Dodaj do ulubionych

Romka nie może być blondynką

24.10.13, 06:16
orzekła ematka.
I co?
I gucio. Bo może.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 07:12
      Dwoje białych ludzi może mieć czarne dziecko i takie przypadki były a cała tajemnica w genach pochodzących od przodków jakiś pra,pra,pra.Dlatego i blondynka wśród romów może się urodzić.
      • zofijkamyjka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 22:14
        jola-kotka napisał(a):

> Dwoje białych ludzi może mieć czarne
        To akurat niemożliwe smile ale odwrotnie tak.
    • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 07:15
      Taaa jasne.... A Azjaci i Murzyni moga miec oczy niebieskie i zielone...
      • jola-kotka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 07:18
        Masz internet poczytaj coś na ten temat a potem się wypowiadaj i nie ośmieszaj się.Trochę wiedzy nowej jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
        • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 07:40
          Bwa ha ha ha - liczylam na ciebie Jolu... suspicious
          • jola-kotka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 07:46
            A z czego ty się cieszysz?Nie widzę tutaj nic zabawnego no chyba,że z samej siebie to ok.
      • obrus_w_paski Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:10
        moga.
        kolezanka; corka typowego niemca i czarnej brazylijki jest biala kobieta, identyczna jak ojciec- tylko oczy ma brazowe no i burze czarnych lokow. Co ciekawe, jej brat jest ciemny jak matka.

ojciec Charlesa Mansona byl czarny, a zobacz jak koles wyglada....
        aha no i ten pan ma jasno zielone oczy:
        www.abc.es/Media/201211/14/csi-las-vegas--644x362.jpg
    • jola-kotka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 07:55
      www.fakt.pl/Czarnym-rodzicom-urodzil-sie-bialy-synek,artykuly,103782,1.html
      Odwrotna sytuacja.
      • aneta-skarpeta Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:21
        to się chyba nazywa albinizm?

dziecko jest po prostu pozbawione pigmentu, ale ma cechy rasy czarnej

natomiast nie zdarza się np zeby czarnym urodził się chińczyk, prawda?

i tak w sytuacji Marii widać było, że to dziecko ma zupełnie inne cechy niż rodzice

nie wiem jak było w irlandii- dziecka nie pokazano- czy faktycznie sluzby mogly sie pomylic czy była to ich nadaktywność

ale dobrze że słuzby są czujne
        • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:38
          To dziecko nie jest albinosem! Wlasnie dlatego ta sprawa byla taka ciekawa z punktu widzenia genetyki. smile
          I teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie zeby czarnym urodzilo sie zolte dziecko...
          Nikt z nas nie jest w 100% homogeniczny - nawet wsrod faraonow egipskich byli niebieskoocy blondyni..
          • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:42
            www.nairaland.com/482239/nigerian-couple-give-birth-white
            Lekarze stwierdzili ze dziecko w zadnym wypadku nie jest albinosem.
            • aneta-skarpeta Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:52
              ok może nie jest albinosem, ale chodzi mi o to, że mimo białej skóry jest podobne do czarnoskórych

i nawet jakby było żółte lub zielone to też mając te rysy twarzy byłoby podobne

natomiast chyba się nie zdarzyło, aby czarnym urodziło się nie tyle żółte dziecko, co ze skośnymi oczami, perkatym noskiem i prostymi jak drut włoskami? o to mi chodziło
        • cherry.coke Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:20
          aneta-skarpeta napisała:

> nie wiem jak było w irlandii- dziecka nie pokazano- czy faktycznie sluzby mogly
          > sie pomylic czy była to ich nadaktywność
          >
          > ale dobrze że słuzby są czujne

Na dalszych slajdach w artykule jest ten chlopczyk (ktorego juz oddali). Dziewczynki nie pokazuja.
          Dobrze ze sluzby sa czujne; afera jest o odbieranie dzieci juz po pokazaniu dokumentow, tudziez o nagonke na Romow, a nie o sprawdzanie inaczej wygladajacych dzieci jako takie.

www.independent.ie/irish-news/shambolic-episode-as-hse-is-forced-to-return-two-children-29696113.html
    • lady-z-gaga Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:22
      Jako, że byłam jedną z osob wypowiadających się w tamtym wątku, wypada przyznać, że się myliłam.
      • marta_i_koty Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:28
        Romka jest najprawdopodobniej albinoską i tyle.
      • nangaparbat3 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 16:50
        smile
    • grave_digger Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:38
      polygenic inheritance.
      • olewka100procent Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:52
        widziałam wielu syryjczyków blondynów, rudych a nawet kilka ciemnych o błękitno niebieskich oczach
    • atteilow Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:51
      Co wiecej bialym rodzicom moze urodzić się czarnoskóre dziecko. Historia Sandry Laing

https://www.africansuccess.org/docs/image/PH2007052501036.jpg

Jak bardzo bezsensowna i głupia jest segregacja rasowa. A powyższe historie czynią jej wyznawców bezradnymi. Czy zmienicie swój stosunek do Marii blondynki, jesli sie okaze, że jest dzieckiem Romów? Przecież nadal bedzie tą urocza blondynką
      • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 08:55
        Ba, jest babka ktora urodzila rozne kolorystycznie blizniaki... www.dailymail.co.uk/news/article-2123050/Look-The-black-white-twins-turn-seven.html
        • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:03
          coz z tego?
          uwazasz, ze policja nie powinna sprawdzac watpliwych przypadków, nawet za cene jednostkowej pomyłki? idz na dworzec, grze zebrza cyganie i wtedy mi odpowiedz.

to nie sa normalne rodziny, w ktorych prapraprababcia zadała sie z murzynem i prapraprawnuczka urodziła sie czarna,to sie zdarza najlepszym.

Nie wiecie z jakich warunków zabrali to błałe cyganskie dziecko. jezeli nie mieli dokumentów, ze dziecko jest ich, to musieli przerowadzic badania. jezeli mała miałaby pełna dokumentacje, to pewnie by wystarczyło.

• atteilow Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:07
            Dlaczego tylko blond dziecko nie moze mieszkać w zlych warunkach? A rozumiem kolor wlosów jest tu wyznacznikiem.
          • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:09
            W irlandii zabrali dziecko parze ktora miala papiery pieniaczko...
            • ceide.fields dla uścieslenia 24.10.13, 09:47
              w Irlandii zabrano dziecko nie tyle Cyganom, co Wędrowcom. Etnicznie nie są to nasi "indyjscy" Cyganie. Tak naprawdę trwają spory co do ich pochodzenia, w każdym razie fizycznie nie różnią się od 'białych" Europejczyków.
              • cherry.coke Re: dla uścieslenia 24.10.13, 09:50
                Nie, zabrano "zwyklym" Romom.
      • barbibarbi Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:06
        > Jak bardzo bezsensowna i głupia jest segregacja rasowa. A powyższe historie czy
        > nią jej wyznawców bezradnymi. Czy zmienicie swój stosunek do Marii blondynki, j
        > esli sie okaze, że jest dzieckiem Romów? Przecież nadal bedzie tą urocza blondy
        > nką

Nie ma co też brać w obronę oszustów i tłumaczyć tego obroną przed rasizmem. Rodzice Marii okazali się już na ten moment oszustami, dziecko nie jest ich (DNA), nie ujawnili że przetrzymują dziewczynkę, mieli podrabiane dokumenty, wyłudzali zasiłki.

Gdyby taka sytuacja - podrabiane dokumenty, przetrzymywanie cudzego dziecka, wyłudzanie zasiłków na wieeeeelodzietną rodzinę - zdarzyła się w Polsce w polskiej rodzinie, to też miałabyś wątpliwości, że to oszuści? Czy twoje sądy byłyby ostrzejsze, tylko dlatego że w historii nie byłoby pierwiastka rasizmu?

Pamiętam wątki na ematce, gdzie były głosy krytyki z racji samej wielodzietności w polskich rodzinach, że nieroby i dziecioroby. Gdyby to była mowa o Romach pewnie byliby bronieni, bo przecież tak nieelegancko być rasistą. To jest właśnie absurd. Rasizm nie jest dobry, ale zapamiętywanie się w zapieklej tolerancji rasowej jest równie złe.
      • memphis90 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 21:25
        Patrząc na to zdjęcie mimo wszystko mam poważne wątpliwości, czy to dziecko tych rodziców (albo tego ojca). Już nie chodzi o kolor skóry, ale o samo podobieństwo do rodziców - kształt nosa, brwi, oczu, podbródka, zębów, warg, który tu kompletnie nie pasuje... Np. szerokie wargi (jak u tego dziecka) są cechą dominująca, wąskie wargi (rodzice) - recesywną. Wąskowardzy rodzice nie mogą mieć dziecka z szerokimi wargami...
        • cherry.coke Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 21:32
          memphis90 napisała:

> Patrząc na to zdjęcie mimo wszystko mam poważne wątpliwości, czy to dziecko tyc
          > h rodziców (albo tego ojca). Już nie chodzi o kolor skóry, ale o samo podobieńs
          > two do rodziców - kształt nosa, brwi, oczu, podbródka, zębów, warg, który tu ko
          > mpletnie nie pasuje... Np. szerokie wargi (jak u tego dziecka) są cechą dominuj
          > ąca, wąskie wargi (rodzice) - recesywną. Wąskowardzy rodzice nie mogą mieć dzie
          > cka z szerokimi wargami...

A to nie jest tak jak z tym przypadkiem, ze niby rodzice niebieskoocy nie moga miec brazowookiego dziecka? A tymczasem owszem moga, bo recesywnosc nie jest az tak slaba, a dominacja az tak silna, zeby w jakims procencie czasem nie wylazlo i wtedy jest wlasnie zdziwko.
          • memphis90 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 21:46
            > A to nie jest tak jak z tym przypadkiem, ze niby rodzice niebieskoocy nie moga
            > miec brazowookiego dziecka? A tymczasem owszem mogą,
            No ja pierwsze słyszę, żeby niebieskoocy rodzice mogli mieć brązowookie dziecko...
            • cherry.coke Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 21:52
              memphis90 napisała:

> No ja pierwsze słyszę, żeby niebieskoocy rodzice mogli mieć brązowookie dziecko
              > ...

Moga. Nie moge znalezc polskiego artykulu, ale prosze angielski:
              genetics.thetech.org/how-blue-eyed-parents-can-have-brown-eyed-children
              Czytalam kiedys jakis artykul chyba w Wiedzy i Zyciu, ze mozliwa jest wlasciwie kazda kombinacja, tylko niektore sa czeste, a inne wyjatkowe.
        • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 21:51
          Od lat wiadomo ze to jednak tak nie dziala - to co mowisz to genetyka na poziomie Mendla a jego jak wiadomo ogrodnik oszukiwal zeby sie zgadzalo..
    • kozica111 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:01
      Takie sytuacje są możliwe ale są bardzo rzadkie.Lepiej chyba sprawdzić?Nie widzę w tym nic zdrożnego.
      • kropkacom Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:02
        Bo nie dotyczy twojej rodziny i twojego dziecka.
        • lady-z-gaga Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:15
          Niestety, tak juz jest, ze podobne przypadki traktujemy czasem różnie.
          Czy gdybys zobaczyła swoją kuzynkę, jak siedzi cały dzień, w mroz lub upał z małym dzieckiem na skrzyżowaniu, albo wysyła dzieciaka samego na żebry, to uznałabyś ją za dobrą matkę? byłoby to dla Ciebie do przyjęcia?
          A widzisz, u Romów musimy to tolerować i uznać ich prawo do takiego postępowania.
          Różna interpretacja tych samych wydarzeń istnieje i działa w obie strony.
          • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:27
            Nie, nie musimy.
            Własnie o to chodzi - ze nie musimy.
            Można zakazać żebrów i ścigać żebraków.
            Nie oznacza to wyłącznego ścigania akurat Romów, prawda?
            • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:38
              widziałas w polsce, czy gdziekowliek tabuny białych kobiet zebrzace z odurzonymi dziemi na reku?, bo ja nie.
              niech takie jedno dziecko uratuja, to zabranie dziecka na kilka dni (przeciez nie do obozu pracy i na pewno rodzice mogli kontaktowac sie z mała, asprawa szybko sie rozwiazała, w ciagu dosłownie kilku dni) jest cena, jaka warto zapłacic.
              dlaczego nie załąmujecie rak nad tymi wykorzystywanymi dziecmi, a nad jedna blondyneczka zabrana na kilka dni?
              moze to okrutne , co pisze, ale zero konsekwencji, zero, poprawnosc polityczna i pusto w głowie,
              • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:43
                Ja widziałam w Polsce wielu "białych" żebrzących. W domyśle: Polaków.

Wiesz, czemu jakieś grupy żebrzą? Podpowiem: z różnych istotnych powodów. Najpierw trzeba te powody zrozumieć.
                • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:49
                  z dziecmi? kleczacymi cały dzien na zimnym betonie niezaleznie od pory roku?
                  rzadko widuje sie zebrzaca cyganke bez dziecka, wtedy biega w kolko i proponuje wrozenie i kradnie, jak tylko ma okazje, z torebki, z kieszeni....widziałas biała kobiete proponujaca wrozenie na ulicy?
                  widziałas białe dziecko grajace na harmoszce w tramwaju, w czasie, kiedy powinno byc w szkole, najmlodsze widziane przeze mnie w Gdanski, na oko ok 4-5 lat, było pod opieka, a jakze, drugiego ok 7-8 lat.

widzialas "białych" w takiej akcji, to na prawde zwroce ci honor.
                  to nacja, ktora wykorzystuje dzieci do zebractwa i prostytucji NAGMINNIE i my mamy prawo sie z tym nie zgadzac i walczyc dostepnymi srodkam i wybacz kilkudniowa weryfikacja jednego dziecka jest niczym w porownaniu z dramatem tysiecy dzieci bez dziecinstwa.

jakim trzeba byc ograniczonym czlowiekiem, bez uczuc, serca, zeby tego nie widziec i uwazac, ze to ich sprawa, bo taka kultura, tradycja, czy zyczenie alfonsa. rece opadaja.
                  • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:54
                    vilez, pomoz mi to zrozumiec.
                  • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:05
                    Widziałam również żebrzące "białe" dzieci", a także matki z niemowlakami. Narkomanki i inne.
                    Biali Polacy żebrzą inaczej, i tyle. Nie wróżą, owszem.

> jakim trzeba byc ograniczonym czlowiekiem, bez uczuc, serca, zeby tego nie widz
                    > iec i uwazac, ze to ich sprawa, bo taka kultura, tradycja, czy zyczenie alfonsa
                    > . rece opadaja.

A to do czego?
                    • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:09
                      no, tak nie watpię...rece opadaja.

• vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:11
                        Acha.
                        • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:17
                          rozumiem, ze fakt widywania przez ciebie zebrzacych białych kobiet, w tym z niemowletami i narkomanek (tez z dziecmi jak rozumiem) - swoja droga, jakie ty dabletki bierzesz - ma pomoc mi zrozumiec fakt nagminnego wykorzystywania dzieci przez romow, dobrze mysle?
                          wiesz, co oznacza skala zjawiska?
                          mnie sie nie zdarzylo zobaczyc białej matki z niemowleciem na reku zebrzacej w dworcowym tunelu, ale moze za mało wychodze z domu,a moze ginie w tłumie romek, bo te, jak wiadomo maja najlepsze miejscowki wypracowane przez alfonsow.......

szkoda tylko tych dzieciakow, serce sie kraje, jak to sie widzi i najgorsze jest to, ze czlowiek nic nie moze z tym zrobic, bo nawet polcja bezsilna.
                          potem człowiek czyta na forum, ze trzeba to zrozumiec smile i sie zastanawia głupota to, czy brak wyobrazni....

• kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:20
                            to tez pomorzesz mi zrozumiec?

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Grecja-druga-para-Romow-zatrzymana-z-cudzym-dzieckiem,wid,16101100,wiadomosc.html
                          • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:21
                            Napisałam już Tobie, co sądzę.
                            • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:26
                              nie interesuje mnie, co o mnie sadzisz, na prawe smile osoby, ktore probuja tłumaczyc i tuszaowac krzywde wyrzadzana dzieciom, w imei czegokolwiek nie sa dla mnie opiniotworcze.
                              napisałas, ze wystarczy zrozumiec, wiec prosze, zebys mi pomogła zrozumiec i tyle, w temacie tez.
                              • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:39
                                Nie - O TOBIE, tylko -TOBIE.
                                jesu...
                                • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:57
                                  sens, jaby inny, ale wnioski te same smile nie widze roznicy.
                                  • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 11:45
                                    No ja widzę, nic o Tobie nie piszę, a TY o mnie- i owszem. Zacznij rozróżniać między ad rem i ad personam.
                          • nangaparbat3 kietko 24.10.13, 21:43
                            A tak a propos skali zjawiska - to ilu Romow wg Ciebie mieszka w Polsce?
                  • barbibarbi Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:19
                    1. Wielodzietna polska rodzina na ematce:

- to patologia, nieedukowane dziecioroby, nieroby i pasożyty żyjące na zasiłkach, okradają nas wszystkich ze społecznych pieniędzy, nie powinno być pieniędzy dla takich bezmyślnych dzieciorobów, bo będą się mnożyć jak króliki za nasze pieniądze, tfu! (były takie wątki)

2. Wielodzietna Romska rodzina, wyłudzająca zasiłki na fałszywe akty urodzeń dzieci, przetrzymująca nieswoje dziecko ze sfałszowanymi dokumentami:

- może wzięli to dziecko od zlej białej matki i się zaopiekowali? Może dziecko miałoby gorzej z białą matką patologiczną? Nic im nie udowodnili! Tyle dzieci mają to jedno dodatkowe przeoczyli. Wcale nie widać żeby to dziecko było smutne, włoski przemalowali bo oni mają takie zwyczaje, to normalne. Łatwo ich od razu źle osądzać, tylko dlatego że są Romami, a może są niewinni? Wszyscy tylko czekają żeby opluć biednych Romów, obrzydliwość!

ABSURD
        • kikimora78 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:19
          No właśnie kropko - nie dotyczy ciebie i twojego dziecka.

A gdyby to tobie zginęło dziecko? Gdybyś to ty czekała na informację, na to, że się znajdzie, że ktoś się kiedyś zainteresuje, sprawdzi - nawet bezpodstawnie - i odzyskasz dziecko?
          • cherry.coke Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:54
            Myslisz, ze swiadomosc tego, ze sprawdza sie odbierajac, by jej wtedy pomogla? Ta dziewczynka podobno przez te trzy dni nie mogla jesc ze stresu. Dwulatek plakal. A rodzice dokumenty mieli i pokazali.
            • lajente Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:08
              cherry.coke napisała:

> Myslisz, ze swiadomosc tego, ze sprawdza sie odbierajac, by jej wtedy pomogla?
              > Ta dziewczynka podobno przez te trzy dni nie mogla jesc ze stresu. Dwulatek pla
              > kal. A rodzice dokumenty mieli i pokazali.

Ok, nikt chyba nie będzie twierdził, że dobrze się stało, ale niestety pomyłki zdarzają się zawsze, szczególnie gdy o pewnych sprawach robi się głośno i część ludzi staje się nadgorliwa.
              Tak samo się dzieje w przypadku pobić dzieci albo ich śmierci na skutek znęcania, robi się głośno w prasie i po chwili już mamy doniesienia o nadgorliwym działaniu służb, tak bywa, to pewna cena za ochronę najsłabszych, pytanie czy koniecznie trzeba włączać w nią rasizm i doprowadzić do tego, że dzieci z dorosłymi o innym kolorze skóry niż biała, przestaną być chronione w ogóle.
              • cherry.coke Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:25
                lajente napisał(a):

> Ok, nikt chyba nie będzie twierdził, że dobrze się stało, ale niestety pomyłki
                > zdarzają się zawsze, szczególnie gdy o pewnych sprawach robi się głośno i część
                > ludzi staje się nadgorliwa.

Duzo ludzi twierdzi, ze dobrze sie stalo ("bo przeciez mogly buc porwane wiec nic nie szkodzi"), a tak to trzeba wlasnie nazwac - pomylka, i naduzyciem. I poprawic procedury, zeby doniesienia z serii "dziecko wyglada inaczej" sprawdzac bez ruszania dziecka z domu. I douczyc, ze owszem Romowie moga miec jasne dzieci i sami tak wygladac...

Tak zeby sluzby mogly sie zajac prawdziwymi problemami, takimi jak wykorzystywanie , zebractwo dzieci czy zabieranie ich ze szkoly, a nie kolorem ich oczu...
                • nenia1 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:55
                  cherry.coke napisała:

> Duzo ludzi twierdzi, ze dobrze sie stalo ("bo przeciez mogly buc porwane wiec n
                  > ic nie szkodzi"), a tak to trzeba wlasnie nazwac - pomylka, i naduzyciem.

Ok, ale trzeba też patrzeć, żeby nomen omen, nie wylać dziecka z kąpielą.
                  Skoro nadgorliwość pojawia się w jedną stronę, to pojawi się również w drugą.
                  Będą służby, które po aferach z wykorzystaniem dzieci zareagują nadmiernie, a będą też tacy, którzy po oskarżaniach o rasizm odpuszczą interwencję w osób o innej karnacji niż biała.
                  To po prostu dwie strony tej samej monety i uważam, że osoby takie jak Olena w efekcie doprowadzają do niekorzystnych zjawisk, czyli do zaniechania w obawie o posądzenie o rasizm.
                  • cherry.coke Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 11:26
                    nenia1 napisała:

> Ok, ale trzeba też patrzeć, żeby nomen omen, nie wylać dziecka z kąpielą.
                    > Skoro nadgorliwość pojawia się w jedną stronę, to pojawi się również w drugą.
                    > Będą służby, które po aferach z wykorzystaniem dzieci zareagują nadmiernie, a b
                    > ędą też tacy, którzy po oskarżaniach o rasizm odpuszczą interwencję w osób o in
                    > nej karnacji niż biała.
                    > To po prostu dwie strony tej samej monety i uważam, że osoby takie jak Olena w
                    > efekcie doprowadzają do niekorzystnych zjawisk, czyli do zaniechania w obawie o
                    > posądzenie o rasizm.

No i dlatego potrzebne sa szkolenia, zeby akcje nie opieraly sie na ignorancji, takiej jak przekonanie, ze ktos tam nie moze miec niebieskich oczu.

A druga strona medalu jest to, ze jak ma z kolei oczy brazowe, to juz nikt sie nie interesuje. Tak jak pisalam w drugim watku - wyciagneli tu z domow dzieci blond, a zostawili ich rodzenstwo. Ktore przeciez, jesli przyjac zalozenie, ze to dom handlarzy dziecmi albo porywaczy, sa w takim samym niebezpieczenstwie jak blondynek czy blondyneczka, i tak samo moga byc cudze. Albo-albo. A tu troche wylazi taki "missing white woman syndrome".
                    • kikimora78 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 11:42
                      No to całe szczęście, że moja córka jest blondynką z niebieskimi oczami - ma szansę na odnalezienie smile
                      Chociaż mojej mamie dla odmiany spędza to sen z powiek, bowiem - jak wieść gminna niesie (ku uciesze gazety) w Norwegii zabierają dzieci imigrantom i oddają lokalsom, i wg. mojej mamy właśnie dzieci o "skandynawskim" wyglądzie są najbardziej zagrożone taką naturalizacją big_grin
    • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:01
      Rasizm rulez, Olena. Te tęsknoty, żeby jednak Romowie okazali się złodziejami dzieci, żeby można było ich obrzygać. Obrzydliwe.
      • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:09
        Kiedy wszyscy bywają złodziejami dzieci. Pomijam dzieci Zamojszczyzny i Lebensborn pomijam to, co się działo w Argentynie - mam na myśli zwykłych ludzi, którzy kupują/sprzedają, porywają, przejmują cudze dziecko. Takie rzeczy się po prostu zdarzają, bo jesteśmy, jacy jesteśmy. I szlag mnie trafia, kiedy widzi się w tym wszystkim kolor znienawidzonej mniejszości, której - a czemu by nie? też się zdarza.
        • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:19
          No oczywiście. Ale zawsze fajnie mieć takiego "obcego", na którego zgoni się wady ludzkości jako takiej. To Cygan kradnie, nie- my, Polacy czy Niemcy, i już .
          • lady-z-gaga Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:29
            Dajemy przyzwolenie, aby - z racji swojej odmienności - robili rzeczy wg nas niedopuszczalne: wykorzystywanie dzieci do żebractwa, okaleczanie ich, wczesne wydawanie dziewczynek za mąz i odmawianie im prawa do edukacji.
            Niestety, w konsekwencji częsciej podejrzewamy ich o robienie innych niedopuszczalnych rzeczy.
            Mam się tego wstydzić? Wykluczone
            Policjant tez się nie musi wstydzić, że po przyjęciu zawiadomienia o przestępstwie sięga do rejestru recydywistow i najpierw tam szuka. Robi tak, bo to jest logiczne.
            Nie uważaj się za lepszą od innych, bo Twoje poglądy pięknie nadają się na sztandary, ale gdyby przyszło Ci rozwiązywac konkretne problemy, byłyby bezużyteczne.
            • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:40
              > Nie uważaj się za lepszą od innych,

O, a to stwierdzanie faktów to uważanie się za lepszą?

bo Twoje poglądy pięknie nadają się na szta
              > ndary, ale gdyby przyszło Ci rozwiązywac konkretne problemy, byłyby bezużyteczn
              > e.

A skąd taki wniosek? Bo rzeczywistość mówi co innego.
            • lajente Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:49
              lady-z-gaga napisała:

> Nie uważaj się za lepszą od innych, bo Twoje poglądy pięknie nadają się na szta
              > ndary, ale gdyby przyszło Ci rozwiązywac konkretne problemy, byłyby bezużyteczn
              > e.

Bezużyteczne? Ja bym nawet powiedziała groźne, olena zakazałaby wyrażania wszelkich pretensji, żalów, poglądów i przekonań, które byłyby normalną formą rozwiązywania konfliktów i problemów powstających na skutek różnic kulturowych i religijnych.
              Olena ma zawsze na wszystko gotową odpowiedź - "my Polacy też tak robimy, tylko nie chcemy się przyznać bo w szkołach nam wtłoczona, że jesteśmy idealni".

Czyli - ludzie się skarżą, że Romowie w sąsiedztwie srają na ulicę, no to co z tego, przecież Polacy sikają po bramach.
              Muzułmanie gwałcą w Norwegii, ale co z tego, mają inną kulturę, gdzie kobiety nie chodzą porozbierana, a poza tym...Polacy też gwałcą.
              Zakaz uboju rytualnego - to przecież antysemityzm, a poza tym...Polacy trzymają psy na łańcuchach.
              Odebranie Romom dziecka żebrzącego na ulicy - no przecież polskie dzieci zbierają węgiel z torów
              itd. itd.
              • barbibarbi Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:58
                Czyli - ludzie się skarżą, że Romowie w sąsiedztwie srają na ulicę, no to co z
                > tego, przecież Polacy sikają po bramach.
                > Muzułmanie gwałcą w Norwegii, ale co z tego, mają inną kulturę, gdzie kobiety n
                > ie chodzą porozbierana, a poza tym...Polacy też gwałcą.
                > Zakaz uboju rytualnego - to przecież antysemityzm, a poza tym...Polacy trzymają
                > psy na łańcuchach.
                > Odebranie Romom dziecka żebrzącego na ulicy - no przecież polskie dzieci zbiera
                > ją węgiel z torów
                > itd. itd.

Dobre big_grin
                Tylko nie zauważyła, że taka obrona wszelkich ras poza swoją, to też rasizm.
                • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:13
                  A ktoś broni swojej rasy/nacji/grupy? Ja nie bronię. Bo anim rasistka, ani nie uwazam mojej grupy za szczególnie super. Grupa jak grupa.
                • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 01:02
                  Nie, kochana. Nie rozumiesz.
                  Gwałci promil* muzułmanów w Norwegii. Kradnie auta promil Polaków w Niemczech. Prostytuuje się promil Ukrainek w Anglii. Bankami zarządza promil Żydów.
                  Zwyczajnie za ksenofobiczne i głupie uważam traktowanie każdego członka danej grupy tak, jakby cała grupa zachowywała się/miała cechy takie, jak promil jej członków. To raz.

A dwa - śmieszy mnie, ale i oburza, że atakujemy transgresje innych społeczności, nie zauważając, że tolerujemy wykroczenia własnej.

*promil jest tu wartością umowną, oznacza maleńki wycinek danej społeczności.
                  • lajente Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 09:29
                    olena.s napisała:

> Nie, kochana. Nie rozumiesz.
                    > Gwałci promil* muzułmanów w Norwegii. Kradnie auta promil Polaków w Niemczech.
                    > Prostytuuje się promil Ukrainek w Anglii. Bankami zarządza promil Żydów.
                    > Zwyczajnie za ksenofobiczne i głupie uważam traktowanie każdego członka danej g
                    > rupy tak, jakby cała grupa zachowywała się/miała cechy takie, jak promil jej cz
                    > łonków. To raz.

Naprawdę? A to nie ty czasem zakładaś wątek pt. "polskie grube dzieci"? Dlaczego wtedy nie użyłaś słowa promil?
                    • gazeta_mi_placi Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 09:40
                      10/10
                    • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 13:32
                      Nie użyła, bo by sklamala.
                      • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 14:12
                        Bravo rosa !

I oczywiscie "polskie grube dzieci" jest ok......ech.....

Nawet w kontekście że dyskusja odbywa się wsód osób z Polski, UK, USA ( w pewnym sensie) i Kataru, wśród których polskie dzieci są najszczuplejsze.

Zaznaczenie, że NIESTETY , handel dziećmi jest problemem wśród romskiej społecznosci w Europie (ale już na przykład kobietami w celu prostytucji nie) jest rasistowskie. Zdanie o Polakach jest OK.

Trydno o większa hipokryzję.

p.s. Nie wiem czy zrobiłaś przysługe olenie podbijając ten temat, bo ona pewnie chętnie by o tym zapomniała.
                    • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 14:09
                      Bo wątek dotyczył TEKSTU INFORMACYJNEGO związanego z badaniami naukowymi, z których wynikało, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. I nie dotyczyło to niestety promila, tylko grubych procentów (obecnie już 25 procent polskich dzieci poniżej 1,5 roku ma za wyskoką wagę, nb., a wśród 11-latków - 30 procent.). I wbrew insynuacjom paru forumowiczów, nie porównywałam polskich spaślaczków z moimi lokalnymi tłuścioszkami, choćby dlatego, że u mnie problem jest większy niż w PL, prawdopodobnie wręcz Katar znajduje się w pierwszej światowej trójce otyłości. Więc tytuł wątku odpowiadał treści raportu, a co wiecej, i nie różnił się specjalnie od tytułu w Charakterach (Polskie dzieci grube i smutne) czy radiu Zet - (Epidemia grubych dzieci w Polsce), Fakcie (Nasze dzieci są za grube) czy - ha ha - Ekspresie (Polskie Grube dzieci). W zwiazku z czym czepianie się mnie, a nie szeregu mediów oraz autorów raportu (to był zdaje się ten ten tekst ) nie było zwiazane ani z tytułem, ani z raportem, ani z wagą sprawy, a wyłącznie z faktem, że kiloro forumowiczów ma za złe emigrantkom, i reaguje pokrzywką na niemal wszystko. Bywa.

I nie, 30 procent Polaków nie kradnie aut w Niemczech, a 30% muzułmanów w Norwegii nie gwałci. Tam były procenty, tu są - na szczęście - promile, czy promile promili.
                      • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 14:16
                        Tytuł nadałaś Ty, a nie "tekst".

Tutaj tekst linka też dotyczył "porwania". A raczej nikt nie założył wątku "Romowie porywają dzieci"

wyłącznie z faktem, że kiloro forumowiczów m
                        > a za złe emigrantkom, i reaguje pokrzywką na niemal wszystko. Bywa.
                        >

Możesz się tak pocieszać. A wystarczyło powiedziec przepraszam.
                        • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 14:59
                          Raczej to ty powinnaś przeprosić confused
                          Twoja obsesja na punkcie dziewczyn spoza Polski graniczy ze stanem chorobowym uncertain
                          • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:04
                            Za co?

Nie mam obsesji na punkcie eimgrantek tylko hipokrytek wink

Na forum jest wiele fantastycznych dziewczyn spoza Polski.
                            • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:17
                              Spójrz na siebie i przestań mierzyć swoją miarką. I jak walisz kamieniem, to gadaj, ileż to razy odmówiłaś sobie hipokryzji, bo IMHO to od ciebie uczyć można hipokryzji. Bez odbioru. EOT.
                              • lajente Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:21
                                O następne niewiniątko pouczające o braku tolerancji i uogólnieniach.

Czy to nie ty zakładał wątek z dramatycznym tytułem "znieczulica w Polsce" do wygrzebanej gdzieś wypowiedzi nie wiadomo kogo, o kocie na drzewie do którego ponoć nie chciała przyjechać straż pożarna?
                                • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:30
                                  Uważasz, że napisałam nieprawdę?
                                  A co z postępowaniem katowickiej policji, która została wezwana szpitala, przez świadków zdarzenia, podczas którego wszyscy widzieli, jak ojciec kopał swoje kilkuletnie dziecko i rzucał nim o ścianę? To nie znieczulica? I nie w Polsce?? suspicious
                                  • lajente Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:32
                                    Pisałaś prawdę, taką samą jaką ludzie piszą o Romach i muzułmanach.

Muzułmanie gwałcą białe kobiety w Norwegii. Przecież to prawda.

Romowie w Polsce srają na ulicy razem ze swoimi psami. To też prawda, nawet sfilmowana.
                                  • gazeta_mi_placi Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:46
                                    Gwoli ścisłości Rosu, tam akurat nie było znieczulicy, pacjenci zareagowali, najpierw poinformowali o tym zdarzeniu przechodzącego lekarza, potem została powiadomiona ochrona szpitala i policja. Pacjenci zeznawali na policji, a jedna z pacjentek tak się przejęła że jeszcze później po zgłoszeniu na policję sama dowiadywała się dodatkowo jak sprawa się zakończyła.
                                    I to jest znieczulica? Mieli (zapewne były tam głównie kobiety z własnymi dziećmi) z gołymi pięściami na oczach innych przestraszonych dzieci rzucić się na faceta i potem mieć złamany nos albo sami zostać oskarżeni o pobicie? Zareagowali prawidłowo - powiadomieniem odpowiednich służb.
                                    I tak być powinno.
                                    • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:54
                                      A policja zrobiła notatkę i puściła gościa z bitym dzieckiem do domu.
                                      Napisałam wtedy, że boję się, że niedługo będzie kolejny artykuł o zakatowanym dziecku przez tatusia - potwora. I kto za to odpowie?
                                      • gazeta_mi_placi Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:56
                                        Bój się Rosa siebie, bo drugiej na forum tak agresywnej osoby jak Ty nie ma i inne e-matki (także te które za mną nie przepadają) mi przytakną.
                                        • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 22:58
                                          No właśnie widzę, jak się z tobą zgadzają..
                              • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:23
                                rosa - jeżeli o cos oskarżasz, to podaj dowody np cytaty. Chlapac językiem może każdy.
                      • lajente Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:28
                        olena.s napisała:

> I nie, 30 procent Polaków nie kradnie aut w Niemczech, a 30% muzułmanów w Norwe
                        > gii nie gwałci. Tam były procenty, tu są - na szczęście - promile, czy promile
                        > promili.

Po pierwsze 30% to dalej nie wszyscy, więc nie uogólniaj, skoro tak cię to razi, a poza tym procenty mają to do siebie, że można w różny sposób je przedstawiać.
                        Skoro w Norwegii mieszka 1,5% muzułmanów, a liczba gwałtów jaką dokonują przekracza 50% w całej Norwegi, a 90% w Oslo, to już nie mówimy o promilach, prawda?
                        • gazeta_mi_placi Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:48
                          A ile kobiet w Norwegii odsłania bezczelnie kostki, twarze i czasem o zgrozo kolana? Same się proszą wywalaniem atrybutów na widok powszechny.
                          Wiesz jak taka kostka może podnosić mężczyznę? A kolano?
                          Założę się też że owe zgwałcone kobiety były poza domem w momencie gwałtu i w dodatku bez towarzystwa męża ani brata.
                          Jak można atakować tych chłopców?
                          • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 15:55
                            Za to w Polsce dzieci są winne pedofilii uncertain
                            • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 16:16
                              A niektórzy się boja artykułów o kolejnych przehandlowanych dzieciach.

I w czym Twoje "banie się " jest bardziej uzasadnione od ich "bania"?
                        • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 16:24
                          W Oslo mieszka 50 tysięcy muzułmanów (na cos blisko 600 tysięcy mieszkańców ogółem).
                          Gwałtów (w sumie) zgłoszono 150 w ciągu roku. Spośród 131 skazanych 45,8 procent miało narodowość bliskowschodnią, azjatycką i afrykańską (do takich danych dotarłam). Powiedzmy - 70 sprawców.
                          Czyli zakładając - no, to nainterpretacja, ale powiedzmy - że wszyscy ci azjatyccy, bliskowschodni i afrykańscy gwałciciele byli muzułmanami i żaden z nich nie zgwałcił więcej niż jednej kobiety, możesz uznać, że 1/750 muzułmanów w Oslo jest gwałcicielem. Co oznacza, że mówiąc, iż muzułmanie są gwałcicielami obrażasz niewinnych 749 razy, a mówisz prawdę - raz. Niesprawiedliwie oskarżasz 749 razy, a sprawiedliwie wskazujesz winnego - raz.

Co nie znaczy, abym uważała, że nie nalezy wyciągać wniosków z tych statystyk. Należy, a jakże. Nie należy natomiast pluć na buty 749 niewinnym ludziom, będących muzułmanami, którzy nie gwałcą, Polakami, którzy nie kradną, czy Ukrainkami, które się nie prostytuują.
                          Zaś co do Romów kradnących dzieci - no na litość, ile jest takich przypadków???
                          • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 16:33
                            Nie należy natomiast pluć na buty 749 niewinnym ludziom,

No właśniewink
                            • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 16:47
                              joa66 napisała:

> Nie należy natomiast pluć na buty 749 niewinnym ludziom,
                              >
                              > No właśniewink

To przestań to robić, hipokrytko.
                              • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 16:55
                                rosa- fakty, fakty a nie obelgi , ok?

Na razie nie uzasadniłaś żadnej obelgi pod moim adresem.
                          • lajente Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 18:07
                            Ty się ciągle odnosisz to ilości mieszkańców, a teraz odpowiedz na pytanie wychodząc od ilości dokonanych gwałtów - kto najczęściej gwałci? No niestety, muzułmanie, dotyczy to tak Norwegii jak i Szwecji. Oczywiście można dodawać "1 gwałci, ale 749 nie gwałci", albo "najczęściej gwałcą niektórzy (nie wszyscy) muzułmanie, tylko...trochę dziwnie to brzmi, prawda? Nikt, łącznie z tobą, w ten sposób nie mówi, sama używasz uogólniających zwrotów, tylko że nikt nie doszukuje się w tym niechęci, rasizmu czy ksenofobii, a tu na muzułmanach czy Romach jest pewne piętno i stąd moim zdaniem jakieś chore przewrażliwienie.
                            Przy czym ja nie sugeruję, że rasizm czy ksenofobia nie istnieją, bo istnieją. Ale prawdą jest też że na drugim biegunie są ludzie tacy jak ty, biegnący ze sztandarem tolerancji bez potrzeby, w sytuacji, gdy faktycznie inne religia inna kultura stwarza pewne zagrożenia, mnie lub bardziej poważne, ale lekceważone i uciszane doprowadzają do coraz większej eskalacji. To jakby ktoś gotujący się garnek przykrył szczelną pokrywą, przez chwilę nic nie widać, aż dojdzie do eksplozji. Uważam, że osoby takie jak ty, w gruncie rzeczy są tak samo szkodliwe, jak rasiści, bowiem uniemożliwiają próby rozładowania konfliktu w konstruktywny sposób.
                            I jestem pewna, że jak w końcu dojdzie do jakiejś tragedii będziesz w gruncie rzeczy odczuwała satysfakcję bo okaże się "a nie mówiłam", tak jak teraz czuję, że w środku ty się po prostu cieszysz, że to dziecko na żebry oddała własna (romska) matka, nie widzisz w tym nic złego, wyszło na twoje, e-matka (czy to nie uogólnienie, przecież tylko niektóre tak pisały?) się myliła.
                            • gazeta_mi_placi Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 18:16
                              >To jakby ktoś gotujący się garnek przykrył szczelną pokrywą, przez chwilę nic nie widać, aż dojdzie do eksplozji.

Pięknie i niestety prawdziwie napisane, obawiam się, że z tego całego islamskiego multi kulti będzie w Europie jeszcze jedna wielka draka, kto wie może nawet na większą miarę niż WTC sad
                            • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 18:19
                              To jakby ktoś gotujący się garnek przykrył szczelną pokrywą, przez chwilę nic nie widać, aż dojdzie do eksplozji. Uważam, że osoby takie jak ty, w gruncie rzeczy są tak samo szkodliwe, jak rasiści, bowiem uniemożliwiają próby rozładowania konfliktu w konstruktywny sposób.
                              • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 18:19
                                za wcześnie wysłałam

.

miało być 10/10
                            • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 19:47
                              Odnoszę się do odsetka winnych w stosunku do niewinnej części grupy, która, zauważ, w przeciwieństwie do członków partii, wyznawców doktryn etc. nie wybierała sobie tożsamości narodowej ani wyznaniowej, prawda?
                              Piszesz o konfiktach, garnkach, pokrywkach i eksplozjach. Całe forum się ekscytuje - ale to przecież ani polski garnek, ani polska pokrywka. W Polsce muzułmanów de facto nie ma. Pewnie 95 procent populacji rodaków na żywo żadnego nie widziało, a na pewno nie zamieniło z nimi nawet słowa, więc jaki to konflikt chcesz rozładowywać konstruktywnie?
                              Ten garnek jest pusty, ani muzułmanów, ani Czarnych, ani Żydów - a jednak, cholera, ta pokrywka skacze jak diabli.
                              To o czym to świadczy? O nich, że są problemem? Czy o nas, że widzimy problem, którego nie ma?
                              I nie, ja się nie cieszę ani kiedy ktoś oddaje swoje dziecko za 250E, ani kiedy ktoś wali pięścią w łeb 3-miesięczne niemowlę żeby się zamknęło, ani kiedy ktoś wyjmuje spluwę i morduje 70 nastolatków. Natomiast mam nadzieję, że może jacyś obserwatorzy sprawy Marii zdobeda się na autorefleksję i poczują leciutki dyskomfort, że tak gładko uwierzyli w bajkę o Cyganach, co dzieci po wsiach kradną I może, może następnym razem zdadzą sobie sprawę z własnych uprzedzeń zanim rzucą kamieniem w Obcego.
                              • lajente Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 20:09
                                olena.s napisała:

> Ten garnek jest pusty, ani muzułmanów, ani Czarnych, ani Żydów - a jednak, chol
                                > era, ta pokrywka skacze jak diabli.

Nie jest pusty, w Polsce jest problem z Romami, pomijam fakt, że dziś w Europie nie ma granic, podróżuje się swobodnie, mnóstwo Polaków żyje również poza granicami Polski więc nie jest tak, że żadne problemy nas nie dotyczą. W zamachu w Londynie zginęła moja znajoma z Chorzowa, więc nie byłabym taka pewna jak ty, że Polaków problem nie dotyka wcale.

> Natomiast mam nadzieję, że może jacy
                                > ś obserwatorzy sprawy Marii zdobeda się na autorefleksję i poczują leciutki dys
                                > komfort, że tak gładko uwierzyli w bajkę o Cyganach, co dzieci po wsiach kra
                                > dną
                                I może, może następnym razem zdadzą sobie sprawę z własnych uprzedzeń z
                                > anim rzucą kamieniem w Obcego.

A masz autorefleksję, że takie myślenie jak twoja jest skrajnością w drugą stronę i doprowadza w efekcie do zaniku wszelkich działań z obawy o posądzenie o rasizm?
                                • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 20:32
                                  A nie, dlaczego?
                                  Jestem przeciwna handlowi dziećmi (bez względu na kolor skóry przedmiotu i podmiotu transakcji).
                                  Jestem przeciwna gwałtom (bez względu na wyznanie i pochodzenie sprawcy i ofiary).
                                  Jestem przeciwna wykorzystywaniu dzieci do żebrania (bez względu.....)
                                  Jestem przeciwna dyskrymiancji
                                  • rosapulchra-0 Re: Romka nie może być blondynką 26.10.13, 00:08
                                    Olena, nie tłumacz. Czasu i energii żal.
                                • gazeta_mi_placi Re: Romka nie może być blondynką 26.10.13, 11:02
                                  >W zamachu w Londynie zginęła moja znajoma z Chorzowa.

W tym samym czasie przebywała tam moja dobra koleżanka z liceum, również się bałam czy aby to nie ona jest jedną z polskich ofiar.
                              • gazeta_mi_placi Re: Romka nie może być blondynką 26.10.13, 10:55
                                >Całe forum się ekscytuje - ale to przecież ani polski garnek, ani polska pokrywka. W Polsce muzułmanów de facto nie ma.

No proszę, w Polsce emigrantów (znaczy Polek które są na emigracji w innych państwach np. w Norwegii, Niemczech, Katarze) też nie ma, ale jak ktoś się burzy żeby nie krytykowali czegoś co ich już nie dotyczy z racji tego, że mieszkają już gdzie indziej i nie planują ( w większości ) powrotu do Polski i Ty i inne Panie (nicków już nie wymienię bo wiadomo z grubsza o kogo chodzi) się oburzacie, że nie można im zatykać ust (mimo że mieszkają nierzadko od lat gdzie indziej), że też mają prawo do wypowiedzi, że kto wie może kiedyś wrócą itp.
                                A teraz niby przyznajesz rację, że nie powinno się krytykować tego czego nie ma na konkretnie naszym terenie?
                                To jak w końcu?
              • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:10
                Ale nie mieszaj mnie z Oleną. Ja to ja, a Olena to Olena.
                • lajente Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:12
                  vilez napisała:

> Ale nie mieszaj mnie z Oleną. Ja to ja, a Olena to Olena.

A napisałam, że ty z Oleną to jedno?
                  • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:14
                    To zobacz, czego i kogo ten topik dotyczy.
          • lajente Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:29
            vilez napisała:

> No oczywiście. Ale zawsze fajnie mieć takiego "obcego", na którego zgoni się wa
            > dy ludzkości jako takiej. To Cygan kradnie, nie- my, Polacy

Co za pierdoły, kto jak kto, ale Polacy ciągle się samobiczują.
            • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:37
              Że złodziejami są- się biczują? Nie zauważyłam. Widać mi słabnie wzrok wink
              A są złodziejami.
              • lajente Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:58
                vilez napisała:

> Że złodziejami są- się biczują? Nie zauważyłam. Widać mi słabnie wzrok wink

Nie wzrok ci słabnie tylko jak Olena nie widzisz (nie chcesz) widzieć rzeczy, które nie pasują do twojej teorii - nie tylko się biczują, ale i filmy na ten temat kręcą - polecam Yumę.
                • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:09
                  Aaaa...filmy kręcą. Acha. Filmy to już chyba o wszystkim były kręcone,. I co? I nico. Nadal złodziejstwo jest problemem społecznym.
                  • lajente Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:14
                    vilez napisała:

> Aaaa...filmy kręcą. Acha. Filmy to już chyba o wszystkim były kręcone,. I co? I
                    > nico. Nadal złodziejstwo jest problemem społecznym.

Niestety, musisz się zdecydować o czym rozmawiasz, czy o zauważaniu zjawiska czy o jego istnieniu.
                    • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:23
                      To zauważanie jakoś się nie przekłada na redukcję zjawiska. Bo jest- nikłe, to zauważanie?
            • nangaparbat3 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 21:52
              A sprawdzili już twoj samochod, czy go nie ukradłaś w Niemczech?
    • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:03
      Dodam, że w ostanim National Geographic był tekst ze zdjeciami wstrząsających mieszanek - i nie, nie albinosów.
      • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:07
        cyganie w ten sposob płaca za swoj styl zycia, jaki sobie dobrowolnie wybrali.

uzywaja dzieci do zebrania, chodza z nimi po ruchliwych ulicach, dworcach, odurzaja...potem wszyscy wsiadaja do wypasionego busa i odjezdzaja z alfonsem. uwazacie, ze to trzeba akceptowac w ramach poprawnosci politycznej?
        to jest chore.
      • kozica111 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:08
        Kompletnie nie rozumiem skąd założenie że u podstaw weryfikacji leżał rasizm a nie zwykła obawa dotycząca braku pokrewieństwa.
        • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:10
          problem polega na tym, ze kolorowi, w tym cyganie sa wiekszymi rasistami niz biali. tylko im wolno o tym mowic, a nawet edukuje sie ich w tym kierunku, a białemu nie wolno nic.
          jak rownouprawnienie, to niech działa w obie strony.
        • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:14
          Coz - ostatnio widzialam material taki
          - Murzyn odpilowywal ostentacyjnie lancuch od roweru - prawie wszyscy zwrocili uwage dziadek po policje zadzwonil. Bialy odpilowywal - ludzie sie niepokoili ale uwage sporadycznie zwracali. Na koniec sliczna blondynka - i co? Ludzie sie pchali zeby jej pomoc.
          Biala zamozna para - widac psikus genetyki. Romowie? Porwane. Przeciez wszyscy wiedza ze cyganie dzieci porywaja a zydzi przerabiaja na mace.
          • kietka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:40
            coz, zwylki rasisci, ciekawe, jaby reagowali czarni, przypuszczam, ze odwrotnie, a blondyneczke, to pewnie by chetnie zaliczyli i to zbiorowo, jaby to był jakis negrohood.
            tylko w twoich oczach białmu nie wolno, a czarnemu wolno i tutaj cały dramat waskiego swiatopogladu.
            • nangaparbat3 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 22:02
              Kietko, zmeczona jestem, nie będę sie bawić w omowienia, powiem wprost: masz wąskie horyzonty, zerową wiedzę, żółć Cię zalewa i plujesz jadem. Żrącym.
          • aneta-skarpeta Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:01
            ale nie przesadzajcie

w przypadku Irlandii sie pomylili, ale w przypadku Marii ich instynkt ( to dziecko tu nie pasuje) zadziałał

i bardzo dobrze

czy nie? lepiej zeby pomysleli w przypadku Marii- ooo pewnie im sie takie urodziło, ogladałame taki program na Dicovery

?

bo nie rozumiem

tak samo z siniakami u dzieci- wiadomo czasem dziecko sobie nabija b.duzo siniaków i czasem mozna zbyt pochopnie posądziec, że dziecko dzieje krzywka, a ono po prostu lubi po drzewach skakać, ale czy to oznacza, żeby lekceważyć dzieci poobijane, sytuacje podejrzane etc?
            • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:16
              Naprawdę uważasz, ze wolno- z tytułu przynależności do jakiejś grupy -PREWENCYJNIE zakładać, że przedstawiciel tej grupy popełnił przestępstwo ? Bo to jest grube nadużycie prawa.
              • aneta-skarpeta Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:37
                nic nie zrozumiałaś

ich niepokój wzbudził wygląd dziewczynki- była inna - okazało się ze słusznie

słuzby widzą kobietę z podbitym okiem- może ją mąż bije, trzeba to sprawdzic- choc przeciez mogła stanąc na grabie

idzie facet i niesie pod pachą rozwrzeszczane dziecko- może to pedofil porwał dziecko, a moze tata zabrał rozwrzeszczane dziecko ze sklepu, zeby sie uspokoiło- czasem warto to sprawdzic

jak widać w przypadku Marii słuzby zadzialaly skutecznie

wiadomo, że trudniej byloby wyłapać takie dziecko wsród masy blond dzieci- to naturalne

niestety wypłynęła afera z Marią i służby są teraz nadwrażliwe

mozna porozmawiac o metodach działań, ale sama czujność jest ok wg mnie
                • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:43
                  No nie wiem, czy tak nic nie zrozumiałam. Coś jednak chyba zrozumiałam.
                  Działania prewencyjnie (tu: sprawdzające) chyba powinny się odbywać innymi narzędziami, niż tutaj zastosowane? Ta "nadwrażliwość" to niekompetencja i uprzedzenie- rasowe. Niestety. Nie do przyjęcia w żadnym przypadku.
              • claudel6 Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 16:52
                Nie na podstawie przynależności do grupy, tylko na podstawie tego, co widać gołym okiem (siniaki, inny kolor dziecka) – tak. Prewencja w przypadku dzieci powinna byc posunięta najdal;ej jak sie da.
                • vilez Re: Romka nie może być blondynką 25.10.13, 16:59
                  W przypadku innego koloru ("mnierszościowego") trzeba by prewencyjnie zatrzymywać spory procent ludzkości. Przypominam o powszechnych dziś migracjach i krzyżowaniu się ludzi. Taki drobiazg.
      • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:12
        I jeszcze rzućcie okiem tu
        • kozica111 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:20
          O a tu znowu;
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14833591,Grecja__Kolejna_para_Romow_zatrzymana_z_cudzym_dzieckiem.html#BoxWiadTxt
        • aneta-skarpeta Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:03
          ale czego dowodzi ten kalejdoskop?
          • lajente Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:11
            aneta-skarpeta napisała:

> ale czego dowodzi ten kalejdoskop?

Olena ze swoim kagankiem wkleja, bo jej się zdaje, że w Polsce same tłumoki rasistowsko-antysemickie siedzą i nic o genetyce albo obcej kulturze nie wiedzą.
            • vilez Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 11:00
              No, coś z tym rasizmem w Polsce jest na rzeczy. Polscy naukowcy (niżej) uznają w większości, że rasy istnieją! Naukowcy. To co dopiero mówić o całej społeczności.
              "Polscy antropologowie (100 respondentów ankiety), zapytani o to w 2001 r., w 75% odpowiedzieli TAK, a tylko 25% — NIE. Co więcej, 13 ankietowanych zadeklarowało typologiczny punkt widzenia! Inaczej wyglądały wyniki badań z 1999 r., przeprowadzone wśród antropologów z USA (Lieberman i współaut. 2003) — tam 69% badanych uznało, że ras nie ma (w zestawieniu z wynikami polskimi, to niemal trzykrotnie więcej)."
              (Prof. Jan Strzałko, Co jest ewolucyjnym dziedzictwem człowieka: rasy czy rasizm?, KOSMOS 2010, t.59, nr 12, s. 251-256)
    • koza_w_rajtuzach Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:22
      Współczuję tej dziewczynce, że ot tak zabrali ją rodzinie. Trauma do końca życia.
      Ja rozumiem, że Romowie to często są dość specyficzni ludzie, ale sam wygląd dziecka to nie powód do odbierania go. Najpierw należałoby zbadać sprawę, zamiast działać pochopnie.
      U mnie w mieście jest trochę Romów i jest np. takie małżeństwo, typowi Romowie z trzema córkami. Dwie takie czarne jak rodzice, a jedna dziewczynka blondynka (fakt, ciemna blondynka), w ogóle do nich niepodobna. No, a czyja miałaby być jak nie ich? Tym bardziej, że u nas Romowie nie żebrzą, więc nie mieliby w tym żadnego celu, żeby porywać komuś dzieciaka.
      Z tego, co pamiętam już od dzieciństwa, to u nich zawsze taki przypadek się zdarza, że jakieś dziecko jest jaśniejsze i niepodobne do reszty, a cała reszta jak dla mnie się od siebie nie różni.
      Mam też w sąsiedztwie taki przypadek, z tym, że to już małżeństwo mieszane, więc to bardziej to tłumaczy (on Cygan, ona Polka brunetka). Mają troje dorosłych dzieci - dwoje czarnych jak ojciec (wnuczęta sztuk 3 też takie czarne), a jedna z córek włosy w kolorze jasnego blondu, jasne rzęsy, w ogóle nikt by nie uwierzył, że to córka cygana.
      • olewka100procent Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:27
        jejuuu przecież zrobili badania DNA i wyszło, że nie ich , poza tym mieli podrobione papiery
        • olena.s Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:28
          Przeczytałaś linka?
        • koza_w_rajtuzach Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:34
          jejuuu, przecież chodzi mi o rodzinę z Irlandii, gdzie zabrali dziewczynkę pochopnie, mimo, że rodzice mieli wszelkie dokumenty potwierdzające fakt, że to ich dziecko.
    • joa66 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:31
      Oczywiście, że może - nie jest to zjawisko częste, ale może.
      A gdyby pod Romów podciągnąć travellersów to pewnie co najmniej 50% to blondyni.

p.s. Ale ze sprawą Marii niewiele to ma wspólnego- tam wystąpiły tez inne czynniki.
      • jola-kotka Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 09:34
        Mylisz dwie różne sytuacje link z pierwszego postu przeczytaj.
    • ceide.fields Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 10:03
      Nie, zabrano Wędrowcom, nie Cyganom.
    • maadzik3 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 15:09
      no bo dzieci odebrane w Irlandii to najpewniej dzieci tzw. travellers, a to sa rdzenni Irlandczycy, Celtowie, ktorych pewne odlamy od czasow wielkiego glodu prowadza "cyganski" tryb zycia - niemniej NIE SA spokrewnieni z Romami i jak najbardziej moga miec jasnowlose potomstwo. Romow w Irlandi nie ma i nie bylo (chyba ze to dzieci Romow przybylych tam w ciagu ostatnich 10 lat z innych czesci Europy) - Romowie nigdy tak daleko na zachod nie dotarli.
      • ichi51e Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 15:16
        To nie chodzi o dzici travellersow - jaki by to sens mialo?! Nawet w pl wiedza ze travelles to nie cyganie. Wprost jest napisane ze chodzi o "Roma family"
        www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ireland/10400876/Irish-court-orders-blonde-haired-girl-taken-from-Roma-family-to-be-returned.html
        Cyganie jak w pysk strzelil.
        • maadzik3 Re: Romka nie może być blondynką 24.10.13, 15:22
          no fakt smile
    • rosapulchra-0 Ematka to 24.10.13, 15:43
      se może osądzać. Jawi mi się coraz bardziej jako rasistka na poziomie hitlerowskim. I tylko jej wyobraźni nie styka, jak zwykle.
      Bardzo jestem ciekawa, czy któraś z tych pyskujących i plujących na Romów, zna choć jednego osobiście? Obawiam się, że wątpię uncertain
      • kietka Re: Ematka to 24.10.13, 15:56
        osobiscie nie, ale z widzenia wielu, zwłaszcza w tunelu dworcowym

w moim poprzednim bloku kilka mieszkan zostało okradzionych przez romow., tego samego popołudnia.
        pierwszego dnia chodzili i "rozbijali zamki", a drugiego dnia, ktore drzwi były otwarte (zamki nie naprawione jeszcze) wchodzili i brali co swoje. włacznie z szarpaniem sie z osoba konajaca na raka (zmarła tydzien pozniej) oraz jej opiekunką.
        mnie tez zginelo cos cennego, a ubierałąm w drugim pokoju 3 mies niemowle na spacer, maz miał wrocic z pracy i pojsc z malym, a ja w mieszkaniu, bo zamki popsute.
        ciesze sie, ze nie spotkałam sie oko w oko z tymi sk..., bo dobrze by sie to nie skonczylo.

nie wmawiajcie mi, zr romowie, to aniołki, a my rasisci. to grupa zyjaca z kradziezy, zebractwa i prostytucji. stronia od wykształcenia i asymilacji z jakakolwiek grupa. sieja strach i nierzadko odraze do swoich praktyk. tego zadna poprawnosc polityczna nie zmieni, dopoki oni sami nie zaczna sie zmieniac.
        • kietka Re: Ematka to 24.10.13, 15:58
          dodam, ze policja z ubolewniem przyznała, ze w okolicach przebywali romowie i zrobili taka akcie w kilkunastu blokach, niestety pozostaja nieuchwytni....nic nie mozna im udowodnic, umorzeni sprawy, chociaz sprawca znany...
          poprawnosc polityczna, czy zwykłe niechciejstwo ze strony władz?
          • kietka Re: Ematka to 24.10.13, 16:01
            tak sie wiec zastanawiam, czy mozna to podpiac pod znanie sie osobiscie z romami? w pewnym sensie chyba tak, w koncu goscilam ich w przedpokoju, coz ze wbrew swojej woli, no ale znajomosc zadziezgnieta.
            • rosapulchra-0 Re: Ematka to 24.10.13, 16:08
              Miałam bardzo podobne zdanie to twojego, ale.. w UK poznałam słowackich Romów, no i kurde szok. Ci ludzie normalnie pracują, są uczciwi, życzliwi, normalni.
              Mój mąż zna dwóch polskich Romów - ma o nich takie samo zdanie, jak o słowackich.
              • kietka Re: Ematka to 24.10.13, 16:12
                niestety w moim miescie zebrzace romki z dziecmi to plaga, szczegolnie w miesiacach zimowych, bo wtedy łatwiej o litosc, małe dzieci w skm, tramwajach...
                była nawet akcja władz uswiadamiajaca o niepomaganiu takim ludziom, bo to jak wiadomo nie dla nich sa przeznaczone datki, a dla alfonsa.
                patrzac na te małe dzieic na prawde serce sie kraje i nic, absolutnie nic nie mozna zrobic, bo sie dowiadywałam.
                nie znam ani jednego uczciwego roma, a odludkiem nie jestem i stram sie oceniac tylko na podstwawie doswiadczen, a nie stereotypow, ale w tym przypadku uczciwi ludzie , to niestety ułamek tej spolecznosci, przynajmniej na wschodzie europy.
                u was, socjal lepszy, wiec moze i lepiej im w glowach sie ukalda, zebrac nie musza, moze lepiej sie ksztalca, nie wiem...
                • rosapulchra-0 Re: Ematka to 24.10.13, 16:20
                  Biali Polacy nie kradną?
                  Dwa przykłady:
                  ukradziono mi auto - Polacy
                  okradziono mieszkanie brata mojego męża - Polacy,
                  trzeci mi się przypomniał: mojego sąsiada okradli Polacy.
                  W Polsce.
                  W UK wszelkie oszustwa, nieoddawanie pożyczonych pieniędzy, kradzież dwóch lapków z naszego domu - tylko Polacy, choć nacji tu znajdziesz mnóstwo.
                  • gazeta_mi_placi Re: Ematka to 25.10.13, 14:20
                    I jeszcze jestem pijaczką i świrką i też jestem Polką , he he....
                    • rosapulchra-0 Re: Ematka to 25.10.13, 15:01
                      Napisz jeszcze prawdę o swojej płci, gazeciarzu confused
                      • oteczka Re: Ematka to 25.10.13, 15:15
                        W moim mieście jest bardzo dużo Romów kiedyś zresztą na mojej ulicy mieszkał jakiś Romski król ,raczej wszyscy bogaci ,niektórzy nawet bardzo ,jedna z jego wnuczek miała synka bardzo jasna karnacja i włosy ciemnoblond ,sama się śmiała skąd jej taki jasny dzieciak się wziął ,a w ciąży ja widziałam i dzieciątko od małego widywałam to jednak się zdarza ,a co do Romów żebraków pełno ich ale to raczej Rumuńscy Romowie.
                        • rosapulchra-0 Re: Ematka to 25.10.13, 15:27
                          Otóż to! Rumuńscy Romowie bardzo bardzo złą opinię nie tylko w Polsce, ale również wśród Romów innych nacji.
                          • lajente Re: Ematka to 25.10.13, 15:34
                            rosapulchra-0 napisała:

> Rumuńscy Romowie bardzo bardzo złą opinię nie tylko w Polsce, ale równ
                            > ież wśród Romów innych nacji.

Coś mi się wydaje, że to ksenofobia i brak tolerancji.
                            • gazeta_mi_placi Re: Ematka to 25.10.13, 15:42
                              Dokładnie, jak można tak uogólniać? Paskudna rasistka wyszła z Rosy.
                              • rosapulchra-0 Re: Ematka to 25.10.13, 15:57
                                Sam jesteś rasistą, mnie do swego towarzystwa nie mieszaj uncertain
                            • rosapulchra-0 Re: Ematka to 25.10.13, 15:56
                              Nie wiem, być może. Osobiście znam słowackich Cyganów oraz dwóch polskich. Na żadnego nie mogę nawet pół złego słowa powiedzieć.
        • gazeta_mi_placi Re: Ematka to 26.10.13, 11:00
          Współczuję Ci, gdzie to było? W Polsce?
          Inna sprawa, że po wyłamaniu trzeba szybko założyć nowy zamek, właśnie żeby zapobiec kradzieży, są pogotowia ślusarskie 24 godzinne, ale to często (np. wieczorem lub w weekend) dodatkowo płatna opcja i rozumiem, że nie każdego stać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka