Dodaj do ulubionych

A co Was urzeka w Krakowie ?

19.11.13, 23:41
Dlaczego ludzi tak urzeka to miasto. Dlaczego jest uznawane za najpiękniejsze w Polsce, najsłynniejsze na świecie spośród polskich miast? Mnie np. bardziej zachwyca Gdańsk pod względem "klimatu", zabytków itd., skąd więc wzięło się to ,że to Kraków wiedzie prym. I kto właściwie kocha ten Kraków. Ci którzy są tu raz na parę lat przez weekend , ci którzy tu studiowali i wspomnienie pięknych studenckich czasów rzutuje na stosunek do miasta, czy ci którzy tu mieszkają? Czy Kraków jest fajnym miejscem do życia ? Za co kochają to miasto mieszkańcy jeśli w ogóle je kochają.
Obserwuj wątek
    • peggy_su Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 19.11.13, 23:52
      O, dla mnie Kraków zawsze był ukochanym miastem. Gdy byłam dzieckiem (a pochodzę z Górnego Śląska) to było chyba jedno z pierwszych ładnych miejsc jakie odwiedziłam. Kojarzyło mi się zawsze z artystami, wolnością, takim klimatem bohemy. Jako nastolatki ubierałyśmy się czasem w najbardziej odjechane ekstrawaganckie ciuchy i jechałyśmy na weekend do Krakowa. I najlepsze, że niespecjalnie ktoś zwracał uwagę na tę naszą cudaczność, czułyśmy się wolne. Podczas gdy w naszym mieście jakieś drechy z osiedla już dawno by nas pogoniły tongue_out
      No a potem studiowałam w Krakowie, przez kilka lat żyłam jego nocnym i dziennym życiem, więc wiadomo że zawsze będzie mi się dobrze kojarzyć smile
      • ponis1990 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 19.11.13, 23:54
        Ja też z Górnego Śląska, mam bardzo dużo fajnych wspomnień z tym miejscem i lubię tam wracaćsmile
    • di_kormia Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 06:34
      no, ja np kocham to miasto...
      ale to miłość trudna i niestała- tzn wiele razy je opuściłam i wróciłam...
      obiektywnie rzecz ujmując to miasto z najwiekszą ilością zabytków klasy 0.
      ma porownanie, więc napiszę: nie, kraków nie jest bardzo przyjaznym miastem do mieszkania. jak wczesniej pisalam wrocław poznan czy gdanska to miast przyjazniejsze.
      absolutnym koszmatem jest zanieczyszczenie powietrza w krakowie- nie ma sobie równych w polsce i europie. eh...
    • kocianna Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 08:16
      Nigdy nie mieszkałam w Krakowie. Uwielbiam w nim być, bywam zwykle raz-dwa razy w roku, nawet teraz, kiedy w Polsce spędzam może ze dwadzieścia dni w ciągu całego roku. Ma jakąś nieuchwytną, nie dającą się przekazać atmosferę. Może to ten czarkam wawelski? wink
      Przy czym Krakowa nie znam, wystarczy mi zazwyczaj spacer od dworca do wawelu i obiad byle gdzie, zwykle nawet w nim nie nocuję.
      • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 09:50
        Zwiedź Kazimierz, od co najmniej kilku lat Rynek i okolice są już passe, dla zwykłego turystycznego bydła i dresów z Nowej Huty.
        Teraz trendy jest Kazimierz. Całkiem inna atmosfera.
        • sumire Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 09:55
          teraz to trendy jest Podgórze, Kazimierz jest jeszcze bardziej zorientowany na turystów niż Rynek.
          • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:14
            A co jest na tym Podgórzu oprócz jednej jedynej trendy knajpki (przeniesiona Drukarnia)?
            I obok chyba jeszcze jedna się otwarła, ale to by było na tyle.
            • sumire Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:22
              jedna jedyna to była 6 lat temu.
            • crises Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:29
              Gazeciarz, jesteś mocno nie na bieżąco, koło Drukarni jest jeszcze Cava (czy jak to się tam nazywa teraz), Tao (była Kura) i ZaKładka, kawałek dalej Makaroniarnia, a przy Limanowskiego Hellada.
              • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:35
                To całe sześć knajp, no no....
                Na Kazimierzu w jednej kamienicy jest tyle ile na całym Podgórzu.
                • misiowamama-2 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 16:17
                  gazeta_mi_placi napisała:

> Na Kazimierzu w jednej kamienicy jest tyle ile na całym Podgórzu.<

I w większości brud ,smród i ubóstwo. Masakra jak dla mnie. Nie lubie tych klimatów zadymionych, śmierdzących knajp. Na Kazimierzu niewiele jest takich co miło usiąść.
                  Rzecz gustu zresztą...
              • ioanna80 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:38
                Cawa chyba smile w ogóle ten placyk za kladka jest uroczy, a ogródek pod Cawa przypomina mi Paryż wink chociaz obecnie najistotniejsze jest dla mnie, ze sprzedają kawe na wynos.
                Kawalek dalej dają pyszne lody smile
                • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:55
                  Kładka faktycznie urocza.
        • jamesonwhiskey Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:37
          > Teraz trendy jest Kazimierz. Całkiem inna atmosfera.

atmosfera typu brud smrud i ubustwo
          bo jesli tak to sie wlasciwie wszystko zgadza
          • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:45
            >atmosfera typu brud smrud i ubustwo

Chyba w polskiej dzielnicy robotniczej w której mieszkasz big_grin
            • jamesonwhiskey Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:53
              twoja mala wyobraznia nie ogarnie dzielni w ktorej mieszkam bo jeszcze takiej na oczy nie widziales
          • misiowamama-2 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 16:18
            jamesonwhiskey napisał:

> atmosfera typu brud smrud i ubustwo
            > bo jesli tak to sie wlasciwie wszystko zgadza<

dokładnie. Też o tym napisałam ...
            • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 16:24
              Nie znacie się na miejscach klimatycznych sad
              • misiowamama-2 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 16:28
                nie no, gazecia nie smuć się. Na klimatach to my się znamy, ale te na Kazimierzu mnie osobiście nie odpowiadają. Jak już pisałam, dla mnie za brudno.
              • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:10
                Może wolimy inne klimaty. kazimierz jest slamsowaty mimo że troche pracy tam wlozono.
                • brzydula_betty Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:54
                  przeciwcialo napisała:

> Może wolimy inne klimaty. kazimierz jest slamsowaty mimo że troche pracy tam wl
                  > ozono.

Nigdy bym nie pomyślała, że Kazimierz jest "slamsowaty". No co prawda różni się od zamkniętych osiedli na Ruczaju z trawnikiem przystrzyżonym do linijki ale co kto lubi smile
                  • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 18:03
                    Niektóre miejsca na kazimierzu jak wymarle, spelunkowate, brudne. Strach tam wieczorem chodzic mimo że z 15 lat go cywilizuja wink
                    • gato.domestico Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 19:08
                      a dokladnie ktore to miejsce bo nie kojaze a znam kazmierz od podszewki...
        • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:06
          kazimierz wcale nie jest ekstra.
          • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:25
            Dla masówki na pewno big_grin I bardzo dobrze, to miejsce dla koneserów.
            • elle_hivernale1 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:47
              Dla koneserów to 15 lat temu. Teraz to must see na mapie każdego turysty, ze staniem pod Endziorem i wizytą w Singerze w pakiecie.
            • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:51
              Koneserów czego?
              • kosheen4 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 19:31
                paskudnej zapiekany z okrąglaka (we wszystkich okienkach ten sam szit), która ma z jakiegoś powodu zdumiewająco dobre PR'y. chociaż, im więcej miejsc z dobrym żarciem na wynos, tym jakby mniej zachwytów nad tymi bułami słychać.
              • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 21.11.13, 12:07
                Artystów, intelektualistów, ludzi nie lubiących komercji.
            • misiowamama-2 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 21:56
              gazeta_mi_placi napisała:

> to miejsce dla koneserów.<

koneserów??? takich "Pożal się Boże" koneserów. No to zajebisty koneser lubiący syf, dym i dziadostwo... tongue_out
              • gato.domestico Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 16:37
                pochwal sie gdzie ty bywasz... podyskutujemy...
    • puza_666 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 08:30
      Kocham Kraków ale to bardziej taki love-hate relationship.
      Nie znosze tego miasta za syfiaste powietrze i durną rade miasta z Majchrowskim na czele.
      Uwielbiam za atmosfere. Czas tu jakos inaczej płynie. Zaaaaaawsze jest co robić. Blisko w góry, blisko za granice, do Wiednia jedzie sie szybciej niz do Wawy.
      Panuje tu tez jakas atmosfera "wpólnoty" - krakowianie zawsze siebie odnajda poza miastem i zaraz sie okaże ktos zna kogoś kogo znam ja więc w sumie i tak jestesmy znajomymi wink
      • elle_hivernale1 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:58
        krakowianie zawsze siebie odnajda po
        > za miastem i zaraz sie okaże ktos zna kogoś kogo znam ja więc w sumie i tak jes
        > tesmy znajomymi wink

To prawda, ale mi to zaczyna przeszkadzać. Taka wielka wieś, zawsze się znajdzie jakiś znajomy Jadźki kolegi szwagier suspicious
      • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:10
        Kraków to w sumie male miasto, tu ludzie sie znaja wink
        • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:24
          Mały to jest Twój Pierdziszów Dolny z którego pochodzisz.
          • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:50
            Uderz w stol odezwa sie nozyce? big_grin
            Kraków jest maly czy tego chcesz czy nie.
            • brzydula_betty Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:55
              przeciwcialo napisała:

> Uderz w stol odezwa sie nozyce? big_grin
              > Kraków jest maly czy tego chcesz czy nie.

Oczywiście, że jest. Ciągle te same paszcze się spotyka
              • elle_hivernale1 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 21.11.13, 11:53
                Ładne podsumowanie:

A w teledysku same znajome paszcze wink
                • sumire Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 21.11.13, 11:59
                  o tak, i same znajome miejsca smile
                  uwielbiam ten numer, doskonały opis mojego kochanego grajdołka.
                • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 21.11.13, 16:02
                  Niezłe big_grin
            • ida771 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 21:43
              Zgadzam się, tu się wszyscy znają. Gdzie się nie ruszę to spotkam 3-4 znajome twarze. Nie zawsze wiem tylko skąd je znam. A jak ja kogoś nie znam to kumpela albo mama zna jego kuzynasmile
          • gato.domestico Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 19:04
            oczywiscie ze jest maly w porownaniu do duzych (za jakie w pl krk uchodzi( miast chocby UE co przeciez nie jest minusem krakowa
    • mruwa9 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 08:40
      lubie snobistyczno-artystyczna atmosfere Starego Miasta, aczkolwiek nie pwiem ze kocham to miasto. W czasach szkolno-studenckich staralam sie regularnie odwiedzac Krakow, nawiedzac ksiegarnie i antykwariaty, lazic po kosciolach ( nie tyle w celach reigijnych, ile z zachwytu nad architektura,niosaca mnostwo informacji o historii miasta i dawnych czasow . Ja uwielbiam macac historie. Doslownie, np. stare drzwi kosciola Sw.Wojciecha na Rynku).

• ioanna80 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 08:52
      Kocham Kraków za:
      1. Hejnal z wiezy Mariackiej i rytualne machanie hejnaliście. Wzruszam sie, jak uslysze hejnal gdy jestem gdzieś daleko, np za granicą smile
      2. Kawę po izraelsku w Cheder na Kazimierzu.
      3. W ogóle dużo fajnych knajp i cotygodniowe recenzje kulinarne Nowickiego w wyborczej.
      4. Klimat starego miasta -coraz piękniej odnowionego. Spacery po tymże.
      5. Rozczulające przeświadczenie kadry uniwersyteckiej, ze stanowi centrum naukowej Polski i dysputy 100letnich profesorow ekspertów od najnowszych technologii i rozwiązań.
      6. Scenę STU.
      7. Lody wloskie u Włochów sycylijskich i nie tylko.
      8. Bliskość Tatr i dolinki podkrakowskie.
      9. Mniej spinu w życiu zawodowym niż w Warszawie.
      10. Za to, ze w Warszawie są wariaci, a w Krakowie artyści smile
    • elle_hivernale1 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 09:38
      Najbardziej urzeka mnie ignorowanie woli mieszkańców przez władze. Począwszy od komunikacji i jakości powietrza, na przymierzaniu się do igrzysk zimowych kończąc.
      • ioanna80 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:42
        Te igrzyska to przyznaje, szaleństwo u bram. Ale wiesz, szanse na wygrana minimalne, a promocja miasta sie dzieje przy okazji. Chociaz ja nie wiem, czy to miasto zniesie jeszcze wiecej turystow...
        • elle_hivernale1 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:52
          Tak, turyści, turyści największą wartością. Ale poza turystami są tu jeszcze mieszkańcy, nie wiem czy ktoś to zauważa.
          Koszty igrzysk to ok. 21 mld złotych, a w praniu wyjdzie pewnie jeszcze więcej. Do tego budowa tory saneczkowo-bobslejowego i toru łyżwiarstwa szybkiego. Które trzeba później utrzymać, żeby się nie skończyło jak ze stadionem Wisły, a ktoś jeszcze przebąkiwał o budowie toru do curlingu oraz hali do rugby, które to jak wiadomo są Krakowowi zajebiście potrzebne.
    • vilez Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 09:45
      Szczerze? Już nic. Kiedyś urzekała mnie Tania Książka przy Brackiej i pyszna gorąca czekolada tuż obok, czyli w Prowincji. Poza tym Kraków dla mnie to dusze zapyziałe miasto, nie lubię.
      • vilez Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 09:46
        ...duszne...
    • sumire Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 09:54
      bliskość gór. łatwy dojazd na lotnisko smile cudowny park Bednarskiego i kopiec Kraka. knajpy. Stare Miasto w zimowe wieczory. to, że zawsze coś się dzieje i trudno się nudzić.
      ale do życia to on się średnio nadaje, ten mój Kraków.
    • panirogalik Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:18
      Nie mam pojęcia, mnie nie urzeka, odradzam Kraków szczególnie późną jesienią i w zimie, kto był ten wie, że oddychać nie można. Przejdziesz się na spacer i śmierdzą włosy, ubranie od tego powietrza. Kazimierz zasyfiony, pety na ulicy (po co ludzie palą tam papierosy, przecież wystarczy się zaciągnąć krakowskim powietrzem), ptasie gó..., nikt chyba tego syfu nie sprząta, taki syf na chodnikach jak na niektórych ulicach Krakowa widziałam tylko w Tunezji. Zimą nie strącają śniegu z dachów tylko stawiają takie ostrzegawcze kije pod kamienicami, jak się nie połapiesz o co chodzi to dostaniesz śniegiem w łeb. Może w lecie jest lepiej.
      • panirogalik i jeszcze 20.11.13, 10:29
        te krakowskie obwarzanki sprzedawane na ulicy... twarde, czerstwe, suche, za każdym razem jak kupiłam, obojętnie od kogo, takie właśnie były. Takie mają być, to jest ich cecha charakterystyczna czy po prostu sprzedawcy leją na to czy są smaczne czy nie bo i tak turyści kupią?
        • ioanna80 Re: i jeszcze 20.11.13, 10:35
          Dziwne, ile razy kupuje, to świeże. A ostatnio z racji dlugich spacerów z dziecięciem próbnikuje nader czesto. Wiesz, dęta biala bułeczka to to nidgy nie będzie.
        • misiowamama-2 Re: i jeszcze 20.11.13, 16:33
          panirogalik napisała:

> te krakowskie obwarzanki sprzedawane na ulicy... twarde, czerstwe, suche,<

mieszkam tu 40 lat. Jeszcze w życiu nie przytrafił mi się taki obwarzanek...
          Ty to musisz mieć pecha ! big_grin wink
          • ida771 Re: i jeszcze 20.11.13, 21:50
            Obwarzanki sprzedawane z wózków niestety nie smakują tak jak powinny. Mam wrażenie że nie są obgotowywane przed upieczeniem. Brakuje mi charakterystycznej gumowatości ciasta, są po prostu zwyczajnie upieczone.
            • misiowamama-2 Re: i jeszcze 20.11.13, 21:58
              poniekąd masz rację. Na taki prawdziwy krakowski obwarzanek rzeczywiście niełatwo trafić. Ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby był stary, suchy i czerstwy, jak tu jeden z "koneserów" sie odezwał/ła
      • ioanna80 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:49
        Kurcze, naprawdę śmierdzisz po spacerze? Ja tego jakoś nie czuje, ale moze syndrom nalogowego palacza mam.
        Z tym zasyfieniem przesadzasz, moze tylko Kazimierz faktycznie straszy pod tym względem. Porownanie do Tunezji tez przesadzone, wloskie miasta bardziej zasyfione.
        • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:54
          Kraków w porównaniu z włoskimi miastami jest czyściutki.
          Spokojnie można pozbyć się ewentualnych kompleksów dotyczących Polski jak człowiek choćby tylko turystycznie przejedzie się po krajach rzekomo bardziej cywilizowanych.
        • panirogalik Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:55
          Nie czujesz bo się przyzwyczaiłaś do tego syfu i już ci nie przeszkadza. Tak, powietrze w Krakowie w zimie śmierdzi jakby ktoś ognisko palił. Na Kazimierzu syf na chodnikach jak nic, pety nie sprzątane od wielu dni chyba, bród i smród, takie moje wrażenia z Krakowa.
          • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 21.11.13, 12:05
            Byłam dziś, na piechotę pokonałam całkiem spory kawałek i jakoś nie widziałam ani śmieci ani innego syfu, cuda...
        • micha11 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 13:21
          Wydaje mi się ,że trochę się demonizuje krakowskie powietrze. Ja wiem , są na to badania, parametry przekroczone itd., ale ja jakoś nie czuję tego smrodu. Za to jak jestem w małym miasteczku, gdzie większość to domki jednorodzinne, to w sezonie siekierę można powiesić, biało i gęsto od dymu, smród okrutny, gryzie w gardle , szczypie w oczy bo wszyscy palą w piecach. O spacerze można pomarzyć , bo ewidentnie czuć i widać jakie jest powietrze. Wydaje mi się, że w takich małych 20-30 tys. mieścinach powietrze jest stokroć gorsze tylko nikt tam tego nie bada, nie ma czujników na osiedlach domów , a skoro powietrze nie zbadane to nie ma problemu.
      • misiowamama-2 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 16:31
        panirogalik napisała:

> Przejdziesz się na spacer i śmierdzą włosy, ubranie od tego powietrza. <

potłukłaś się ostatnio? Bo tak mówisz jak potłuczona tongue_out

>Kazimierz zasyfiony, <

Z tym się zgodzę. Też nie lubię tego syfu na Kazimierzu
        • ira_07 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 16:00
          > > Przejdziesz się na spacer i śmierdzą włosy, ubranie od tego powietrza. &#
          > 60;
          >
          > potłukłaś się ostatnio? Bo tak mówisz jak potłuczona tongue_out

Ale to prawda. Ja też czuję zimą smród. I włosy śmierdzą po spacerze.
    • pszczolaasia Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:32
      gdyby Krakow przeniesli nad morze przenioslabym sie do niegowink
      osobiscie gdanska nie lubie...i sama nie wiem dlaczego. naprawde. za diabla nie wiem.
      ale tak maja wszyscy gdynianie.
      • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:16
        Mnie się Gdynia bardzo podoba, nie wiem jak sie tam mieszka ale lubie to miasto.
    • mary_lu Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 10:38
      W Gdańsku wszystkie kamienice są tylko odbudowane - szybko, bylejak, ze słabych materiałów, aby tylko fasada cokolwiek udawała, w Krakowie nocowałam w mieszkaniach gdzie pod nogami miałam wiekowe dębowe parkiety, oryginalne stiuki na sufitach, w łazienkach przedwojenne kafelki i armatury. Uwielbiam takie detale.

Podobno po wybudowaniu centrum handlowego przy dworcu już to się zmieniło, nie wiem, bo nie byłam tam od kilku lat, ale uwielbiałam sklepy na parterach kamienic, w Gdańsku od lat handel na starym mieście jest martwy, jedynie jakieś pamiątki dla turystów w sezonie.

Knajpy - oczywista oczywistość, w Gdańsku dopiero od niedawna coś się zmienia, kilka lat temu strach było wybrać się na obiad na starówce.

Elegancki tłum - zawsze lubiłam przejść się po rynku i popatrzeć, jak teraz ubiera się niebazarowa Polska. W Trójmieście po to jeżdżę na Monciak.
    • antychreza Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 11:13
      Obiektywnie Kraków jest takim sobie miejscem do życia. Majchrobanda od wielu lat konsekwentnie psuje co się da. Na szczęście są w tym psuciu tak nieudolni, że jeszcze im się nie udało zniszczyć wszystkiego. Choć kiedy porównuje z takim np. Górnym Śląskiem, to Kraków jest szczytem zadbanie i zorganizowania. Tak zasyfionych ulic i złego transportu miejskiego jak na Śląsku nie ma chyba nigdzie. Gdybym brała pod uwagę tylko perspektywy zawodowe i ceny (mieszkań, jedzenia itp.), to pewnie bym się przeniosła właśnie na Śląsk. W moim zawodzie w Krakowie jest szczególnie trudno - jest zdecydowane nasycenie rynku, a UJ i majchroszkółka wypuszczają co roku kilka tysięcy absolwentów, którzy godzą się na pracę za grosze byle tylko w Krakowie i psują rynek.
      Ale nie zanosi się na to żebym miała się wyprowadzić. To jest moje miasto, stąd jest kilkanaście pokoleń mojej rodziny. Kocham je jak żadne inne miejsce na ziemi, najprzyjemniejszy moment każdej podróży to ten kiedy tu wracam. Uwielbiam spacery po Krakowie, odkrywanie pięknych detali na budynkach, obok których przechodziłam przez kilkanaście lat, uliczki na Starym Podgórzu, moje liceum, mój wydział na UJ, to że zawsze coś się tu dzieje, zawsze jest gdzie pójść. Lubię też to, że ludzie wyglądają tu inaczej, raczej niewiele jest osób o szarych, zaciętych twarzach. Pewnie to dlatego, że nie ma tu takiego pędu. Czasem denerwuję się bo chciałabym się rozpędzić, ale rzadko kiedy się da, taki opór materii.
    • tosterowa Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 12:07
      Ja nie kocham, ale też nie czuję niechęci, miasto jak miasto.
      Z plusów: ładny rynek i okolice, dużo knajp i restauracji, niezła oferta kulturalna, przyzwoita komunikacja miejska, kulturalni kierowcy, dobre uczelnie, blisko do gór.
      Czyli studentom i turystom powinno się spodobać, zwłaszcza takim, którzy w dzień lubią pochodzić (ale nie za dużo), a wieczorem się nachlać (dużo).
      Minusy: niskie płace, mało ofert i duża konkurencja na rynku pracy, nepotyzm, megalomania mieszkańców i prowincjonalna mentalność niestety też, smog, korki, b. drogie usługi (koszmar), za mało przedszkoli/szkół.
      Czyli dla zwykłych mieszkańców żaden cymes smile
      • konwalka Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 12:24
        kocham Krakow i zachłystuję sie nim, ile razy jestem
        a bywałam często gęsto, bo całą moja rodzina po mieczu czy tam po kądzieli (nigdy nie wiem) to krakusy

ale powiem, czym mnie urzekł ostatnio big_grin
        oto moja znajoma z Francji, obecnie mieszkająca w UK, wielesłysząca o grodzie Kraka, zorganizowała tam gościnne wystepy
        kobieta po 60., szefująca katedrze jez obcych na uniwersytecie, zamężna z panem dyrektorem dhl (obecnie na emeryturtze), matka synow po Oxfordzie, właścicielka dwustuletniej posiadłości rodzinnej w Normandii
        generalnie- klasa i kasa
        piszę to wszytsko, żeby czytający miał obraz wizytowiczki- żadne tam pijane syfiarstwo, dumne i zachlane potomstwo albionu, szczające do fontanny, tylko francuski szyk i brytyjskie maniery
        no i pojechala, nie szczedzac grosza na podróz- Krakow, Lublin, Zamość
        wiele czytała, a ode mnie brała porady językowe, żeby na prostaka nie wyjść
        i jeszcze coby klimatu krakowskiego nałapać to wynajeli z chlopem apartament przy "Dżana street", za jakies ciezkie pieniadzory
        i tam, wśrod antykow i zegarów bijących od stu lat, na wielkim zdobionym łożu, tak ją pogryzły pluskwy czy coś, że sie kobita drugi miesiąc leczy
        -Zamość, Lublin, tak- łkała mi ostatnio- Ale Krakó już nigdy, przenigdy

to tym mnie ujął ostatnio
        • elle_hivernale1 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 12:52
          Czylii full Krakow experience. I arrasy, i robale w rzyci.
        • mary_lu Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 13:16
          Uff, to mnie tam tylko dopadły karaluchy. Martwe na szczęście, elegancko podane na talerzu w knajpie big_grin
          • przystanek_tramwajowy Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 13:27
            Dla mnie Kraków jest jak niedzielna herbatka u starej ciotki: nudno, duszno i człowiek marzy, żeby się już skończyło.

---
            Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
            • sumire Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 13:31
              trzeba się bardzo postarać, żeby się w Krk nudzić...
        • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 16:08
          Niezwykle bym się zdziwiła gdybyś napisała cokolwiek pozytywnego o Polsce (nie mówię już że konkretnie akurat Krakowie), jesteś taką samą pluskwą jak ta krakowska, podgryzasz innych tutaj w tyłek.
        • ida771 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 21:58
          jest coś na rzeczy bo turyści coś chętnie kupują antywszowe płyny smile
    • angazetka Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 13:30
      Próbowałam Kraków polubić. Zrozumieć. No i nic. Nie czuję tego miasta.
      Lubię tam być, bo mam tam sporo koleżeństwa, ale samo miasto... zero oddziaływania na mnie. Widocznie za bardzo jestem "z Warszawy" wink
    • przeciwcialo Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:09
      Dla turysty Kraków jest może i magiczny ale mieszkańcom chyba trudniej tę magię znaleźć wink
      Smog, ciasnota, coraz drożej, zaraz powstana kolejne hale czy inne igrzyska które trzeba bedzie splacac kosztem szkol, komunikacji itp.
      Kiedys lubilam Krakow.
      • misiowamama-2 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 22:00
        przeciwcialo napisała:

> Dla turysty Kraków jest może i magiczny ale mieszkańcom chyba trudniej tę magię znaleźć wink<

dlaczego? Oprócz niedogodnień, których tu również nie brakuje (zresztą pokaż mi inne miejsce a'la raj na ziemi) jak się człowiek postara to i magię w Krakowie odnajdzie wink
    • kawka74 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:13
      Bywałam często w czasie studiów, bardzo lubiłam to miasto, acz po ośmiu godzinach w katedrze wawelskiej jakby trochę mniej. W dodatku atmosfera była taka, że krępowało nam ręce i sznurowało usta przy pierwszej próbie spożycia kanapki gdzieś w ukryciu za filarem ;p
      Teraz mam wrażenie, że w Krakowie jest ciut za dużo tego uroku, atmosfery, klimatu i tak dalej. Duszno.
    • nangaparbat3 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 17:54
      Nie przepadam za Krakowem, dusze sie w nim, w przenośni (atmosferka) i dosłownie (klimat).
    • misterni Starówka :P 20.11.13, 18:07

• aqua48 W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 20.11.13, 18:21
        Misterini, my tu mamy Stare Miasto, nie Starówkę. A urzeka nas wszystko. Cały Kraków jest urzekający, nawet po powrocie z cudownego Paryża, czy eleganckiego Wiednia..
        Kocham Kraków, tu się urodziłam, tu mieszkam i jestem zafascynowana jego urodą, atmosferą, spokojem, i totalnie wszystkim.

• sumire Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 20.11.13, 18:56
          spokojem?... wielkie nieba, gdzie on?
        • angazetka Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 20.11.13, 19:21
          Ale żartu to nie łapiesz... wink
          • miruka Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 20.11.13, 20:26
            nie, po powrocie z Paryża Kraków jest brzydki, ale na co dzień piękny, szczególnie kościoły, teraz jest dużo turystów, więc tym przyjemniej znaleźć się w zacisznych, zabytkowych murach na nabożeństwie, ja uwielbiam Park Jordana, Planty, bulwary, Skałkę, nawet Nową Hutę, szczególnie jej zielone rejony, Aleję Waszyngtona, park lotników, tramwaje.
            Zakochałam się kiedyś w Krakowie jako mieście, ale nie w krakusach
            Rynek najpiękniejszy jest o 6 rano, cały Kraków z bloków w Mistrzejowicach
            każde miejsce kojarzy mi się z jakąś fajną chwilą z młodości
            • aqua48 Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 20.11.13, 20:40
              miruka napisała:

> po powrocie z Paryża Kraków jest brzydki,

Nieprawda, wystarczy pochodzić po Zwierzyńcu z głową zadartą do góry, popodziwiać piękne kamienice, albo w okolicach Rynku Dębnickiego, warto zapuścić się mniej znane uliczki. Paryż jest przepiękny, ale Kraków wcale nie jest brzydszy tylko gorzej utrzymany. Lata PRL-u, biedy, pieców węglowych i nieremontowania domów zrobiły swoje. Na szczęście to się bardzo zmienia.

Kocham pusty park Jordana w sobotni ranek z wiewiórkami myszkującymi w poszukiwaniu orzeszków, uwielbiam moją Krowodrzę, która ma taki trochę "paryski" sznyt dzielnicy Saint Mande. Podziwiam zieleń Nowej Huty i mgiełkę nad zaszronionymi Błoniami zimą, a Rynek podoba mi się zawsze, choć najbardziej wieczorami.

• elle_hivernale1 Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 20.11.13, 20:46
                Chodzenia po Krakowie z zadartą głową - szczególnie na Błoniach - nie polecam.
              • gazeta_mi_placi Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 21.11.13, 12:11
                >uwielbiam moją Krowodrzę, która ma taki trochę "paryski" sznyt dzielnicy Saint Mande.

Krowodrza wymiata.
                • ida771 Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 21.11.13, 22:36
                  ???
                  co was urzeka w Krowodrzy?
                  • gazeta_mi_placi Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 22.11.13, 15:46
                    Wszystko, jest cudowna. Jednocześnie wystarczająco odległa od ścisłego centrum że jest spokojniej, a jednocześnie wystarczająco bliska, że na butach zajdziesz na rynek.
                    Mała aktywność dresowa. Dużo punktów usługowych, przedwojenne wille i kamienice wymieszane z blokami, cudo.
                    I jednostka wojskowa z żołnierzykami pod ręką serce, żyć nie umierać big_grin
              • ira_07 Re: W Krakowie nie ma żadnej Starówki !!! 22.11.13, 16:04
                Też uwielbiam Krowodrzę smile I Bronowice.
        • misterni :P 20.11.13, 20:41
          aqua48 napisała:

> Misterini, my tu mamy Stare Miasto, nie Starówkę. A urzeka nas wszystko. Cały K
          > raków jest urzekający, nawet po powrocie z cudownego Paryża, czy eleganckiego W
          > iednia..
          > Kocham Kraków, tu się urodziłam, tu mieszkam i jestem zafascynowana jego urodą,
          > atmosferą, spokojem, i totalnie wszystkim.
          >
          >
    • latarnia_umarlych Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 21:37
      Ja lubię tę rozleniwioną atmosferę, tu się żyje wolniej. Lubię Stare Miasto z tymi wszystkimi księgarniami, Piwnicę pod Baranami (wychodzę z nałogu przebywania tam do przegięcia pały od kiedy wyprowadziłam się z centrum).
      Lubię park Jordana, Błonia i okolice Rudawy (moja ulubiona trasa biegowa), Lasek Wolski, forty.
      Uwielbiam Cmentarz Rakowicki, ciągnę tu na wycieczki każdego, kto mnie odwiedza, oprowadzam, opowiadam i przedstawiam mu moje ulubione nagrobki.
      • latarnia_umarlych Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 21:40
        Aaa, no i oczywiście pokazuję latarnie umarłych, które są porozkładane po różnych ciekawych miejscach. Na jedną z nich miałam widok z okna przez 2,5 roku smile
    • misiowamama-2 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 20.11.13, 22:09
      micha11 napisał:

> Dlaczego ludzi tak urzeka to miasto. Dlaczego jest uznawane za najpiękniejsze w Polsce, najsłynniejsze na świecie spośród polskich miast?<

To, że Kraków jest uznawany na całym świecie za jedno z piękniejszych miast jest wymowne i znaczy ,że tak jest. Mieszkam tu całe życie, nie zamieniła bym na inne. Uwielbiam je ze wszystkimi wadami i zaletami, których jest zdecydowanie więcej. I na nic mi negatywne zdania osób, które zapewne tak naprawdę niewiele wiedzą o Kraku i w rzeczywistości nie znają tego pięknego miasta. Co byście nie pisali dla mnie jest ono cudowne. Nie twierdzę, że inne są brzydkie, beznadziejne. Jest wiele bardzo ładnych i przyjaznych miejscowości w Polsce. Sa też takie, do których nigdy bym nie pojechała. Ale... Każdy ma jakieś swoje miejsce na Ziemi. Moje jest tutaj wink
      • tezee Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 16:44
        Mieszkam tu całe życie i rzeczywiście dopóki nie zaczełam jezdzic po Polsce i nie dotarłam do innych miast w tym Warszawy, też nie rozumiałam co tu niby takiego ładnego i czym śie tu zachwycać. Uwazam ze Kraków nie jest piękny sam w sobie ale dobrze wypada w zestawieniu i porównaniu z innymi miastami w Polsce,które są w wiekszosci brzydkie, taka prawda. W Warszawie rzeczywiscie pewnie lepiej sie zyje, wiecej możliwości z pewnością duże miasto ale OJP siermięga, niektóre ulice i witryny wyglądają jak wyjęte z zeszłej epoki a to przecie stolica duzego kraju, tak Kraków w zestawieniu z Wawą jest faktycznie urzekający.Generalnie ze ejst brzydkow miastach to kraków jest dobzre oceniany, natomiast napewno przegrywa z plenerami polskimi tymi z poza miast ktore są super.
        • tezee Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 16:47
          A czy Kraków jest przyjaznym miejscem do zycia? Nie nie jest. Ceny jak w stolicy zarobki jak na prowincji, rynek pracy totalnie zepsuty przez absolwentów ktorzy sie upierają by zostac tu po skonczeniu studiów wiec lapią sie roboty za grosze.Zanieczyszczenie powietrza chyba najwieksze w PL. Taka prawda.
          • tezee Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 17:00
            Sami napiszcie jakie znacie w miare ok estetycznie miasta poza Gdanskiem,Wrocławiem, ktory był bardzo dobrze zarządzany i dlatego dzis wygląda tak dobrze jak wygląda, nie znam w wiekszosci siermięga dziadowo.
            • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 19:05
              Sandomierz.
            • gato.domestico Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 19:11
              nie zrzucajmy wszystkiego na wladze...nasze spoleczenstwo jest generalnie chamskie i nieokrzesane a do tego w duzej mierze Polacy sa brudasami sad
              • tezee Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 19:58
                No dobrze ale mimo wszystko nie da się ukryć że Wrocław był długo naprawdę świetnie zarządzany, juz pomijam że miasto w latach 90 było w duzej częsci zalane przez powódz.
              • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 20:01
                Nie byłaś widocznie we Włoszech, Grecji, przedmieściach Paryża, niektórych rejonach Londynu itp.
                • tezee Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 20:25
                  Tak byłąm w Paryżu byłam we Włoszech ale ja mysle o Polsce.
                  • gazeta_mi_placi Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 20:28
                    I co? Tam nie ma syfu i brudasów bo widziałam co innego.
                    • tezee Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 20:43
                      No ok ale nei ma siermięgi rodem z PRL tak jak npw Warszawie, szłam Puławską i neidowierzałam momentami jedna chyba z głownych duzych ulic stolicy...juz pisałam nawet w Nowej Hucie tego juz nie ma ...
    • kitty4 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 20:09
      Mnie urzeka sklep ze świecami na Miodowej 33. NIC innego.
      • tezee Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 20:25
        Yankee Candle
    • anek130 Re: A co Was urzeka w Krakowie ? 22.11.13, 20:38
      ja jestem z Górnego Slaska, mam 1,5 godzinki do Krakowa i jestem tam 3-4 razy w roku- albo na 2 dni, albo tylko do teatru. Uwielbiam kraków za to, że jest taki stary i prawdziwy, za jego historie, za to, że odwiedzam np. Kamienicę Hipolita i mogę sie przenieść w czasie- a nie jak w Warszawie, gdzie wszystko zostało odbudowane i własciwie nie wiem, czemu starówka jest nazywana starówką. Lubię pewne miejsca, mam dreszcze, gdy sobie uświadomię , że np. oto jestem w tej knajpie w piwnicy XIV wiecznej kamienicy itd.

Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka