vilez 27.10.13, 08:38 Może komus sie przyda. W ogóle fajna stronka. Warto poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyideal Re: Depresja- test (skala Becka) 28.10.13, 09:12 Druga! gdyby nie zadowolenie z wygladu moze wyszlabym na prowadzenie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 16:59 Watek z pazdziernika... zadowolenie z wygladu juz nieaktualne, pierwsza! Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:15 Bzdury patentowe. Wyszło mi, że mam ciężką depresję. Jeszcze w lekką to może bym uwierzyła. Akurat wiem, niestety, jak wygląda ciężka depresja i jestem o lata swietlne od tego. A wyniki mi wyszły takie, bo zwyczajnie martwię się o problemy zdrowotne swoje i dziecka i jestem ostatnio przemęczona. To oczywiście może być droga do depresji, ale - na boginię! - wmawiać ludziom, że mają ciężką depresję, bo mają problemy ze zdrowiem fizycznym i są przemęczeni? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:26 Wyszło Ci nie, że masz depresje, ale że coś jest nie tak u Ciebie (o czym sama piszesz). To, co się u Ciebie obecnie dzieje, może być przyczyną (późniejszej lub obecnej) depresji. W każdym razie- test Ci wykazał nieprawidłowości. Co z tym zrobisz, to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Depresja- test (skala Becka) 28.10.13, 03:47 > Wyszło Ci nie, że masz depresje, ale że coś jest nie tak u Ciebie Nie, nie, nie. To nie jest test badający poziom czynników stresogennych w życiu, a wynikiem testu nie jest "Uważaj, ilość problemów w Twoim życiu przekroczyła poziom ryzyka". To jest test służący do "rozpoznawania objawów depresji", a jego wynikiem jest np. "ciężka depresja". Ja oczywiście rozumiem, że to nie jest diagnoza, ale tak drastyczny rozdźwięk miedzy rzeczywistością a wynikami dyskwalifikuje ten test. I - jak już ktoś tu zwrócił uwagę - na podstawie tego testu, to każda osoba starsza ma depresję, bo "czuje, że wygląda coraz gorzej", "sypia gorzej niż dawniej", "męczy się znacznie łatwiej niż poprzednio", "stan zdrowia bardzo ją martwi, często o tym myśli" oraz "problemy płciowe wyraźnie mniej ją interesują". Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Zgadzam się 28.10.13, 09:45 ten test jest o kant d... rozbić. Zdiagnozował mi - oczywiście - "ciężką depresję" (i to nie na pograniczu progu punktowego, dodajmy), jak każdej osobie zadowolonej generalnie z życia i nie zamierzającej się zabijać, za to mającej jakieś (niekoniecznie ciężkie) problemy zdrowotne, gorzej sypiającej i odpuszczającej w zw. z powyższym standard wykonania części obowiązków. No bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:16 8 rzeczywiscie "bardzo" wnikliwy ten test. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:19 To jest test samooceny, a nie- diagnozy klinicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:52 To jest test samooceny" Raczej samoobserwacji Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:33 15 pkt. A czy nie można tyć przy depresji, tzn. zajadać smutków? Ja zawsze chudnę, jak jestem szczęśliwa, a tyję w odwrotnym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:36 Można, bo to osobnicze jest. Ale pierwsze (chudnięcie, utrata apetytu), zwłaszcza na początku choroby, zdarza się częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:35 To ja chyba najbardziej jestem wyluzowana - jedyne 5 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:42 Eee, to jest także test na starzenie się. Naprawdę, trudno bym w moim wieku była równie sprawna jak dawniej, czy równie piękna co dawniej. Myli też rzeczy subiektywne z obiektywnymi - martwienie sie o realną chorobę z hipochondrią. Nie mówiąc już o takich drobiazgach, ze wystarczy wypełnić punkt "Popełnię samobójstwo, jak tylko będzie sposobność" i to wystarczy, co wypełni się poza tym jest nieistotne. Wg. tej skali każdy, kto skończył lat 30-40 musi mieć depresję Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:44 Dla próby wypełniłam, ze wszystko jest doskonale, a tylko mam zamiar popełnić samobójstwo przy najbliższej okazji. Gratulacje, nie mam depresji! Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 10:13 Klucz: samoocena ( skala czterostopniowa) i przesiewowy (test) Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 16:55 Verdano, rozbawíłaś mnie Czyli mój wynik, pomimo zakreślanych zgodnie z prawdą odpowiedzi, jest mało wiarygodny opierając się na skali, bo umiarkowana depresja jest przedostatnią pozycją. Jak to zinterpretować w miarę prawdziwie, nie powinnam się śmiać Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Depresja- test (skala Becka) 06.06.14, 00:29 Nie musi. Mam 7, głównie za wyglad i zainteresowanie innymi ludźmi. To znaczy jego brak, który jet u mnie i tak genetyczny, po tatusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Depresja- test (skala Becka) 06.06.14, 10:03 Patrzę na takie testy z przymróżeniem oka ale cos jednak jest na rzeczy... Jedenaście punktów , niby nie wiele ale wiem że mam skłonności do stanów depresyjnych. Powodem jest moja codzienność i dużo się nie da zmienić. Gdybym nie była wrodzoną optymistką i nie miała fajnych dzieci , rodziny , znajomych oraz nie lubiła swojej pracy skali by zabrakłoPP Ale ten wątek po raz kolejny natchnął mnie do refleksji , może mi doradzicie? Daję sobie dość dobrze radę z momentami obniżenia nastroju i jest o niebo lepiej niż kika lat temu. Alu mój lekarz domowy , ufam mu i zna mnie od lat , przepisal mi lekarstwo , lekki antydepresant. Moje dzieci mnie namawiaja żebym spróbowała bo mam od czasu do czasu problemy żeby się pozbierać. Ja się waham bo nigdy podobnych lekow nie brałam a zd rugiej strony mam gorsze momenty i muszę sie sama za włosy wyciągać.... Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:47 Witam, 5 mam. Schudłam, bo mam dużo pracy i mało czasu na jedzenie. I jestem zmęczona, nawet bardzo. Marzę o urlopie. Już w październiku;-D Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 09:49 Rany, jak ja nie lubię testów do określania tego co się dzieje. Klik, klik, kilka punktów i już - mam depresję (nie mam, ale za to mam od wielu lat zaburzenia snu i z natury jestem odludkiem) albo klik, klik i już wiem, że moje małżeństwo było pomyłką (ten blondyn z ogólniaka, co teraz pije, pewnie byłby lepszy), klik, klik ... A potem ludzie chodzą, frustrują się, że nikt ich nie rozumie, a przecież mają DEPRESJĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 10:10 u mnie 17,lekka depresja i to by się zgadzało -choć średnio wierzę takim testom Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 11:26 31. A teraz jakis szybki kurs samopomocy poprosze Odpowiedz Link Zgłoś
oteczka Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 11:56 Ja 26 i właśnie miałam wpaść w depresję ale widzę że inni mają więcej,to już mi lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 17:11 A prosze Szaleństwo! Szaleństwo! Szaleństwo! W piątek 13tego, w dniu kiedy apokaliptyczne fatum jest w zenicie ma miejsce przesilenie radości! Wariaci zaczynają tańczyć w spokoju. A spokojni czują flow, który ich niesie. Na spotkanie z psychologią, która odwróci wasze życia tak, że staniecie na nogi, zapraszamy! Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 12:01 25 Zacząć się martwić?? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 12:07 6. Ale podzielam zastrzeżenia Verdany - wszystkie punkty zarobiłam na zmęczeniu i realnej ocenie swojego wyglądu. Przy swoim obecnym nastroju powinnam mieć jakieś 0. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 12:33 16, ale robiłam na podstawie miesiąca wstecz, a sporo się u mnie działo, więc mam nadzieję, że spadnie Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 12:49 1 pkt... Shit..ani tarczycy ani depresji... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Depresja- test (skala Becka) 27.10.13, 21:17 Mój wynik to 2. Czyli z deprechy nici... Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Depresja- test (skala Becka) 28.10.13, 08:42 16 już dzisiaj nic nie robię, boję się, że przekroczę 19 i co wtedy... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Depresja- test (skala Becka) 28.10.13, 09:26 Eeeeeee tam, ja się już urodziłam z depresją, a ciagle myślałam, ze jestem leniwa Teraz, to już wiek robi swoje, te pytania to do bardzo mlodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw 10/10 :-D 28.10.13, 09:48 CytatEeeeeee tam, ja się już urodziłam z depresją, a ciagle myślałam, ze jestem leni > wa No widzisz, a tu nie trzeba kopa na rozpęd, tylko troskliwej terapii Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Depresja- test (skala Becka) 29.10.13, 17:28 1 pkt Ale za to rok temu wyszło mi 36 i faktycznie, średnio było. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 16:36 Ten pierwszy test może był powierzchowny, ale ten to jest po prostu bez sensu - wyszła mi łagodna depresja, co jest totalna bzdurą. Pewnie dlatego, że w większości pytań unikałam skrajności - wydaje mi się że zaznaczanie "nigdy" np. przy pytaniu o zmęczenie może świadczyć o jakimś zaburzeniu, ale w drugą stronę. Są ludzie którzy nigdy nie bywają zmęczeni? I takich pytań jest tam więcej imho. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 18:32 W drugim to mi wyszło 27 - umiarkowana depresja Może dlatego, że "nigdy" zaznaczyłam tylko przy myślach samobójczych, bo chyba każdy normalny człowiek czuje się czasem zmęczony albo nie ma humoru? Jak słusznie sugerujesz, brak takich odczuć wskazuje bardziej na stan maniakalny niż pełnię zdrowia psychicznego Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 16:37 ja mam 8 (brak depresji), ale tylko dlatego, że się starzeję i to widzę oraz mam mniejszą ochotę i sił do seksu niż 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 16:49 16 punktów, mam więc lekką depresję. Kurcze a ja myślałam, że to po prostu realne myslenie. Normalne chyba jest, że człowiek martwi się nieco o siebie, rodzinę, z wiekiem może mieć większe problemy ze zdrowiem. Dla to mnie to po prostu proza życia. Plus zdaję sobie sprawę, że w przeszłości popełniłam parę błędów. Jednak mimo tej rzekomej depresji humor mam dobry i nie zamierzam sobie jeszcze strzelać kulki w łeb) Odpowiedz Link Zgłoś
spalona_gora Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 17:07 A ja się właśnie dowiedziałam (z drugiego linku), że mam myśli samobójcze! No paczpani, to można mieć i nie wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Depresja- test (skala Becka) 06.06.14, 00:25 o to, tak jak ja, poza tym z drugiego testu wynika, że jednak mam (lekką) depresję zaznaczyłam, że NIGDY nie miewam myśli samobójczych, po czym wynik testu: Myślisz o popełnieniu samobójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 16:44 Ja z kolei bojkotuję strony, na których w interakcjach z użytkownikiem używa się wyłącznie formy męskiej, ponieważ uznaję to za rażący brak profesjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 17:00 a wiesz, że mnie tez to razi... Odpowiedz Link Zgłoś
nika.lucja Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 17:12 3 za optymistycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 17:33 4 - a naprawdę bywało lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 17:43 Skala Becka nie służy do samobadania. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Wiem, że to stary wątek, 05.06.14, 17:50 ale zrobiłam sobie ten test jeszcze raz. 46 punktów. Jest gorzej niż myślałam Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Wiem, że to stary wątek, 05.06.14, 17:59 W tym drugim wyszło mi tak samo : ciężka depresja. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Wiem, że to stary wątek, 05.06.14, 18:11 A z drugiego testu dowiedziałam się, że myślę o samobójstwie. Fajnie, że mi to napisali, bo nie kompletnie wiedziałam o tym ,że mam ochotę palnąć sobie w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Wiem, że to stary wątek, 05.06.14, 20:21 arista80 napisała: > A z drugiego testu dowiedziałam się, że myślę o samobójstwie. Fajnie, że mi to > napisali, bo nie kompletnie wiedziałam o tym ,że mam ochotę palnąć sobie w łeb. > Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 18:13 9 - zarobionych raczej na wieku i przemęczeniu niż depresji Swoja drogą dziwna konstrukcja testu - jedna odpowiedź pozytywna i duży przeskok do trzech słabo zróżnicowanych negatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Depresja- test (skala Becka) 05.06.14, 23:57 o jakim drugim tescie piszecie? Odpowiedz Link Zgłoś