09.13, 15:37
        Ok sakrament za darmo.
        Kościoła stroić też nie.
        Pamiątek dzieci tez nie,bo to koszt.
        Zadnej potem wycieczkopielgrzymki.
        I w zwykłym ubraniu,po co te alby.
        I już koszt spadł do 0 za sakrament.
    • ewa_mama_jasia Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 08:26
      Ciekawe, że zirytowała Cię cena gazetki, a nie dużych kwot komunijnych. 35zł x 9 mcy to 315 zł. Dużo. Za gazetkę płacić nie musisz, jak nie chcesz. Najwyżej Emma nie będzie korzystac z materiałów dodatkowych. Ale własnie na tego typu dyskusje był czas na zebraniu.
      Ja przyjrzałabym się tej gazetce. Gdyby to był np. "Kumpel", z okrzykiem radości zapłaciłabym w szkole za prenumeratę, bo z pewnością wyjdzie taniej niż indywidualnie a i nie trzeba co 2 tygodnie wypatrywać w kisokach.
      W zeszłym roku klasa syna miała prenumeratę Świerszczyka, z którego korzystali utrwalając czytanie.
      • mamaemmy Ewa 18.09.13, 08:57
        ewa_mama_jasia napisała:

. Ale własnie na tego typu dys
        > kusje był czas na zebraniu.

Zebranie jest dopiero dzisiaj smile karteczka przyszła wczoraj czyy przedwczoraj
        • ewa_mama_jasia Re: Ewa 18.09.13, 09:26
          To inna bajka. Na zebraniu bedziecie mogli podyskutować. Składka okołokomunijna na raty wydaje mi się dobrym pomysłem dla tych, którzy nie moga zapłacić jednorazowo. Tylko duża. Może niech ktoś określi, ile idzie na co, i najwyżej zapłacisz/cie częściowe podskładki smile Dowiedz się o to pisemko. Jeśli to Kumpel, albo coś kumplopodobne to zachęcam do prenumeraty. Tam są testy przygotowujące do trzecioteścika i bardzo fajne artykuły dla dzieci. Daj znać po zebraniu, jakie to pisemko, sama jestem ciekawa.
          • loola_kr Re: Ewa 18.09.13, 09:35
            315 zł (za sukienkę, ksiązeczke, różaniec, kwiaty itp) to nie jest dużo.
            Nam wychowawczyni poleciła "Kumpla", z tym, że zrezygnowaliśmy z 3 gazetek w czasie wakacji (koszt 96 zł)
            • ewa_mama_jasia Re: Ewa 18.09.13, 10:08
              Jeszcze nie wiem czy dużo, u mnie I spotkanie komunijne za miesiąc. Fakt, w tym wykazie przeoczyłam sukienkę. Ale i tak uważam, ze powinno być rozbite: 315 zł, a w tym: sukienka - tyle, różaniec i książeczka tyle, kwiaty tyle, wycieczka tyle. I wtedy każdy deklaruje: na wycieczkę nie jadę, różaniec mam, albo składam się na całość itp.
              • solaris31 Re: Ewa 18.09.13, 12:43
                jeśli wchodzi w tej kwocie sukienka, to kwota nie jest duża. ja za sukienkę córki zapłaciłam 200 zł, zwykła , prosta bez cudów i udziwnień. material troszkę lepszy wybrałam, bo satynę a nie strech, i to mi troszkę zawyżyło koszt sukienki. ale nie żałuję, sukienka wyszła naprawde ładnie.

ja rozliczając komunię bardzo dokładnie / co do groszy dosłownie/ rozliczałam każdy zakup, z fakturami i paragonami. kupowałam wszystko w hurtowniach, więc było dużo taniej. kazdy z rodziców dostal indywidualne rozliczenie wysokości składki / nie wszyscy płacili po równo, bo na przykład nie chcieli różańców/, i kosztów zakupu wszystkich rzeczy. księdzu nie płaciliśmy nic, sakrament jest za darmo.

z wycieczki zrezygnowaliśmy właśnie ze względu na koszty. autokary były dośc drogie.
                • mamaemmy niestety w koszty sukienka nie wchodzi 18.09.13, 15:32
                  solaris31 napisała:

> jeśli wchodzi w tej kwocie sukienka, to kwota nie jest duża. ja za sukienkę cór
                  > ki zapłaciłam 200 zł, zwykła , prosta bez cudów i udziwnień.

No wlasnie sie dowiedzialam,ze to bez sukienki ta kwota,ale -jesli kasa zostanie-zwrócą.Wolą po prostu miec więcej.
                  Zaraz wybieram sie na zebranie i wrócę lżejsza o jakies 150zeta pewnie wink
                  • solaris31 Re: niestety w koszty sukienka nie wchodzi 19.09.13, 10:43
                    jeśli bez sukienki, to składka jest bardzo wysoka.

przyglądaj się zatem, na co idą pieniądze, i od osób, które je zbierają wymagajcie z innymi rodzicami po pierwsze - tanich zakupów, po drugie - pełnego rozliczenia. i decydujcie o wydatkach na zebraniach - zbieracze komunijni są od załatwiania i wykonywania decyzji więszkości rodziców.

ja zbierając pieniądze komunijne tez wolałam mieć zapas, żeby nie zastawiać własnych pieniędzy na komunijne wydatki wszystkich rodziców, i to, co zostało sumiennie oddałam. ale kwota całości była znacznie niższa. wiele zalezy też od miejsca i ilości dzieci.
    • aurinko Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 08:30
      U córki wrzesień wygląda tak:
      ubezpieczenie 33zł
      wyjście na koncert 20zł
      szczoteczka do zębów jednorazowa 3zł
      fundusz klasowy 5zł

W pozostałe miesiące będzie tylko 5zł na fundusz klasowy + ew. jakaś wycieczka.

Nieobowiązkowe:
      rada rodziców 10zł/mc
      TPD, PCK po 3zł/mc, LOP 5zł/mc.

Opłata na komunię nas nie będzie dotyczyła.

Rebusy mają w ćwiczeniach, pisanie literek w zeszytach i ćwiczeniach. Żadnych dodatkowych gazetek, kserówek itp. Nie zgodziłabym się na "przymusową" prenumeratę. Na jakiej podstawie nauczycielka tego wymaga?
    • gazeta_mi_placi Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 08:58
      Szkoła miejska czy wiejska?
      • mamaemmy Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 09:21
        gazeta_mi_placi napisała:

> Szkoła miejska czy wiejska?

miejska big_grin
    • joanna_poz Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 09:34
      u nas sprawa prenumeraty była poddana pod głosowanie na zebraniu.
      nauczyciel zaproponwał - rodzice większością zadecydowali, ze wyrazamy zgode.
      • mamaemmy Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 10:14
        joanna_poz napisała:

> u nas sprawa prenumeraty była poddana pod głosowanie na zebraniu.
        > nauczyciel zaproponwał - rodzice większością zadecydowali, ze wyrazamy zgode.

no i tu leży pies pogrzebany.O to mi chodziło,tak powinno być.A nie odgórnie,że klasa ta i ta bedzie prenumerowac.Kropka.
    • iwoniaw Chyba w równym stopniu może, co 18.09.13, 10:12
      wymagać tych 20 zł na klasowe, zakupu fletu czy zeszytu w określonym formacie.
      Komitet rodzicielski, komunia i ubezpieczenie nie są obowiązkowe, a dwa pierwsze formalnie nie są zbierane przez szkołę.
      Chyba bym najpierw się dowiedziała, co to za gazetki (czy faktycznie wartościowe, czy to jakiś badziew), a potem protestowała lub płaciła.
    • lady-z-gaga Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 14:34
      Nauczyciel II klasy nie potrafi sam ułozyc zagadek, ktore utrwalają materiał? ani znaleźć ich w jakimś dydaktycznym poradniku?
      Prawda pewnie jest taka, że ktoś kręci swoje lody - wydawca gazetki jest powiązany z kuratorium, albo z wydziałem oświaty, a dyrektorzy dostali prikaz, aby towar kupować. Samo życie. Oświatowe smile
    • kub-ma Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 14:44
      Podręczniki - fakt - drogie. Ubezpieczenie płacisz dla swojego dziecka, nie na rzecz szkoły. Dostaniesz pieniądze, gdy - nikomu nie życzę - dziecko np. złamie rękę.
      Składka na komunię, to też nie na rzecz szkoły.
      A gazetka? Gdyby dziecko nie chodziło do szkoły i tak pewnie kupowałabyś gazetki edukacyjne.
      • mamaemmy Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 18.09.13, 15:35
        kub-ma napisała:

> Podręczniki - fakt - drogie. Ubezpieczenie płacisz dla swojego dziecka, nie na
        > rzecz szkoły. Dostaniesz pieniądze, gdy - nikomu nie życzę - dziecko np. złamie
        > rękę.
        > Składka na komunię, to też nie na rzecz szkoły.

masz racje!

> A gazetka? Gdyby dziecko nie chodziło do szkoły i tak pewnie kupowałabyś gazetk
        > i edukacyjne.

Ano kupuję,oraz wchodzimy na rózne strony edukacyjne-sporo tego w necie..
        No nic-w porównaniu do tego co placiłam za przedszkole ,co miesiąc,to teraz naprawdę niewiele tego wychodzi-tak z drugiej strony...
        >
    • andaba mamoemmy, OT - komunia 18.09.13, 21:47
      Piszesz o składce, tzn wy macie w tym roku komunię???

Bo u nas nie ma i słysząłam, ze to diecezjalna decyzja, a wyglada na to, ze parafialna...
      • mamaemmy Re: mamoemmy, OT - komunia 18.09.13, 21:55
        andaba napisała:

> Piszesz o składce, tzn wy macie w tym roku komunię???

tak,u nas sa same dzieci 8-letnie.Mieszkamy w Mieście Absurdu-tu wszystko jest INACZEJ .

>
        > Bo u nas nie ma i słysząłam, ze to diecezjalna decyzja, a wyglada na to, ze par
        > afialna...
        • andaba Re: mamoemmy, OT - komunia 18.09.13, 21:56
          Inaczej niz gdzie?

A może sie przeprowadziłaś, a ja nie wiem o tym?
        • loola_kr Re: mamoemmy, OT - komunia 19.09.13, 10:47
          ale przecież zawsze 8-latki sżły do komunii.
          U nas teraz jest w 3 klasie i pójda 8 i 9- latki.
          ja tez myslałam, ze decyzja diecezji a nie parafii...
          • andaba Re: mamoemmy, OT - komunia 19.09.13, 20:38
            Ale o to chodzi że w tym roku u nas nie ma komunii wcale.

Bo trzecie klasy są po komunii a drugie przystapią w trzeciej.
            Zdziwiona jestem, że w innych krakowskich parafiach jest inaczej.
            • loola_kr Re: mamoemmy, OT - komunia 19.09.13, 20:44
              aaa, fakt.
              może zrobili wyjątek jak sa klasy wktórych sa tylko 8-latki a nie mieszane?
    • mamaemmy Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 19.09.13, 12:07
      Zapłaciłam za wszystko,gazetki nie widziałam,ale podpytałam rodziców ze starszej klasy-ponoć fajna,cóż,poza tym kilka osób tu w tym wątku mnie przekonało wink
    • przeciwcialo Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 19.09.13, 15:22
      To ja nie napisze ile wydalam we wrześniu na bezpłatną edukacje trójki dzieci. Te 25 zł jawia mi sie jako piuś.
    • ichi51e Re: Czy szkoła może wymagac prenumeraty gazetki? 19.09.13, 15:27
      Masz racje. Niech sie wypchaja. Zglos to rr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka