Dodaj do ulubionych

Wience adwentowe-robicie?

27.11.13, 13:19

Ja co roku,i ci roku trafial mnie szlag Jak mialam sprzatac igly.W tym roku bedzie niestandardowo.Kupilam sztuczny w ikei i dodam zywej jemioly,a zamiast swiec dam lampki led.Taka wersja minimalistyczna.Musze przyznac,ze ten sztuczny wyglada bardzo naturalnie.
Jak juz jestesmy w tematach okoloswiatecznych to,dodaje swojtongue_out

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 13:22
      co to jest wieniec adwentowy?
      • mid.week Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 13:24
        a już sobie wygooglałam. Taki stroik. Nie robię, mam 1 ze sztucznych gałązek, które bardzo skutecznieudają prawdziwe. Wisi na drzwiach. Od poprzednich świąt wink
    • jak_matrioszka Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 13:26
      Adwentowy = z fioletowym przybraniem? Czy tez o 4 swieczkach mowa?
      Ja na dniach wyjezdzam z ozdobami BN, adwentowe mam swieczniki el-ne do wystawienia na oknach, wienca specjalnego nie mam i nigdy nie robilam.
      • ewma Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 13:45
        Ja już nie mogę się doczekać, kiedy w domu zrobi się świąteczny klimat.
        Uwielbiam, zapach świerku, goździków i tych wszystkich świątecznych zapachów.
        Zawsze robię stroik na stół, w sobotę ruszam z robotą.
        Na drzwiach zawsze coś u mnie wisi, zależnie od pory roku.
        Właśnie zdjęłam motywy jesienne i powiesiłam zimowe, a w przyszłym tygodniu już coś świątecznego.
    • sweetsimplicity Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 13:47
      a nie wiecie, gdzie w Warszawie można kupić ładny i niedrogi wieniec adwentowy?
      • didlina85 Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 13:50
        Ja dzisiaj kupiłam w Aldi-m za 5.99 bardzo ładny na naturalnym świerku.
        • sweetsimplicity Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 14:09
          a gdzie w Wawie jest Aldi???
          • ewma Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 14:10
            sweetsimplicity napisała:

> a gdzie w Wawie jest Aldi???

To pewnie w DE, w naszym dzikim kraju nie kupisz nic za 5,99 sad
            • didlina85 Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 20:16
              tak tak w DE cena 5.99 euro sorry nie dopowiedziałamsmile
    • twoj_aniol_stroz Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 13:49
      Robię smile Potem leży sobie na stole i do każdego posiłku jest zapalana świeca, najpierw jedna, potem dwie, potem trzy i kiedy przychodzi czas zapalania czwartej to już wiadomo, że jest bardzo świątecznie smile
      Ja robię z gałązek tui wtedy nie mam problemu z igłami smile i do tego na gąbce do układania kwiatów i ją podlewam, więc wianek przez te cztery tygodnie nieźle się trzyma smile
    • neffi79 Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 14:16
      adwentowy juz gotów, z 4 białymi grubymi świecami, w tym roku biel, srebro i jasny róż
      świateczne w robocie, ta sama kolorystyka, jedne na drzwi będzie z samych bombek, róznej wielkoścismile
      o coś takiego:
      https://files.edelight.de/img/posts/300x300_festlich-dekorierter-adventskranz-rose-silber-naturmaterial-doppelreihe-kugeln-effektvolle-accessoires-incl-kerzen-heine-von-anne2049-48.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/jg/bf/mqys/WNk9g6XWglrvQCeRmX.jpg
      • roztoczanka pytanie do neffi 27.11.13, 14:32
        neffi mam pytanie mam dwa gotowe koła ze słomy świece adwentowe pistolet do kleju czy właśnie na klej przyklejasz bombki i te pozostałe dodatki twoje są piekne
        • neffi79 Re: pytanie do neffi 27.11.13, 14:36
          tak, na klej z pistoletu, miejscami wzmacniam jeszcze zielonym drucikiem z metra (musi być giętki i cienki)
    • guderianka Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 14:35
      a po co to się robi ?
      p.s. nie robię
      • edelstein Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 15:14

Kazdej niedzieli adwentowej zapala sie jedna swiece .Jak plona cztery to koniec adwentu i BN tuz za progiem.Troche sie zdziwilam,ze ktos moze nie znac wiency adwentowych,myslalam,ze wszedzie w Pl sa one znane.
        Wieniec to nie stroik.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
        • rita75 Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 16:47
          >,myslalam,ze wszedzie w Pl sa one znane.

Na jakiej podstawie?
          • edelstein Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 17:48

A takiej,ze tyle Ile zyje widywalam i widuje takie wience w kosciolach w dalej Polsce.Poza tym moja rodzina rozsypana od morza di Tatr,wielokrotnie "pozeniona"z ludzmi z roznych stron wience robi i jeszcze nie poznalam nikogo kto by tego zwyczaju nie znal i sie dziwil.Do dzistongue_out skoro ja mam prawie 30to nowosc to nie jesttongue_out

• rita75 Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 20:05
              Mieszkam na północy Polsk i chociaż wiem, co to wieniec adwentowy, nikt w moim otoczeniu tego zwyczaju nie kultywuje. Moze w ewangelickich rodzinach...
        • baltycki Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 17:20
          edelstein napisała:

> Kazdej niedzieli adwentowej zapala sie jedna swiece

Jedna?
          • edelstein Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 17:32
            Czepiasz sie,jedna wiecej.
    • kocianna Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 17:08
      Ja też robię zawsze i też się dziwię, że nie wszyscy wiedzą, co to jest. W Adwencie stał w każdym kościele, w którym bywałam, w Moskwie też.
      Robię ze srebrnego świerka (bo rośnie najbliżej) albo z szyszek modrzewiowych.
      • edelstein Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 17:53

Juz myslalam,ze w innej Polsce zylambig_grin

• jak_matrioszka Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 18:37
        Coz, ja z tym co nazywacie wiencem adwentowym spotkalam sie dopiero jak wyladowalam w kraju protestanckim w czasie adwentu, w Polsce nigdy wczesniej. Teraz zarowno kalendarze adwentowe, walentynki jak i helloween sa powszechnie znane w PL.
    • thorgalla Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 17:36
      Robię ale nie z czterema świeczkami tylko z jedną świeczką z podziałką na 24 dni albo 24 świeczek (codziennie zapala się jedną).W sobotę zaczynam strojenie domu.
      • bei Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 17:51

Tak, co roku jest inny pomysł, nie zawsze jest to wieniec, nie zawsze też cztery świece, nieraz jest jedna z podziałką, albo 24 swieczki-

-
        olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
    • bsl Re: Wience adwentowe-robicie? 27.11.13, 18:39
      ja z Kujaw , nie robilo sie u nas w domu wieńcow adwentowych , pół rodziny w Szczecinie, tez nie widzialam , dopiero w Krakowie a pozniej w Czechach dane mi bylo zobaczyc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka