Dodaj do ulubionych

Mobilizacja rezerwistów w Polsce

03.03.14, 14:13
Czy któraś z was orientuje się jakie są najnowsze przepisy, jak to wygląda? Bo z tego co piszą ematki w sąsiednim wątku to w razie W zabierają dupsko w troki, chłopa, dzieciaki i psa pod pachę i uciekają do UK czy innej Australii. A co w razie gdy zostanie zarządzona mobilizacja rezerwistów ? Co z mężami, jak uciekną do innych krajów, jak przedostaną się przez granicę, czy ci którzy już mieszkają np. w UK będą zobowiązani wrócić i bronić kraj? Czy jest coś czym można się wymigać przy wezwaniu, nie wiem choroba psychiczna, bycie jedynym żywicielem rodziny czy coś? Z ciekawości pytam, orientujecie się może jak to jest z mobilizacją rezerwy?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 14:16
      Powiem tak - przestańcie już pieprzyć kobity, bo się rzygać chce.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • sanrio Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 14:17
        jezzuuu, dokładnie.
        • andaba Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 14:20
          A nie no, czemu?

Abstrahując od tej konkretnej sytuacji jestem ciekawa jak sprawa wygląda.

Zwłaszcza, że mam wyższą kategorię niż mój mąż uncertain
          • przeciwcialo Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 17:18
            W razie wojny to nie pobór lapie. Masakra.
      • wiktoria-111 Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 14:18
        Temat jak każdy inny. Powiedziałabym ,że nawet lepszy niż to jakie buciki kupić na wiosnę.
        • mx3_sp Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 14:20
          Nawet jeśli to lepiej niech te szczury uciekają. Twój rezerwista chyba wie, że jak przyjdzie pisemko to nie ma bata. No chyba że zdezerteruje.
          • mx3_sp tak: 03.03.14, 14:23
            1. Osoby posiadające przydział mobilizacyjny są obowiązane w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny stawić się w miejscu i czasie określonych w karcie mobilizacyjnej. Osoby posiadające pracowniczy przydział mobilizacyjny są obowiązane stawić się w miejscu i czasie określonych w karcie mobilizacyjnej, w razie ogłoszenia mobilizacji, w czasie stanu wojennego oraz w czasie wojny.
            2. Żołnierze rezerwy, o których mowa w art. 59a przydziały mobilizacyjne, pracownicze przydziały mobilizacyjne, karty mobilizacyjne, ust. 1, stają się z mocy prawa po ogłoszeniu mobilizacji lub w czasie wojny żołnierzami w czynnej służbie wojskowej z chwilą stawienia się do tej służby w określonym miejscu i czasie.
            3. W razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny dotychczasowy stosunek pracy pracownika, któremu nadano pracowniczy przydział mobilizacyjny do jednostki wojskowej, z dniem jego stawienia się do tej jednostki, określonym w karcie mobilizacyjnej, ulega zawieszeniu na czas wykonywania zadań wynikających z przydziału nie dłużej niż na czas do dnia ogłoszenia demobilizacji.
            4. W razie ogłoszenia mobilizacji lub wybuchu wojny dowódca jednostki wojskowej rozwiązuje z tym dniem stosunek pracy z pracownikiem tej jednostki, któremu nie nadano pracowniczego przydziału mobilizacyjnego. Pracownikowi temu wypłaca się świadczenia należne pracownikom z tytułu rozwiązania z nimi stosunku pracy z przyczyn dotyczących pracodawcy.
            5. Pracownik, o którym mowa w ust. 3, oraz inna osoba niebędąca pracownikiem po stawieniu się w jednostce wojskowej w dniu określonym w karcie mobilizacyjnej, staje się z mocy prawa osobą cywilną wchodzącą w skład personelu Sił Zbrojnych, w rozumieniu obowiązujących Rzeczpospolitą Polską przepisów prawa międzynarodowego.
            6. Do osób świadczących po ogłoszeniu mobilizacji, w stanie wojennym lub po wybuchu wojny pracę w jednostkach wojskowych na podstawie pracowniczego przydziału mobilizacyjnego, w tym w zakresie ich obowiązków i uprawnień, stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące osób pełniących służbę w jednostkach zmilitaryzowanych. Do osób tych nie stosuje się przepisów dotyczących powszechnego obowiązku wykonywania pracy, o którym mowa w przepisach ustawy z dnia 29 sierpnia 2002 r. o stanie wojennym oraz o kompetencjach Naczelnego Dowódcy Sił Zbrojnych i zasadach jego podległości konstytucyjnym organom Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 156, poz. 1301, z 2003 r. Nr 228, poz. 2261 oraz z 2004 r. Nr 107, poz. 1135 oraz z 2011 r. Nr 222, poz. 1323).
            • andaba Re: tak: 03.03.14, 14:32
              Przeczytać to sobie każdy może, ja jestem ciekawa jak to wygląda w praktyce.

Na przykład ja nie zgłosiłam do WKU zmiany adresu, i podejrzewam, że nie jestem w tym odosobniona. Jak znajdą wszystkich rezerwistów, tych w kraju i za granicą?

Czy to się po prostu nie będzie liczyć? Tylko będą brac wg miejsca zamieszkania? Lub pracy?
              • joa66 Re: tak: 03.03.14, 14:36
                Nikt Ci nie powie jak to będzie wyglądało w praktyce, bo praktyki na szczęście jeszcze nie było. I oby tak pozostało.
              • mx3_sp Re: tak: 03.03.14, 14:38
                a jak wysyłają polecone np z Sądu? Na ostani podany adres. Twoim obowiązkiem jest uaktualniać takie dane.
                • solange123 Re: tak: 03.03.14, 14:40
                  w toku postępowania sądowego masz obowiązek uaktualinic te dane
                • totorotot Re: tak: 03.03.14, 14:49
                  ogłoszą pewnie radiowo i tyle, potem sie bedzie tłumaczył
              • przystanek_tramwajowy Re: tak: 03.03.14, 14:40
                Lepiej zadbać o uaktualnienie danych. Jak się miś na czas nie zgłosi, to jak nic rozstrzelają ci misia za dezercję. A nawet jak nie, to będziesz musiała się z nim rozwieść. E-matka nie może żyć z tchórzem-dezerterem.

---
                Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
              • wiktoria-111 Re: tak: 03.03.14, 14:51
                No właśnie tez sobie nie wyobrażam jak by to miało wyglądać. Specjalne oddziały przeczesywałyby lasy i piwnice w poszukiwaniu ukrywających się rezerwistów ? Za granicą też? Czy jak się dostanie pisemko o nakazie wstawienia się to już nici z ucieczki za granicę? Zabraliby jedynego żywiciela rodziny, albo ojca i matkę dzieciom? W końcu kobiety też mają obowiązek obrony kraju.
                • mx3_sp Re: tak: 03.03.14, 14:54
                  pewnie tak jak było to ostatnio czyli w 39. Brali wszystkich zdolnych. Fakt teraz mięsa armatniego tak nie trzeba.
                  • jakw Re: tak: 03.03.14, 18:31
                    mx3_sp napisała:

> pewnie tak jak było to ostatnio czyli w 39. Brali wszystkich zdolnych. Fakt ter
                    > az mięsa armatniego tak nie trzeba.
                    Biorąc pod uwagę zawartość generałów i oficerów w polskich siłach zbrojnych to to, czego przede wszystkim potrzeba, to właśnie mięso armatnie.
                • agni71 Re: tak: 03.03.14, 16:19
                  Czy jak się dostanie pisemko o nakazie wstawienia się to już
                  > nici z ucieczki za granicę?

podobno wojskowi piją, ale żeby aż nakaz wstawienia się? wink
      • czar_bajry Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 14:40
        dokładnie....
      • jagienka75 Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 15:23
        przystanek_tramwajowy napisał:

> Powiem tak - przestańcie już pieprzyć kobity, bo się rzygać chce.

oby tylko na tym "pieprzeniu" się skończyło. no i na "rzyganiu".
    • mamma_2012 Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 14:38
      A ja tez jestem ciekawa. Kiedyś, wiele miesięcy temu, nawet rozmawialiśmy o tym ze znajomymi, ale nadal nie wiem jak to jest. Czy Kowalski musi porzucić ciepła posadkę w Australii, a Nowak odkleić sie od tego mitycznego zmywaka UK i walczyć ku chwale ojczyzny?
      U nas ten temat pojawił sie, kiedy kiedyś rozmawialiśmy o trudnościach w określeniu jakie miejsce jest ojczyzna.
      Bo ok, można mieć paszport, ale jak znaleźć motywacje, żeby walczyć za kraj, którego od lat sie nie widziało i wcale sie nie tęskni.
    • edelstein Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 15:11

Nie jestem rezerwisyltka,moga mnie w d...pocalowacbig_grin
      • edelstein Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 15:12

Rezerwistkabig_grin znaczy sie
    • ola Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 15:28
      pytanie teoretyczne - są w ogóle rezerwiści przy armii zawodowej?
      • agni71 Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 16:20
        ola napisała:

> pytanie teoretyczne - są w ogóle rezerwiści przy armii zawodowej?

są np. rzesze całkiem jeszcze młodych emerytów wojskowych. Ci zapewne zostaliby powołani w razie konfliktu zbrojnego.
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 16:29
        Oczywiście, że są. Okresowo mają nawet ćwiczenia wojskowe. Mojemu mężowi niedawno nawet zmieniono przydział z jednostki zabezpieczającej tyły na taką, co ma być na pierwszej linii ogniauncertain
    • przeciwcialo Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 17:20
      Ja jestem w rezerwie, mam nadzieję że nie sięgną po słuzby medyczne.
      • wiktoria-111 Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 22:45
        Obawiam się że sięgną
    • lauren6 Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 18:21
      Sorry, że to napiszę: pie.... jak potłuczone.

Zapasy cukru i mąki kupione? Butle wody? To zasuwaj do garażu wykopać schron przeciwlotniczy, zamiast wylewać swoje psycho fantazje na forum.
    • jakw Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 18:21
      Biorąc pod uwagę, że podobna nasza armia (?) jest w stanie obronić 1 czy 2 województwa, to sądzę, że zanim ktokolwiek wpadnie na pomysł jakiejś powszechnej mobilizacji , to i tak już będzie po ptakach.
      • kannama Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 18:55
        mam nadzieje że lubelskie obronią smile
        • sueellen Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 23:03
          e, lubelskie padnie pierwsze, obstawiam, że ślązaki się nie ugną tongue_out
    • sueellen Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 23:01
      a czy ktos sie orientuje jak to jest gdyby obywatel polski bedacy jednoczesnie rezerwistą, nie tylko nie mieszka w Polsce, ale na dodatek przyjął obce obywatelstwo (nie zrzekając się polskiego), a żeby było ciekawiej, obywatelstwo wroga (zanim wróg został wrogiem oczywiście)?
      • misterni Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 03.03.14, 23:14
        Cóż, musiałby się rozdwoić wink
      • nutka07 Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 04.03.14, 00:55
        Bylabys zdrajca, kiedys takim glowy scinano.
        Widzialam w Grze o Tron.
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Mobilizacja rezerwistów w Polsce 04.03.14, 07:09
        Jaksie jest dwustronnym, to niestety, tu i tu w pierwszym rzędzie się jest podejrzanym o sprzyjanie drugiej stronie, na podstawie historii. Przechlapane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka