Dodaj do ulubionych

Przeterminowane leki, ale

04.10.13, 11:04
czy na pewno?
Może tylko przeterminowane opakowania smile , jak to ktoś ładnie ujął w watku poniżej tongue_out
Nie macie wrażenia, że na przestrzeni lat, nagle niektóre "leki" maja co raz to krótsza ważność.
Coraz częściej widnieje: po otwarciu (głównie syropy), zużyć w ciągu 7,10,14 dni.
Mam dzieci z 10 letnia różnica wieku i pamiętam, ze niektóre syropy wtedy nie miały tego ograniczenia, ze po otwarciu zużyć niemalże natychmiast, była po prostu data ważności - dość długa.
macie takie spostzreżenia ?
Obserwuj wątek
    • thegimel Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:14
      Większość dawnych syropów była na spirytusie to i się nie psuła. A że teraz wszystko ma krótszą datę przydatności to inna sprawa.
    • zazou1980 Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:18
      to że krople do oczu czy uszu tak mają, to rozumiem, ale np. flegamina? jak byłam młodsza, to stała u nas cały sezon i była do użytku. jak kupiliśmy młodej to okazało się, że trzeba spożyć w niecały miesiąc od otwarcia! następnym razem wezmę mniejszą butlę, bo kupiliśmy tą większą i większość poszła do kosza. nie wiem, może kiedyś się ulotek nie czytało...
      • magda.tyl Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:25
        Coś musi być na rzeczy... Moje doświadczenie z bactrimem, kiedyś młody brał, lekarka kazała zostawić resztę na ewentualny "kolejny raz". Niedawno kupuję nowy, a tam jak byk pisze że zużyć 30 dni po otwarciu. Porównałam skład, myślałam że może zmniejszyli ilość jakiegoś konserwantu czy coś, ale skład identyczny jak ten wcześniejszy bactrim.
        Inne leki też zauważyłam, ż mają bardzo krótki czas stosowania po otwarciu, choćby flegamina.
        Nasza lekarka nie potrafiła mi tego wyjaśnić, przy okazji zapytam w aptece.
        • dziennik-niecodziennik Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:28
          to że skład taki sam nie znaczy ze ilosci takie same.
          • magda.tyl Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:30
            Ja ten skład ilościowy bardzo dokładnie sprawdziłam w obu ulotkach, chyba że może nie piszą na nich całej prawdy...
            • dziennik-niecodziennik Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:41
              na ulotkach lekarstw nie podaje sie ilosci środków pomocniczych.
        • dorek3 Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 22:08
          Kiedyś nie było obowiązku ustalania trwałości po otwarciu, teraz jest to obowiązkowe dla opakowań wielodawkowych.
          Najwyraźniej coś jest nie halo jak stoi otwarte zbyt długo. Na taki termin dostarcza się wyniki badań, nikt nie bierze tego z sufitu.
    • dziennik-niecodziennik Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:25
      mniej konserwantów sie stosuje, to i krócej stoją. nie mowiac o tym że dąży sie do ekonomizacji takze lecznictwa - w założeniu butelka syropu zażywanego w standardowy sposób powinna wystarczyć do przeprowadzenia pełnej kuracji i wsio. po co ma stać na półce i kwitnąć...
      • magda.tyl Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:29
        Moim zdaniem powinni produkować mniejsze opakowana syropów chociażby. Nie wiem jak u innych, ale u nas nawet butelka 150ml zostaje połowa do wywalenia po jednym leczeniu.
        • opium74 Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:40
          antybiotyki najczęsciej są tak pakowane żeby butelka powstałej zawiesiny wystarczyła na jedną kurację ale:
          - dawkowanie bywa różne a lek przeznaczony dla dzieci 1-6 lat - dla roczniaka wystarczy na kuracje i jeszcze zostanie dla 6 latka trzeba dokupić.... i też zostanie z drugiej butelki suspicious

Kiedyś zanjomy weterynarz w rozmowie przyznał otwarcie że na sobie i swojej rodzinei i swoich zwierzetach stosuje przeterminowane leki. Wiadomo nie rok czy dwa ale trochę.
          Przeciez po upływie terminu ten lek nagle nie staje się toksyczny, nie wybucha itp.
          Mówi że na pacjentach nie stosuje bo się boi że ktoś mógłby go pozwac itd. ale ostatnio na wizycie zaproponował mi duża butlę frontline. Normalna cena 110pln. Za mniej niż połowę ceny bo miesiąc po terminie. Spokojnie wypsikałam wszystkie zwierzęta i jeszcze zostało na jedna aplikację na początek sezonu.
          Nie dajmy się zwariowac smile
          • dziennik-niecodziennik Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:44
            > Kiedyś zanjomy weterynarz w rozmowie przyznał otwarcie że na sobie i swojej rod
            > zinei i swoich zwierzetach stosuje przeterminowane leki.

nie on jeden big_grin
          • przeciwcialo Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 14:53
            To samo mówią farmaceuci apteczni oczywiście nie na głos i nie do każdego wink
        • dziennik-niecodziennik Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:46
          no ale to jak sie leczycie? jak dajmy na to Flegamina dla małego dziecka to najmarniej 3x5ml, czyli 15ml, butelka ma 120ml, czyli starcza na 8 dni, czyli na standardową kurację?...
    • isia.s Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:35
      Ja za radą lekarzy (dwóch niezależnie) się tym zupełnie nie przejmuję i używam znacznie dłużej po otwarciu. Podobnie terminami ważności leków, podobno większość można używać długo po terminie ważności bezpiecznie i skutecznie. Tylko w takim przypadku zawsze upewniam się u lekarza czy można użyć o konkretny lek mówiąc kiedy stracił ważność. Myślę, że te skrócone terminy ważności wynikają z jednej strony z tego, że firmy zachowują się hiper asekuracyjnie, ale przede wszystkim ze względu na chęć zwiększenia sprzedaży. W sumie dla nich lepiej jak zamiast jednej Flegaminy na sezon ktoś kupi trzy.
      • dorek3 Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 22:11
        Zbyt krótki termin ważności to wielki kłopot dla firmy a nie żadne atut. Ale faktem jest też że firmy nie dążą do terminów dłuższych niż 3 lata
    • anel_ma Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:39
      > Mam dzieci z 10 letnia różnica wieku i pamiętam, ze niektóre syropy wtedy nie m
      > iały tego ograniczenia, ze po otwarciu zużyć niemalże natychmiast, była po pros
      > tu data ważności - dość długa.

Wymóg prawny - od jakiegoś czasu producenci leków musza podawać termin wazności po otwarciu, kiedys nie było takich wymogów, wiec się nie robiło takich badań.
      Badania, jak wiadomo swoje kosztuja, nie tylko pieniędzy, ale i czasu - bo żeby stwierdzić ze lek po otwarciu nie traci własciwości przez 6 miesięcy, to trzeba go po tych 6 miesiącach zbadać, potem złozyć odpowiednie dokumenty do urzędów, czekac na zatwierdzenie, pozwolenie a dopiero potem sprzedawać taki z określonym terminem.

"Syropki" bez odpowiedniej ilości konserwantów potrafią złapać bakterie bardzo szybko, nikt nie chce ryzykowac zdrowia pacjenta, ze złapie bakcylka z leku, a jego osłabiony inną chorobą organizm, bo przeciez na coś te leki przyjmuje, zostanie trafiony z innej strony.
      • ziarenko-piasku Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:43
        A mi tu trochę jednak śmierdzi łatwym zarobkiem tongue_out
        • kropkacom Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:46
          To używaj przeterminowanych. Przecież to tylko informacja, a co człowiek z tym zrobi to drugie. Możesz przechytrzyć system. Powodzenia.
          • ziarenko-piasku Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:47
            Ales ty mundra ...smile
            • kropkacom Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 11:55
              Tia...
    • annajustyna Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 12:04
      No i po upalach tez sie leki powinno do utylizacji oddawac, bo powyzej 25 stopni tez traca waznosc. Ba, nawet trujace sie staja uncertain.
      • dorek3 Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 22:17
        Bynajmniej,
        Długoterminowo tak, ale w krótki okresie czas nie będzie problemu. Jeśli lek nie ma narzuconych ograniczeń odnośnie przechowywania to znaczy że przetrwał z powodzeniem 6 miesięcy w 45 stopniach.
    • princesswhitewolf Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 12:05
      czy na pewno?

Kwestia 2 zmiennych:
      1. regulacji prawnych co do produktu i chuchania na zimne aby sie nie zepsulo i nie zatrulo z duzo wczesniejsza data do zuzycia niz normalnie by to bylo w przypadku innych produktow

2. chec uplynnienia jak najwiekszej ilosci towaru przez koncerny farmauceutyczne.
    • en_t Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 12:08
      2dni temu á propos szczepienia i możliwej reakcji, pytałam czy mogę podać syrop przeciwbólowy który jest otwarty już dłużej mi w ulotce. Pediatra wyjaśniła mi to tak: raz, że jedna kwestia to polityka finansowa i ostrożność koncernów farmaceutycznych, a dwa, że obecnie syntetyzuje się większość substancji czynnych, gdzie kiedyś uzyskiwało się je choćby z roślin i pod wpływem dostępu do powietrza taki syrop po prostu traci swoje właściwości zdrowotne.
      A co do pomysłu z konserwantami wręcz odwrotnie, obecnie stosuje się ich coraz więcej, ale w większości leków akurat przepisy tego zabraniają.

Tak twierdzi moja pediatra, co wydaje się być logicznym wyjaśnieniem.
      • dziennik-niecodziennik Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 12:18
        > syntetyzuje się większość substancji czynnych,
        > gdzie kiedyś uzyskiwało się je choćby z roślin i pod wpływem dostępu do powiet
        > rza taki syrop po prostu traci swoje właściwości zdrowotne.

bzdura. po pierwsze - obecnie stosuje sie substancje lecznicze ktore w świecie roślinnym nie wystepują. po drugie - syntezowanie substancji mniej trwałych niż ich wersje naturalne jest nieekonomiczne i nielogiczne, chyba ze istnieje jakies SZCZEGÓLNE uzasadnienie tegoż zjawiska - np mimo mniejszej trwałosci jest lepsze działanie lecznicze.

> A co do pomysłu z konserwantami wręcz odwrotnie, obecnie stosuje się ich coraz
        > więcej, ale w większości leków akurat przepisy tego zabraniają.

no ale o lekach tu własnie mowimy. to po co to stwierdzenie, bo nie rozumiem.
        • princesswhitewolf Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 12:26
          > bzdura. po pierwsze - obecnie stosuje sie substancje lecznicze ktore w świecie
          > roślinnym nie wystepują.

Przedziwna rzecz Pani napisalas. Ziolowe syropy poza zwiazkami chemicznymi pochodzenia syntetycznego jak najbardziej zawieraja np ziola...:
          www.doz.pl/czytelnia/a1126-Ziolowe_syropy_na_na_kaszel
          • naturella Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 14:44
            To jeszcze chyba zależy, jaki lek. Antybiotyk przeterminowany będzie słabiej działał, ale nic się nie powinno wydarzyć, tak samo większość maści.
            • przeciwcialo Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 16:23
              Ważne jest włąściwe przechowywani leków.
      • dorek3 Re: Przeterminowane leki, ale 04.10.13, 22:14
        Z konserwantami nie masz zupełnie racji. Każdorazowe użycie w formulacji konserwantu musi być szczegółowo uzasadnione i poparte wynikami badań, że bez się nie da, a użyta ilość jest najmniejszą skuteczną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka