Dodaj do ulubionych

Eksperyment

19.02.14, 13:09
www.osloby.no/nyheter/Hvor-mange-Oslo-folk-ville-hjelpe-den-tynnkledde-gutten-som-fros-7474550.html#.UwSa3vl5NpA
Nie wiem czy w PL film sie uruchomi, ale sprobujcie. Organizacja SOS-barnebyer (SOS- dzieciece wioski) przeprowadzila eksperyment w Oslo. Na przystanku autobusowym posadzono lekko ubranego 11-letniego chlopca, ktory wyraznie okazywal ze mu zimno, a nastepnie ukryta kamera nagrano reakcje ludzi. Co by w takiej sytuacji zrobila ematka?

Tekst z filmu:
Hva gjør du om der ser et barn som fryser? - Co robisz widzac dziecko ktore marznie?
Er du en som handler når du ser noen trenger hjelp? Czy reagujesz kiedys widzisz kogos potrzebujacego pomocy?
Barna i Syria fryser. Send SOS til ... og gi en varm jakke. Dzieci w Syrii marzna. Wyslij SMS i daj im cepla kurtke.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Eksperyment 19.02.14, 13:20
      nie znam dunskiego, ale piekne - sie wzruszylam smile
      • mx3_sp Re: Eksperyment 19.02.14, 13:22
        tak zwłaszcza, że chodziła tam by wysłać smsa.
        • jak_matrioszka Re: Eksperyment 19.02.14, 13:27
          Organizacji zawsze chodzi o otrzymanie wsparcia, ale mi chodzi bardziej o te fizyczna czesc eksperymentu, jak reagowali ludzie na ulicy.

Nie bede calych dialogow tlumaczyc, ale sytuacja jest taka: chlopiec jest z Moss (ok. 50km od Oslo) na wycieczce klasowej, zgubil sie i ktos mu zwinal kurtke. Ludzie pytaja go czy mu zimno, dlaczego nie ma kurtki i czy da sie zadzwonic do nauczyciela.
      • ada1214 Re: Eksperyment 19.02.14, 13:32
        moofka napisała:

> nie znam dunskiego

od kiedy oslo w danii lezy ?
        big_grin
        • moofka Re: Eksperyment 19.02.14, 13:40
          slusznie big_grin
          jakos mi sie skojarzylo sto rzeczy naraz robie
          jezyk i alfabet spokrewnione jednakowoz
          • jan.kran Re: Eksperyment 19.02.14, 13:57
            Ja mieszkam w Norwegii od 1998 roku i mnie wcale nie dziwi zachowanie miejscowej ludności.
            Oni tacy są. Bardzo mi sie podobało dwoje młodych ludzi którzy zdjąwszy kurtki zostali w samych podkoszulkach.
            A co ja bym zrobiła ? Jakby to byl przystanek pod moim domem tobym pomknęła do domu i dała dziecku jednen z polarów odzień jakie posiadamy. A gdyby było dalej od domu to bym zdjela swoja kurtkę i zapytała czy można mu pomós np. zadzwonić do domu.
            Ale zwiazku z tym że pomoge wOslo dziecku które zgubiło kurtkę a pomoca dzieciom w Syrii za bardzo nie widze ...
            • joa66 Re: Eksperyment 19.02.14, 14:04

Ale zwiazku z tym że pomoge wOslo dziecku które zgubiło kurtkę a pomoca dziecio
              > m w Syrii za bardzo nie widze ...

Tutaj chyba chodzi o odwołanie się do naszych uczuć, do dania "twarzy" dzieciom z Syrii. Obawiam się, że kiedy skala problem jest ogromna, jak np w Syrii, znieczulamy się na tragedię. Taka akcja przywraca to co zatraciliśmy.

• jak_matrioszka Re: Eksperyment 19.02.14, 14:06
                Mysle ze i skala odleglosci jest tutaj weryfikowana. Podasz reke komus kto stoi kolo Ciebie, ale jak dalej to juz nie twoje podworko.
                • joa66 Re: Eksperyment 19.02.14, 14:13
                  Myślę, że odległość po prostu znieczula gubimy pewne odruchy - niewiele osób podejmuje świadomą decyzję " nie podam ręki, bo to nie moje podwórko". Oczywiście wiem, że takie osoby są, ale wierzę, że są w mniejszosci. Wiekszośc jezeli nie pomaga to dlatego, że -tak jak pisałam- odległość stępiła odruchy.
            • ichi51e Re: Eksperyment 19.02.14, 14:19
              Dziewczyna dala mu polar z pod spodu ;p w koszulce zostal tylko koles na koniec. Mi sie podobalo ze jak babka dawala kurtke to ktos inny zadzwonil po taryfe big_grin
    • kropkacom Re: Eksperyment 19.02.14, 13:26
      Nie wiem, bo nie byłam w takiej sytuacji, ale mam nadzieję że umiałabym się zachować odpowiednio. Znaczy pomóc. Popłakałam się w ogóle.
      • jak_matrioszka Re: Eksperyment 19.02.14, 13:28
        Widzisz te slupki kolo artykulu? Tam ludzie oznaczaja swoja reakcje na to co przeczytali, 63% plakalo (gråter), 26% sie usmiechnelo (smiler).
        • kropkacom Re: Eksperyment 19.02.14, 13:30
          Nie zauważyłam. Są jakieś wnioski odnośnie tego wyciągnięte w artykule?
          • jak_matrioszka Re: Eksperyment 19.02.14, 13:39
            Tylko trzy osoby nie oddaly kurtki chlopcu, czyli potencjal (chec pomocy) w ludziach jest. Filmowano dwa dni, film ukazuje zaledwie kilka osob.
            • olena.s Re: Eksperyment 19.02.14, 14:15
              Najlepsza wiadomość od wielu dni!
    • gretchen184 Re: Eksperyment 19.02.14, 13:30
      wzruszyłam się
      małe gesty (rękawiczki,szalik) i te większe (kurtka)-ale wszystkie wielkie.
      mam nadzieję,ze zachowałabym się odpowiednio.
    • ichi51e Re: Eksperyment 19.02.14, 13:34
      Poplakalam sie. Ludzie szlachetni. Niestety obawiam sie ze gdyby siedzial dorosly to by zamarzl.
      • bi_scotti Re: Eksperyment 19.02.14, 13:39
        W zeszlym roku kierowca autobusu w Winnipeg zdjal swoje buty i dal bosemu bezdomnemu, nie w ramach ekspetymentu ale tak po prostu, bo jest decent man.
        www.cbc.ca/news/canada/manitoba/winnipeg-bus-driver-gives-his-shoes-to-man-in-need-1.1152164
        Ludzie sa dobrzy. Hmmm ... bywaja smile
    • atteilow Re: Eksperyment 19.02.14, 14:34
      Widać jak trudne jest oddanie własnej kurtki. Szalik rękawiczki, nawet bluza - tak, ale to czego chłopiec naprawdę potrzebował to była KURTKA! Zamiast tego rodzaju poświęceń wymagałabym od ludzi, zeby dzielili sie tym, czego mają dużo. Dadzą, a im nie ubędzie
    • frania.mania Re: Eksperyment 19.02.14, 14:44
      świetny a zarazem wzruszający film. Podobała mi się reakcja ludzi.
      Nie wiem co by zrobiła ematka, ja na pewno pożyczyłabym swoją kurtkę!
    • pajupaju Re: Eksperyment 19.02.14, 14:59
      Dlaczego na tym przystanku nie ma poprzyklejanych taśmą klejącą ogłoszeń z wydzieranymi numerami telefonu? Jak ci biedni Norwegowie mogą się dowiedzieć o kredytach-chwilówkach czy o kursach prawa jazdy? wink
      • jak_matrioszka Re: Eksperyment 19.02.14, 15:08
        Film niesponsorowany, reklamy usunieto i szyby umyto na czas krecenia zdjec wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka