Dodaj do ulubionych

Ludzka duma

19.02.14, 22:59
Umówilysmy sie na kawę z koleżanka która jest w b. Trudnej sytuacji materialnej. Ona chce gdzieś wyjść do ludzi - ja to rozumiem. Ale ja nie o tym. Wiem ze chce mi postawić te kawę bo ja kiedyś jak była w dołku wyciągnęłam ja i postawiłam kawę wiedząc ze każdy grosz idzie na pampersy. Powiedziałam wtedy coś w stylu "a to następnym razem sie dogadamy" żeby jej nie urazić. No i dziewczyna wzięła to sobie do serca i chce mi postawić teraz ale jak mówiłam kiepsko u niej z kasa. Nawet jak pójdziemy gdzieś tanio to i tak taka kawa kilka zeta kosztuje. Jak to zrobić żeby nie urazić jej dumy. Dziewczyna ma na utrzymaniu małe dziecko, korzysta z MOPs'u wiec te kilka złotych to sporo. Zaproponować jej ze ja stawiam tym razem a następnym ona?
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: Ludzka duma 19.02.14, 23:03
      Wg mnie albo odpuścić temat - niech zapłaci, skoro chce, nie przejmować się tym nadmiernie - albo umawiać się w domu czy np na spacer
    • cherry.coke Re: Ludzka duma 19.02.14, 23:04
      Nie naciskaj, bo tylko sprawisz jej przykrosc. Widocznie tych pare zlotych odlozyla, inaczej by cie nie zaprosila. Moze kup jakis przydatny prezencik dla dziecka?
    • stacie_o Re: Ludzka duma 19.02.14, 23:05
      Może kup małą pakę pampersów i wręcz, że to dla malucha...
      • rosapulchra-0 Re: Ludzka duma 19.02.14, 23:10
        Bardzo dobry pomysł.
    • anna.1112 Re: Ludzka duma 19.02.14, 23:11
      Przyjęłabym zaproszenie na kawę, oczywiście zaproponowała, że za siebie zapłacę, a gdyby koleżanka koniecznie chciała zapłacić, to przy jakiejś nadarzającej się okazji kupiłabym coś dziecku.
    • klamkas Re: Ludzka duma 19.02.14, 23:23
      Zaprosiłabym na kawę do siebie, a jeśli koleżanka upiera się przy spotkaniu na mieście, kupiłabym praktyczny prezent dla dziecka z komentarzem (np. pieluchy czy coś zależnie od wieku dziecka) "nie wiedziałam, co będzie potrzebne a to zawsze się przydaje".
    • myfaith Re: Ludzka duma 19.02.14, 23:26
      Dzięki dziewczyny. Kupię coś dla dziecka a kawę dla siebie zamowie jakąś najtańszą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka