Dodaj do ulubionych

Wasze pierwsze auto

• werualta Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 21:37
      trabant. z przekładnią biegów przy kierownicy smile big_grin
      był piaskowy kupiony
      Potem przemalowany na czerwony, wyremontowany. Cudowny! Wspominam z ogromnym sentymentem... Kto pamięta w ogóle takie auto? big_grin
      Zawsze miałam używany samochód. Nie zdecydowałabym się na nowy (jak do tej pory). Co będzie kiedyś? Nie wiem. Czas pokaże.
      • znowu.to.samo Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 21:43
        pierwszy był stary mitsubishi colt, potem hyundai getz. Następny był już nowy model mitsubishi colt, jeżdziłam też troche mondeo męża. Teraz mam chevrolet spark -mały ładny i ekonomiczny smile
        Juz tu było wałkowane na forum, że nie opłaca sie kupowac samochodu prosto z salonu. Optymalny zakup to wg mnie auto 2-3 letnie, i taki był też mój chevrolet
      • chocolatemonster Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 23:46
        Ja pamietamsmiletrambki sa piekne.W ogole mam sentyment do naszych, prlowskich cudow techniki.marzy mi sie syrenka.
        • werualta Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 08:50
          niezalezna.pl/50852-wkrotce-nowa-polska-syrenka
          może w takiej wersji?
          smile
    • to_ja_tola Re: Wasze pierwsze auto 20.01.14, 23:39
      pff.Moje pierwsze auto miałam przed slubem.To był"maluszek" turkusowy.Dawał radę.Kupiony za gotówke nawet.A na dorobku byliśmy smile
    • princessa.of.persia Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 07:03
      moj pierwszy samochód to byl daewoo lanos.byl beznadziejny.mial instalacje gazowa i ciagle mi gasl. nie umialam nim jezdzic balam sie jezdzic w nieznane trasy nie moglam go wyczuc a parkowanie to porazka-nigdy nie wiedzialam jak dlugi jest i czy o cos nie zachacze.kazdy wyjazd to byl stres i jezdzilam tylko jak musiałam. juz myslalam ze kierowca ze mnie do doopy.
      wszystko sie zmienilo o 180 ° jak przesiadlam sie do renault .sama bylam w szoku ze wszystkie ww problemy odeszly a ja stalam sie kierowca super. teraz mam scenica i uwazam dopasowanie auta to bardzo wazna rzecz.
    • pinkdot Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 07:42
      Moje pierwsze auto to byla skoda felicia - jezdzilam nia tydzien, zlamalam jej stacyjke i spalilam rozrusznik, nie do odratowania.
      Nastepne juz lepiej traktowalamsmile.
      • paliwodaj Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 08:06
        > Nic bardziej błędnego wg mniesmile W małym aucie czułabym się średnio bezpiecznie. >Muszę mieć długą maskę i tył, tak w razie 'W'wink
        > Nie kupuj małego autka, będziesz żałować.

tak bo dla niektorych zderzenia moga byc tylko od tylu i z przodu. Co za brednie i brak wyobrazni!!!
        Zalezy kto co lubi i jakie ma fundusze.
        Mialam nowe auta z salonu, sprzedalam swojego mini vana w zeszlym tygodniu, w ciagu 5 lat stracil 60% na wartosci. trudno.
        Kupilam w sobote Nissan Altima, 2013 z malym przebiegiem, niby kilka miesiecy a cena 20-25% w dol. Gwarancja fabryczna na nastepne 2-3 lata i gwarancja dozywotnia na np:skrzynie biegow. Dla mnie super.
        Przesiadlam sie z 7 osobowego vana, juz widze roznice w koszcie benzyny, widze jak fajnie przyspiesza mniejsze auto, jak zgrabnie sie prowadzi. W pracy bede duzo jezdzila, wiec jazda wielkim autem nie byla mi na reke. Jezeli kiedys zamienie na wieksze to nie bedzie to nic wiekszego niz SUV.
      • werualta Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 08:52
        skodą felicia też jeździłam, fajnie się jeździło; wspominam z sentymentem;
    • penelopa40 Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 09:44
      ach, jakie wspomnienia... moje pierwsze autko to był Polonez tzw przejściówka, używany, w spadku po ojcu (dosłownie, bo ojciec faktycznie zmarł) był rok 1994... jeździłam nim do początków 2000, kiedy urodziło się moje dziecko kupiłam Fiat Palio weekend, combi, nowy, ale taki z salonu z poprzedniego rocznika, służył mi > 11 lat, 2,5 roku temu kupiłam używane Renault Megane Scenic, z wszystkich tych samochodów byłam zadowolona, duże, wygodne, a ja lubię duże auta, z dużym bagażnikiem... i co śmieszne (bo żadnego nie wybierałam pod względem koloru de facto, bo pierwszy dostany, drugi z salonu był jaki był a trzeci używany) wszystkie były/są granatowe!
    • premeda Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 12:14
      Moje pierwsze to fiat cinquecento 700. Używany jak najbardziej ale poprzedni właściciel nie wiedział nawet ile auto ma biegów wink Zadowolona byłam, jedyny minus 3-drzwi. Ode mnie auto odkupił mój brat, a od mojego brata mój chłop i wozi sie nim w pracy do dziś. Jako początkujący kierowca urwałam lusterko, dwa razy zaczepiłam jakiś słupek (ale tu nawet śladu nie było). Miałam też nim w 2010roku stłuczkę, walnęłam w Vectrę (przy 40/h) , stan Vectry litościwie pominę. Poźniej było punto teraz jest panda, i oba są przekochane. Nie psują się, parkowanie, zawracanie, omijanie korków to bajka. A w sobotę do Pandy wlazło mi 12 paczek paneli, 4 paczki podkładów pod panele, ościeżnica drewniania, 3 puszki farby, nas dwójka i pies smile I moja wielgachna, wiecznie zapakowana torebka wink Ja przede wszystkim kupiłabym auto używane ale raczej omijałabym citroena, renault itp. psujące się marki z drogimi częściami, żeby póniej nie musieć po miesiącu sprzedawać auta jak moja bratowa.
      • thaures Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 13:38
        Pierwsze osobiste- to nasz rodzinny ford- szkoda było go sprzedać, więc ja go "dostałam" .I na tym nauczylam sie naprawdę jeździć i wspominam z sentymentem- był sportowy i sliczny.
        Potem używany matiz- nie narzekałam zbytnio, wszędzie nim zaparkowałam, mało palił, ale nie miał wspomagania i- po fordzie- czułam się nieraz jakbym prowadziła czołg- zwłaszcza jak próbowałam ruszyć i wyjechać z ciągu aut. Poza tym sprzedałam go w 15 minut po zamieszczeniu ogłoszenia w necie.
        Teraz mam pierwszy raz nówkę- c1- ten samochód zawsze mi się podobał, też wszędzie wjadę i zaparkuję. No i mało pali. Niestety podoba się też- o dziwo-mężowi, który cały czas próbuje mi go podkradać, he,he..
        Wiadomo- na nowym samochodzie traci się od razu dużo, ale gwarancja daje poczucie bezpieczeństwa. No i ten zapach nowości
        • premeda Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 14:07
          He he, zapach nowości jak sobie raz w salonie nowe suzuki, powąchałam to myślałam, że padnę trupem na miejscu. O dziwo najlepiej pachniały Dacie i Skody.
          • heca7 Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 15:49
            Wąchałam punto 2x, tico 1x, 2 peugeoty, 1 opla i 1 lanosa. Generalnie zapachy były podobne. suzuki nie wąchałam wink
    • rhodesian_ridgeback Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 15:14
      Mocno pełnoletnia Toyota Carina z przebiegiem 980 tysięcy km. Auto wielkie, pancerne, typowo ćwiczebne, w założeniu miało służyć najwyżej rok. Wolnossący diesel, ruszała z trójki bez sprzęgławink
      Jeździłam nim codziennie po 50-70 km. Po 5 miesiącach pękł przewód paliwowy, zanim sie zorientowałam wychodziło mi zużycie około 30l/100 km. Załatałam.
      Po kolejnym miesiącu poszły przewody hamulcowe. Jadąc do mechanika polegałam głównie na ręcznym, ale też trzykrotnie dolewałam płynu hamulcowego - jedna dolewka wystarczała na 500 m. Załatałam.
      Za kolejny miesiąc umarło wspomaganie kierownicy i tego nie dało się już wskrzesić. Jeździć też nie dałam rady, bo auto ciężkie jak czołg i mi się rączki gięły przy zakrętach.
      Sprzedałam na częsci, ale mój mechanik płakał, że takich silników już sie nie robi.
      - Nie mogłam wykupić AC, bo było za stare.
      - Rozpędzała się do setki w 20 minut.
      - Brak radia i pasów z tyłu.
      + Nauczyłam się zachowania na drodze w przypadku awarii.
      + Nie żal mi było przy wjeżdżaniu w okoliczne latarnie i nagminnym gięciu felg o krawężniki.
      + Robiło wrażenie niezłego zabytku.
      + Po zakupie następnego auta (dwuletni, mały, dynamiczny benzyniaczek) byłam w ekstazie z pół rokusmile
    • iza232 Re: Wasze pierwsze auto 21.01.14, 18:08
      Mały fiat, koloru seledynowego. Było to 18 lat temu. Ech.....będę go zawsze miło wspominać we wspomnieniach smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka