Dodaj do ulubionych

Malta jesienią

06.10.13, 19:29
Czy któraś z was była na Malcie jesienią czy w ogóle poza sezonem? Warto lecieć? Jakie miejsce w ogóle polecacie zobaczyć, gdzie się zatrzymać? Wypoczynek dwójki dorosłych, ale młodych osób, trochę leniuchowania, trochę zwiedzania. Pożadany standard zakwaterowania - nie luksus, ale raczej wygodnie niż spartańsko wink
Obserwuj wątek
    • wioskowy_glupek Re: Malta jesienią 06.10.13, 20:01
      Na Maltę w ogóle nie warto czy jesienią czy latem . . .
      Nie polecam
      • xyxzza Re: Malta jesienią 06.10.13, 20:41
        Pozwolę sobie się nie zgodzić. Warto choćby po to, żeby sobie wyrobić własną opinię. Mówią, że Maltę albo się kocha, albo nienawidzi- nie wiem, na ile to prawda, ale widać, do której opcji mogłabyś należeć wink.

Co do pytania- zależy kiedy jesienią. Teraz mamy ok 25-28 stopni w dzień, w nocy koło 20. Od czasu do czasu popada, ale i tak jest ciepło. Na plażach już nie tak pełno jak w sezonie, ale ludzie ciągle jeszcze pływają.
        Zobaczyć warto wszystko wink, w ciągu tygodnia da radę, wysepka jest tycieńka.
        Co do zakwaterowania nie poradzę, nigdy nie mieszkałam w hotelu. Takim "zagłębiem" turystycznym są okolice Bugibba i Qawra, pełno tu hoteli choć nie tych najbardziej ekskluzywnych.

Jeśli chodzi o późniejszą jesień- ciepło będzie jeszcze co najmniej miesiąc, ale robi się coraz bardziej wietrznie. No i więcej będzie padać.

Moim zdaniem i tak warto, ale ja to nieobiektywna jestem.
        • bi_scotti Re: Malta jesienią 06.10.13, 22:40
          xyxzza napisała:

> Mówią, że Maltę albo się kocha, albo nienawidzi

smile No to ja ani tak, ani tak, mnie Malta glownie troche znudzila ale na pewno nie az do "nienawisci". Chociaz mysle, ze once in a lifetime is enough wink
          Hotel, w ktorym bylam (takich moloch z St. George w nazwie) byl przyzwoity, mial piekny widok z balkonu, swietne sniadania i przyzwoity serwis ale jak to moloch, byl "bez duszy" wiec tak z reka na sercu to go nie polece choc przyczepic sie nie ma do czego wink Wszedzie dookola wysmienite restauracje seafood i te byly nam polecane przez obsluge hotelowa i przez nich stoliki byly booked, co okazalo sie bardzo sensowne, bo mimo bycia poza sezonem (zima), gosci zawsze bylo duzo. Sporo kelnerek Polek smile Zaliczylismy wszystkie typowe "tourist attractions" - caly "przepisowy" sighseeing i 2, maximum 3 dni na to wystarczy lacznie z Gozo. Teraz pewnie jeszcze do konca pazdziernika czy poczatku listopada mozna korzystac z plaz i sie kapac, wiec dodatkowa atrakcja.
          Jesli to jest dla Was pierwszy raz, to pewnie, ze leccie - malenka, bezpieczna wyspa, wszyscy mowia po angielsku, bardzo dobre jedzenie i urokliwe scenery na piekne zdjecia - dla pary - super romantic smile Milej podrozy!
          • pole_koniczyny Re: Malta jesienią 07.10.13, 09:33
            Dziękuję pięknie za rady! A jak jest z transportem ogólnodostępnym na wyspie? Da się bez problemu dostać w ciekawe miejsca jakimiś autobusami czy lepiej wynająć samochód?
            • gazdzinazdaleka Re: Malta jesienią 07.10.13, 12:43
              Autobusami da się prawie wszędzie, taksówki nie są drogie, więc też dostępne. Co do wynajęcia samochodu - oczywiście można, ale trzeba pamiętać, że obowiązuje tam ruch lewostronnny. Moja rodzina pokochała Maltę i Gozo od pierwszego wejrzenia. I tak nam już zostało. Wyjeżdżamy głównie na Gozo, bo bardziej dzikie (nie wypożyczać samochodu z bardzo słabym silnikiem, bo może być kłopot w podjechaniem pod niektóre wzniesienia wink), ale Malta też jest piękna. Niezłym hotelem na Gozo jest Grand Hotel w Mgarr, z widokiem na port, wyspy Comino i Cominotto oraz Maltę. My jesteśmy z gatunku włóczykijów, więc schodziliśmy wyspy wzdłuż i wszerz. I wciąż się nam podobają. Świetne warunki do pływania (zwłaszcza Lazurowa Zatoka), do odpoczynku na plaży, do zwiedzania. Poza sezonem część restauracji pozamykana, ale zawsze jakaś otwarta się zdarzyła, a miejscowe jedzenie bardzo smaczne. Miejscowi bardzo mili smile
              • gazdzinazdaleka Re: Malta jesienią 07.10.13, 12:47
                Mała poprawka - oczywiście nie Lazurowa Zatoka, tylko Błękitna Laguna (skąd mi się ta zatoka wzięła?).
              • xyxzza Re: Malta jesienią 07.10.13, 22:40
                Autobusem da się wszędzie smile. Bilet na cały dzień dla turysty to 2.60 euro, na tydzień 12 euro. Taksówki moim zdaniem (i zdaniem wielu miejscowych) tanie nie są, poza tym Maltańczycy jak widzą okazję to lubią "obcych" jak najbardziej z kasy wycyckac wink. Samochód owszem waro wypożyczyć, ale biorąc poprawkę na OKROPNE problemy z miejscem do parkowania w miasteczkach. Roweru czy motoru nikt ceniący sobie własne życie i zdrowie na Malcie używać nie powinien. Gozo jest super, ale jak dla mnie max na 2 dni smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka