Dodaj do ulubionych

Dziecko w Warszawie

05.03.14, 13:12
Podpowiedzcie, proszę, gdzie W Warszawie można pójść z dzieckiem (3 lata)? Mieszkamy w Warszawie, więc czas w weekendy nieograniczony smile

W ciągu ostatnich weekendów zaliczyliśmy już:
1.Muzeum Ewolucji w PKiN. Jak dla mnie, jest to muzeum małe i nudnawe, ale młody był mega zachwycony i chce tam jeszcze wrócić, koszt ja 8 zl., syn- bezpłatnie, więc możemy wracać wink

2.Muzeum techniki w PKiN. Duże, fajne, naprawdę dużo techniki, zanim doszliśmy do samolotów młody się trochę znudził. Nie wspomina, że chce tam wrócić, może za parę lat będzie bardziej zainteresowany.

3. Automatyczna myjnia samochodowa smile Wbrew pozorom, była to dla niego mega atrakcja, aż mało się nie posikał z wrażenia smile Wszystkim dookoła opowiada o tej myjni.

4. Centrum Nauki Kopernik. Zaczęliśmy od Planetarium, byliśmy na pokazie 3D dla dzieci w wielu 3-5 lat. Było MEGA!!! Sama jestem pod wrażeniem, a co dopiero młody. Pokaz trwał 40 min. Zleciało błyskawicznie. Warto wcześniej zarezerwować bilety przez internet. Z planetarium syna wyciągałam siłą wink

W samym centrum tez było super, załapaliśmy się na warsztaty o wodzie, synek brał udział w badaniach. Miałam wątpliwości czy będzie zainteresowany tymi wszystkimi urządzeniami, ale biegał, kręcił, pytał czemu to tak działa. Najbardziej go zachwyciły eksperymenty z wodą. Warto! Radzę bilety kupić przez internet, bo kolejki są ogromne.

Teraz gdzie jeszcze? Puki wiosna/wojna nie nadeszła trzeba korzystać wink
Obserwuj wątek
    • joxanna1 Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 13:16
      przeglądaj sobie w czwartki / piątki czasdzieci i miastodzieci - atrakcji zatrzęsienie, nie wiadomo co wybrać.
      • matokk Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 15:50
        joxanna1 napisała:

> przeglądaj sobie w czwartki / piątki czasdzieci i miastodzieci - atrakcji zatrz
        > ęsienie, nie wiadomo co wybrać.

Dzięki! popatrzę jutro smile
    • triss_merigold6 Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 13:20
      Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Kolejnictwa, sala zabaw Hula Kula pod biblioteką UW, dowolny basen z wodą ozonowaną i zjeżdżalnią, parki, teatry dla dzieci.
      • matokk Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 15:55
        triss_merigold6 napisała:

> Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Kolejnictwa, sala zabaw Hula Kula pod bibliotek
        > ą UW, dowolny basen z wodą ozonowaną i zjeżdżalnią, parki, teatry dla dzieci.

Muzeum Wojska Polskiego na razie sobie odpuszczę ze względu na to co się teraz dzieje w moim kraju. Normalnie spać po nocach nie mogę. Nie myślałam, że kiedyś coś takiego spotka mój kraj i mnie.....

Muzeum Kolejnictwa to fajny pomysł, to moja branża, więc chętnie popatrzę jakie systemy konstrukcji nawierzchni kolejowych były stosowane kiedyś wink
        • paul_ina Re: Dziecko w Warszawie 24.04.14, 16:19
          Współczuję i mam nadzieję, że z tego tytułu mój kraj nie oberwie.
    • ichi51e Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 14:25
      Teatry baj guliwer malego widza. Muzeum kolejnictwa i etnograficzne
      • meresanch Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 14:55
        muzeum starych samochodów w Otrębusach
        zoo
        Łazienki Królewskie z dużym zapasem orzechów i ziarenek dla ptaków
        • ichi51e Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 15:00
          Zoo obecnie nie polecam (bylam w piatek) ze zwierzat tylko kaczki. Reszta pochowana. Slonie daleko i jakoes nieruchawe (mrozek sie przypomina) szympansy i goryle zamkniete i przez szybe tylko mozna ogladac.
          Duzo kaczek i wielkie kruczyska. Smierdzi do tego jak sie stanie ze zlej strony.
          Dziecko oczywiscie malo sie nie posikalo na widok tych kaczek big_grin (aa! Pierwszy raz w zyciu faktycznie widzialam jak babunia wysadzila publicznie dzieciaka. Kangury mialy na co popatrzec.)
          • matokk Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 15:59
            ichi51e napisała:

> Zoo obecnie nie polecam (bylam w piatek) ze zwierzat tylko kaczki. Reszta pocho
            > wana. Slonie daleko i jakoes nieruchawe (mrozek sie przypomina) szympansy i gor
            > yle zamkniete i przez szybe tylko mozna ogladac.

Tez mi się wydaje, że zoo o tej porze jest mało atrakcyjne. Poczekamy na wiosnę smile
      • matokk Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 15:58
        ichi51e napisała:

> Teatry baj guliwer malego widza. Muzeum kolejnictwa i etnograficzne

O, chyba tu spędzimy kolejne sobotnie popołudnie. Dzięki! smile
    • matokk Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 15:49
      Parki, Łazienki, Wilanów to i owszem, ale byliśmy już tam 100 razy, chodzi mi o odkrywanie nowych miejsc. Sale zabaw też były różne. Właśnie rozważam jakiś teatr, ale chodziło mi o sprawdzone informacje, że byłyście tam z pociechą i się podobało.

Byliśmy też w Muzeum Powstania Warszawskiego, przyjechali do mnie znajomi, chcieli tam iść, a ponieważ nie miałam co z młodym zrobić zabrałam go ze sobą. Kto był ten wie, że jest tam mnóstwo czytania i słuchania, oglądania raczej mało, ale moje dziecko bite trzy godziny tam latało z otwartą buzią.

Jakie teatry polecacie, jakie przedstawienia?
      • f.lamer Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 16:08
        dla trzylatka teatr młodego widza może być w sam raz.
        www.teatrmalegowidza.pl/repertuar.php
    • matka_niejadka Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 16:39
      Zaproponowałabym wyprawę na lotnisko, jest gdzie sie pokręcić, mojego w tym wieku zainteresowały i samoloty, i schody ruchome i tablice informacyjne. Nie wiem, jak ja to zrobiłam, że moje dzieci wchodziły do samolotów celem zwiedzania, czy to lotnisko organizuje takie wejścia, czy ktoś znajomy pracujący na lotnisku nam umożliwił.

Metro już zwiedzaliście? O wiele ciekawsze stacje są na północy, te południowe to zwyczajne bunkry. Polecam stację Plac Wilsona, gdzie sufit zmienia barwy w zależności od pory dnia. Przy Pl. Wilsona jest też wypasiony plac zabaw - z trzylatkiem musowo zaliczyć proponujęsmile

Trzylatka wzięłabym też na włóczykijostwo autobusem miejskim. Polecam zakup biletu dobowego i linię 180. Na południu 180 startuje z pętli na Wilanowie vis a vis pałacu. Do samego pałacu trzyletniego młodzieńca może jeszcze bym nie ciągnęła, przyjdzie na to czaswink ale już pięknie rewitalizowane ostatnimi czasy ogrody bym pokazała. O ile pamiętam wstęp do ogrodów w czwartki for free, a tak btw to warto wejść na strony pałacu w Wilanowie, bo organizują tam dużo zajęć dla dzieci m.in. plastyczne, za czasów, gdy moje dzieci były małe można było poznawać z animatorem rośliny i zwierzęta gł. ptaki w ogrodach przyzamkowych.

Przy pętli na Wilanowie latem funkcjonuje coś takiego jak plaża, na której obecnie powstał całkiem wypasiony plac zabaw.

Trasa 180 prowadzi Al. Ujazdowskimi - można wyskoczyć, żeby zobaczyć pomnik Chopina i Łazienki (gondolką się przepłynąć polecam, jak już wypłyną), można też wyskoczyć przy Pl. na Rozdrożu, żeby Agrykolą udać się w stronę Zamku Ujazdowskiego albo w parku przy Al. Ujazdowskich pobawić się na placu zabaw. Dalej ze 180 można wyskoczyć na Nowym Świecie albo na Krakowskim celem odbycia spacerku pieszego (może zmiana warty przed pałacem prezydenckim?) Albo do pijalni czekolady? Jak Mały lubi chodzić, zejść Karową albo znaleźć pomnik studenta przy UW. No i koniecznie trzeba wysiąść na Pl. Zamkowym - tam jest co odkrywać: dwie stare kolumny leżące wzdłuż skarpy, taras widokowy, ruchome schody.

Podzamcze ostatnimi czasy bardzo atrakcyjne się zrobiło. Niebawem ruszą pewnie fontanny, na razie można przy fontannach odnaleźć z pomnik Lindleya. Labirynt koło Arkad Kubickiego na dniach pewnie się zazieleni. Gdy bawiłam w tych okolicach, przyszło mi kiedyś na myśl, żeby zejść z dziećmi do tunelu pod Wisłostradą. Jeżdżąc autem w tunelu nie uzmysławiałam sobie, jaki tam huk panuje, dla dzieci też było to niesamowite odkrycie. Podobne wrażenia mieliśmy, kiedy przeszłam się z dzieciarnią Mostem Świętokrzyskim - te liny są imponujące z bliska!

Na kopiec zabrać trzylatka proponuję. Kopiec jest na Czerniakowie: wjeżdżam autem w Bartycką, tam przy pierwszym zjeździe po prawej jest parking, skąd idzie się na kopiec.

No i do Powsina warto się udać. Tam Park Kultury pod gołym niebem, gdzie jest plac zabaw, ścianka wspinaczkowa, boiska do gier różnych, amfiteatr (latem koniecznie na basen odkryty, niecka dla maluchów jest rewelacyjna!). No i ogród botaniczny. W marcu otwarty tylko w weekendy, ale i tak warto zabrać tam Małego, żeby wejść do palmiarni, a w ogrodzie być może chochołów jeszcze nie zdjęli i pewnie pierwsze wiosenne kwiaty już są przy tak wysokich temp. Od kwietnia ogród będzie czynny codziennie, warto przyjechać wtedy, gdy zakwitną magnolie.
      Staram sie co roku cyknąć dzieciom fotę z dębem papieskim w tle, żeby mieć dokumentację, jak szybko rosnąsmile Wypada wam w takim razie życzyć udanej pogody, żeby każdy weekend był udanysmile
      • kim5 Re: Dziecko w Warszawie 05.03.14, 16:49
        Stadion Narodowy można zwiedzić!
        W sezonie warto też obejrzeć fontanny na Podzamczu.
        • a.nnam Re: Dziecko w Warszawie 21.03.14, 20:14
          Dziecko można zabrać np. do planetarium, w zależności od wieku dziecka oczywiście. A jak dziecko jest starsze, jak moje i uczy się już chemii czy fizyki to dodatkowo może coś się dowiedzieć. Moja córka była w Koperniku:[url=http://www.kopernik.org.pl/laboratoria/laboratorium-chemiczne/
          ] wróciła zaciekawiona, czyli okazuje się, że można polubić chemię jak jest przedstawiona trochę inaczej niż tylko w nudny, szkolny sposób.
          • ola569 Re: Dziecko w Warszawie 24.04.14, 15:42
            Weszłam na strone tego całego kopernika i powiemm, że wyglada to obiecująco!!Nie wiem tylko czy 5 letnie dziecko nie jest jeszcze za małe na takie atrakcje bo pomysł jest fajny.
    • paul_ina Re: Dziecko w Warszawie 24.04.14, 16:22
      Oj, w Warszawie jest co robić, poprzedniczki wymieniły najważniejsze atrakcje, ja z punktu widzenia matki dzieci uwielbiających świeże powietrze tylko dodam, że bardzo fajne place zabaw są w Parku Szczęśliwickim oraz przy Placu Wilsona i Łazienkach.
    • asia_i_p Re: Dziecko w Warszawie 24.04.14, 21:05
      W zależności, gdzie wam bliżej, Plac Wilsona albo plac zabaw na Ursynowie - fantastyczny zestaw zabaw, to na Ursynowie chyba nawet lepsze, bo ma mini park linowy dla dzieci.

Jak się zrobi ładna pogoda, to standardowo do łazienek - karmić wiewiórki i pawie, córce się bardzo podobało.

Co prawda córka Warszawy spróbowała najpierw jako czterolatka, ale może trzylatkowi też się spodoba.
      • kalinan Re: Dziecko w Warszawie 26.04.14, 13:57
        Planetarium w W-awie świetne, moje dziecko było zachwycone.
        • a.nnam Re: Dziecko w Warszawie 24.06.14, 11:44
          www.kopernik.org.pl/wystawy/ tutaj byliśmy na wystawie z małym i meżem i naprawdę wam powiem, że jestem zaskoczona, że można cos tak fajnego w naszym kraju zrobić-polecam zdecydowanie! miejsce inne, ciekawe, mozna sie dowiedzieć czegoś i nauczyć.
    • kanna Re: Dziecko w Warszawie 24.06.14, 11:50
      Kupiłam roczny bilet do Kopernika.

Na wejściu rezerwowałam się do Buzz!, (gdzie mogłam spokojnie posiedzieć i poczytać) a pozostały czas łaziłam z dzieckiem - godzina w piachu przy monetach? bardzo proszę.Godzina przy torze kulkowym?Nie ma sprawy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka