Dodaj do ulubionych

tlumacz google

21.12.13, 02:02
dlaczego jest taki glupi ?
Obserwuj wątek
    • wegatka Re: tlumacz google 21.12.13, 02:20
      Bo tak.
    • marychna31 Re: tlumacz google 21.12.13, 12:51
      takie misterne zagadnienia na emamie??
      ;P
    • ichi51e Re: tlumacz google 21.12.13, 17:54
      Na szczescie chcialas powiedziec kochana. Na szczescie dla wszystkich tlumaczy...
      No o odpowiedz w sumie prosta - takie narzedzia pomoga ci mniej wiecej zlapac sens (najlepiej jak cos tam sama rozumiesz) a nie przetlumacza. Do tego najlepiej dzialaja na angielskim (bo slownik najwiekszy) indo tego z wiekszosci jezykow one tlumacza przez siebie nawzajem tzn szukasz jak nietoperz po arabsku. Wiec on sobie tlumaczy nietoperz na angielski a potem szuka arabskiego odpowiednika. A po drodze okazalo sie ze zle znaczenie wzial...
      • rhaenyra Re: tlumacz google 21.12.13, 18:06
        > Na szczescie chcialas powiedziec kochana. Na szczescie dla wszystkich tlumaczy.

znaczy, ze pracownicy googla tak to zchrzanili w trosce o zarobki tlumaczy ?tongue_out

> No o odpowiedz w sumie prosta - takie narzedzia pomoga ci mniej wiecej zlapac s
        > ens
        albo zupelnie przekreca sens

ale ja nie pytam jak to dziala
        tylko dlaczego tak zle ?
        czy to jest tak trudne do zrobienia czy ?
        • rhaenyra Re: tlumacz google 21.12.13, 18:13
          *schrzanili
        • dlania Re: tlumacz google 21.12.13, 18:16
          ale ja nie pytam jak to dziala
          > tylko dlaczego tak zle ?
          > czy to jest tak trudne do zrobienia czy ?

A jak myślisz? Synonimy, dwuznaczności, metafory, idiomy, homonimy, implikatury, potocyzmy - łatwizna.
        • m_incubo Re: tlumacz google 21.12.13, 18:17
          Tak, to jest trudne do zrobienia smile
          • przystanek_tramwajowy Re: tlumacz google 21.12.13, 18:22
            Problem z dooopy zaiste wzięty. Czego oczekiwałaś po automatycznym tłumaczeniu? Szekspira w przekładzie Barańczaka?

---
            Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • sumire Re: tlumacz google 21.12.13, 18:31
          Tak, to jest bardzo trudne.
          Właściwie to na razie niemożliwe, by aplikacja komputerowa 'rozumowała' na podobnym poziomie abstrakcji co człowiek, więc nie przetłumaczy niczego tak trafnie, jak człowiek.
    • b.bujak Re: tlumacz google 21.12.13, 18:39
      tłumacz google jest tak samo mądry jak cały google smile mądrość powinna pochodzić od użytkownika....
    • sanciasancia Re: tlumacz google 21.12.13, 18:54
      Bardzo jest trudno napisać algorytm, który weźmie pod uwage kontekst, itp. (Teoretyzuje, bo nie wiem, czy to jest algorytm, czy sztuczna sieć neuronowa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka