werualta Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 21:37 trabant. z przekładnią biegów przy kierownicy był piaskowy kupiony Potem przemalowany na czerwony, wyremontowany. Cudowny! Wspominam z ogromnym sentymentem... Kto pamięta w ogóle takie auto? Zawsze miałam używany samochód. Nie zdecydowałabym się na nowy (jak do tej pory). Co będzie kiedyś? Nie wiem. Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 21:43 pierwszy był stary mitsubishi colt, potem hyundai getz. Następny był już nowy model mitsubishi colt, jeżdziłam też troche mondeo męża. Teraz mam chevrolet spark -mały ładny i ekonomiczny Juz tu było wałkowane na forum, że nie opłaca sie kupowac samochodu prosto z salonu. Optymalny zakup to wg mnie auto 2-3 letnie, i taki był też mój chevrolet Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 23:46 Ja pamietamtrambki sa piekne.W ogole mam sentyment do naszych, prlowskich cudow techniki.marzy mi sie syrenka. Odpowiedz Link Zgłoś
werualta Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 08:50 niezalezna.pl/50852-wkrotce-nowa-polska-syrenka może w takiej wersji? Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_tola Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 23:39 pff.Moje pierwsze auto miałam przed slubem.To był"maluszek" turkusowy.Dawał radę.Kupiony za gotówke nawet.A na dorobku byliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
princessa.of.persia Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 07:03 moj pierwszy samochód to byl daewoo lanos.byl beznadziejny.mial instalacje gazowa i ciagle mi gasl. nie umialam nim jezdzic balam sie jezdzic w nieznane trasy nie moglam go wyczuc a parkowanie to porazka-nigdy nie wiedzialam jak dlugi jest i czy o cos nie zachacze.kazdy wyjazd to byl stres i jezdzilam tylko jak musiałam. juz myslalam ze kierowca ze mnie do doopy. wszystko sie zmienilo o 180 ° jak przesiadlam sie do renault .sama bylam w szoku ze wszystkie ww problemy odeszly a ja stalam sie kierowca super. teraz mam scenica i uwazam dopasowanie auta to bardzo wazna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdot Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 07:42 Moje pierwsze auto to byla skoda felicia - jezdzilam nia tydzien, zlamalam jej stacyjke i spalilam rozrusznik, nie do odratowania. Nastepne juz lepiej traktowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 08:06 > Nic bardziej błędnego wg mniesmile W małym aucie czułabym się średnio bezpiecznie. >Muszę mieć długą maskę i tył, tak w razie 'W'wink > Nie kupuj małego autka, będziesz żałować. tak bo dla niektorych zderzenia moga byc tylko od tylu i z przodu. Co za brednie i brak wyobrazni!!! Zalezy kto co lubi i jakie ma fundusze. Mialam nowe auta z salonu, sprzedalam swojego mini vana w zeszlym tygodniu, w ciagu 5 lat stracil 60% na wartosci. trudno. Kupilam w sobote Nissan Altima, 2013 z malym przebiegiem, niby kilka miesiecy a cena 20-25% w dol. Gwarancja fabryczna na nastepne 2-3 lata i gwarancja dozywotnia na np:skrzynie biegow. Dla mnie super. Przesiadlam sie z 7 osobowego vana, juz widze roznice w koszcie benzyny, widze jak fajnie przyspiesza mniejsze auto, jak zgrabnie sie prowadzi. W pracy bede duzo jezdzila, wiec jazda wielkim autem nie byla mi na reke. Jezeli kiedys zamienie na wieksze to nie bedzie to nic wiekszego niz SUV. Odpowiedz Link Zgłoś
werualta Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 08:52 skodą felicia też jeździłam, fajnie się jeździło; wspominam z sentymentem; Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 09:44 ach, jakie wspomnienia... moje pierwsze autko to był Polonez tzw przejściówka, używany, w spadku po ojcu (dosłownie, bo ojciec faktycznie zmarł) był rok 1994... jeździłam nim do początków 2000, kiedy urodziło się moje dziecko kupiłam Fiat Palio weekend, combi, nowy, ale taki z salonu z poprzedniego rocznika, służył mi > 11 lat, 2,5 roku temu kupiłam używane Renault Megane Scenic, z wszystkich tych samochodów byłam zadowolona, duże, wygodne, a ja lubię duże auta, z dużym bagażnikiem... i co śmieszne (bo żadnego nie wybierałam pod względem koloru de facto, bo pierwszy dostany, drugi z salonu był jaki był a trzeci używany) wszystkie były/są granatowe! Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 12:14 Moje pierwsze to fiat cinquecento 700. Używany jak najbardziej ale poprzedni właściciel nie wiedział nawet ile auto ma biegów Zadowolona byłam, jedyny minus 3-drzwi. Ode mnie auto odkupił mój brat, a od mojego brata mój chłop i wozi sie nim w pracy do dziś. Jako początkujący kierowca urwałam lusterko, dwa razy zaczepiłam jakiś słupek (ale tu nawet śladu nie było). Miałam też nim w 2010roku stłuczkę, walnęłam w Vectrę (przy 40/h) , stan Vectry litościwie pominę. Poźniej było punto teraz jest panda, i oba są przekochane. Nie psują się, parkowanie, zawracanie, omijanie korków to bajka. A w sobotę do Pandy wlazło mi 12 paczek paneli, 4 paczki podkładów pod panele, ościeżnica drewniania, 3 puszki farby, nas dwójka i pies I moja wielgachna, wiecznie zapakowana torebka Ja przede wszystkim kupiłabym auto używane ale raczej omijałabym citroena, renault itp. psujące się marki z drogimi częściami, żeby póniej nie musieć po miesiącu sprzedawać auta jak moja bratowa. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 13:38 Pierwsze osobiste- to nasz rodzinny ford- szkoda było go sprzedać, więc ja go "dostałam" .I na tym nauczylam sie naprawdę jeździć i wspominam z sentymentem- był sportowy i sliczny. Potem używany matiz- nie narzekałam zbytnio, wszędzie nim zaparkowałam, mało palił, ale nie miał wspomagania i- po fordzie- czułam się nieraz jakbym prowadziła czołg- zwłaszcza jak próbowałam ruszyć i wyjechać z ciągu aut. Poza tym sprzedałam go w 15 minut po zamieszczeniu ogłoszenia w necie. Teraz mam pierwszy raz nówkę- c1- ten samochód zawsze mi się podobał, też wszędzie wjadę i zaparkuję. No i mało pali. Niestety podoba się też- o dziwo-mężowi, który cały czas próbuje mi go podkradać, he,he.. Wiadomo- na nowym samochodzie traci się od razu dużo, ale gwarancja daje poczucie bezpieczeństwa. No i ten zapach nowości Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 14:07 He he, zapach nowości jak sobie raz w salonie nowe suzuki, powąchałam to myślałam, że padnę trupem na miejscu. O dziwo najlepiej pachniały Dacie i Skody. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 15:49 Wąchałam punto 2x, tico 1x, 2 peugeoty, 1 opla i 1 lanosa. Generalnie zapachy były podobne. suzuki nie wąchałam Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 15:14 Mocno pełnoletnia Toyota Carina z przebiegiem 980 tysięcy km. Auto wielkie, pancerne, typowo ćwiczebne, w założeniu miało służyć najwyżej rok. Wolnossący diesel, ruszała z trójki bez sprzęgła Jeździłam nim codziennie po 50-70 km. Po 5 miesiącach pękł przewód paliwowy, zanim sie zorientowałam wychodziło mi zużycie około 30l/100 km. Załatałam. Po kolejnym miesiącu poszły przewody hamulcowe. Jadąc do mechanika polegałam głównie na ręcznym, ale też trzykrotnie dolewałam płynu hamulcowego - jedna dolewka wystarczała na 500 m. Załatałam. Za kolejny miesiąc umarło wspomaganie kierownicy i tego nie dało się już wskrzesić. Jeździć też nie dałam rady, bo auto ciężkie jak czołg i mi się rączki gięły przy zakrętach. Sprzedałam na częsci, ale mój mechanik płakał, że takich silników już sie nie robi. - Nie mogłam wykupić AC, bo było za stare. - Rozpędzała się do setki w 20 minut. - Brak radia i pasów z tyłu. + Nauczyłam się zachowania na drodze w przypadku awarii. + Nie żal mi było przy wjeżdżaniu w okoliczne latarnie i nagminnym gięciu felg o krawężniki. + Robiło wrażenie niezłego zabytku. + Po zakupie następnego auta (dwuletni, mały, dynamiczny benzyniaczek) byłam w ekstazie z pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 18:08 Mały fiat, koloru seledynowego. Było to 18 lat temu. Ech.....będę go zawsze miło wspominać we wspomnieniach Odpowiedz Link Zgłoś