Dodaj do ulubionych

Technikum czy liceum?

05.02.14, 17:27
Mamy w domu dylemat.
Syn kończy gimnazjum. Testy próbne zdał na 50-70%. Oceny będą takie sesmile
"Zdolny leń"smile
Miał kiedyś robione testy IQ, w części odpowiadającej za logiczne myślenie, jak to określiła przeprowadzająca test - matematykę, dużo powyżej przeciętnej. A oceny z matmy słabe, w sensie tróje.
Coraz częściej zastanawiamy się nad technikum informatycznym, które jest na dość wysokim poziomie, niby najlepsze na Dolnym Śląsku, ale już w Polsce nie bardzo.
Minusem technikum jest brak dziewczynbig_grin No i poziom, niższy jednak niż w liceum.
Liceum z kolei wymaga dalszej edukacji. No i żeby dostać się do dobrego trzeba mieć punkty.
Co Wy byście wybrały dla swoich synów?
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:35
      w technikach wcale poziom nie jest niższy niż w liceum.Odwrotnie-jest trudniej, bo do przedmiotów ogólnych, dla których program jest taki sam jak w liceum dochodzą przedmioty zawodowe,kładzie się nacisk na zdawalność egzaminów zawodowych i dzieciaki mają naprawdę ciężko.Jak interesuje go informatyka po co mu 3 lata w liceum?nawet na profilu inf.Tu zda i maturę i będzie miał zawód.Certyfikaty zawodowe absolwentów honorowane są w całej unii.
      Liceum teraz to tylko dla tych co na prawo, medycynę lub polonistykę się wybierają.
    • beatulek Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:36
      Moim zdaniem lepsze to technikum ale dla mnie kluczowe byłoby to czego chce syn. Nie chciałabym także odbierać dziecku szansy na studia. Jeśli technikum ma poziom niższy niż liceum to trzeba się liczyć z koniecznością posyłania dziecka na korepetycje przed rozpoczęciem studiowania.
      • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:43
        Od razu dodam, że niczego nie narzucam synowi. To jego decyzja i on będzie ponosił jej konsekwencje. Tylko dziecko mnie prosi, żebym coś doradziła, bo on nie wie.

„Tak długo, jak będziesz się martwił tym, co inni o tobie myślą, tak długo będziesz od nich zależny”.
        • aankaa Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:46
          poradziłabym technikum, po nim też można iść na studia a w garści tzw fach już jest
          • ichi51e Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:35
            Tez tak uwazam. Na studia zawsze zdarzy pojsc jak bedzie chcial/bedzie mu to potrzebne
          • asia_i_p Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 16:42
            Pytanie, czy jest fach w garści po informatycznym - czy w ogóle jest robota dla techników informatyków. Trzeba by najpierw się przyjrzeć rynkowi, czy jedynym efektem przypadkiem nie będzie wydłużenie edukacji o rok, bo okaże się, że na studia i tak iść trzeba.
      • raczek47 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:44
        ale korepetycje z czego, bo się z tobą nie zgadzam?Konczy technikum, zdaje egzamin zawodowy, jest wykwalifikowanym technikiem idzie na studia kierunkowe- moze mieć większą wiedzę niż absolwent ogólniaka,, bo ma wiedzę praktyczną po technikum.
        no chyba,ze po technikum fryzjerskim np.zapragnie studiować filozofię.
        • memphis90 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 18:31
          Korepetycje z tego, co jest wymagane na egzaminie na studia i z czego będzie zdawał maturę. Co z tego, jak pozdaje sobie egzaminy zawodowe, jak np. matma i fizyka będą na poziomie żenującym i o polibudzie będzie mógł tylko marzyć?
          • alpha.sierra Re: Technikum czy liceum? 29.03.14, 14:37
            Matematyka i fizyka na żenującym poziomie po technikum? Chyba ftyzjerskim big_grin.
    • joanna29 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:44
      Jeżeli nie bądą myśleć o studiach, na które lepiej iść po liceum to zdecydowanie wolę, aby wybrali technikum. 3 lata to długo i różne pomysły do głowy przychodzą, wole aby mieli wyuczony zawód. Technikum nie zamyka drogi na studia. Jak będą chcieli studiować to i do matury się przyłożą. Jak po liceum nie będą chcieli iść na studia to zostają bez wyuczonego zawodu. Nie wiem jak na razie czy będą mieli takie wysokie umiejętnosci w jakimś zakresie, że bez szkól znajdą pracę. A jak po liceum nie będą chcieli się uczyć to i szkoły policealne będą mieli problem, aby skończyć. Jestem po liceum, studia skończone. Mam koleżanki z liceum, które studia nie skończyły i teraz kończą szkoły policealne (już z kolejną ma zajęcia).
    • margotka28 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:47
      "Miał kiedyś robione testy IQ, w części odpowiadającej za logiczne myślenie, jak to określiła przeprowadzająca test - matematykę, dużo powyżej przeciętnej. A oceny z matmy słabe, w sensie tróje."

jak to możliwe? matematyczne umysły z automatu robią zadania prawidłowo, no chyba, że załapał kilka nedostatecznych za brak zadań.

Odnośnie techników - po technikum może i zająć się pracą i iść na studia (zazwyczaj kierunkowe bo jest o wiele lepiej przygotowany niż absolwent liceum). A decyzję zostawiłabym synowi.
      • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:51
        Nie mam zielonego pojęciasmile Może fakt, że jest dyslektykiem ma z tym coś wspólnegosmile
      • black_halo Re: Technikum czy liceum? 30.03.14, 13:39
        > jak to możliwe? matematyczne umysły z automatu robią zadania prawidłowo, no chy
        > ba, że załapał kilka nedostatecznych za brak zadań.

Normalnie. Sama tak mialam, scisly umysl a oceny jednak srednie. Po prostu jak czlowiek raz uslyszy, ze ma IQ powyzej przecietnej to przestaje mu sie checiec robic a w nauke trzeba wlozyc choc minimum wysilku. Nie kazdy wyprowadzi sobie wzor na pole kola na marginesie zeszytu, zreszta zazwyczaj nie ma na to czasu. Wiec trzeba sie go nauczyc a czlowiek przekonany o swojej wyzszosci na innymi (maluczkimi, ktorzy wiedza, ze jak sie nie naucza to bedzie klapa) jest wlasnie o ten krok do tylu. Regularnie mialam tyly z chemii bo nie chcialo mi sie uczyc teorii chociaz jak byl noz na gardle to bez zadnego problemu moglam opanowac material z calego semestru w jeden weekend. Politechniki sa pelne tego typu studentow, mrowcza praca typu nauka z zajec na zajecia praktycznie nie jest tam znana. 95% studentow do nauki siada dzien, no max. 2 przed egzaminem.
    • gretchen184 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 17:48
      czy podebrałaś mi syna? big_grin mój identyczny jest
      idzie do technikum, on zadowolony, nam pasuje
      nawet jakby o studiach nie myślał to po technikum ma zawód
      jestem bardzo za
    • run_away83 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:33
      A co syn chce robić? Jak jest komputerowym świrem (programuje/bawi się w grafikę/robi strony/etc) to niezależnie od szkoły raczej sobie w życiu poradzi wink Dobre technikum informatyczne na pewno będzie lepsze od takiego sobie liceum (bo do jakiegoś obleganego pewnie się nie dostanie jak wyniki testów takie se). Po technikum też może zdać maturę i isć na studia. I jak się w tym twchnikum w miarę przyłoży do nauki to ma szansę być sporo do przodu w stosunku do absolwentów lieceów, którym się uczyć za bardzo nie chciało. Ale to już kwestia motywacji...
      • halinka331 Re: Technikum czy liceum? 29.03.14, 13:37
        run_away83 napisała:

> A co syn chce robić? Jak jest komputerowym świrem (programuje/bawi się w grafik
        > ę/robi strony/etc) to niezależnie od szkoły raczej sobie w życiu poradzi wink Dob
        > re technikum informatyczne na pewno będzie lepsze od takiego sobie liceum (bo d
        > o jakiegoś obleganego pewnie się nie dostanie jak wyniki testów takie se). Po t
        > echnikum też może zdać maturę i isć na studia. I jak się w tym twchnikum w miar
        > ę przyłoży do nauki to ma szansę być sporo do przodu w stosunku do absolwentów
        > lieceów, którym się uczyć za bardzo nie chciało. Ale to już kwestia motywacji.
        > ..

W tej chwili liceum i technikum to jedna półka. Technika już nie trzymają takiego poziomu jak kilka lat temu. Niech syn robi kursy, im więcej papierków tym lepiej. Lepiej żeby poszedł do technikum informatycznego, ale jak nie ma smykałki do nauki to niech robi maturę i na kursy. Teraz zleceniodawcy nie patrzą na papierki,szkoły tylko na fach w ręku. W tej chwili na rynku najlepszą firmą, która przeprowadza szkolenia jest Expose.pl. Mają podejście i przeprowadzają szkolenia dla urzędów czy większych firm. Ich certyfikat jest mocno ceniony na rynku pracy. Zostawiam linka expose.pl/kurs-grafik-dtp/ .
    • bri Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:39
      Nie mieści mi się w głowie podejmowanie takiej decyzji za samego zainteresowanego.
      • baltycki Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:46
        "niczego nie narzucam synowi. To jego decyzja i on będzie ponosił jej konsekwencje. Tylko dziecko mnie prosi, żebym coś doradziła, bo on nie wie."
        • bri Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:44
          Ok. Nie czytałam całego wątku.
          • aankaa Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:06
            a nieraz warto żeby nie palnąć...
    • triss_merigold6 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:42
      IMO lepsze technikum.
    • morekac Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:52
      Jeśli młody chce iść do technikum i czuje, że to jego pasja, ewentualne studia też typu informatyka- niech idzie. Sprawdź tylko, jakie będzie miał dokładnie rozszerzenia - zapewne matematykę i fizykę. Od 2 lat w liceach i technikach jest reforma programowa - przyzwoite rozszerzenia przedmiotów maturalnych będzie miał i w technikum, więc z punktu dostawania się na studia (ścisłe, nadmienię, nie humanistyczne czy przyrodnicze) nie będzie w jakiejś trudniejszej sytuacji niż człowiek z jakiegoś liceum o podobnych progach punktowych.
    • rhodesian_ridgeback Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:56
      Mój syn sam wybrał. Miał do wyboru słabe technikum blisko domu, jedno z najlepszych w Polsce nieco dalej od domu (1,5 godziny dojazdu w jedną stronę) lub bardzo dobre liceum ze średnim dojazdem.

Wybrał liceum ze względu na szybsze skończenie, towarzystwo i (w jego przekonaniu) prestiż.
      Poziom nauki w LO wysoki, gimnazjum skończył z testem na 88% i średnią lekko powyżej 5. Teraz jedzie na średniej 3,5. Jojczy, że koledzy, którzy poszli do bliskiego technikum mają piątki za piękne oczy.

Uważam, że to był jego pierwszy prawie dorosły wybór i musi ponieść jego konsekwencje.

My jako rodzice przedstawiliśmy plusy i minusy wszystkich rozwiązań, ale staraliśmy się niczego nie sugerować.
    • edelstein Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 18:59

Technikum.
      • aka10 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:02
        A co SYN chce wybrac??
        • yoka1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:12
          piszecie o technikach z dawnych lat. Teraz technikum to ....lepsza zawodówka. Mało które ma poziom choćby w minimalnym stopniu przystające do przeciętnego poziomem LO. Przyjmowani są wszyscy chętni, nieważne jaki mają wynik i oceny, bo jest niż i szkoły chcą mieć nabór. Piszę z doświadczenia o Dolnym Śląsku. Akurat tego Technikum Informatycznego nie znam.
          • morekac Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:14
            To bardzo zależy od technikum. Wierz mi - są takie, do których jest dużo trudniej się dostać niż do wielu przeciętnych LO.
            • andaba Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:20
              Mój wybrał technikum i jest bardzo zadowolony.

Drugi natomiast na technikum nie daje sie namówić, główny powód - brak dziewczyn (idiotyzm, tak jakby dziewczyny tylko w szkole były, choć fakt, że starszy tez narzeka).
              Ale też on od zawsze chce iść na studia, więc niech sobie idzie do LO.

Reszta na pewno pójdzie do technikum w swoim czasie, poza najmłodszą, tu jeszcze sie zobaczy.
              • baltycki Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:33
                Z dziewczynami weselej i głupio być osłem.
          • margotka28 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:40
            dobrze, że napisałaś o swoim doświadczeniu. Ogólnie są technika o bardzo wysokim poziomie, gdzie dostać się trzeba mieć wysokie średnie. W rankingu z 2013 roku w pierwszej 50-tce nie ma chyba żadnego z Dolnego Śląska.
            A nie jest, na 30 miejscu: Technikum nr 10 w Elektron. Zakładach Naukowych
            • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:18
              i o to technikum chodzismile
          • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:03
            > piszecie o technikach z dawnych lat. Teraz technikum to ....lepsza zawodówka.
            Ja pisze o technikum z tego roku tongue_out , w którym mam dziecko i bardzo dobry ogląd jaki tam mają poziom, a Ty jak sądzę o jednym Tobie znanym, akurat niezbyt dobrym.
            Techników jest całkiem sporo i i dość dużo mówią wartości progowe punktów, z którymi mozna sie dostać. Średnia zdaje się w okolicach 30 czy 35, najlepsze technika 55 pkt i więcej (jest całkiem sporo liceów, które maja niższe progi) oraz takie, do których dostajesz się własciwie z łapanki po punkty są <20. Poziom technikum to indywidualna sprawa. Tam gdzie zdawała moja córka były 2-3 osoby na miejsce (zależnie do której klasy), więc nie pisz proszę głupot że biorą wszystkich chętnych. Region koleżanko ten sam.
            • morekac Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:11
              Techników jest całkiem sporo i i dość dużo mówią wartości progowe punktów, z którymi mozna sie dostać. Średnia zdaje się w okolicach 30 czy 35, najlepsze technika 55 pkt i więcej

Cóż, znam technika, do których nie ma raczej co startować przy liczbie punktów <110., bo załapać się można jedynie fartem (i to pod warunkiem, że ma się powyżej 100.
              Jeśli przyjmują ze średnimi punktami w okolicach 40 pkt, to wybacz - ale przyjmują analfabetów (chyba że u was jest zupełnie inna punktacja niż w innych regionach kraju).
              ---------------------------------------------------------
              "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
              • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:28
                W naszym regionie kraju nie istniało coś takiego jak 110 punktów.
                Najlepsze licea miały progi w okolicach 75-85, przy czym przekroczenie 80 było trudne nawet u absolutnych prymusów. Tak więc 110 wygląda właściwie komicznie. Koleżanka z tego samego regionu, więc pisze do niej o punktach.
                I czy jesteś pewna, że mówisz o punktach z ostatniego naboru? Co rok to podrasowywanie systemu.
                • andaba Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:35
                  Co województwo to inny licznik punktów.

Mój w rekrutacji wymienił 3 technika - do jedngo trzeba było mieć 130 pkt, do drugiego chyba 90, do trzeciego... 54...
                  Pierwsze i trzecie o podobnym profilu.
                • morekac Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:48
                  Z ostatniego. Wszędzie dostaje się max 100 za testy, a ponadto dostaje się za oceny z 4 przedmiotów, średnią i inne takie: paski, wolonariat, finały w konkursach - wiem, że to ta część jest różnie ujmowana w różnych województwach ( w sensie - za ocenę jest trochę różna ilośc punktów), ale to jest ta 'druga połowa' - do zdobycia. Laureaci konkursów kuratoryjnych mają 200 pkt z definicji. Zasady punktacji zasadniczo stałe od lat, dwa lata temu przeskoczył jeden punkt z jednej kategorii do drugiej.
                  Nie wiem, jak te wasze 35 jest porównywalne - to połowa maksymalnej ilości punktów? Mniej? Więcej?
                  • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:10
                    Już widzę, że nasze punkty trzeba byłoby pomnożyć przez 2 żeby porównywać: u nas maks z testów to 50 a laureaci konkursów mają z defaultu 100 pkt.
                    Andaba napisała, że każdy region sobie.
                    • morekac Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 06:51
                      Cóż, w kilku województwach jest podobny jak w mazowieckim, myślałam, że wszędzie jest max 200, stąd moje zbulwersowanie...
                  • misterni Na Dolnym Śląsku maks za testy to 50 pkt 06.02.14, 17:07
                    Przynajmniej tak było w 2009 roku, gdy moja córka szła do liceum.
          • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:03
            to jest EZN
    • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:27
      Wybrałabym liceum, ja zawsze ciągnę w górę, nie w dół. Jeśli jesteś pewna, że w tym techniku poziom jest niższy niż w liceum, a chłopak jest zdolny tylko leniwy to raczej dążyłabym do rozbudzenia w nim ambicji i większej pracowitości, a tak to trochę sygnał "nie za bardzo wierzę, że dasz sobie radę w liceum". A może da, tylko trzeba więcej nad książką przysiedzieć.
      • gryzelda71 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:48
        A z niezbyt dobrymi ocenami to mozna wybierac i przebierac w liceach?Lepsze byle jakie liceum?
        • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:56
          Piszesz to chyba czytać też potrafisz? Przecież pade pisze, że w liceum które rozważa jest wyższy poziom niż w technikum.
          • gryzelda71 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:00
            No jakżeby mogło być inaczej. Wszak nie ma kiepskich liceówsmile
          • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:15
            Ja po prostu nie chcę, żeby poszedł do kiepskiego liceum.
            Co do motywowania, to robię to od kilku lat i szczerze mówiąc mam serdecznie dosyćsmile
            Jak ma fazę, to się pouczy, odrobinę i dostaje przynajmniej czwórę. Najczęściej jednak, nie chce mu się, jedyne co wtedy robi, to przepakowuje plecaksmile
            Z ang, fizyki i chemii miał czwórki w pierwszej i drugiej klasie. Teraz ma fazę leniwca i są tróje, oprócz anglika.
            Postanowiłam zaproponować synowi dwa licea i technikum. Pojedzie na dni otwarte, poczyta informacje, zorientuje się co i jak. I sam wybierze kolejność.
            Ja sama wybierałam sobie szkołę i sądzę, że tak jest najlepiej.
            Moje wątpliwości wynikają z tego, że jeszcze do niedawna nie wyobrażałam sobie innej ścieżki naukowej dla swoich dzieci jak gimnazjum, liceum i studia. Teraz zaczynam zmieniać zdanie. Ale nadal mam obiekcje.
            • e-kasia27 Zupełnie niepotrzebne te obiekcje 06.02.14, 10:04
              Tak było kiedyś, że marne liceum było lepsze niż nawet najlepsze technikum, ale teraz jest walka o pracę, kto zacznie pracować wcześniej, ten ma większą szansę na sukces.

Niestety absolwent liceum, choćby najlepszego stoi od razu na straconej pozycji, bo...nic nie umie robić i do niczego się właściwie nie nadaje - musi iść na studia, albo skończyć jakąś szkołę policealną, aby się załapać na coś więcej niż froterowanie przysłowiowych powierzchni płaskich.

Po technikum jest się od razu fachowcem i to fachowcem bardzo młodym, którego w pracy wszyscy dorośli traktują jak syna, którego starają się jak najwięcej nauczyć - rozpoczynanie pracy w takich warunkach to komfort, i to komfort dający dużą szansę na szybki awans, zwłaszcza, gdy w międzyczasie skończy się studia zaoczne i wykaże rozumem i chęcią do pracy.

Bo w tym samym czasie, gdy absolwent liceum i studiów rozpoczyna pracę, nic jeszcze nie umiejąc, to absolwent technikum i studiów zaocznych jest już fachowcem z kilkuletnim stażem pracy i sporym doświadczeniem zawodowym, a mają przecież tyle samo lat.

Kiedy mój syn kończył gimnazjum, wszyscy jego koledzy szli do liceum, no bo technikum to dla nieuków przecież.
              Mój syn wybrał technikum, za moją wielką aprobatą.
              A ile było gadania, mamuś kolegów i nauczycieli ze szkoły, że się w technikum zmarnuje, bo tam niski poziom, że matury nie zda, że na studia nie pójdzie...
              Fakt, ilością punktów przekraczał próg, od którego można się było dostać do tego technikum, dwa i pół raza, nawet panie w sekretariacie dziwiły się, że z taką ilością punktów idzie do technikum. Ale gdy technikum kończył, próg wzrósł prawie dwukrotnie, bo z roku na rok było coraz więcej chętnych do nauki w technikum, o coraz to lepszych ocenach - to chyba też świadczy o tym, że technika zaczynają odzyskiwać renomę, bo dają łatwiejszy dostęp do pracy.
              Technikum skończył z palcem w bucie, nawet zeszytów do wszystkiego nie prowadząc, bo mu się nie chciało, maturę zdał dobrze, egzamin zawodowy też, bez problemów dostał się na studia dzienne, ale po semestrze z nich zrezygnował, bo dostał bardzo ciekawą propozycję pracy ze swojego technikum - firma zgłosiła zapotrzebowanie do szkoły, a szkoła szukała wśród swoich absolwentów odpowiedniego kandydat
              Miał bardzo duże obiekcje, co do tego, czy porzucać studia dzienne, bo mu się podobały, a niestety tego kierunku zaocznie, ani wieczorowo nie ma, ale teraz po trzech latach już wie, że to była najlepsza decyzja, jaką mógł podjąć.
              Pracuje od trzech lat, praca stała na czas nieokreślony z wysoką pensją, premia i coroczne nagrody, dostał już parę razy podwyżkę, kiedy przedstawi papierek z licencjatu, znowu będzie podwyżka i awans.
              Studiuje na dwóch kierunkach zaocznie i wieczorowo, sam płaci sobie za bardzo drogie studia, w tym roku robi licencjat, i w przyszłym zaczyna magisterkę, drugi skończy w przyszłym roku. Jedne robi dla przyjemności, drugie dla pracy.
              A koledzy, którzy tak bardzo się dziwili, że wybrał technikum, wprawdzie licencjaty mają już za sobą, ale nadal dorabiają do kieszonkowego roznosząc ulotki, gdy tymczasem wszyscy jego koledzy z technikum pracują w wyuczonym zawodzie i zarabiają całkiem niezłe pieniądze, a niektórzy też studiują(wprawdzie nieliczni) zaocznie, lub wieczorowo.
              • dantonka Re: Zupełnie niepotrzebne te obiekcje 29.03.14, 14:38
                Jaka "typowa" historia smile
                Począwszy od momentu:

> Po technikum jest się od razu fachowcem i to fachowcem bardzo młodym, którego w
                > pracy wszyscy dorośli traktują jak syna, którego starają się jak najwięcej nau
                > czyć - rozpoczynanie pracy w takich warunkach to komfort, i to komfort dający d
                > użą szansę na szybki awans, zwłaszcza, gdy w międzyczasie skończy się studia za
                > oczne i wykaże rozumem i chęcią do pracy.
      • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:16
        Nenia, u nas liceów jak mrówkówsmile
        Nawet na osiedlu mamy jedno.
        • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:23
          Ok, zrozumiałam, że masz wybrane jakieś konkretne liceum w którym jest wyższy poziom niż w konkretnym technikum.
          • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:29
            Nie mam za bardzo rozeznania co do obecnego poziomu liceów w naszym mieście, muszę to nadrobić. Umówię się też chyba na spotkanie z doradcą zawodowym, bo powoli zaczynam głupiećsmile
    • malgosiek2 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:31
      Jak dla mnie to technikum.
      Po liceum nic nie masz poza średnim.
      Syn idzie do technikum na kierunek technik cyfrowych procesów graficznych lub technik organizacji reklamy.Myślał jeszcze o logistyce, ale zrezygnował, bo małe szanse na ew.pracę.
    • inguszetia_2006 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:42
      Witam
      Liceum. Profil mat-fiz. Lenistwo mu z głowy wyparuje szybko. Już po pierwszym semestrze, podejrzewam;-D No chyba, że go kręci ta informatyka totalnie. To wtedy jest temat.
      Pzdr.
      Ing
    • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:52
      Powiem co wybrałam (real, a nie wybrałaBYM) dla swojej córki. I nie potrzebowałam do tego ideologii że to taki zdolny leń i nieprzepracowany geniusz. Dziecko ma oceny jakie ma i od razu widać gołym okiem, że się nie nadaje na trzy lata regularnego rycia w ogólniaku.
      Moja córka w takiej sytuacji poszła do technikum, bo liceum by ją zmieliło i wypluło, i nie wiem po co by jej było, bo wymarzonych studiów córka nie posiada. To znaczy posiada: ASP, czyli o kant jej głęboka i poszerzona wiedza z historii, biologii, chemii, fizyki, matematyki i geografii naraz.
      Poszła do technikum fotograficznego, bo cały czas ma zainteresowania plastyczne i okołoplastyczne, a po 4 latach będzie miała maturę i zawód i będzie mogła się na to swoje ASP dostać albo nie, próbować albo zrezygnować, a na pewno będzie już umiała i mogła robić coś, co lubi.
      Punkty progowe do techników oscylują zwykle chyba ok. 30, ale do tego były 55- co nadal jest do przełknięcia dla dziecka w okolicach średniej klasowej, realnie i w zasięgu. Żeby się dostać do dobrego liceum trzeba natłuc 75-85, a mieć mniej i musieć iść do słabego liceum- to po co???

Podsumowując: NIE WIEM NAD CZYM TY SIę W OGÓLE ZASTANAWIASZsmile
      • vilez Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:10
        No nie w każdym technikum jest tak niski próg. Akurat do tego, do którego być może mój syn wystartuje, próg jest wysoki. To jedna z lepszych szkół w mieście. Obawiam się, że mój syn prędzej się dostanie do liceum, niż do tego technikum.
        • noname2002 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 13:08
          Vilez, Ty jesteś z Poznania? o jakim technikum piszesz?
      • margotka28 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:21
        wybrałaś szkołę dla nastolatka? A co ona na to?

"Moja córka w takiej sytuacji poszła do technikum, bo liceum by ją zmieliło i wy
        > pluło, i nie wiem po co by jej było, bo wymarzonych studiów córka nie posiada.
        > To znaczy posiada: ASP, czyli o kant jej głęboka i poszerzona wiedza z historii
        > , biologii, chemii, fizyki, matematyki i geografii naraz.

> Poszła do technikum fotograficznego, bo cały czas ma zainteresowania plastyczne
        > i okołoplastyczne, a po 4 latach będzie miała maturę i zawód i będzie mogła si
        > ę na to swoje ASP dostać albo nie, próbować albo zrezygnować, a na pewno będzie
        > już umiała i mogła robić coś, co lubi. "

no to ja już nie rozumiem - córka do technikum poszła, posiada studia czy ich nie posiada?
        • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:33
          Było: wymarzonych (czyt. takich o których marzy i czuje, że będzie musiała tam się dostać).
          I zdyskryminowałam ASP, że tam mało co potrzebne. Bo taka prawda, malarstwo trzeba zdać i to jest problem a nie geografia.
    • vilez Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 19:56
      My się też zastanawiamy. I na razie chyba wygrywa: technikum. Zawsze to zawód.
      Mój syn testy próbne ma na poziomie 80%, ale moje dzieciaki mają umiejętność poruszania się w testach, nie jest to chyba adekwatne do ich wiedzy.
      • vilez Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:02
        Acha, u nas tez oceny takie se. Dyndają mu.
      • aankaa Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:11
        Mój syn testy próbne ma na poziomie 80%, ale moje dzieciaki mają umiejętność poruszania się w testach, nie jest to chyba adekwatne do ich wiedzy.

no właśnie
      • skarolina Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:27
        vilez napisała:

> My się też zastanawiamy. I na razie chyba wygrywa: technikum. Zawsze to zawód.

Tyle, że informatyków (a mowa o technikum informatycznym) po studiach jest jak psów, pracodawcy przy rekrutacji już patrzą na to, na jakiej uczelni ta informatyka skończona, więc informatyk po technikum w sumie nie za bardzo się liczy, no chyba, że myślimy kategoriami - informatyk=serwisant sprzętu.

Pade, koleżanka ucząca w liceum zawodowym i technikum (innym, ale też we Wrocławiu) odradza ten typ szkół. Nie ze względu na sam profil, ale na to, że w takich szkołach jest nikły odsetek tych, co faktycznie chcą się uczyć, a to powoduje, że poziom jest niski, bo duży opór materii i chęć przyswojenia czegokolwiek jest nikła.
        • vilez Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:55
          To już zależy do technikum. Są różne, jeśli idzie o poziom, tak jak różne są licea.
          Informatyka też się zmienia bardzo dynamicznie.
          No i zawsze można iść na studia. Ta droga przecież pozostaje otwarta.
        • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:26
          Mam info od matki ucznia tego technikum, że w pierwszym semestrze z klasy 30-osobowej zrobiła się klasa 18-osobowa. Uczniowie zrezygnowali, bo nie dawali rady na fizyce i matmie.
          Jedna uczelnia jaką biorę pod uwagę po tym technikum to politechnika.

Ech, to moje dziecko to w ogóle jest dziwne. Najlepiej na testach napisało polski i biol-chem, po 70%. Chemii uczy się z taką łatwością, że nauczycielka prosiła mnie wręcz o przypilnowanie go, bo szkoda, żeby się chłopak zmarnował...Z drugiej strony kręcą go gry na komórkę, aplikacje, w ogóle telefony. Gada o tym godzinami, ma fisia na tym punkcie po prostusmile I co tu robić?
          • skarolina Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:42
            > Ech, to moje dziecko to w ogóle jest dziwne. Najlepiej na testach napisało pols
            > ki i biol-chem, po 70%. Chemii uczy się z taką łatwością, że nauczycielka prosi
            > ła mnie wręcz o przypilnowanie go, bo szkoda, żeby się chłopak zmarnował...Z dr
            > ugiej strony kręcą go gry na komórkę, aplikacje, w ogóle telefony. Gada o tym g
            > odzinami, ma fisia na tym punkcie po prostusmile I co tu robić?

Przycisnąć w tym roku z kluczowych przedmiotów i wysłać do klasy informatycznej w liceum ogólnokształcącym?
          • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:43
            No to niech idzie na biol-chem, bardzo fajny kierunek z różnymi możliwościami późniejszych studiów np. farmacja, medycyna. To młody chłopak, mało kto wie w tym wieku co naprawdę chciałby robić.
            Ja do dziś nie wiem smile

Moim zdaniem dobre liceum daje większe możliwości wyboru.
            • gryzelda71 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 07:15
              A biologie kto będzie wkuwał, krasnoludki?
          • aankaa Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:30
            Z drugiej strony kręcą go gry na komórkę, aplikacje, w ogóle telefony. Gada o tym godzinami, ma fisia na tym punkcie po prostu

typowy użytkownik w miarę nowego telefonu
            a nie typ ukierunkowany na "ścieżkę kształcenia"
            • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:37
              tak sądzisz? hmm, może, tylko on tak ma od paru lat, czyta literaturę na ten temat, siedzi na specjalistycznych forach...

dzięki dziewczyny, dałyście mi do myśleniasmile
              • e-kasia27 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 10:23
                Jak go tak te telefony kręcą, to niech idzie do tego technikum elektronicznego, to przecież dobry zawód, a jak pójdzie na politechnikę, to będzie górą nad tymi z liceum, bo pozna zawód od podszewki. Żadne studia nie uczą tego, czego nauczy go technikum.
          • e-kasia27 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 10:13
            A technikum chemiczne?

• esr-esr Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:22
      napiszę ci jako nauczyciel w technikum: liceum ma tylko przedmioty ogólne, technikum ma dodatkowo bardzo dużo przedmiotów zawodowych, ma dodatkowe egzaminy (u mnie już od 2-giej klasy) i generalnie poziom jest wysoki (szczególnie z przedmiotów zawodowych). ja swoim uczniom powtarzam, że jeśli teraz się trochę przyłożą, zdadzą egzaminy na kwalifikacje i maturę to inżyniera mają w kieszeni, bo poziom jest podobny. są dwa, trzy przedmioty, które mogą stanowić problem, ale to tylko trzy przedmioty przez 3,5 roku.
      i u mnie są dziewczyny, dużo dziewczyn smile
      • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:30
        Hm, może nie wiem jak jest teraz, ale zazwyczaj hasło "dodatkowo bardzo dużo przedmiotów zawodowych" oznacza mniejszą ilości godzin niż poświęconych na ten sam przedmiot w liceum. No bo raczej nie jest tak, że tu i tu jest jednakowa ilość przedmiotów i godzin lekcyjnych, a w techniku dodatkowo jeszcze dochodzą przedmioty zawodowe i to w liczbie bardzo dużej.
        • verdana Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 20:57
          W normalnej sytuacji doradziłabym tecikum. Mój najstarszy kończył liceum zawodowe i był szczęśliwy, ze ma zawód - nie przeszkodziło mu to studiować czegoś zupełnie innego.
          Tylko trzeba pamietać, zę matura jest teraz identyczna dla liceów i techników, a program inny. Innymi słowy, po technikum, będąc nawet dobrym uczniem, trudniej jest zdać maturę, a w wypadku wielu przedmiotów wymaga to samodzielnej nauli od a do z.
          Jeśli młody człowiek myśli o studiach, to z ubolewaniem stwierdzam, że liceum jednak.
          • elske Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:16
            Matura dla technikum i liceum zawsze byla taka sama. Zdawalam mature w technikum 14 lat temu ( jez.polski i historia ). Tematy z j.polskiego miakam takie same jak kolezanka z liceum.

W ostatniej klasie , na poczatku roku szkolnego musialam wybrac przedmiot z ktorego chcialam pisac prace dyplomowa . Prace musialam oddac 2 mies przed obrona ( jesli dobrze pamietam ). Na poczatku kwietnia wystawiano nam juz prognoze ocen na swiadectwo maturalne , bo przystepujac do obrony pracy dyplomowej nie mozna bylo miec zagrozenia . Obrone mialam 2 tygodnie przed matura. Przystepujac do matury mialam juz tytul technika.
            • skarolina Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:44
              elske napisała:

> Matura dla technikum i liceum zawsze byla taka sama. Zdawalam mature w technik
              > um 14 lat temu ( jez.polski i historia ). Tematy z j.polskiego miakam takie sam
              > e jak kolezanka z liceum.

Polski tak, reszta już nie - zdawałam maturę 23 lata temu i na polskim miałam takie same tematy, jak LO, ale już matma była inna (liceum zawodowe - artystyczne).
            • iksa_igrekowska Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 01:14
              A no widzisz, matura nie była wtedy taka sama (nie wiem jak jest teraz), bo po LO trzeba było zdać maturę z: języka polskiego (pisemną i ustną), języka obcego i przedmiotu dodatkowego - tu mogło to być traktowane wymiennie z języka pisemna i ustna a z dodatkowego przedmiotu tylko ustna lub z dodatkowego pisemna i ustna a z języka tylko ustna. Ale w sumie trzeba było zdać 3 egzaminy ustne i 2 pisemne. Oczywiście z pisemnego można byłoby być zwolnionym, jeśli pisemną zaliczyło się na 5, a przez 2 ostatnie lata (czyli w 3. i 4. klasie) 4 lub 5 z tego przedmiotu na świadectwie. Ale właśnie pamiętam, że moi koledzy z technikum zdawali tylko język polski i przedmiot dodatkowy, wiele osób przez to miało problemy z dostaniem się na studia, gdzie np. trzeba było zdać egzamin z biologii, chemii i fizyki. Poza tym w technikum było mniej przedmiotów ogólnych, moja koleżanka w technikum ekonomicznym prawie nie miała biologii.
          • raczek47 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:28
            verdana napisała: ylko trzeba pamietać, zę matura jest teraz identyczna dla liceów i techników,
            > a program inny. Innymi słowy, po technikum, będąc nawet dobrym uczniem, trudnie
            > j jest zdać maturę,

Verdana, program z podstawowych przedmiotów maturalnych:j.polski, matematyka, j.obcy jest TAKI SAM w liceum i technikum.To kiedyś het, het, nawet nie za moich czasów już (matura 1993, technikum)były różne poziomy.Chyba,że chodzi o przedmioty dodatkowe, które zdaje się na maturze, bo potrzebne do dostania się na studia-typu WOS, fizyka, chemia-tych nie ma rozszerzonych w technikum i tu jest ewentualny problem.
            Ale podstawowe przedmioty realizują identyczny program.
            • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:36
              Ej tam, nie dość, że to wszystko prawda co piszesz o polskim i matmie, to SĄ przedmioty rozszerzone inne.
              U mojej córki jest rozszerzona geografia lub coś tam do wyboru (ona gegrę bierze), matematyka też jest rozszerzona, po prostu jest- chociaż nie mają obowiązku zdawania takowej na maturze. Ale mogą. Nie wiem, chyba o chętnych na polibudę pomyśleli czy coś.
              Mają też tzw dodatkowe godziny, czyli zwiększoną matmę (tę już rozszerzoną tongue_out) i angielski.
          • morekac Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 06:45
            Verdano, nie zrobiłaś sobie update'u... Twój syn i jego koledzy szli jeszcze starym programem - kiedy te rozszerzenie w technikach były marne godzinowo (właściwie nie było). W 'znajomym' technikum mają właśnie 2 rozszerzenia - fizykę i matematykę, z ilością godzin nader porównywalną z tym, co mają przez 3 lata w lo na podobnym rozszerzeniu (aczkolwiek to różni się w zależności od szkoły). Z kolei po II klasie odpadają przedmioty ogólne - zostają tylko rozszerzenia, polski, matematyka, wf, języki, religia i przedmioty uzupełniające. Zatem to, co chce studiować , musi wybrać teraz albo decydować się na liceum,w którym może to zrobić po I roku nauki (nie jest ich tak dużo). Jeśli ktoś chce iść na studia ścisłe, jest pasjonatem kabelków itp. - to może lepsze technikum będzie lepsze niż taki sobie mat-fiz. Jeśli jednak zamierza iść potem na kierunek typowo humanistyczny, to cóż, i po źle wybranym profilu w liceum będzie miał dokładnie takie same szanse - będzie musiał uzupełniać maturę z przedmiotów, których nie miał nawet w dawnym zakresie podstawowym.
        • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:24
          > Hm, może nie wiem jak jest teraz, ale zazwyczaj hasło "dodatkowo bardzo dużo pr
          > zedmiotów zawodowych" oznacza mniejszą ilości godzin niż poświęconych na ten sa
          > m przedmiot w liceum.
          Technikum trwa 4 lata, a nie 3. To oznacza, że nawet poświęcając dokładnie tyle samo godzin tygodniowo uczniowie mogą spędzić 1/4 na przedmiotach zawodowych, czyli tylko 3 dni z kawałkiem mogą się uczyć ogólnych i te ogólne nie będą "pokrzywdzone". Do tego liczba godzin zajęć w tygodniu daje się zwiększyć bez masowych zgonów wśród młodzieży, ponieważ przedmioty zawodowe to w dużej części pracownie, zajęcia praktyczne a nie czyste kucie, są mile widziane pomiędzy biologią a fizyką i nie zadają pamięciowych prac domowych, tylko znowu praktyczne.
          • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:25
            * 3 dni z kawałkiem tygodniowo
          • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:35
            Ja nie twierdzę, że uczniowie masowo będą umierać, ale zaczyna powstawać wrażenie, że technika są znacznie lepsze od liceum ponieważ dają dokładnie taką samą wiedzę ogólną, a przy tym dodatkowo człowiek zdobywa całą masę umiejętności zawodowych.
            • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:37
              I to straszne, takie wrażenie? big_grin
              • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:49
                A dlaczego straszne, moim zdaniem nieprawdziwe.
                • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:59
                  Nieprawdziwe w przypadku dobrego liceum i słabego technikum.
                  W odwrotnej sytuacji już prawdziwe i to bardzo.

Ale co do konkretów, to próbowałaś uzasadnić słabość techników tym, że muszą dawać mniej godzin przewidzianych na przedmioty ogólne- a to nie fakty tylko Twoje wyobrażenie.
                  Inaczej: gdyby uczeń technikum wyciągnął maksa z tego, co szkoła oferuje, to nie wylądowałby gorzej od licealisty. Faktem jest natomiast, że uczniowie z wysokimi średnimi ciągną do liceów- i tak idą na studia, po co im technika. Sądzę więc, że chętnych do wyciągania maksa jest w technikach istotnie mniej niż w liceach. I to jest sedno, a nie wyimaginowane mniej czasu poświęcane na przedmioty ogólne.
                  • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:09
                    Ok, nie upieram się, nie chcę źle doradzić, napisałam co ja bym wybrała, ale moja wiedza faktycznie jest nieco zdewaluowana, lubię pade i rozumiem powagę decyzji, moje życiowe doświadczenie podpowiada mi, że moja propozycja jest lepsza, nie chcę się podpierać autorytetem verdany ale ona zdaje się też doradza liceum. Oczywiście warunkiem jest że syn pade będzie się uczył i będzie chciał iść na studia.
                    • anorektycznazdzira Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:21
                      Ja z kolei jestem więcej niż pozytywnie podbudowana po tym, jak zobaczyłam technikum od środka (na przykładzie córki). Sama byłam w liceum i technika wtedy to było skrzyżowanie zawodówki z liceum, ni pies ni wydra, na studia trudniej się dostać. Dzisiaj i w tym technikum (w tym- nie mogę ręczyć za wszystkie) widzę coś zupełnie innego, jest porządna szkoła maturalna plus zawód co dzisiaj miewa duże znaczenie.
                      • nenia1 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:30
                        No całkiem możliwe, ja piszę ze swojego doświadczenia, córka też kończyła liceum - mogę nie być obiektywna, najlepiej sprawdzić u źródeł.
                    • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:22
                      dziękujęsmile i wzajemniesmile
    • echtom Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:18
      Jeśli nie ma szans na dobre liceum, to raczej technikum. Ja 4 lata temu odradziłam młodej technikum chemiczne, bo przeraziły mnie niskie progi, i ona czasem tego żałuje. Ja też. Duża skończyła liceum zawodowe (plastyczne), poszła na studia, ale gdyby coś nie wyszło, zawsze miałaby na początek dyplom technika. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że technikum to harówka - podstawa programowa liceum plus przedmioty zawodowe. Córka miała w porywach do 9-10 godzin zajęć dziennie.
      • raczek47 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:32
        echtom napisała: rzeb
        > a jednak wziąć pod uwagę, że technikum to harówka - podstawa programowa liceum
        > plus przedmioty zawodowe. Córka miała w porywach do 9-10 godzin zajęć dziennie.

To prawda, zwłaszcza w pierwszej klasie, gdzie z reguły jest najwięcej zawodowych.Wiele dzieci, skuszonych niższymi progami wybiera technikum a po półroczu odpada, bo nie daje rady.
        Tak, że warto wszystko rozważyć, zanim podejmie się decyzję.
    • ada1214 Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 21:46
      Technikum. Jak najszybciej zdobyc zawod.
      Rynek pracy jest obecnie zbyt dynamiczny i nieprzewidywalny, zeby inwestowac zbyt wiele lat w jednym kierunku (bo po liceum studia obowiazkowo, prawda?).
      Najwieksza zaleta obecnego pracownika jest mozliwosc szybkiego przekwalifikowania sie, a to ciezej zrobic jak sie tyyyyle lat poswiecilo na to i owo. (w sensie zal straconych lat i kasy)
      Wspomnisz moje slowa smile
    • hipinka Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:42
      technikum
      mówi Ci to osoba pracująca na uczelni
      • pade Re: Technikum czy liceum? 05.02.14, 22:45
        a dlaczego?
        • hipinka Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 14:05
          z wielu powodów, także wspomnianych już wyżej
          po liceum nie masz praktycznie żadnej innej możliwości niż iść na studia
          poziom studiów spada dramatycznie (powodów też jest wiele, ale nie będę tu opisywać), tylko najlepsi z najtrudniejszych kierunków mają naprawdę dobre szanse na fajną pracę (chyba, że będzie studiował na polibudzie na jakimś naprawdę topowym, co znaczy bardzo wymagającym kierunku)
          po 5 latach wcale nie masz gwarancji dobrego zatrudnienia, tym bardziej, że co roku uczelnie produkują tysiące absolwentów
          po technikum masz przynajmniej podstawy jakiegoś zawodu, bardzo łatwo się dokształcić w danym kierunku i zostać specjalistą nie marnując 5 lat na wątpliwej jakości dyplom (jeśli będzie potrzebny zawsze można zrobić)
          zresztą jak poczytasz ogłoszenia o pracę to cały czas jest zapotrzebowanie na specjalistów z wykształceniem technicznym, niekoniecznie dyplomem uczelni
          no chyba, że po liceum skończy jeden z topowych kierunków, jak pisałam np. na polibudzie takich jak np mechatronika itp- na to zawsze jest zapotrzebowanie, jednocześnie jest to 5 lat naprawdę ciężkiej pracy
    • duola77 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 01:42
      technikum , ma zawód informatyczny i studiuje na polibudzie co chce
      czasem wypomina ,że liceum go ominęło , średnia 4, 85 z gimnazjum

już się nie wtrącam , niech tam robi co mu rozum albo co inne dyktuje
      • zlotonaiwnych Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 07:04
        W dzisiejszych czasach wszyscy studiują - taka moda, spróbuj znaleźć kogoś bez papierka. Ale już z konkretnymi umiejętnościami gorzej - szukałam ostatnio pracownicy, owszem, zostałam zasypana cv, wszyscy prawie po studiach, a jak zaprosiłam na dzień próbny... o ludzie, masakra. Nie wszyscy muszą mieć wyższe wykształcenie, naprawdę. Lepiej być dobrym np. murarzem niż kiepskim naukowcem.
    • gaskama Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 10:09
      Testy próbne zdał na 50-70%. "Zdolny leń"smile

Leń pewnie tak, ale z tym "zdolny" to przy takich wynikach bym nie przesadzała.
      Technikum jest ok. Dobre liceum jest lepsze niż złe technikum a dobre technikum lepsze od złego liceum.
      Samo technikum jest ok. Mąż jest po technikum. Nie przypominam sobie, by któryś z jego 36 kolegów z klasy był bez żony i bez dzieci. Mąż bez problemu dostał się na Politechnikę Warszawską, skończył dobry wydział, zaproponowano mu doktorat, odszedł, świetnie zarabia. Ale mój mąż był i jest naprawdę ZDOLNY.
      • pade Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 11:33
        ale po co to nawiązanie do zdolności i porównywanie mojego syna z Twoim mężem? bo nie rozumiem?
        przykro mi się zrobiło po przeczytaniu Twojego wpisu i nic więcej
        chyba, że o to Ci chodziło...

tę etykietkę przypięli mu nauczyciele, nie ja
        • gryzelda71 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 11:41
          Na twoim miejscu, a jeszcze bardziej na miejscu syna miałabym żal do pani od chemii. Skoro z taką lekkością przychodzi mu nauka tego przedmiotu, dodatkowo sprawny z matmy powinien brac udział woj konkursie chemicznym. Tytuł laureata daje max punktów i wjazd do wybranej szkoły poza naborem.
    • olewka100procent Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 12:50
      chyba oczywiste że technikum, a nawet zawodówka - serio
      • lech.boleslaw.w Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 15:38
        Teraz to bedac facetem mozna nie miec matury i zyc bezstresowo, bo kiedys to byl jeden maly problem - wojsko!
        • jakw Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 22:55
          lech.boleslaw.w napisał:

> Teraz to bedac facetem mozna nie miec matury i zyc bezstresowo, bo kiedys to by
          > l jeden maly problem - wojsko!
          Po maturze też brali do wojska...
    • to_ja_tola Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 12:54
      Mój brat też miał taki dylemat.Zaproponowałam,żeby szedł do technikum.
      Nie wiem jak licea,ale kiedyś po liceum nie było nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka